Dodaj do ulubionych

domek na ursynowie

IP: *.acn.waw.pl 30.03.05, 13:52
chce zbudowac domek, mam dzialke na ursynowie /TEN ursynow, kolo metra/
domek ma byc maly, ale bardzo funkcjonalny, nowoczesny

szukam architekta /to potrwa, zakladam rozpoczecie budowy za rok, dwa/, ale
na razie interesuje mnie inna rzecz: od 2 lat obserwuje domy, domki..widze,
jak strasznie zle wygladaja nawet po 1 zimie i wydaje mi sie, ze jest to
problem tynków-kurza sie, pekają, odpadają :-(
na dzisiaj wiem, ze jedynie cegla oraz kamien starzeje sie ladnie..
ale jest to szalenie drogie..
jak zbudowac ten dom, aby byl niedrogi i szlachetny, jak domy z klinkieru
etc..
Obserwuj wątek
    • Gość: zapraszamy Re: domek na ursynowie IP: 80.51.198.* 30.03.05, 15:29
      www.jnarchitekci.com.pl

• Gość: zosia Re: domek na ursynowie IP: *.acn.waw.pl 30.03.05, 15:42
        mało zachęcające..oczekuje na razie mądrej rady, a potem..zobaczymy
        • joal Re: domek na ursynowie 30.03.05, 19:38
          Masz rację - wszelkiego rodzaju materiały wykończeniowe nakładane starzeją się
          nieciekawie , oczywiście można by było powiedzieć , że należy je odnawiać co
          jakiś czas , lecz ten okres między renowacjami skraca się w zastraszającym
          tempie w dużych miastach (spaliny i ogólny syf unoszący się w powietrzu).
          Ważne żeby stosować materiały jedolite w swojej strukturze. niestety jakość
          materiału idzie w parze z jego ceną. Chociaż dotarłem do bardzo ciekawego
          materiału - mianowicie przepalonej - "zepsutej" cegły. Na ścianie wygląda
          nieźle a cenę ma dosyć atrakcyjną. Można spróbować z materiałami sztucznymi
          jakieś płyty laminowane itp , ale to wymaga otwartości i odwagi w podejściu do
          tematu - niestety rzadko kto lubi eksperymentować na "własnym organiźmie".
          Albo np polerowany beton !? Albo drewno - niekoniecznie egzotik - czasem
          zostawia się drewno niezaimpregnowane i pozwala mu się starzeć - ciekawy efekt.
          I tak długo by kombinować .........
          pozdrawiam
          • Gość: zosia Re: domek na ursynowie IP: *.acn.waw.pl 30.03.05, 20:52
            dzieki za pierwsze konstruktywne informacje :))
            czekam na nastepne
    • Gość: No/Architekto Re: domek na ursynowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:58
      Trudno zrobić ciekawą architekturę, nie używając szlachetnych materiałów.
      Szlachetne, dobre materiały są drogie, wniosek-aby budować trzeba mieć duże
      pieniądze. pamietaj, że wbrew opinii wielu samym pomysłem architektury nie
      zrobisz. Możesz spróbować użyć tynków tradycyjnych, starzeją się w inny sposób
      i łatwo je malowac. Dodaj trochę cegły klinkierowej, nie buduj balkonów, zrób
      dach z okapem i PAMIĘTAJ O OKNACH, to piekny element architektoniczny, tak
      niewykorzystany w architekturze. Bądź skromna i buduj dokładnie, skup się na
      jednym elemencie, który zrobi całą architekturę. Możesz do mnie mailować,
      udzielę Ci wskazówek według moich możliwości.
      • Gość: zosia Re: domek na ursynowie IP: *.acn.waw.pl 31.03.05, 10:22
        a na jaki adres?
    • Gość: No/Architekto Re: domek na ursynowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 13:35
      Próbuj mnie znaleźć na biuro@ 1s84.com / biuro@warszawskaprzeprowadzka.com
    • Gość: obly Re: domek na ursynowie IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 31.03.05, 15:55
      rada
      - dom dopiescic na papierze i przed budowa go miec okolo 5-6 miesiecy aby
      zrobic male przetargi firmom wykonawczym na podstawie projektu chyba ze robi ci
      to wujek juzek z podlasia i nie ma znaczenia wtedy bo sie zawsze dogadasz.
      - co do materialow klinkier jest jednym z rtudniejszych matriaBów i tylko
      dobrze zorbiony wyglada w miare okej. tani klinkier ma zle proporcje (h = 9
      s=25) i wyglada to haniebnie. po za tym malo wykonawców potrafi zrobic tak
      klinkier aby nie zaciekaly biale smugi i co gorsza zeby wyszly fajne nadproza i
      fajne parapety.

dla mnie takie projektowanie na maila jest nie dobre troszke bo material musi
      grac z bryla charakterem i tego co naokolo sie dzieje i raczej wspólgrac z
      otoceniem niz wybierac dom bo na jednym folderze technologia sztachet
      malowanych woskiem na goraco wygladala calkiem calkiem.
      kazdy material ma inna wymowe i charakter.

• joal Re: domek na ursynowie 01.04.05, 00:12
        słusznie słusznie ! na maila to się nie da zaprojektować.

Ale do Zosi ! Szukaj inspiracji , szukaj dobrych przykładów - najlepiej w
        gazetach o architekturze ale tych bardziej na zachód ( oni są zawsze trochę do
        przodu ) albo w albumach o architekturze wydawnictwo Taschen - wszystko to
        można znaleźć w EMPIKU . Oczywiście nie jestem za kopiowaniem pomysłów , ale za
        szukaniem klimatów , pomysłów które mozna przetransponować i wykorzystać .

pozdrawiam
        • Gość: zosia Re: domek na ursynowie IP: *.acn.waw.pl 01.04.05, 10:57
          a czy ja chce projektowac na maila? ja na razie obserwuje, notuje -rowniez
          forumowiczow :-)
          • Gość: eri Re: domek na ursynowie IP: *.acn.waw.pl 13.07.05, 01:26
            ciekawe co zanotowała? i kogo/
            może dasz znac /?/sąsiadko??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka