Dodaj do ulubionych

Historia 2005

IP: *.chello.pl 17.06.04, 20:34
Czy ktos wie, jak będzie wygladała w przyszłym roku matura z historii. U
mnie nauczyciel twierdzi, ze nie będzie wyboru - źródła, a potem jeden temat
dla wszystkich. Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasisa Re: Historia 2005 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 22:40
      pewnie tak tak jak wszystkie przedm ioty, nigdzie nie masz wyboru. ja cale
      szczescie historii nie zdaje
    • Gość: annodomini Re: Historia 2005 IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 18.06.04, 23:38
      Proponuję zakupić informator maturalny z historii, tam znajdziesz wszystkie
      potrzebne informacje (dodatkowo na stronach internetowych poszczególnych OKE
      znajdziesz pliki do sciagnięcia z informatorami). Natomiast w błyskawicznym
      skrócie matura z historii składa się z dwóch części pierwsza to test z całości
      wiedzy historycznej. Zadania maja charakter otwarty lub zamknęty ( np polecenie
      typu uzupełnij, udziel odpowiedzi, zadanie typu prawda fałsz, oraz praca z mapą
      historyczną a także inne formy pracy w oparciu o różnorodne źródła. Druga
      część to praca na źródłach (różne typy- duża ilość) oraz zadanie
      tzw.rozszerzonej wypowiedzi czyli krótkie wypracowanie(tematy do wyboru
      najczęściej dwa).Ważne druga część posiada tzw "temat przewodni" czyli całość
      zadań realizuje ów temat, w tegorocznym informatorze "temat przewodni" to idea
      imperium( np:Aleksandra Macedońskiego czy Imperium Napoleona czy Imperium
      carów. Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!
    • Gość: krakowianka Re: Historia 2005 IP: *.77.classcom.pl 19.06.04, 15:50
      moge ci wszystko opowiedziec, bo w malopolsce zrobili nam juz probne nowe matury
      i wlasnie pisalam z historii... a wiec musisz miec bardzo dobrze opanowane
      wszelkie obrazy i mapy... plus oczywiscie multum textow zrodlowych (nie takich
      latwych jakby sie moglo wydawac), zdjecia (wiec trzeba wiedziec jak kto
      wygladal) i sporo na pierwszy rzut malo waznych elementow np. czesci trojpolowki
      lub mapa wloch+dwa zaznaczone tereny i jak sie nazywaja (4 odp do wyboru)... w
      sumie trzeba miec wiedze ogromna... bylo zadanie ktore polegalo na tym, ze byl
      krotki text zrodlowy o jakims krolu a ty musialas napisac co to za krol... albo
      polaczyc bite (starozytnosc) z wodzami... nio i nie ma tematu przewodniego...
      jest to poprostu chronologiczny wybor pytan z kazdej epoki...
      • Gość: annodomini Re: Historia 2005 IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 19.06.04, 23:51
        Przepraszam, że się wtrącam (ponownie) w drugim arkuszu JEST "MOTYW PRZEWODNI"
        JAK NAPISAŁAM WCZEŚNIEJ W INFORMATORZE JEST TO " MOTYW IMPERIUM". Proponuję
        wnikliwą lekturę informatora lub konwersację z nauczycielem.Droga Krakowianko
        pisałaś po prostu test z całości wiedzy oparty o informator 2005. Nie
        wprowadzajmy się w błąd!!!!A arkusze egzaminacyjne są dwa!!!!!
    • Gość: ZonaPelikana Re: Historia 2005 IP: *.zar.vectranet.pl / 213.77.5.* 01.07.04, 18:54
      Annodomini ma absolutną rację!!
      • Gość: cass Re: Historia 2005 IP: *.net.autocom.pl 05.07.04, 01:57
        Pracę musisz pisać, gdy wybierasz ten przedmiot jako rozszerzony... Odwrotnie
        jest z egzaminem w formie podstawowej... Może na odwrót??? Poprawcie mnie jak
        jest źle :D
        • Gość: myslak poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:23
          www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=54&Itemid=69
          • Gość: Ania K. Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.04, 10:13
            egzamina z historii składa sie z 2 czesc
            1. podstawowa (z ogółu wiedzy historuycznejna poziomie podstawowym)
            3. rozszerzony - który składa sie z 2 czesci. Obie czesci są z WBRANEJ EPOKI
            - praca z tekstem źródłowym
            - wypracowanie ( masz 3 tematy do wyboru)

ja pisze w tym roku :-))
            • Gość: annodomini Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.tvk.wroc.pl / *.api.net.pl 11.07.04, 11:40
              www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=54&Itemid=69
              nie ma żadnych epok!!!!poczytajcie informatory na stronie CKE!!!!wybór epok był
              w 2002 roku!!! nie wprowadzajcie się wzajemnie w błąd!!!!czytajcie informatory
              ZE ZROZUMIENIEM!!!!
              • Gość: ssf Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.acn.pl 11.07.04, 19:34
                kurde! Moi nauczyciele sa niedoinformowani.
              • Gość: ania ! Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.acn.pl 11.07.04, 19:39
                "Zdający udziela odpowiedzi na pytania do podanych w arkuszu różnorodnych
                źródeł wiedzy historycznej z conajmniej swóch wielkich epok historycznych"

Jezu, to znaczy ze muszę sie nauczyć zupełnie wszystkiego cholernie dokładnie ?!
                Jak myślicie czy 6 miesiecy wystarczy ?!

• Gość: Alek Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 20:48
                  A może powie mi ktoś dokładnie jak będzie wyglądała matura z historii. Jak
                  kłamiecie to ustalcie jedną wersję. Nie mogę ściągnąć tego informatora, a sklep
                  zamknięty.
    • Gość: krakowianka Re: Historia 2005 IP: *.76.classcom.pl 19.07.04, 21:58
      ja do annodomini:
      nikogo nie wprowadzam w blad bo opisalam mature podstawowa, a logiczne jest ze aby napisac rozszerzona nalezy najpierw napisac podstawowa... moj blad, bo chyba nie zaznaczylam ze pisze o podstawowej... a z reszta co za roznica czy na rozszerzona bedzie wybrana epoka czy wszystkie, jak i tak na podstawowa trzeba umiec wszystkie... a tak w ogole to wydaje mi sie ze na rozszerzonej tez wszytskie obowiazuja, bo w innym wypadku matura nie mialaby sensu, poniewaz na wiekszosc studiow historia liczy sie od XVI wieku, wiec ktos wybierajacy sobie starozytnosc musialby chyba zdawac dodatkowy egzamin z historii od XVI wieku wiec wychodzi na jedno... trezba umiec wszystko!
    • Gość: ZonaPelikana Re: Historia 2005 IP: *.zar.vectranet.pl / 213.77.5.* 25.07.04, 00:40
      Krakowianko pierdolisz bez sensu. Biedna annodomini podaje rzetelne inormacje a
      ty i tak swoje...a teraz jeszcze zawracasz dupe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka