Dodaj do ulubionych

Za wysoki sąsiad

21.02.05, 17:37
Dzień Dobry!
Właśnie dostałam decyzję z urzędu, że za moim płotem od strony płd.-
zachodniej ziemię kupił deweloper, który planuje tam zbudować kompleks
czterokondygnacyjnych budynków z funkcją usługową. Mój domek jest parterowy z
użytkowym poddaszem i boję się, że planowane "wieżowce" zasłonią mi całe
słońce.Może ktoś wie, jak sensownie odwołać od tej decyzji, na jakie
przpepisy można się powołać etc. Obawiam się, że ta decyzja będzie moim
życiowym problemem.
Będę wdzięczna za porady.
Obserwuj wątek
    • architektt Re: Za wysoki sąsiad 22.02.05, 09:54
      Zażądać analizy nasłonecznienia pani domu. Powołać się na par. 12,13,57,60
      Przepisy Budowlane Dz.U.Nr 75z dnia 12 kwietnia 2002
      www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm
    • Gość: QMAAN Re: Za wysoki sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 13:32
      dostala pani zapewne informacje ze developer wystapil o decyzje o warunkach
      zabudowy, na tym etapie nie mozna jeszcze stwierdzic czy jest pani strona w
      postepowaniu zalezec to bedzie od projektu ktory develop zlozy za jakis czas do
      pozwolenia na budowe, wtedy warto zainteresowac sie czy
      a - jest pani strona w postepowaniu(ocenia urzad wydajacy pozwolenie na budowe)
      b - jesli nie to dlaczego
      c - jesli beda do tego podstawy to wystapic o wlaczenie do sprawy jako strona
      d - wtedy dopilnowac urzednika zeby dopilnowal ( akurat taki ma obowiazek )czy
      projekt jest zgodny z warunkami technicznymi w aspektach przeslaniania i
      naslonecznienia
      oraz paru innych
      tyle
      jesli gdzies sie pomylilem to prosze o poprawienie
      szanownych forumowiczow
      pozdr
      qmaan@gazeta.pl
      • Gość: Kocurro Re: Za wysoki sąsiad IP: *.dobrynet.pl / *.dobrynet.pl 23.02.05, 10:42
        Korekta dotycząca wypowiedzi qmaana :)))))

Jeśli jest to działka sąsiednia może być Pani stroną w postępowaniu
        administracyjnym dotyczącym wydania decyzji.Powinna pani także jako strona
        dostac informację (pisemną) o wszczęciu postępowania. Stroną w postępowaniu
        administracyjnym jest każda osoba dla której postępowanie dotyczy jej interesu
        prawnego (na podst. art 28 KPA). Jako strona dostanie pani odpis projektu
        decyzji.

Może Pani wnieść żadanie (pisemnie do urzedu) aby w projekcie decyzji
        uwzględniono Pani obawy dotyczące wysokości budynków. Decyzja o wz i projekt
        budowlany musi być zgodny z obowiązującymi przepisami (czyli m. in. cytowanym
        rozporządzeniem o war. technicznych).

W przypadku przyjęcia niesatysfakcjonujących ustaleń tej decyzji można się od
        niej odwoływać do SKO (Samorządowego Kolegium Odwoławczego) w terminie 14 dni
        od jej doręczenia.
        • blondynka72 Re: Za wysoki sąsiad 03.03.05, 18:40
          Dziękuję za informacje i opinie. Byłam już w urzędzie u pana, który wysłał
          pismo. Na początku rozmowy stwierdził, że projektu jeszcze zna, po konfrontacji
          z dyrektorem przyznał,że za moim płotem staną ohydne (to moje zdanie)prawie 4
          kondygnacyjne budynki. Poruszyłam sprawę nasłonecznienia, ale tak się składa,
          że ten sam człowiek wydaje decyzcję i robi ekspertyzę. W związku z tym złożyłam
          zastrzeżenie w urzędzie, ale oczywiście zamierzam walczyć dalej, bo pachnie mi
          to jakimś szwindlem. Jest to niewiarygodne, ile zależy od urzędnika i jego
          gustu bądź jego braku.Budynki, które wokół mnie powstają zmieniają wygląd
          dzielnicy i zamieniają ją w blokowisko, a developer dzięki takim urzędasom sam
          dla siebie tworzy sąsiedztwo, na które później się powołuje.
          • yellowtiger Re: Za wysoki sąsiad 18.03.05, 10:50
            Qrcze, deweloper zapłacił za swoją działkę ciężkie pieniądze,
            buduje na swoim terenie i jeśli to robi zgodnie z prawem to on,
            a nie sąsiedzi decyduje co na niej powstanie.

Nie mieszkamy na równiku i zawsze ktoś komuś zasłoni słońce.

Protestowanie tylko dlatego że "pachnie mi to jakimś szwindlem"
            bez żadnych merytorycznych argumentów to po prostu skandal.

Proponowane rozwiązania dla blondynki to
            wykupić grunt od dewelopera i zrobić na nim trawnik albo
            wyprowadzić się na wieś i pobudować siedlisko na środku
            kilkuhektarowej działki.

Dzięki takim protestom klienci deweloperów czekają czasami
            wiele lat na swoje mieszkanie.
            Tak wygląda to z drugiej strony.

Bez pozdrowień
            • Gość: Pirx Re: Za wysoki sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 22:34
              Sąsiad dewelopera z kolei zamierza postawic tartak, dzieki czemu budowany przez
              niego dom znacznie straci na wartości tak jak stracił dom jednorodzinny
              sąsiadki.
              Zadowolony?
              • yellowtiger Re: Za wysoki sąsiad 31.03.05, 21:31
                Pudło, budowy tartaku z pewnością nie przewiduje miejscowy plan
                zagospodarowania przestrzennego. Mógłbyś się bardziej postarać z tym przykładem.
    • Gość: mi Re: Za wysoki sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 14:42
      czy na Pani terenie jest obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego ?

jesli nie ma to wydający decyzję o warunkach zabudowy powinien okreslic
      wysokośc budynków powstających na działce developrera taką jaka mają budynki
      położone na działkach sąsiednich ( ulica sąsiednia do Pani).

Dlaczego nie była Pani stroną w postepowaniu o wydaniu o warunkach zabudowy ?
      Radziłabym wystapic o uznanie jako stronę juz na tym etapie, nawet teraz po
      wydaniu decyzji.
    • Gość: Infidel Re: Za wysoki sasiad IP: *.crowley.pl 25.03.05, 09:18
      Czesc Blondynko,

A gdzie to jest?
      Na problem trzeba spojrzec inaczej. Jesli lokalizacja atrakcyjna na budownictwo
      wielorodzinne - trzeba zrobic projekt na Twojej dzialeczce wystapic o WZiZW,
      pozwolenie na budowe - spychacz usunie bungalow - zarobisz kupe kasy i z innej
      perpektywy spojrzysz na problem.
      • yellowtiger Re: Za wysoki sasiad 31.03.05, 21:34
        Hehe, wtedy z pewnością zaprotestują sąsiedzi blondynki. Takie to już polskie
        piekło, raz na wozie, raz pod wozem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka