runciter 01.10.02, 20:14 Jak w temacie. Moze macie ulubiencow wsrod architektow, nie tylko w warszawie. Chetnie poznam wasze opinie! pzdr runciter Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vit Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 23:03 To mój stary(oczywiscie nie jedyny) ulubieniec: Dariusz Kozłowski z Krakowa. Za to że jest JAKIS! Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: Najlepsza pracownia architektoniczna 02.10.02, 00:52 Przyznam szczerze ze obce sa mi jego realizacje - jak najszybciej postaram sie nadrobic zaleglosci :) pzdr runciter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: 217.153.34.* 03.10.02, 13:21 ja jestem malo oryginalna...Stefan Kurylowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: Najlepsza pracownia architektoniczna 03.10.02, 14:57 Gość portalu: magda napisał(a): > ja jestem malo oryginalna...Stefan Kurylowicz. Napewno jeg pracownia jest na bardzo wysokim poziomie technicznym, korzysta z najnowszych (jak na polske) rozwiazan technologicznych. Lubie kilka jego realizacji, lecz slyszalem opinie ze jego projekty staja coraz bardziej podobne do siebie. Poza tym tak sie porobilo ze -przynajmniej w warszawie- wszedzie go pelno :) pozdrawiam runciter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazja Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 17:26 runciter napisał: > . Lubie kilka jego > realizacji, lecz slyszalem opinie ze jego projekty staja coraz bardziej podobne > > do siebie. Poza tym tak sie porobilo ze -przynajmniej w warszawie- wszedzie go > pelno :) > pozdrawiam > runciter Facet ty jesteś chory z zawiści i masz małe pojęcie o architekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: Najlepsza pracownia architektoniczna 03.10.02, 17:47 > Facet ty jesteś chory z zawiści i masz małe pojęcie o architekturze. :))))tak? a konkretnie o co ci chodzi? Chory z zawisci:))wiesz co, ja kurylowiczowi do piet nie dorastam, co wcale nie znaczy ze wszystko musi mi sie podobac. Moze rozwiniesz swoja mysl bo narazie to niebardzo wiem co ci odpowiedziec. pozdrawiam runciter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.zigzag.pl 03.10.02, 18:36 Moze Jems?Cenie sobie ich nawiazywanie do przedwojennej architektury Warszawy, oni sami okreslaja sie jako "spadkobiercy" profesora Pniewskiego.Poza tym podobaja mi sie Wille Szara i Biala Andrzeja Kicinskiego.Chcialbym,aby doszlo do realizacji jego planu rewitalizacji Jazdowa, w tym Placu na Rozdrozu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazja Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 19:49 Jeżeli w Warszawie jest tylu świetnych architektów to dlaczego jest taka brzydka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.zigzag.pl 03.10.02, 20:12 Brak calosciowej,spojnej wizji rozwoju miasta,brak planu ogolnego zagospodaro- wania przestrzennego i planow szczegolowych.Liczne nowe obiekty nie sa w stanie zapelnic gigantycznej czarnej dziury jaka jest centrum miasta.Krotko:katastro- falne zniszczenia wojenne,50 lat komuny i dzisiejsze bezholowie stwarzaja obraz dzisiejszej Warszawy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: Najlepsza pracownia architektoniczna 03.10.02, 22:21 Mysle ze odpowiedz Michala jest (niestety) wystarczajaca. Swoja droga - anastazjo, cierpisz na rozdwojenie jazni? raz rpo raz anastazja...powiedz jesli sie myle. pozdrawiam i sorki ze nie na temat:) runciter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mabe Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 09.10.02, 20:53 odpowiedź w stylu zgora.sdi.tpnet.pl Anastazja w ogóle nie ma jaźni, jest tylko odchłań; Warszawa staje się brzydzsza, a to ze względu na realizacje (vide Focus) tego "pierwszego" (ponoć taką ma już naklejkę) polskiego architekta Odpowiedz Link Zgłoś
damona Re: Najlepsza pracownia architektoniczna 03.10.02, 22:47 najbardziej sobie cenie realizacje i prace pracowni Szaroszyk & Rycerski Architekci. "La casa piu' bella del mondo" to jeden z piekniejszych wspolczesnych budynkow. (we wspolpracy z J. Kaczorkiem) Oprocz w/w pracowni bliskie sa tez mojej estetyce prace JEMS-ow. Ciezko mi podac jedna pracownie, bo wielu architektow ma ciekawe realizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reks Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 08.10.02, 17:00 A co sadzicie o tym? www.nux.pl/PROJEKTY.HTM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: buprx* / 172.24.169.* 08.10.02, 21:13 Gość portalu: reks napisał(a): > A co sadzicie o tym? > <a href="http://www.nux.pl/PROJEKTY.HTM"target="_blank">www.nux.pl/PROJEKTY.HTM > </a> zasysa. co z tego ze komus sie chcialo robic renderingi? znaczy ze ma wystarczajaco duzo czasu na prace koncepcyjna i zero realizacji :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.bskomp.pl 01.11.02, 20:46 zobacz www.architekturakozlowski.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: nat:* / 192.168.2.* 09.10.02, 23:23 Kojarzę D.K. na tyle, że chcę u niego robić dyplom. Jest jeden problem - prawdopodobnie zamknął już listę (Mam nadzieję, że dowiem się wszystkiego jutro). Jeśli masz na imię Tomek, to miałam u Ciebie zajęcia na drugim roku. Mile je wspominam... Proszę, wstaw się za mnie u Taty! arch_aga@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: nat:* / 192.168.2.* 09.10.02, 23:34 Sorki, źle Cię zrozumiałam (to przez ten nawias). Mam nadzieję, że obejdzie się bez wstawiennictwa. Pozdrawiam Ciebie i Tomka Kozłowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vit Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 22:23 Nie poddawaj się, bo warto robić dyplom u mądrego faceta a nie u BYLEKOGO Powodzenia Jaką przeszkodą jest zamknięta lista? To tylko kartka papieru...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: nat:* / 192.168.2.* 14.10.02, 23:43 Nie będzie tak źle. Jakiś roztargniony asystent mnie nastraszył. Okazuje się, że D.K. nie robi problemów. Swoją drogą nie padam przed nim na kolana. Można to raczej nazwać selekcją negatywną... Chociaż projekty i realizacje ma O.K. Kiedyś biuro projektowe jego syna mogło mnie zatrudnić, jednak wymagali znajomości 3DMaxa. Przez niedouczenie odpadłam. Od trzech lat nic innego nie robię, tylko uczę się z książek 3DMAXa. Wsiadło mi na ambicje. Stąd mój sentyment do tego nazwiska, ale nie tylko. Czegoś tam uczył - w przeciwieństwie do innych. Do dziś nie mogę zrozumieć, dlaczego pani profesor P.K. Bartkowicz kazała mi przez dwa lata kolorować kredkami mapki A-0. Może chciała nas nauczyć pokory? He, he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rani Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 15:52 Gość portalu: Aguś napisał(a): > Kiedyś biuro projektowe jego syna mogło mnie zatrudnić, jednak wymagali > znajomości 3DMaxa. Przez niedouczenie odpadłam. > Od trzech lat nic innego nie robię, tylko uczę się z książek 3DMAXa. Wsiadło mi > na ambicje. Fajnie cos umiec ale bez przesady ! A nie lepiej zamiast uczyc sie 3DM nauczyc sie jak rozwiazywac detale, nabyc wiecej wiedzy o projektowaniu, konstrukcji itd. Im zalezalo na techniku, ktorego moga wykorzystac. Na calym swiecie renderingi robia asystenci technik komputerowych, albo zleca sie to odrebnym firmom (mam w niemczech znajomego grafika komputerowego (po 2 letniej szkole), ktory z tego zyje- nie ma pojecia o architekturze- jest po prostu od pokazania w 3DM tego co ktos inny wymyslil)- to u nas, z powodu fatalnego wynagrodzenia za projekty architekci sami to robia zamiast projektowac. Celem architekta jest obiekt a nie rendering... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: nat:* / 192.168.2.* 15.10.02, 21:24 Gość portalu: rani napisał(a): > Gość portalu: Aguś napisał(a): "Fajnie cos umiec ale bez przesady ! A nie lepiej zamiast uczyc sie 3DM nauczyc sie jak rozwiazywac detale, nabyc wiecej wiedzy o projektowaniu, konstrukcji itd." Uważam, że najlepiej znać się na jednym i drugim. "Im zalezalo na techniku, ktorego moga wykorzystac." Zdaję sobie sprawę i chętnie dałabym się wykorzystać. Może przy okazji zrobiłabym praktyki na uprawnienia... "Na calym swiecie renderingi robia asystenci technik komputerowych, albo zleca sie to odrebnym firmom (mam w niemczech znajomego grafika komputerowego (po 2 letniej szkole), ktory z tego zyje- nie ma pojecia o architekturze- jest po prostu od pokazania w 3DM tego co ktos inny wymyslil)- to u nas, z powodu fatalnego wynagrodzenia za projekty architekci sami to robia zamiast projektowac. Celem architekta jest obiekt a nie rendering..." Może rzeczywiście lepiej jest, gdy wizualizację robi specjalista tylko w tej dziedzinie - większe prawdopodobieństwo, że zrobi ją dobrze. Nie wyobrażam sobie jednak, żeby nie miał wykształcenia architektonicznego. Rendering może być etapem w całym procesie realizacji projektu i nie sądzę, aby te rzeczy się wykluczały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rani Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 09:38 Gość portalu: Aguś napisał(a): > Uważam, że najlepiej znać się na jednym i drugim. Troche tak- to jasne, ale w koncu architekt jest od czego innego niz od robienia renderingow- jakos u nas przywiazuje sie ogromna wage do podania projektu, czego pracujac zagranica nie doswiadczylem (po prostu tam najwazniejszy byl efekt koncowy , nadzor autorski i czuwanie nad realizacja- do ostatniej klamki. A renderingi robila firma reklamowa dla celow komercyjnych inwestora)- moze to dlatego, ze u nas czesto po wykonaniu projektu architekt nie ma tak duzego wplywu na koncowy efekt swojej pracy niestety. Frustracje mozna leczyc pieknymi renderingami...!? > > Zdaję sobie sprawę i chętnie dałabym się wykorzystać. Może przy okazji > zrobiłabym praktyki na uprawnienia... Tak- wspolczuje bo to duzy u nas problem dla mlodych...A co do wykorzystywania- wielu architektow nalezy do SARP , kazdy teraz powinien do Izby . Sa statuty w ktorych wiele mowi sie o etyce zawodowej... czy to co ma miejsce w wielu pracowniach jest etyczne, czy tez wykracza poza ramy zwyklych wymagan wobec pracownikow, ktorzy chca zdobyc uprawnienia... Moze ktos sie wypowie? > Może rzeczywiście lepiej jest, gdy wizualizację robi specjalista tylko w tej > dziedzinie - większe prawdopodobieństwo, że zrobi ją dobrze. Nie wyobrażam > sobie jednak, żeby nie miał wykształcenia architektonicznego. > Rendering może być etapem w całym procesie realizacji projektu i nie sądzę, aby te rzeczy sie wykluczaly. Masz racje- ale tylko etapem- czasem mam wrazenie, ze dla niektorych staje sie celem...W koncu jest potrzebny glownie dla klienta- bo nie wyobrazam sobie zeby projektant potrzebowal tego w trakcie pracy- w koncu powinien potrafic przewidziec skutki swojej dzilalnosci , przez wieki projektanci to potrafili- bez renderingow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: nat:* / 192.168.2.* 16.10.02, 13:33 Oczywiście rendering nie powinien być celem dla architekta. Ja jednak nie mam szans na zostanie architektem, dlatego w mojej robocie kładę główny nacisk na robienie wizualizacji. Może kiedyś w Polsce ta specjalizacja mi się przyda. Człowiek orze jak może... Może ciągnęłabym temat architektury dalej, ale przede wszystkim nie stać mnie na zarabianie 600 zł na łapę przez kilka lat będąc asystentem projektanta. Nie mówiąc już o tym, że dostanie roboty w biurze architektonicznym graniczy z cudem. Poza tym wizualizowanie pomysłów projektowych to naprawdę frapujące zajęcie - człowiek może poczuć się niemal jak stwórca. Bardzo polecam wszystkim młodym niespełnionym, tym bardziej że renderingi robione przez samych architektów są zwykle