Dodaj do ulubionych

laparo USA czy Polska ?

24.07.05, 00:45
staram sie podjac decyzje co do wykonania laparoskopii w Polsce czy w Usa,
poniewaz tu mieszkam. Nie biore tu pod uwage czynnika finansowego , ale
raczej techniczny. Czy sposob i technologia wykonania laparo w Usa jak i
Polsce jest taka sama ? chcialabym dokonac slusznego wyboru .dziekuje
Obserwuj wątek
    • agnieszkarzaca1 Re: laparo USA czy Polska ? 24.07.05, 05:29
      czesc jestem z NY i lecze sie od 5 lat i mam jakies wewnetrzne wrazenie ze w
      polsce lekaze sa bardziej kompetentni niz w USA tutaj polegaja bardziej na
      maszynach niz wlasnej wiedzy,aczkolwiek sprzet napewno maja
      nowoczesniejszy.Osobiscie gdybym miala mozliwosc pojechalabym do polski,jest
      tutaj taka dziewczyna magda majewski ona tez jest z NY moze ci duzo powiedziec
      jest obeznana w roznych klinikach,pozdrowienia
      • malgoska182 Re: laparo USA czy Polska ? 24.07.05, 13:31
        Czesc .Ciesze sie ,ze znowu zaczelam tu zagladac. Bylam czestym gosciem na tym
        Forum ponad rok temu. Mialam wtedy 3 IUI -jeda po drugiej. Mam problemy z
        zajsciem w ciaze, przyczyna moga byc miesniaki -mam 2 (jeden 6centymetrowy).
        Agnieszko tez mieszkam w NY mam ubezpieczenie zdrowotne, wiec widze ,ze tutaj
        lekarzom nie bardzo zalezy na pacjentce i na tym co moze przezywac kobieta .
        Moja ginekolog-specjalistka od leczenia nieplodnosci po pierwszym sono
        wiedziala o moich miesniakach ,ale tak nas pglupila , napokazywala jak to
        swietnie sa one ulpzone ,ze absolutnie w niczym nie przeszkadzaja. Po 3
        inseminacjach zakonczonych niepowodzeniem postanowilismy sie wycofac
        zgabinetu Pani Dr. i wtedy dowiedzielismy sie ,ze jednak gdyby te miesniaki
        usunac to moze bylyby wieksze szanse. W tej chwili przenioslam sie do NYU -
        dr.Lisa Kump. Po pierwszym sono powiedziala ,ze ona zaleca usuniecie miesniakow
        metoda inwazyjna(czyli z rozcieciem brzucha). Mozna zrobic jedna IUI ,ale czy
        zakonczy sie powodzeniem nie gwarantowala. Poprzednia ginekolog trzymala mnie
        przez 3 miesiace(cykle )na Clo nie mialam monitorowanych pecherzykow, przez 2
        razy nawet nie dala mi nic na pekniecie tych pecherzykow. To Forum dalo mi duzo
        informacji , uparlam sie na zastrzyk , ale i tak nic z tego. Slyszalam o
        metodzie embolizacji , ktora nie jest tak bardzo popularna w Stanach , ale
        ostatnio czytalam artykul napisany przez Sarah Wildman chyba w Oprah Magazine
        i tam sa omowione rozne metody usuwania miesniakow w tym embolizacja , ktorej
        poddala sie Condoleezza Rice -sekretarz stanu. Na stronie kliniki w Lublinie
        przeczytalam artykul , pytania i odpowiedzi i nigdzie nize znalazlam 100%
        odpowiedzi czy kobieta ktora chce jeszcze urodzic dziecko moze poddac sie temu
        zabiegowi. Moze wiecie cos na ten temat, napiszcie gdzie sie leczycie , moze
        staniemy sie dla siebie wsparciem i mozew przyszlosci mozemy sobie pomagac
        chociazby dobrym slowem. Dzieki serdeczne.Goska
    • mpalka6 Re: laparo USA czy Polska ? 24.07.05, 15:24
      no wlasnie....ja jeszcez nie zaczelam sie leczyc, stoje przed trudnym wyborem,
      coz z tego , ze pojade na jedna laparo do Polski , przeciez musze sie jakos
      leczyc na miejscu , bo na odleglosc to nie mozliwe jest.....nie mam zadnch
      doswiadczen...
      • magdamajewski Re: laparo USA czy Polska ? 25.07.05, 04:42
        czesc dziewczyny,
        ja jestem weteranka w leczeniu sie w ny. Od dwoch lat chodze po lekarzach na
        razie zakonczylo sie to 2 poronieniami. Po tym drugim to wlasnie dochodze do
        siebie. Chodzilam po lekarzach w Polsce, w prawdzie nie od nieplodnosci ale
        ginekologach. Zaden z nich nie zauwazyl ze mam pco i nalezy je jakos leczyc,
        wszyscy uwazali ze okresy sie same wyrogluja i co i nic. Tak wiec uwazam, ze
        wszedzie jest tak samo. Troche polazilam tutaj po rozych klinikach i jedno wiem
        na pewno z DALEKA od Polskich lekarzy!!! Jutro zaczynam od nowa przygotowania
        do drugiego mam nadzieje ze ostatniego ivf w Klinice Nieplodnosci nalezacej do
        Columbia University. Wiem ze tam sa 2 lekarki ktore specjalizuja sie w
        latroskopii, nie moge nic na ich temat powiedziec ale jak przegladalam internet
        zeby cos na temat tej kliniki znalezc to udalo sie znalezc kilka pochlebnych
        opini. Zobaczymy. Jak chcecie pogodac albo wiecej inforacji to piszcie na
        magdamajewski@yahoo.com
        P>S Agnieszka zadzwonie do Ciebie w tygodniu to sie spotkamy w niedziele.
        Pozdrawiam
        Magda
    • magdamajewski Re: laparo USA czy Polska ? 25.07.05, 04:46
      aha, ja w prawdzie nie miala laparoskopii ale miala hsg tutaj robione w
      szpitalu na LI i musze przyznac ze nie bylo zle.
      Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka