konrad-85 29.07.04, 21:00 Mam xp doinstalowalem auroxa 9.2 i mam problem bo moge go uruchomic tylko wtedy kiedy wloze dyskietke startowa bo w przeciwny wypadku jak nie wloze to od razu uruchamia mi sie windows. Co zrobic? Link Zgłoś Obserwuj wątek
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:30 Prosze pomozcie. Sorry za to ze pisze post pod postem. Link Zgłoś
hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:39 Gdzie instalowałeś bootloader ? na partycji /boot czy w MBR ? Jeśli na partycji to może wystarczy włączyc fdisk albo cfdisk i ustawić aktywną partycje. Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:41 na /boot i ustawilem aktywna ta partycje w programie qtpared. poradz cos bo nie mam pojecia co zrobic :( Link Zgłoś
eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:46 konrad-85 napisał: > na /boot i ustawilem aktywna ta partycje w programie qtpared. No to powinno startować z tej partycji. Spróbuj zmienic aktywność ponownie za pomocą Partition Ranish. Moze pomoze, moze nie, ale spróbowac warto. Link Zgłoś
hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 22:47 Ja bym to sprawdził. Linuksowy fdisk np. potrafi tak ustawić, że dwie partycje mają flage "bootable". Zrób tak żeby tylko partycja /boot miała taką flage. Aha ta partycja /boot jest primary tzn. hdx1-4 ? Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:21 Okazuje sie ze jak patrze na ta partycje spod partition magic to ona jest logical jak wszystkie inne partycje linuksowe. i co teraz? czy da sie zrobic z niej primary? Link Zgłoś
eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:44 konrad-85 napisał: > Okazuje sie ze jak patrze na ta partycje spod partition magic to ona jest > logical jak wszystkie inne partycje linuksowe. i co teraz? czy da sie zrobic z > niej primary? Zaraz, zaraz, czyli masz partycje Fat32 primary i obok rozszerzoną z partycjami linuksa? No nie wiem czy da się teraz cos zrobic bez ponownej instalacji (tym razem dokładnej i przemyślanej ;-). Moze jakos zainstalować bootloadera w MBR? Mogę przesłać Ci zrzut z Partition Magic, porównasz sobie, tak na przyszłość. Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:46 poprosze na maila konrad-85@wp.pl Link Zgłoś
hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:45 Chyba prościej przeinstalować bootloader, tak żeby był w MBR. Używasz lilo czy grub ? Jeśli lilo to trzeba zmienić w pliku /etc/lilo.conf opcję: boot=/dev/hda5 na boot=/dev/hda czyli skasować numerek. A potem wydać polecenie (jako root): /sbin/lilo Zakładając, że miałeś wcześniej dobrze wszystko skonfigurowane. Jeśli używasz grub to nie wiem, bo sam używam lilo. Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:48 uzywam grub. a jak zmienic na lilo? Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 29.07.04, 23:55 a jak dopisac linuxa do boot loadera windosowskiego? Link Zgłoś
eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:03 Grub też pewnie się da przeinstalować. Poczekaj do jutra, moze ktoś Ci tutaj pomoże, ewentualnie popatrz w google. Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:08 Dzieki za maila. Tworze partycje od nowa ale ja nie moge utworzyc partycji jako primary bo od razu ustawia sie na logical i nie da sie zmienic. Co mam zrobic? Do czego sluzy partycja /home i ile wypada dac mb dla niej? Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:17 Tak bo to jest zle zrobione. eressea jak mozesz to odbierz maila. Link Zgłoś
hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:35 Chodzi o to, że masz tak: 1 partycje - primary - windows 2 partycję extended - podzielona na logiczne dyski A chcesz mieć tak: 1 primary 2 primary 3 extended podzielona na logiczne dyski Musiałbys całość wywalic tzn te wszystkie logiczne dyski. Ale przeciez możesz zamiast wywalac to wszystko spokojnie zainstalowac grub/lilo w mbr. Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:38 a mozesz mi napisac jak to zrobic w tym MBR bo w sumie to jeszcze nie zatwierdzilem usuniecia tych partycji wiec linux jest nadal Link Zgłoś
hanatol Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:59 Tu masz ppodpowiedź: gentoo-doc-pl.berlios.de/handbook/hb-install-bootloader.html#doc_chap2 Powinieneś zrobić to co na rysunku 2 i 3. Zmieniając w razie potrzeby dane. Bo zakładam, że grub.conf już masz zrobiony przez instalatora. Link Zgłoś
eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:51 konrad-85 napisał: > Tworze partycje od nowa ale ja nie moge utworzyc partycji jako primary bo od > razu ustawia sie na logical i nie da sie zmienic. Co mam zrobic? > Do czego sluzy partycja /home i ile wypada dac mb dla niej? Aha, widzę, masz puste miejsce w środku partycji rozszerzonej (extended). Nie zrobisz tutaj partycji primary. Musisz zrobic puste miejsce od razu po C, czyli nie może byc ono objęte tą jasno zieloną ramką. W sumie nie za dobrze to wyglada. Jak przesuniesz to wolne miejsce to i tak mozesz tam zrobic co najwyżej dwie partycje primary, czyli np. /boot i / . Swap juz tam być nie może (musialaby wylądować na extended, czyli musiałbyś zostawic na początku extended trochę wolnego miejsca). Chyba, ze byś zakładał tylko dwie partycje czyli "/" i swap. Powinno zadziałać wtedy (chociaz ja zawsze robiłam jeszcze tą /boot więc nie dam głowy). Popatrzyłam na proces instalacji Aurox i nie widze w nim opcji "force to be a primary partition" (tą opcję ma fedora). Myślę ze masz dwa rozwiązania: 1.- zrobić wolne po C (nie objęte extended) - zainstalować grub w MBR (ewentualnie na "/" i wtedy ta musi byc aktywna) 2. Zostawić układ dysku tak jak jest i po prostu grub w MBR (ale nie wiem jak to zadziała, wydaje mi się, ze powinno, skoro z dyskietki Ci działo). To chyba będzie najłatwiejsze. Skoro nie zatwierdziłęś usunięcia najlepiej poczekaj aż odezwie się ktoś kto powie Ci jak przeinstalować grub. /home - to partycja przede wszystkim na dane i katalogi uzytkowników, nie musisz jej tworzyć osobno (bedzie na "/" jesli jej nie utworzysz), wielkość zalezy od własnego widzi-mi-się ;-) Link Zgłoś
eressea Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:55 A jeszcze jedno, jesli chcesz usuwać partycje linuksa pod Partition Magic to moze Ci się to nie udać. Mi nie chciał usuwać wszystkich. Łatwo usuniesz pod windowsem > mój komputer >własciwości > zarządzanie >zarządzanie dyskami, czy coś w tym stylu. Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 00:58 Dziekuje za wszystkie rady i czekam na kogos kto bedzie w stanie pomoc mi w zainstalowaniu grub w MBR. Link Zgłoś
konrad-85 Re: Jak wlaczyc bootloadera? !!! 30.07.04, 01:34 Zrobilem!!! Grub dziala pieknie :) Co ja bym bez Was zrobil... Link Zgłoś