bardzo niskiej jakości (nie ma się co dziwić, jeśli ma się tylko kilka godzin do terminu - lepiej więc w ogóle dać sobie spokój). Nie mówcie więc, że renderingi to tylko fanaberia niedouczonych. Odbieracie mi ostatnią nadzieję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rani Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 02:13 Jesli masz do tego takie podejscie to ok! Moze wlasnie wyrobisz sobie pozycje i nazwisko bedac swietnym specem od rendow ;-). A co do sfrustrowanyh to niedawno spotkalem kolezanke ze studiow- jest szefowa w pewnej redakcji, wyglada na zadowolona. Na pytanie czemu nie w zawodzie?- odpowiedziala. Kiepskich architektow jest juz dosyc. Podziwiam ja za to... pozdro ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 00:40 Gość portalu: rani napisał(a): > Jesli masz do tego takie podejscie to ok! Moze wlasnie wyrobisz sobie pozycje i > nazwisko bedac swietnym specem od rendow ;-). A co do sfrustrowanyh to niedawn > o spotkalem kolezanke ze studiow- jest szefowa w pewnej redakcji, wyglada na za > dowolona. Na pytanie czemu nie w zawodzie?- odpowiedziala. Kiepskich architekto > w jest juz dosyc. Podziwiam ja za to... > pozdro ;-) Rani, Twoj punkt widzenia znamionuje pewną dojrzałość zawodową, co muszę przyznać jest rzadkie wśród architektów. Faktycznie , współpracuję z wieloma architektami, i pewna część z nich raczej nie powinna nimi być, w sensie że mają słabe realizacje. Chyba lepiej robić coś co wychodzi, niż na siłę próbować być kimś na co brakuje wiedzy umiejętności, talentu czy jaj. Architektura, to jest usługą dla klasy wyższej, może średniej, a w Polsce ilość jednej i drugiej jest przerażająco niska, stąd takie problemy pracowni projektowych, tak naprawdę - wg zachodnich kryteriów ekonomicznych - w Polsce nie ma rynku na prace projektowe, czy jest on nieznaczący w stosunku do innych działów przedsiębiorczości. ( to prawda - gdyby ocenić, jaki udział w PKB mają pracownie projektowe, to niewiele tego wychodzi). pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 00:05 ciekawa wymiana zdań - tak jakby coś na mój temat przez 9 lat byłem perspektywistą, a w końcu wspólzałożycielem i właścicielem jednej z naj rozpoznawalnych firm do wspomagania graficznego inwestycji i architektów; no i co? no i znudziło mi się - najważniejsze jest wiedzieć kim chce się być - architektem, grafikiem 3D, rysownikiem czy biznesmenem ja w końcu wybrałem to 1-sze, zszedłem do parteru - zrobiłem dyplom, wycofałem się z firmy i robię za "kreślarza", czasem robię perspy - dla chleba, nie ma innej drogi pozdrawiam piotrgreg@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rani bycie dobrym Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 07:16 Gość portalu: piotrek napisał(a): > ciekawa wymiana zdań - tak jakby coś na mój temat(...) > nie ma innej drogi > pozdrawiam > piotrgreg@wp.pl A moze bycie dobrym architektem wymaga pewnej dojrzalosci- a nie tylko przeswiadcenia ze jest sie najlepszym , tworca itd ??? Pewne zawody wymagaja terminowania... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 20:24 nie rozumiem tych cytatów każda profesja wymaga terminowania a żaden terminator nie bierze się "z nikąd" rośnie w glebie nie ma sprawiedliwości są geniusze i durnie ale w cenie jest tylko skuteczność każdego na nią stać a że czasem nazwie ją ktoś "sztuką"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rani Re: Najlepsza pracownia architektoniczna IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 08:31 Chodzilo mi o to, ze masz do tego normalne podejscie, i swiadomie wybierasz to na co sie decydujesz. Jak czytam niektore podszyte "tfurcyzmem" wypowiedzi tutaj to smiac sie chce. Jak zauwazasz tylko czasami mozna nazwac cos sztuka- i najczesciej sam jej tworca z gory nie wie, ze wlasnie "to" nia bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś