arcykr 07.08.05, 10:28 www.mateusz.pl/wam/zd/43-przeciszewski.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jomswiking Re: Wiek ducha 08.08.05, 19:26 A ja sie nie zgadzam. Osobiscie uwazam, ze JPII w temacie duchowosci, z wyjatkiem naszego narodu niczego nie dokonal. Na calym swiecie ludzie tak na prawde maja gdzies jego nauki. Owszem - jezdzili na pielgrzymki [czytaj: WYCIECZKI] do Watykanu, by zobaczyc PAPIEZA, czy inne atrakcje, ale czy naprawde ktos go SLUCHAL?! Nie widac. Pojedzcie sobie do Norwegii, do Holandii, Francji, Anglii a nawet Wloch, ze o innych kontynentach tylko wspomne i powiedzcie mi GDZIE NIBY WIDAC JAKIEKOLWIEK EFEKTY DZIALALNOSCI owego swietego niedawno jeszcze zywego? NO GDZIE? Jedynie w Polsce, z tym tylko zastrzezeniem, ze w Polsce nauki JPII zostaly przez wielu przeinaczone. Spojrzmy na rozpad Kosciola w Polsce spowodowany 'rodzinka radiomaryjowcow', spojrzmy na ogolna nietolerancje, ukryty NAZIZM [Tak, uwazam, ze nasz narod jest nazistowski, tylko, ze tego oficjalnie sie nie mowi], ktory od czasu do czasu sie ujawnia przez rozne incydenty, spojrzmy na nienawisc, zawisc, zazdrosc, szowinizm, rasizm i ogolna niechec, jakie Polacy czuja do siebie nawzajem! GDZIE JEST TA NAUKA OWEGO JAKZE WIELKIEGO I JAKZE WSPANIALEGO, SWIETEGO, JESZCZE NIEDAWNO ZYWEGO CZLOWIEKA?! Autor owego artykulu porownuje JPII do Crystusa, ktorego nauk nie zrozumieli ludzie za jego zycia, ale dopiero po smierci... Ciekawie ludzie zrozumieli owe nauki Crystusa, skoro na ich podstawie zbudowali tak 'wspaniala' instytucje [INSTYTUCJE! - SIC!] jak Kosciol Katolicki. Jedyne, czego dokonal JPII, to dal Polakom sile ducha i nadzieje, dzieki ktorym Polacy wygonili Rosjan z naszej ziemii, co nota bene tez zbytnio na zdrowie naszemu krajowi nie wyszlo, gdyz sie z Polski istny folwark Orwellowski zrobil. Poza tym nigdzie nie widac owego jakze zboznego dziela, ktorego niby dokonal Karol Wojtyla. Heh... Malo tego! Poprzez pozwalanie na kult wlasnej osoby [Tak, tak! TO OD DAWNA JUZ JEST KULT JPII!] dopuscil do tego, by mnostwo ludzi balwochwalcami sie stalo, a to przeciez zlamanie PIERWSZEGO przykazania w dekalogu! Myle sie? Znam osobiscie ludzi, ktorzy sie MODLA DO JEGO WIZERUNKU! To jest chore. Heh... Kiedys - po kilku piwach - wraz z przyjacielem dyskutowalismy na temat JPII i doslismy do wniosku, ze tylko czekac, az go drugim synem Boga oglosza... Tylko pytanie: bedzie siedzial po lewicy? Przeciez 'lewo' tak zle sie kojarzy... MIR! Odpowiedz Link Zgłoś
forumisko Re: Wiek ducha 09.08.05, 22:00 jomswiking napisał: > > Polacy wygonili Rosjan z naszej ziemii, co nota bene tez zbytnio na zdrowie > naszemu krajowi nie wyszlo, gdyz sie z Polski istny folwark Orwellowski > zrobil. Nie Rosjan, tylko Sowietów. Nawet Stalin mówił że komunizm pasuje do Polaka jak siodło do krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jomswiking Re: Wiek ducha 10.08.05, 21:01 Przepraszam wszystkich, ktorzy mogli by sie poczuc urazeni tym, ze dwa razy napisalem blednie 'Crystusa' miast 'Chrystusa' oczywiscie. Sam nie mam pojecia jak mi sie to udalo... Dwa razy ten sam, jakze glupi blad... Heh... MIR! Odpowiedz Link Zgłoś