Gość: zdesperowana IP: *.chello.pl 17.06.04, 20:34 Czy ktos wie, jak będzie wygladała w przyszłym roku matura z historii. U mnie nauczyciel twierdzi, ze nie będzie wyboru - źródła, a potem jeden temat dla wszystkich. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasisa Re: Historia 2005 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 22:40 pewnie tak tak jak wszystkie przedm ioty, nigdzie nie masz wyboru. ja cale szczescie historii nie zdaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annodomini Re: Historia 2005 IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 18.06.04, 23:38 Proponuję zakupić informator maturalny z historii, tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje (dodatkowo na stronach internetowych poszczególnych OKE znajdziesz pliki do sciagnięcia z informatorami). Natomiast w błyskawicznym skrócie matura z historii składa się z dwóch części pierwsza to test z całości wiedzy historycznej. Zadania maja charakter otwarty lub zamknęty ( np polecenie typu uzupełnij, udziel odpowiedzi, zadanie typu prawda fałsz, oraz praca z mapą historyczną a także inne formy pracy w oparciu o różnorodne źródła. Druga część to praca na źródłach (różne typy- duża ilość) oraz zadanie tzw.rozszerzonej wypowiedzi czyli krótkie wypracowanie(tematy do wyboru najczęściej dwa).Ważne druga część posiada tzw "temat przewodni" czyli całość zadań realizuje ów temat, w tegorocznym informatorze "temat przewodni" to idea imperium( np:Aleksandra Macedońskiego czy Imperium Napoleona czy Imperium carów. Pozdrawiam i życzę powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Re: Historia 2005 IP: *.77.classcom.pl 19.06.04, 15:50 moge ci wszystko opowiedziec, bo w malopolsce zrobili nam juz probne nowe matury i wlasnie pisalam z historii... a wiec musisz miec bardzo dobrze opanowane wszelkie obrazy i mapy... plus oczywiscie multum textow zrodlowych (nie takich latwych jakby sie moglo wydawac), zdjecia (wiec trzeba wiedziec jak kto wygladal) i sporo na pierwszy rzut malo waznych elementow np. czesci trojpolowki lub mapa wloch+dwa zaznaczone tereny i jak sie nazywaja (4 odp do wyboru)... w sumie trzeba miec wiedze ogromna... bylo zadanie ktore polegalo na tym, ze byl krotki text zrodlowy o jakims krolu a ty musialas napisac co to za krol... albo polaczyc bite (starozytnosc) z wodzami... nio i nie ma tematu przewodniego... jest to poprostu chronologiczny wybor pytan z kazdej epoki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annodomini Re: Historia 2005 IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 19.06.04, 23:51 Przepraszam, że się wtrącam (ponownie) w drugim arkuszu JEST "MOTYW PRZEWODNI" JAK NAPISAŁAM WCZEŚNIEJ W INFORMATORZE JEST TO " MOTYW IMPERIUM". Proponuję wnikliwą lekturę informatora lub konwersację z nauczycielem.Droga Krakowianko pisałaś po prostu test z całości wiedzy oparty o informator 2005. Nie wprowadzajmy się w błąd!!!!A arkusze egzaminacyjne są dwa!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZonaPelikana Re: Historia 2005 IP: *.zar.vectranet.pl / 213.77.5.* 01.07.04, 18:54 Annodomini ma absolutną rację!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cass Re: Historia 2005 IP: *.net.autocom.pl 05.07.04, 01:57 Pracę musisz pisać, gdy wybierasz ten przedmiot jako rozszerzony... Odwrotnie jest z egzaminem w formie podstawowej... Może na odwrót??? Poprawcie mnie jak jest źle :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslak poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:23 www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=54&Itemid=69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania K. Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.04, 10:13 egzamina z historii składa sie z 2 czesc 1. podstawowa (z ogółu wiedzy historuycznejna poziomie podstawowym) 3. rozszerzony - który składa sie z 2 czesci. Obie czesci są z WBRANEJ EPOKI - praca z tekstem źródłowym - wypracowanie ( masz 3 tematy do wyboru) ja pisze w tym roku :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annodomini Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.tvk.wroc.pl / *.api.net.pl 11.07.04, 11:40 www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=54&Itemid=69 nie ma żadnych epok!!!!poczytajcie informatory na stronie CKE!!!!wybór epok był w 2002 roku!!! nie wprowadzajcie się wzajemnie w błąd!!!!czytajcie informatory ZE ZROZUMIENIEM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssf Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.acn.pl 11.07.04, 19:34 kurde! Moi nauczyciele sa niedoinformowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania ! Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.acn.pl 11.07.04, 19:39 "Zdający udziela odpowiedzi na pytania do podanych w arkuszu różnorodnych źródeł wiedzy historycznej z conajmniej swóch wielkich epok historycznych" Jezu, to znaczy ze muszę sie nauczyć zupełnie wszystkiego cholernie dokładnie ?! Jak myślicie czy 6 miesiecy wystarczy ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: poczytajcie wreszcie informatory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 20:48 A może powie mi ktoś dokładnie jak będzie wyglądała matura z historii. Jak kłamiecie to ustalcie jedną wersję. Nie mogę ściągnąć tego informatora, a sklep zamknięty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Re: Historia 2005 IP: *.76.classcom.pl 19.07.04, 21:58 ja do annodomini: nikogo nie wprowadzam w blad bo opisalam mature podstawowa, a logiczne jest ze aby napisac rozszerzona nalezy najpierw napisac podstawowa... moj blad, bo chyba nie zaznaczylam ze pisze o podstawowej... a z reszta co za roznica czy na rozszerzona bedzie wybrana epoka czy wszystkie, jak i tak na podstawowa trzeba umiec wszystkie... a tak w ogole to wydaje mi sie ze na rozszerzonej tez wszytskie obowiazuja, bo w innym wypadku matura nie mialaby sensu, poniewaz na wiekszosc studiow historia liczy sie od XVI wieku, wiec ktos wybierajacy sobie starozytnosc musialby chyba zdawac dodatkowy egzamin z historii od XVI wieku wiec wychodzi na jedno... trezba umiec wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZonaPelikana Re: Historia 2005 IP: *.zar.vectranet.pl / 213.77.5.* 25.07.04, 00:40 Krakowianko pierdolisz bez sensu. Biedna annodomini podaje rzetelne inormacje a ty i tak swoje...a teraz jeszcze zawracasz dupe Odpowiedz Link Zgłoś