Dodaj do ulubionych

Studentów gra o nowy kierunek

01.04.10, 00:52
Może "kierunku" nie ma, ale na Politechnice Łódzkiej na kierunku Informatyka jest specjalizacja "Gry Komputerowe" i są zajęcia z wszystkich dziedzin informatycznych w ramach projektowania gier, a także takie zajęcia jak "Projektowanie fabuły gier" prowadzone przez ludzi bezpośrednio "z branży".
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Studentów gra o nowy kierunek IP: *.chello.pl 01.04.10, 07:17
      Z tego co widziałem na targach edukacyjnych, specjalność gry komputerowe ma Śląska Wyższa Szkoła Zarządzania w Katowicach i. gen. Ziętka. Mają m.in. programowanie gier na urządzenia mobilne !
    • Gość: azr Re: Studentów gra o nowy kierunek IP: *.lanet.net.pl 01.04.10, 10:34
      wg mnie to trochę bez sensu, co informatykowi b 'projektowania fabuły gier'. Informatyk powinien znać techniki związane z silnikami gier, frameworki, sporo matmy, fizyki, i zagadnień optymalizacyjnych. A fabułę, dokładne modele, i grafikę manu niech robia graficy i pisarze. Wg mnie, ktoś kto uważa ze będzie wstanie sam napisać całą grę, to albo a) korzysta z całego gotowego silnika, wiec nie musi być informatykiem, b)nie napisała sam gry poważniejszej niż kilku poziomowa platformówka c) jest alfa i omegą - jeśli to ostatnie to szacum. A na studiach informatycznych w większości dobrych uczelni są kierunki gdzie poruszane są zagadnienia jak wyżej wspomniane programowanie urządzeń mobilnych, systemy multimedialne, grafika, programowanie GPU etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka