Dodaj do ulubionych

inteligentny dom

06.03.07, 13:32
znacie, macie, planujecie ? chodzi o budynek jednorodzinny
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: inteligentny dom IP: *.acn.waw.pl 06.03.07, 22:46
      mielismy
      sprzedalismy
      zawracanie glowy
      wiesz ile kosztuje serwisowanie tych wszystkich guziczków?
    • Gość: nowanowa5 Re: inteligentny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 09:50
      ile kosztuje ( tu pytam ewent. o koszt projektu, całego "zaopatrzenia domu" i
      koszt serwisu ? i do czego były te guziczki, to znaczy czym sterowały i jak to
      można sprzedac ? kabelek ze ściany wyrwać czy centralkę i pilocik sprzedać ?
    • gelero Re: inteligentny dom 07.03.07, 22:11
      Jak dla mnie super sprawa. Miałem z tego male szkolenie i zachwyciłem sie tym
      rozwiązaniem. Nawet gdybym budowałteraz dom i nie stac by mnie bylo na
      dokończenie inteligentnego domu to zrobiłbym sobie (tak przyszłościowo) samą
      instalację. Choć można już teraz rozwiązać to radiowo ale chyba drożej. Dla mnie
      jest to super sprawa w połczeniu światła, rolet i ogrzewania w domu.
    • gelero Re: inteligentny dom 07.03.07, 22:13
      gdybyś miał jakieś pytania szukaj mnie na gg.1435580
    • Gość: pstryk Re: inteligentny dom IP: *.acn.waw.pl 08.03.07, 00:18
      super sprawa!
      choć, może być przykro, kiedy dom bedzie "inteligentniejszy" od włascicieli albo
      gości.

ps. A jakim IQ domu Pan myslał, pisząc ten post?
    • Gość: (gość) Re: inteligentny dom IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.07, 10:40
      Fajnym rozwiązaniem jest technologia radiowa, prosto szybko bez ciągnięcia
      kabli, kucia ścian ani innych tego typu historii, ciekawe rozwiązania proponuje
      firma DELTA DORE pełny bezprzewodowy system z możliwościa sterowania światłem,
      żaluzjami, tworzeniem scenariuszy, do tego pełny system alarmowy również
      bezprzewoadowy z wszelkimi mozliwymi czujkamim, pełen system ogrzewania oraz
      sterowania. Naprawdę godne uwagi rozwiazania.
    • Gość: Jowita Re: inteligentny dom IP: 83.238.210.* 16.03.07, 09:44
      a moim zdaniem świetna sprawa.
      To nie tylko wygoda, ale i oszczędność - inwestycja na pewno się zwraca.

przymierzamy się do tego w nowym domu.
      Radą służy nam pan Mariusz z tego forum: forum.dom.pl/viewforum.php?f=13

POzdrawiam!

Jowita.
      • Gość: iva_marti Re: inteligentny dom IP: *.ghnet.pl 18.03.07, 11:51
        My właśnie decydujemy sie na budowę takiego domu. Budowac będzie osoba ,która
        zajmuje się tylko budową takich domów, ma duże doświadczenie.
    • Gość: nowanowa5 Re: inteligentny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 09:35
      dzięki za posty, chwilowo brak czasu na aktywne poszukiwanie informacji, ale
      zamierzam zgłębić temat, czytac , dotrzec do firm specjalistycznych, no i moi
      architekci tez mi pewnie pomogą
    • Gość: Jariwo7 Re: inteligentny dom IP: *.centrum.punkt.pl 27.03.07, 10:12
      Znamy, mamy, planujemy

Te systemy nie są takie drogie jak się powszechnie uważa. Mam firmę wykonawczą
      i wykonuję je od kilku lat. Dla swoich klientów projekt i wycenę robię za
      darmo, serwisowania wielkiego też nie potrzeba (serwisujemy tylko alarmy, chyba
      że klient chce...), okablowanie niewiele droższe od tradycyjnych instalacji
      (jeden dodatkowy drucik w przewodzie), a koszt wykonania niemalże ten sam
      (wykonanie liczy się najczęściej od punktu a nie od ilości żył w przewodzie).
      Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to: Jariwo7@wp.pl - działamy w polsce
      południowej, ale mam kilku znajomych również w innych regionach kraju
      Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania takich instalacji :)
      • Gość: ziarno Re: inteligentny dom IP: *.acn.waw.pl 27.03.07, 16:18
        pan pewnie elektryk
        z samego drutu takiego domu się nie da jednak zbudować.
        wexmy np. taka pompe ciepla, badania gruntu moga wykazac ze potrzeba np. 15
        odwiertów po 40 m dla sond, 100 zl/metr i razy 15.
        albo np. kupno wiekszej dzialki, zeby caly majdan ukladac w poziomie.
        do tego dobre okna, dobre materialy, izolacje, wykonawstwo itd.
        w systemie eib wyjda pewnie ze 2 km kabli - tez nie w kij dmuchal.
        jakies czipy w kazdym gniazdku, złote druty do systemy audio - bo niby czemu
        nie, skoro juz budujem, itd itp.
        a poza tym, do wszystkich tych nowoczesnych materialow dochodza elementy o
        ktorych nikt nigdy nie mowi.- czyli cos w rozdzaju malutkiej blaszki na koncach
        sznurowadeł, zeby sie nie rozplataly, w nowoczesnym domu bedzie jakas tasma,
        uszczelka, haczyk czy inne male cos. i bedzie tego mnostwo.
        • Gość: Gość Re: inteligentny dom IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.07, 16:56
          A kto Panu każe kłaść EiB? Przecież na rynku są już systemy bezprzewodowe, bez
          żadnej magistrali, złączek, przywieszek, kucia i wiercenia ścian co więcej
          takie systemy sa całkowicie elastyczne, cała transmisja jest wykonywana za
          pomoca fal radiowych. Taki system proponuje na przykład firma DeltaDore
          www.deltadore.pl , całkowity pełny system sterowania oświetleniem, żaluzjami,
          ogrzewaniem, alarmem, montaż takiego systemu to góra dwa dni, i nic nie trzeba
          przenosić czy zmieniać, a co więcej istnieje możliwość, monitorowania i
          sterowania tym wszystkim za pomocą telefonu, lub sms, i z tego co wyliczyłem
          wynika że jest 3,5 raza tańsze od EiB. Jak dla mnie bomba, naprawdę polecam
          każdemu kto myśli o instalacji inteligentnej.
          • Gość: erbe Re: inteligentny dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 17:42
            a jak to policzyłes?
    • nowanowa5 Re: inteligentny dom 27.03.07, 21:00
      ciekawe to wszystko, ja nadal w niedoczasie, ale zanim dojde do szczegółów i
      kosztów (które jakies być muszą,(bo nikt za darmo pewnie pracować nie
      będzie, "kabel" i te "fale radiowe" tez kosztują), skupię się na samym
      pomyśle , co warto a czego nie warto sobie w domu tak "inteligentnie "
      organizować, trudno przewidziec wszelkie opcje, ciekawa jest chyba możliwość
      jakiegoś ekonomicznego sterowania energią, ogrzewaniem, może wodą ? czy można
      to połączyć w jakiś system -np "deszczówka-zbieranie-zapas-podlewanie ogródka-
      uzupełnianie wodą z wodociągu-brak opadów" albo "silny zachodni wiatr-rolety od
      zachodu-zmierzch-rolety w całym domu" etc, wode do wanny naleje sobie sama-
      (chyba :)))))))
    • Gość: robert Re: inteligentny dom IP: 83.238.173.* 26.04.07, 15:57
      Mam Teletaska. Dla mnie rewelacja! Duże możliowści i łatwość programowania. W
      pierwszych dniach prawie co godzine zmianiałem funkcjonalność domu - co
      szalenie denerwowało żonę:). W domu steruję światłem, ogrzewaniem i wentylacją,
      oraz roletami, a ostatnio integruję audio oraz w panelu LCD wideodomofon.
      Początkowo zastanawiałem się na EIB - prawie już ten system kupiłem - gdy nagle
      znalazłem Teletaska, który wygrał z EIB. Wyszło nieco taniej i znacznie
      lepiej:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka