03.06.07, 08:44
proszę o pomoc - jak prawidłowo powinno wymawiać się holenderskie nazwisko Kuijken. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • frodolong wniosek o korzystanie z prywatnego samochodu 04.07.07, 22:49
      Słuchajcie, przysięgli. Muszę do rachunku załączyć wniosek o pozwolenie na
      korzystanie z prywatnego samochodu. Czy wiecie jak taki wniosek miałby
      wyglądać????? Bardzo proszę o pomoc.
    • frodolong Re: wymowa 04.07.07, 22:59
      sorki debina6, nie wiem czemu moje pytanko sie w twoim wątku wkleiło, co do
      wymowy nazwiska to kurcze tak ciężko na piśmie :) zasad transkrybcji też już
      nie pamiętam za bardzo. ale tak na chłopski rozum mówisz mniej więcej tak: K -
      normalnie jak popolsku, potem uij - coś mniej więcej jak nasze polskie "au" (ja
      się udeżysz to mówisz "au") tylko na końcu tego dźwięku robisz ustami taki
      dziubek okrągły, także ten dźwięk jest bliższy "ai" (kurcze ciężko to
      wytłumaczyć) no a potem już "ken" normalie. Czyli powiedzmy "Kauken"
      • debina6 Re: wymowa 11.07.07, 15:12
        dzięki wielkie. wiem jak wymawia się "ui". Miałam tylko wątpliwość, czy tej wymowy nie zmienia "j" po tym "ui" w "Kuijken", ale z twojej odpowiedzi wynika, że nie zmienia. Pozdro!
        • dulika Re: wymowa 21.09.07, 10:02
          Polecam Ci kurs niderlandzkiego w ESKK. Ja własnie wystartowałam. Zaczyna się od
          ćwieczenia wymowy znaków alfabetu. Pomaga. www.holenderski.eskk.pl
          • purecharm Re: wymowa 25.09.07, 17:31
            Nie klam, ze wystartowalas, bo wchodzisz na kazde forum jezykowe i piszesz to samo. Reklamujesz te kursy, takze jestes zwyczajna oszustka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka