Dodaj do ulubionych

Bazy danych

11.10.09, 12:52
Czy pod Linuksem istnieją bazy danych, które mogą posługiwać się plikami
"obsługiwalnymi" przez MS Access?
Chodzi mi o sytuację następującą: MS Access zapisuje zestaw danych np. jako
.xls i wysyła go tam, gdzie odbierze go (jakaś) baza danych Linuksa i to samo
"w drugą stronę". Innymi słowy, czy istnieją pliki którymi mogą się posługiwać
ZARÓWNO Ms Access jak i baza w Linuksie?
Obserwuj wątek
    • smutas Re: Bazy danych 11.10.09, 18:07
      Najprosciej sprawdz OpenOffice Base.
      • kocinos Re: Bazy danych 11.10.09, 22:55
        No tak, tylko że musiałbym zainstalować u siebie Linuksa, bo (jak rozumiem)
        OOBase jest na linuksie właśnie, a ja "pasjonatem komputerowym" nie jestem.
        Musiałbym się "nauczyć" tego systemu, by go zainstalować e.t.c. Owszem, mogę na
        to poświęcić czas, ale nie "dla samej sztuki", więc szukam informacji, czy mam
        szansę w ten sposób załatwić swój problem. Zastanawiam się, czy mogę "przesiąść"
        się na Linuksa zachowując możliwość "automatycznej" wymiany danych z MS Access.
        Czemu z nim właśnie? Bo mam współpracowników, którzy z Windy nie zrezygnują,
        więc będą mieć dalej Access'a. Chyba, że OOBase "pójdzie" też na Windowsie?
      • kocinos Re: Bazy danych 11.10.09, 23:54
        Przepraszam "Smutas", sprawdziłem, jest OOBase pod Windę. Rozumiem, że baza
        utworzona w OOBase/Windows będzie działać analogicznie na OOBase/Linuks? Tzn. Na
        jednym kompie pod "Windą" instaluję odpowiedni OOBase (np z OO 3.1.1), preparuję
        bazę danych, plik bazy danych przenoszę na komp z Linuksem (i oczywiście z
        zainstalowanym tam ODPOWIEDNIM OOBase (z OO 3.1.1) i TEN plik będzie tam działał?
        Może to głupie pytanie, ale nie jestem komputerowcem, a nie wydaje mi się to
        "oczywiste" ...
        • smutas Re: Bazy danych 12.10.09, 17:05
          :-) Tak OO jest tez pod Winde :-) Inna opcja jest zainstalowanie jakiegos Linuksa na wirtualnej maszynie, np. VirtualBox albo VMware. Bazy danych w swojej istocie sa dosc proste. Tzn pliki a nie cale programy, bo te moga przyprawic nastolatka o siwizne. Skocz na strone Sun Microsystem, tam znajdziesz informacje jak przeprowadzic migracje. Nie znaczy to, ze musisz zmieniac wszystkim MS Access na OO Base ale da ci wiedze czo zrobic sie da a z czym mozesz miec problemy. Niestety, OO nie zawsze radzi sobie z macrami MSowymi, tymi pisanymi pod VB.
          • kocinos Re: Bazy danych 16.10.09, 22:30
            Dzięki, ale nastolatkiem już dawno nie jestem, a siwiznę mam i bez tego ... :(
            Nie "straszy" mnie "przekonwertowanie" mojej bazy z Accesse'a na OOBase, bo
            skoro dałem sobie radę z Accessem, to dam sobie radę i z OO - w końcu algorytmy
            się nie zmienią (jak sądzę,), a tylko ew. sposób zapisania odpowiednich poleceń.
            Poczytam w wolnej chwili o migracjach, ale z pobieżnego "oglądu" wynika, że
            chodzi tu o "automatyczne" przeniesienie wszystkich elementów z Accesse'a do OO,
            a to mogę ew. przejść "ręcznie" (procedury, moduły, formularze, kwerendy ...).Z
            tego co piszesz, to dane z tabel Accesse'a OO powinien "wessać". Najwyżej
            wyłysieję, bo bardziej osiwieć się nie da ... Chcę tylko dowiedzieć się, czy
            następujący schemat jest wykonalny:
            3 bazy w OOBase = A,B,C; A - pod Windą, B - pod Linuksem, obie "pełne" = z
            formularzami, modułami i.t.p.; C np. pod Linuksem - zawiera TYLKO kilka tabel.
            Baza A zapisuje pewne dane w bazie C, wysyła ją (np. jako załącznik maila) "na
            adres bazy B", baza B odbiera takiego maila i odczytuje dane z bazy C. W Accesie
            to działa (z pośrednictwem MSOutlook), więc podejrzewam, że analogicznie będzie
            też działać w OO. Jedyną wątpliwość powoduje fakt, że jeden OO będzie na
            Windzie, a drugi na Linuksie. Innymi słowy, czy baza składająca się z "gołych
            tabel" zapisana przez OO pod Windą będzie "odbieralna" przez OO pod Linuksem i
            vice versa.
            Chyba muszę po prostu spróbować ...
    • zbrojarz.betoniarz A nie lepiej zrezygnować z etapu 23.12.09, 18:13
      pośredniego i komunikować się z pominięciem pliku między M$ Access a bazą? Jest
      w necie ODBC dla np. PostgreSQL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka