Gość: gosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:30 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alek Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 19:46 Nie, matematykę zdają chętni jako dodatkowy przedmiot. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_zwany Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 13.08.04, 00:18 Niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 09:48 To chyba dobrze, że nie prawda? ja nie rozumiem takich ludzi, którym wydaje się, że coś umieją i pragnęliby narzucić takie rozumowanie ogółowi. Co byś z tego miał, jakby matematyka była obowiązkowa? O ile wiem to już gdzieś się dostałeś, to nie wypisuj bzdur, bo ty też nie musiałeś tego pisać. Zastanów się! Odpowiedz Link Zgłoś
tak_zwany Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 13.08.04, 17:36 Miałem roziwnąć ten wątek wcześniej, ale nie znalazłem czasu. Już tłumaczę: Owszem, nie musiałem zdawać matematyki. Co więcej, bardzo się z tego powodu cieszyłem (jestem z tego rocznika, co nie wiedział, którą maturę przyjdzie mu zdawać - na "starej nowej" matematyka była obowiązkowa). Teraz jednak, po dwóch latach studiów, zupełnie inaczej zapatruję się na tę kwestię. Dlaczego? Ano dlatego, że się sporo napatrzyłem na tzw. "niematematycznych", popatrzyłem na siebie i widzę, że brak matematyki jest po prostu robieniem ludziom krzywdy. Matematyka jest tym przedmiotem, który najlepiej uczy myślenia, abstrakcyjnego myślenia, jakże potrzebnego do rozwiązywania co bardziej skomplikowanych problemów. Oprócz tego matematyka uczy myślenia ścisłego - w jednoznaczych kategoriach, zgodnie z określonym schematem, analitycznego rozwiązywania problemów. Zdolności, które niesie matematyka, pomagają na wielu typach studiów - począwszy od "ścisłych" politechniczych, oraz uniwersyteckich matematykach, fizykach informatykach, poprzez filozofię, na kompletnie humanistycznych skończywszy. Matematyka jest poniekąd uniwersalnym językiem, za pomocą którego można opisać rzeczywistość fizyczną, a i nie tylko. Przede wszystkim jednak w perspektywie studenckiej, czy nawet życiowej, zwracam uwagę na umiejętności, które daje. Nie na darmo mówi się, że ludzie po kierunkach ścisłych są bardziej elastyczni, zdolni zrozumieć więcej i lepiej się przystosować. Zresztą kariery np. byłych fizyków w naukach humanistycznych są relatywnie częste - nie zdarzają się jednak tzw. "humaniści" zajmujący się fizyką. Matematyka naprawdę ułatwia myślenie, gdyż do niego zmusza - nie można się jej "wryć" na pamięć. To procentuje potem, przy większości innego typu nauki. Teraz, będąc na studiach patrzę na filozofów i prawników męczących się z logiką, czy socjologów kwiczących na statystyce i widzę najzwyczajniejsze w świecie braki matematyczne. Patrzę na siebię i widzę, jak moje licelne opieprzanie się na matematyce zawęża mi teraz horyzonty i możliwości. To są rzeczy trudne lub wręcz niemożliwe do nadrobienia. Przede wszystkim chodzi mi o tę elastyczność umysłu, której jakże wielu ludziom brakuje. Matematyka to rzecz jasna tylko jeden z czynników, ale moim zdaniem (i wielu ludzi mądrzejszych ode mnie) bardzo ważny. Zresztą sami odpowiedzcie - dlaczego nie chcecie/chcieliście uczyć się matematyki i dlaczego tak się cieszycie z tego, że teoretycznie nie jest obowiązkowa? (i tak większość szanujących się wydziałów będzie wymagała jej zdawania) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka racja, racja !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 18:08 Popieram w 100% :)) (uczę j. polskiego, najchętniej w klasach mat.fiz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: racja, racja !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.08.04, 23:03 Niom ja jestem w mat-inf (prawie to samo co mat-fiz, bo fizyke tez mielismy rozszerzoną w pierwszej klasie 3 godziny + GDW = 4 godziny fizyki, w 2 klasie 2+GDW=3 - wychowawca fizyk) i nasza polonistka ciągle nam powtarza, że najbardziej lubi "matematyczną szkołą polonistyczną", bo przynajmniej myślimy konkretnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re:ciesze sie ze ladnymi slowami opisal pan ten IP: 207.248.159.* 23.09.04, 14:49 problem dorzuce tylko ze wedlug psychologow i pedagogow zajmujacych sie metodyka nauczania brak treningu matematycznego rozpoczetego od najmlodszych klas podstawowki nie da sie uzupelnic i nadrobic w pozniejszym czasie kiedys nawet byl na ten temat wywiad chyba w jakims dodatku do g..w.. oby wiecej takich osob ktore widza bledy obecnego systemu ksztalcenia pamietamy.tripod.com rzeczenie krola angielskiego karola II: ujrzawszy pod pregierzem skazanca spytal co sie stalo odpowiedziano mu milosciwy panie pisal satyry na ministrow odrzekl krol co za glupiec czemuz nie pisal na mnie ? nic by mu sie nie stalo prawem ktore najlepiej odslania zamiar despotow , jest kara smierci ustanowiona przeciw autorom pamfletow i przeciw poetom to nie jest zgola z ducha republiki, w ktorej lud rad widzi upokorzenie moznych. ale ludzie pragnacy obalic wolnosc republiki lekali sie pism ktore mogly obudzic ducha wolnosci. sulla ktory polaczyl tyranie anarchie i wolnosc wydal prawa kornelianskie zda sie na to jedynie wydal ustawy , aby tworzyc zbrodnie tak obejmujac niezliczona liczbe uczynkow mianem morderstwa znajdowal wszedzie mordercow i za pomoca praktyk ktore az nadto znalazly nasladowcow zastawial pulapki, rozsypywal ciernie otwieral przepascie pod stopami wszystkich obywateli ubostwo i niepewnosc mienia rozwija w panstwach despotycznych lichwe gdyz kazdy drozy sie z pieniedzmi w proporcji do niebezpieczenstwa na jakie sie pozyczka naraza nedza sie wciska ze wszystkich stron w te nieszczesne kraje wszystko tam jest wzbronione nawet ratowanie sie pozyczka kupiec zyje z dnia na dzien totez prawo handlowe ogranicza sie do prostych policyjnych zarzadzen niesprawiedliwy rzad nie moze sie obejsc bez rak, ktore by spelnialy jego niesprawiedliwosc: otoz niepodobna aby te rece nie krzataly sie dla siebie samych kradziez gropsza publicznego jest tedy naturalna dla panstw despotycznych wobec powszechnosci tej zbrodni konfiskaty tam sa bardzo uzyteczne w ten sposob przynosza one ulge ludowi pieniadz uzyskany ta droga jest powazna danina, ktorej wladca by nie sciagnal ze zrujnowanych poddanych w kraju takim nie ma jednej rodziny ktora despotyzm pragnalby zachowac w despotyzmie wladza przechodzi calkowicie w rece tego komu sie ja powierza wezyr sam jest despota a kazdy poszczegolny urzednik wezyrem w republikach podarki sa sprawa ohydna cnota zas ich nie potrzebuje w panstwie despotycznym gdzie nie ma ani cnoty ani honoru jedyna rzecza ktora moze sklonic do czynu to nadzieja wygodniejszego zycia Platon zadal aby ci ktorzy przyjmuja podarki za spelnienie swej powinnosci byli karani smiercia zlym bylo tez prawo rzymskie ktore pozwalalo przyjmowac drobne podarki byle nie przekraczaly stu talarow na rok ale tym ktorym sie nic nie daje nie pragna niczego natomiast tym ktorym daje sie troche, pragna niebawem wiecej a pozniej duzo zreszta latwiej jest dowiesc temu ktory nie powinien nic brac , a mimo to bierze niz temu ktory bierze wiecej , gdy powinien brac mniej i ktory zawsze znajdzie po temu pozory , wymowki , przyczyny i racje powszechnym wiadomym jest ze wielkie nagrody w republice sa oznaka upadku gdyz gdy w republice wlada cnota polityczna pobudka ktora wystarcza sama sobie i wyklucza calkowicie inne to panstwo nagradzajace przez dawanie swiadectwa spelnienia obywatelskiej powinosci w sluzbie republiki O duchu praw Monteskiusz POLAKU ODPOWIEDZ SOBIE SAM W JAKIM KRAJU ZYJESZ W 21 wieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 22:22 Bo skoro ktoś ma umysł humanisty to się zamyka na matematykę, tak jak ja. Ale nie przeszkodziło mi to mieć pozytywnych ocen z tych przedmiotów(ścisłych). W tym roku zdaję maturę i nie chcę nawet słyszeć o matematyce, fizyce i chemii. Nie zamierzam studiować prawa, socjologii i tym podobnych, a wiesz dlaczego? Bo mam świadomość, że z tymi przedmiotami wiąże się pośrednio lub bezpośrednio matma itp. Tak więc myślący humanista zamykając sferę przedmiotów ścisłych w odpowiednim momencie, może nie mieć z nimi nic wspólego do końca życia. I ja właśnie tak zrobię, kończę definitywnie z matematyką, myśleć nauczę się na polskim, historii itd. Matematyka nigdy w życiu nie powinna być przymusem, a zawsze dodatkim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tak_zwany Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 13.08.04, 22:49 Problem z tym, że pośrednio z matematyką masz do czynienia przez całe życie. Od robienia czegoś bardziej zaawansowanego na komputerze, poprzez wypełnianie PIT-a. To inny typ myślenia niż na historii czy polskim. Zresztą sam się kiedyś może przekonasz... Odpowiedz Link Zgłoś
sita_atlantis Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 27.08.04, 17:22 W takim razie pomyśl. Skoro Ty, humanistka, nie chcesz być zmuszana do zdawania matematyki, to dlaczego umysły ścisłe są zmuszane do zdawania polskiego?? Moim zdaniem oba te przedmioty powinny być obowiązkowe, ponieważ matura daje wykształcenie OGÓLNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.08.04, 23:05 Ja też jestem umysł ścisły i z ludzmi z klasy uznaliśmy, że powinno być albo matematyka i polski obowiązkowe, albo jeden z tych przedmiotów obowiązkowy, albo matematyka, albo polski. ot co ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 23:35 Sorry, że się powtarzam, ale ja nie rozumiem takich ludzi, którym wydaje się, że coś umieją i pragnęliby narzucić takie rozumowanie ogółowi. Język polski jest językiem, którym posługujesz się od urodzenia, uczysz się jego i nim posługiwać, matematyki także się w nim uczysz, i choćby dlatego polski jest przedmiotem obowiązkowym, skoro radzisz sobie z matematyką i innymi tam bdurami(dla mnie, dla Ciebie być może nie) to i poradzisz sobie z polskim. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
zwisek Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 04.09.04, 10:24 Wszystko się zgadza, gdyby nie drobny fakt: otóż przedmiot jakim jest język polski tak na prawdę powinien nazywać się literatura, a nie język polski. Właśnie dlatego przedmiot ten jest humanistyczny. I nie rozumiem takich ludzi, którym wydaje się, że coś potrafią i NARZUCAJĄ takie rozumowanie ogółowi. Uważam, że język polski i matematyka powinny być obowiązkowe, albo oba te przedmioty jednocześnie powinny być nieobowiązkowe. A na koniec dodam, że nie ma przedmiotów na których uczą bzdur. Dotyczy się to zarówno języka polskiego, historii, biologii, chemii i również matematyki czy fizyki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.aine.pl 04.09.04, 11:35 skoro radzisz sobie z matematyką i innymi > > tam bdurami( Ktoś kto ma takie podejście do nauki jak Ty nie powinien zdawać egzaminu dojrzałości, bo NIE JEST człowiekiem dojrzałym. Powodzenia zyczę na maturze i w przyszłym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
zwisek Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 04.09.04, 12:22 Jak słusznie zauważyła Ania można jednocześnie powiedzieć, że skoro radzisz sobie z językiem polskim i innymi tam bzdurami (dla mnie, dla Ciebie być może nie) to i poradzisz sobie z matematyką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.09.04, 17:42 a przepraszam, skad wiesz cy nie chodze do klasy dwujezycznej i nie mam jej wykładanej w jezyku obcym? he? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.09.04, 17:46 Poza ty, czytając twoją pierwsza wypowiedź zobaczytałam się słów mniejwięcej takich: "ja jako humanista, zamykam się na przedmioty ścisłe" dlaczego więc wg twojego rozumowania, my ścisłowcy nie mamy prawa zamknąć się na przedmioty humanistyczne. mówisz, że z polskim ma się do czynienia na każdej lekcji. pomyśl, że z matematyką też. liczysz w klasy w ktorych jesteś, liczyc punkty zeby dostać się do liceum, aż wreszcie czasami numerujesz lekcje, piszac notatkę numerujesz punkty, dostajesz oceny, na koniec dostajesz świadectwo i tu też matematyka bo liczysz średnia, ja jestem za tym, aby bylo do wyboru, albo polski, albo matematyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 24.09.04, 10:24 Piszesz, że posługuję się językiem polskim od urodzenia. Po pierwsze, skąd wiesz, jaki jest np. mój mother language? Po drugie, jak będziesz miał własne dzieci to się przekonasz, że noworodek nie mówi. Także niemowlę nie mówi. Dzieci po urodzeniu nie mówią - uczą się mowy i trwa to dość długo. Proces ten nie jest zakończony nawet w wieku 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.08.04, 23:07 na maturze 2007 ma być obowiązkowa i później to juz chyba też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lady Snape Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.04, 14:55 Liczę, że to nie prawda, co napisałaś? Może się pomyliłaś, albo coś. Nawiasem mówiąc, skąd o tym wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.09.04, 17:40 pisali o tym w cogito. tyle, ze jesli matematyka bedzie przedmiotem obowiazkowym, to tylko na poziomie podstawowym, to bedzie ona jeszcze bardziej banalna niz obecnie, kiedy jest przedmiotem do wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 24.09.04, 10:17 Nie istnieje coś takiego jak "umysł humanisty". Istnieje natomiast coś takiego jak fobia przed matematyką. Długo możaby wyjaśniać skąd i dlaczego. W skrócie: jest to w swojej istocie schorzenie psychiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: 212.160.143.* 22.09.04, 10:03 Oj Panie socjologu, dlaczego moje córki nie znoszą, nie umieją matematyki????????? To Pan powinien wiedzieć najlepiej , bo jeśli Pan nie wie to jest Pan kiepskim socjologiem. Napewno to nie jest wada genetyczna, bo ich mama zna i lubi matematykę, logikę statystykę (ocena z egzaminu z analizy matematycznej 5). Znam też przyczynę niepowodzeń moich córek : nie miały takiego szczęścia jaki ja. Mnie uczyła matematyki Pani profesor, która kochała nie tylko matematykę ale i swoich tępych, leniwych acz sympatycznych ! uczniów . Na jej lekcji nikt nie bał się zapytać nawet trzy razy o to samo. I tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
zwisek Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 23.09.04, 17:53 I w związku z tym uczniowie z "umysłem ścisłym" mają obowiązkowo zdawać polski (tak na prawdę ten przedmiot powinien się nazywać literatura), a humaniści nie muszą zdawać matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 24.09.04, 10:30 > Oj Panie socjologu, dlaczego moje córki nie znoszą, nie umieją > matematyki????????? To Pan powinien wiedzieć najlepiej , bo jeśli Pan nie wie > to jest Pan kiepskim socjologiem. Napewno to nie jest wada genetyczna, bo ich > mama zna i lubi matematykę, logikę statystykę (ocena z egzaminu z analizy Cóż, szkoda że nie mogła pani poświęcić swoim córkom więcej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 24.09.04, 10:07 Poziom nowego egzaminu maturalnego z przedmiotu "Matematyka" jest żałośnie niski. Osądzam to po podanych przez GW próbkach - zadania, te trudniejsze, mają poziom odpowiedni dla uzdolnionego absolwenta... szkoły podstawowej. Sądząc po twoim jęczeniu (żałosnym w swej istocie) łatwo się domyśleć, iż strach cię oblatuje na samą myśl o pracy umysłowej jaka jest niezbędna w przedmiotach ścisłych. Jeżeli naprawdę chcesz nie-zdawać-matematyki - droga wolna - zostań łopaciarzem. Matura nie powinna być obowiązkowa. Jeżeli jednak chcesz mieć prawo mówić o sobie "elita intelektualna", to nie powinieneś robić ze strachu tylko dlatego, że pytanie zadała pani od matematyki. Nieobowiązkowa matura z matematyki? Dobrze, zobaczymy jak wytrzymasz choćby semestr na porządnej uczelni... Tyle że będzie to nas, podatników, kosztowało znacznie więcej - semestr na uczelni nie jest za darmo, na to idzie kupa forsy z podatków. I zastanów się - choć w twoim przypadku to będzie bolało - zanim zaczniesz wypisywać cyt. "bo ty też nie musiałeś tego pisać". Szczeniak jesteś i tyle, skąd więc (a rodzice matury nie mają?!) możesz wiedzieć że obowiązkowa matura z matematyki była za PRL-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 23:14 Gość portalu: Alek napisał(a): > To chyba dobrze, że nie prawda? > ja nie rozumiem takich ludzi, którym wydaje się, że coś umieją i pragnęliby > narzucić takie rozumowanie ogółowi. > > Co byś z tego miał, jakby matematyka była obowiązkowa? widzisz z matmą to jest tak że uczy logicznego myślenia. Poza tym to jak dziecko nie rozumie matematyki to wszyscy mu współczują że musi się jej uczyć i w ogóle - biedaczek. Ale jak nie umie napisać wypracowania lub interpretacji wiersza to głąb półgłówek i w ogóle czego taki człowiek szuka w liceum. Daj racjonalny powód dlaczego "umysły ścisłe" mają (a właściwie miały) pisać obszerne wypracowania na starej maturze? P.S. sama słyszałam w radiu jak były premier (Miller) mówił jak to on nie znosił matematyki. Uważam ze to skandal - człowiek który kierował państwem, od którego zależy godpodarka itd nie zna matematyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: niestety nie, balcerowicz nie lubi weryfikacji IP: 207.248.159.* 23.09.04, 14:26 swoich blednych prognoz i zwyklych przekretow pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
majkaa18 Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 27.08.04, 17:51 na szczescie NIE!!!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 04.09.04, 19:26 Matematyka była obowiązkowa na nowej maturze 2002. Wymagała umiejętności, bez których nie da się życ we współczesnym świecie. Zadania, które były wtedy z matematyki na maturze podstawowej, a więc obowiązkowej dla wszystkich, nie wybiegały stopniem trudności poza to, co każdy z gimnazjalistów ma za sobą po egzaminie matematyczno - przyrodniczym w gimnazjum. Wszyscy uczniowie mojej szkoły, którzy przystąpili w 2002 roku do nowej matury, zdali ją na poziomie podstawowym powyżej 80%. Dlatego ja również przyłączam się do tych, którzy żałują, że CKE wycofała się z planów obowiązkowej matury na poziomie podstawowym z matematyki. Nie taki diabeł straszny. Jako egzaminator chciałbym również powiedzieć, że osobiście uważam poziom wiedzy sprawdzanej na maturze na poziomie podstawowym za żenujące minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 22:14 dla mnie to obojetne czy matma obowiazkowa czy nie. pisze ja rozszerzoną. a moze gdyby była obowiazkowa, to trzebaby było wybrac jeszcze jakiś przedmiot, więc wtedy bym miała jeszcze wieksza motywacje i zarazem przymus do nauki fizyki, ktora tez mam zamiar zdawac na poziomie rozszerzonym ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 24.09.04, 10:34 > Jako egzaminator chciałbym również powiedzieć, że osobiście uważam poziom wiedz > y sprawdzanej na maturze na poziomie podstawowym za żenujące minimum. Także dla mnie jest nieco szokujący - moim zdaniem tego rodzaju pytania to jakieś nieporozumienie - bardzo krzywdzeni są uczniowie wybitni, bo efektem zaniżania poziomu jest kompresja ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Outsider Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: 80.51.245.* 25.09.04, 13:12 Niesety matma nie jest obowiązkowa. A szkoda. Na "starej" to był najłatwiejszy przedmiot - minimum kucia maksimum myślenia (na dodatek "legalna" ściąga - tablice, w których były praktycznie wszystkie potrzebne informacje). A co do poziomu nowej matury, to widziałem sylabus z infy (poziom rozszerzony) i jeżeli zadania będą takie jak przykładowe to zrobiłbym je po dwóch latach czteroletniego ogólniaka (profil ogólny) Odpowiedz Link Zgłoś
kassiaa Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema 25.09.04, 22:34 ja przymiezałam się do zdawania matmy na poziomie rozszerzonym, ale zrezygnowałam po tym, jak nasza psorka pokazała nam przykładowe zadania...! Tak więc zdecydowałam się na poziom podstawowy! Ona powiedziała wprost- "poziom podstawowy jest PROSTY, ale rozszerzony już nie!!!" Powiedziała prawdę i dobrze! U mnie w klasie (mam rozszerzona matmę) gdzie ejst 33 osoby, maturę z matmy chce zdawać ok. 29 osób! No i raczej będzie to poziom podst. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matex Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.acn.waw.pl 27.09.04, 17:33 Nie obowiazkowa... no trudno. Moim zdaniem powinna byc, ale chyba nie mam co dodawac do poprzednich wypowiedzi w tej kwestii. Ale chyba nie to boli najbardziej... Poziom - zenada. Przejrzalam zadania i sie zalamalam. Co wiecej - wiem, ze nie bedzie wyjatkow dla matexow (uczniow klasy matematyczno-eksperymentalnym - sa w Polsce chyba dwie szkoly z takimi klasami, w tym w Staszicu w Warszawie, gdzie taka klase konczylam). Sama zdawalam mature ukladane SPECJALNIE dla tych uczniow. Zadania zdecydowanie trudniejsze (i ciekawsze!) niz te z nowej na poziomie rozszezonym (nie mozna bylo zdawac normalnej matmy, ucieczka byl wybor innego przedmiotu). Teraz sie zastanawiam: matexy maja zajecia z wykladowcami z UW i PW, osobne lekcje z analizy, geometrii i (przez rok) rachunku prawdopodobienstwa... a potem ida zdawac TAKA mature z matematyki? Smiech na sali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: somebodyXYZ Re: czy na nowej maturze kazdy musi zdawac matema IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.12.04, 22:42 troche niestety ubolewam nad tym, ze matematyka nie jest obowiazkowa.. bo kazdy jej sie uczy przez cale zycie.. tak samo jak jezyka polskiego.. jednak rozumiem.. ze wiekszosc uczniow nie darzy szacunkiem tego przedmiotu.. wiec okey.. niech nie pisza.. tesh bym nie chcial pisac np. matury z chemii .. ktora w moim mniemaniu jest po prostu OKROPNA.. zeby nie uzyc brzydszego okreslenia.. co dalej.. ? pani tzw. MATEX.. 1wsze co mnie zaskoczylo to ton.. z jakim pani napisala na forum.. bo matex to.. bo matex tamto.. cytuje : "uczniow klasy matematyczno-eksperymentalnym - sa w Polsce chyba dwie szkoly z takimi klasami" jak sama dodalas sa takie tylko dwie.. a poziom matury.. jest zenujacy.. ale przystosowany DO WSZYSTKICH SZKOL W POLSCE I WSZYSTKICH UCZNIOW W POLSCE.. bo na swiecie nie chodza sami Staszicowi itp. ludzie.. "Sama zdawalam mature ukladane SPECJALNIE dla tych uczniow" odczulem to jako ubolewanie.. nad specjalna mautra.. skoro takie to bylo okropne.. to po co zdecydowalas sie byc w tej szkole.. ? "Teraz sie zastanawiam: matexy maja zajecia z wykladowcami z UW i PW, osobne lekcje z analizy, geometrii i (przez rok) rachunku prawdopodobienstwa... a potem ida zdawac TAKA mature z matematyki?" matura jak wspomnialem jest dla wszystkich.. nie tylko dla MATEXOW.. a przystepuje sie do takiej klasy.. poniewaz.. ktos chce rozwijac swoje zainteresowania matematyka.. matura.. to tylko smieszny egzamin.. ktory tak naprawde malo znaczy.. a chyba uczymy sie po to.. zeby nie miec problemow na studiach.. itp itd.. a nie.. dla napisania samej matury.. no cosh.. "Smiech na sali..." a smiechem na sali.. uznalem twoja wypowiedz.. nie szanujesz innych.. wywyzszasz sie.. ze jestes ze Staszica.. matex.. bla bla bla.. to pisalem ja.. MaT-FiZ ze Staszica.. z troche bardziej tolerancyjnym nastawieniem do ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polidaktyl NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.udn.pl 05.12.04, 15:23 Dlaczego matura z matematyki nie powinna być obowiązkowa: 1. Jest to na nie korzyść osób, które ją umieją. Jeśli matematyka była by obowiązkowa to, co by sobie te osoby wybrały jako przedmiot dodatkowy? Nie każdy dobry z matematyki umie fizykę chemię itd. Zaś, jeśli ją umie to sobie wybiera i zdaje na dowolnym poziomie. 2. Osoby, które nie mają zdolności, aby całą wiedze matematyczną zdać w 120 min. Potwierdziły swoją wiedze z matematyki zdając ją przez 3 kolejne lata szkoły ponad gimnazjalnej. 3. Matura nie jest teraz dokumentem wykształcenia średniego i umiejętności, lecz dokumentem posiadania wyspecjalizowanej wiedzy z wybranych przedmiotów, potrzebnych przy rekrutacji na studia. Dokumentem posiadanej wiedzy ogólnej jest świadectwo ukończenia szkoły, na którym to dokumencie stopień z matematyki jest umieszczony. 4. Język ojczysty i obcy jest na większości odpowiedników matur świata natomiast pozostałe przedmioty są z reguły pozostawione w gestii zdającego. 5. Tam gdzie jest wymagana matematyka uczeń o tym wie i ją sobie wybiera. Nie potrzebna jest ona ludziom z filologii obcych, którzy sobie zdają np. 3 języki. Uczeń idący na politechnikę lub studia przyrodnicze wybierze, matematykę i jej się uczy w szkole. Ktoś myślący np. o prawie uczy się matematyki na tyle by mu była ona potrzebna, ale nie w stopniu maturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.12.04, 22:08 No to teraz mi wytłumacz, dlaczego osoby idące na np. politechnikę MUSZĄ zdawać język polski. Przez to tracą ogromnie duzo czasu, ktory mogli by poświęcic swoje zainteresowania. w mojej szkole kiedyś był wspaniały ścisłowec. matematykę zdal na 6, fizykę zdał na 6. ale matury nie zdał, po z polskiego miał 1. i co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polidaktyl Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.udn.pl 05.12.04, 22:25 A ja na to że jka ktoś umie na 6 fizyke to przez 3 lata sie chyba nuczył na 15 punktów z polskiego? Pozatym język ojczysty musi umieć każdy w stopniu umiżliwiającym zdanie podobnie jak język obcy, Ja np nie chce języka obcego a każdy musi dlaczego? TO jest coś co mamy od urodzenia dlatego np kaszubi zdają obowiązkow jakoby 2 języki ojczyste!! Albowiem język polski to nie jest przemiot humanistyczny tylko lingiestyczny przedmiot poza kategoriami. WIelu tych co umieją hisotrie nie umieją polskiego. Dlatego nie mówie o obowiązkowej hisotrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polidaktyl Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.udn.pl 05.12.04, 22:30 A jak ktoś umie tlkyo matematyke i chce ją zdawać? To dlaczego musi wybierać fizyke tórej nie umie? I bedzie miał 6 z matmy 2 z polskiego i 1 z fizyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.12.04, 22:33 nie musi wybierac od razu fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polidaktyl Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.udn.pl 05.12.04, 22:38 A jak nie umie nic innego i chciałby tylko matme? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.12.04, 22:46 a co jak nie umie polskiego i nie chcialby polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polidaktyl Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.udn.pl 05.12.04, 22:48 tzn że nie jest POLAKIEM i nie zasługuje na polskie obywatelstwo. Na polskiem starczy po nowemu zrozumiec 15 pytań a podobno ścisłowcy rozumieją co sie do nich pisze lub mówi? Dlateog to humaniści robili bunt. Nidy na politechnice w XIX wieku nie było buntów samych z siebie tlkyo zawsze sie sluchali zaborców ścisłowe zdrjacochy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.12.04, 22:47 z reszta tak jak juz wczesniej, duzo wczesniej pisałam. moim zdaniem powinny byc albo oba obowiazkowe, albo drugie lepsze rozwiazanie, jeden z tych dwoch obowiazkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polidaktyl Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.udn.pl 05.12.04, 22:50 Nieprawda jeśli matma to i hisotria a język ojczysty jest w każdym kraju świata zaś matma nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.12.04, 22:53 wiesz co? mam wrazenie, ze jestes jakis zatwardziały humanista, ktory ni potrafi sie przyznac do tego, ze ma problemy z tabliczka mnozenia. Przeczytaj wyraznie, druga, moim zdaniem bardziej korzystna opcje a przy twoim rozumowaniu, to ja proponuje ze wszystkich przedmiotow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polidaktyl Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.udn.pl 05.12.04, 22:57 A język obcy? Ile osób go nie umie? Może zorbiym jak w Stanach? Ale nawet tam trzeba zdawać język ojczysty tylko że go można zamienić na hiszpański. A co do matmy to matma to nie liczenie. Umiem ją na tyle aby coś policzyć. A nie umie mfunkcji, logiki, rachunków itd po co mi to? umiem policzyć pieniądze i procenty i starczy pozatym przez 3 lata zdaje z matmy to starczy tyle a język ojczysty to dobro narodowe które trzeba pielęgnować ale takie dzieci jak Ty tego nie zrozumieją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polidaktyl Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.udn.pl 05.12.04, 22:59 Kasiu jeśli chcesz mogę rozsądnie porozmawiać z Tobą na gg (1273296) lub listowien polidaktyl@poczta.fm gdzie rozwikłam wszystkie Twoje wątpliwości dotyczące języka ojczystego na maturze i czemu matematyki nie powinno być zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: NIE DLA MATEMATYKI obowiązkowej IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.12.04, 23:03 Teraz to ja juz ide spac, ale jutro odezwe się do Ciebie na GG, w razie co tu podaje swoj numer 1474647 Odpowiedz Link Zgłoś