Dodaj do ulubionych

Dutch VWO or HAVO certificate

28.02.05, 18:24
Witam
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czym jest świadectwo szkolne Dutch VWO lub HAVO
i jaki jest jego polski odpowiednik????
Chcę złożyć papiery na studia w Amsterdamie a nie wiem czy mam odpowiednie
świadectwo. Podobno matura to Dutch MBO.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dutchman Re: Dutch VWO or HAVO certificate 08.03.05, 10:54
      VWO = Wettenschappelijk Voortgezet Onderwijs i jest to najwyzszy stopien szkoly
      sredniej niezawodowej. Po takiej szkole ma sie wolny wstep na wszystkie
      uczeknie wyzsze ( tylko bodajze na medycyne jest jakis egzamin czy etz konkurs
      swiadectw ).
      HAVO = Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs - szkola srednia o jeden stopien
      nizsza niz popzrednia VWO. Po tej szkole rowniez mozna bez egzaminu isc na
      studia, ale czasem jednak trzeba zdac jakis tam egzamin z jakiegos przedmiotu.
      Bez egzaminu isc za to mozna do HBO ( wyzsza szkola zawodowa, takie studia o
      stopien nizsze niz uniwersyteckie ).
      Na koncu kazdej szkoly sredniej zdaje sie mature, tylko zakres wiedzy i ilosc
      przedmiotow jest inna w zaleznosci od tylu szkoly.
      MBO o ktorym piszesz, to nie jest zadna matura, tylko srednia szkola zawodowa (
      Middelbaare BeroepsOnderwijs )
      Nie wiem jak jest teraz w Polsce, wiec nic nie powiem o polskich odpowiednikach.
      pozdrawiam
      dutchman
      • mkornet Re: Dutch VWO or HAVO certificate 09.03.05, 12:50
        VWO jest rownoznaczne z polskim Swiadectwem Dojrzalosci, czyli tzw. Matura
        Mozesz sie ubiegac o przyjecie na uniwersytet w Amsterdamie lecz najpierw
        dowiedz sie, czy nie powinienes swojego dyplomu (swiadectwa maturalnego)
        przetlumaczyc badz zalegalizowac. Najlepiej skontaktuj sie z rektoratem uczelni,
        oni Ci wszystko wyjasnia.
        MBO to odpowiednik polskiego (niegdys) technikum.
        Powodzenia !
        M+

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka