Gość: egal Do dorcias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 20:35 Abstrachując od topicu, powiem ci tylko tyle, że ja się cieszę, że jestem rocznikiem doświadczalnym, ponieważ coś "pierwszego" zawsze jest łatwiejsze, bo MEN sam jeszcze nie wie, jak naprawdę miałaby wyglądać ta Nowa Matura. Przykładem, że lepiej jest być 'pierwszym' może być egzamin gimnazjalny, który był zdecydowanie łatwiejszy (nie tylko wg mnie) od następnego... Także jeszcze raz mówię, ze cieszę się i liczę na to, że 'pierwsza' matura nie będzie zbyt trudna (na razie tylko straszą :P). Myślę, ze więcej osób się ze mną zgodzi w tym temacie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatamta Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 22:51 ja zdaję fizę na rozszerzonym, podobnie chemie angielski i biologię. polski na podstawowym. i nie uważam żeby to było niewykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.10.04, 23:12 ja zdaje 4 przedmioty: historia WOS angielski i polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.bater.net.pl / 217.97.221.* 28.10.04, 01:38 Ze mnie to prawdziwa rekordzistka, bo zdaję z 6 przedmiotów. Polski, angielski (chyba rozszerzenie), gegra, fizyka, chemia i biologia. Myślę o medycynie, także te trzy ostatnie właściwie z przymusu... Ale dobrze będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salaterka Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.chello.pl 29.10.04, 19:02 4 przedmioty: polski (podst.) angielski (podst. lub rozsz.) chemia (rozsz.) matematyka (rozsz.) mam nadzieje ze mi wystarcza ale w ostatecznosci zawsze zostaja egzaminy wstepne :) Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? 30.10.04, 11:12 Tak was sobie czytam i się dziwię - niby wszyscy jesteście tacy ambitni a na przykład polski wszyscy wybieracie na poziomie podstawowym - czyzbyście ucząc się języków obcych zapomnieli o ojczystym? Ale mniejsza z tym - smieszy mnie zdanie że trzeba zdawac dużo przedmiotów by się gdziekolwiek dostać - większość uczelni wymaga w sumie trzech przedmiotów w czym dwa i tak są obowiązkowe ( np. język obcy). Oczywiście zdaje sobię sprawę ,że osoba, która wybiera się na prawo i medycynę poniżej sześciu przedmiotów nie zejdzie ale jesli ktoś wybiera się na podobne kierunki to chyba nie trzeba szarżowac z pięcioma przedmiotami. Ja sama zdaje cztery - Polski, Angielski, Historię i Wos - wszystkie rozszerzone- wcale nie jestem z siebie dumna - właściwie to nawet zastanawiam się po co zglosiłam maturę z WOSu( chyba z rospędu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: członek komisji Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.chello.pl 30.10.04, 19:39 A najsmieszniejsze jest to, ze wiele osób zdaje z pieciu-szesciu przedmiotów, a czytać ze zrozumieniem nie umie. Poszczególne wydziały powiedziały, czego beda wymagać - i tego własnie bedą. Jak gdzieś jest potrzebna historia, język i np. WOS, to nawet nie pofatygują sie spojrzeć, czy ktos zdawał jeszcze biologię i fizykę. To w ogóle sie nie liczy - licza się tylko punkty z wybranych przedmiotów. Ci, co stawiają na ilość, a nie jakość - zmniejszają swoje szanse. A na ustnym - po pierwsze komisja i tak pewnie w papiery nie popatrzy. A jak popatrzy, ze kandydat na np.socjologię zdawał dodatkowo chemię i biologię, to najwyzej pomyślą, ze nie ma facet żadnych określonych zainteresowań i lepiej wybrać prawdziwego pasjonata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madalena Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: 81.210.100.* 31.10.04, 22:52 Dochodzę do wniosku, że ci, którzy dziwią się nam , że zdajemy z 5-6 przedmiotów nie mają pojęcia o co chodzi w nowej maturze! Skoro uczelnia życzy sobie chemii i biologii, a druga na ten sam kierunek chemii i matmy, to w ramach asekuracji zdaję chem, biol i mat. A do tego obowiązkowy polski i angielski, od którego przecież nie odwołania - takie są wymogi! Nie można nie przystąpić do matury z pol i języka, do tego wymagania uczelni - i już jest 5 przedmiotów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hioyh Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.chello.pl 01.11.04, 16:46 A na co chcesz z tym iść? Odpowiedz Link Zgłoś
antyqjon Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? 01.11.04, 12:56 4 przedmioty: polski podstawowy angielski rozszerzony matma rozszerzona fizyka rozszerzona i mam w planach może AGH, może PWr (Telekomunikacja, Informatyka i pokrewne kierunki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ya :> Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.osiedle.net.pl 04.11.04, 17:53 polski podstawowy matematyka rozszerzony biologia rozszerzony chemia rozszerzony angielski rozszerzony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomary Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 18:29 Polski-podst Biologia,Chemia i Fizyka - rozszerzony Angielski-raczej rozszerzony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motylek Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.244.145.211.ip.tnp.pl 09.11.04, 15:28 Ja zdaje 4 przemioty, bo wszystkie mi są na studia: na AE w Krakowie matematyka i niemiecki (oba rozszerzone) a na UJ matematyka i geografia. No i do tego polski. Myśle, ze dam rade. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amora Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.chello.pl 28.11.04, 16:54 Ja 4,polski roz angielski roz wos roz historia roz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alienka Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 16:44 Ja zdaje 3 przedmioty: -Polski -Angielski -WOS Wszystkie na poziomie rozszerzonym. Współczuje tym, którzy zdaja 5-6 przedmiotów. Przystepując do tylu egzaminów ciezko jest uzyskać ze wszystkiego przyzwoity wynik (tak min. 75%) chyba ze ktos jest geniuszem, lub zakuwał po kilka(naście) godzin dziennie przez cale liceum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiciunia Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.chello.pl 29.11.04, 20:07 Ja zdaje polski <jak wszyscy:P>na podstawie angielski tez na podstawie ale chemie, biologie i fizyke na rozszerzeniu w sumie 5 <az mi sie nie dobrze robi z tego wszystkiego- nio ale musze;(> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.leon.com.pl 26.12.04, 11:28 a ja zdaje polski R, angielski P , histe i wos R :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzieeeeeeeeeeeee Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.net / 195.205.97.* 26.12.04, 23:45 jak tak czytam wasz posty to odnosze wrażenie ze tu odpisują same kujony ,które mają za sobą zdane olimpiady i są zwolnieni albo macie za wysokie mniemanie ludzie pisaliscie próbne z tych przedmiotów co chcecie pisać i co tak dobrze wam poszły z tych rozszerzonych bo jakos nie chce mi sie wierzyć ja pisałam wos rozszerzony na próbnej i to był wielka klapa a jak ktoś jeszcze zdaje wos i historie rozszerzoną i jeszcze inne to powodzenia życze:/...................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
widelka1 Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? 26.12.04, 23:47 jak tak czytam wasze posty to odnosze wrażenie ze tu odpisują same kujony ,które mają za sobą zdane olimpiady i są zwolnieni albo macie za wysokie mniemanie o sobie ... ludzie pisaliscie próbne z tych przedmiotów co chcecie pisać ??????i co tak dobrze wam poszły z tych rozszerzonych???? bo jakos nie chce mi sie wierzyć ja pisałam wos rozszerzony na próbnej i to był wielka klapa a jak ktoś jeszcze zdaje wos i historie rozszerzoną i jeszcze inne to powodzenia życze:/...................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś;-) Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.chello.pl 27.12.04, 18:42 dzięki za życzenia;-) "ktoś zdaję" bo ktoś musi. Na studia - np. na UW na WDiNP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alba_Longa KTOŚ ZDAJE ŁACINE? IP: *.udn.pl 26.12.04, 16:53 Ja zdaje 4 Polski (R) Angielski (P) Historia ZWOLNIONY J. Łaciński i k. antyczna (R) Nie zdawał bym łacińskiego ale że mi rok temu wypaliła historia to łacinke zdam sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.ssnet.pl 26.12.04, 18:12 Ja zdaję 4 :polski, angielski, historie i wos. Zamierzam zdawać to wszystko na poziomie rozszerzonym, tylko ustny angielski zadeklarowalam na podstawowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 14:45 Ja zdaje trzy: polski - rozszerzony angielski - rozszerzony historia - podstawowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudia pięć IP: *.intergeo.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 18:06 ja zdaje calutkie pięć: j. polski - podstawowy j. angielski - podstawowy biologia - rozszerzony chemia - rozszerzony fizyka - rozszerzony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 14:24 polski niemiecki wos historia WSZYSTKO POZIOM ROZSZERZONY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA PRZECZYTAJ ZANIM WEŹMIESZ SIĘ ZA PISANIE 4,5,6.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 16:22 Czytając niekóre wypowiedzi, gdzie piszecie, że zdajecie 4, 5 ,6 przedmiotów, zastanawiam się, czy mam do czynienie z geniuszami, czy też może z anty-strategami.Na większości uczelni wymagają 3 przedmiotów, "w porywach" 4(medyczne). Sam zdaję 3 przedmioty na poziomie rozsz. i chcę napisać je jak nalepiej tzn. minimum 80% na poziomie podst. i rozsz., z 3 przedmiotów.Tylko z takimi wynikami w/g mnie będzie się miało szansę na przyjęcie. Założmy, że uczelnia będzie wymagała 3 przedmiotów na rozsz np. pol, ang, wos. Zsumują mi punkty z matury, z każdego przedmiotu i mam duże szansę na dostanie się. A wy? Opanujecie cały materiał z 5 przedmiotów, każdy na przyzwoitym poziomie? Oj...coś mi się wydaję, że nie...Chyba, że tak jak mówię jesteście geniuszami..w co wątpie. "Popiszecie" 5 przedmiotów na cieniutkim poziomie i będziecie w d...a nie na uczelni. Tak to ja też mogę napisać. Zdałbym maturę z 3/4 przedmiotów licealnych...tylko mówię, że nie satysfakjonowały by mnie te wyniki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cold_one Re: PRZECZYTAJ ZANIM WEŹMIESZ SIĘ ZA PISANIE 4,5, IP: *.chello.pl 21.03.05, 00:04 chodzi o to że na tych kierunkach, gdzie potrzeba 3 przedmiotów, nie chodzi o język polski i język obcy(np. his + wos), lub jest tak jak na sgh - polski- musisz zdać, ale ci go nie liczą, liczą natomiast matmę, dwa języki i geo/his - czyli 5 przedmiotów, lub 6 jeśli chcesz zwiększyć szansę na dostanie się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToMo Każdy wie co robi IP: *.visp.energis.pl 08.01.05, 18:54 5 przedmiotów polski R angielski R chemia R matematyka R biologia R Po przeczytaniu postów mam wrażenie, że na nadmierną ilość przedmiotów zdawanych na maturze pomstują jedynie humaniści, bo są to zazwyczaj osoby zdający polski, angielski i historię lub WOS. To oni mają największe pretensje, nie wiem dlaczego, może nie mogą zrozumieć, że są osoby, które dobrze się czują (ogólnie rzecz biorąc) w naukach ścisłych, bo takie głównie zdają po 5,6 przedmiotów. Ja myślę, że każdy wie co robi i nie ma sensu krytykować i tracić czas na pisanie postów, jeżeli kochani humaniści mogliby powtórzyć sobie w tym czasie np. wojny XVII wieku :) Ja np. wybieram się na psychologię albo ochronę środowiska i te przedmioty są mi niezbędne, żeby w ogóle stanąć do rekrutacji. Poza tym jestem dość wszechstronny i uważam, że mam szansę napisać dobrze z wszystkiego, dotychczasowe próby pisałem na 75-80%. Czy to mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samobójca Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 14:42 Ja zdaję 5: Język polski R Język angielski R (jak będę mógł bo ustny P) Geografia R i dodatkowo: Historia R Wiedz o społeczeństwie R Odpowiedz Link Zgłoś
michal_777 Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? 09.01.05, 17:59 Na stronie edu.info.pl/strona.php?310 zamieszczony jest specjalny serwis o maturze 2005 - dla wszystkich, którzy nie znają jeszcze szczegółowych zasad. Warto zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanka Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 14:46 ludziska wbijcie sie na chwile do pierwszego forum rocznik 85, pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKSIK POMYŁKA?????????? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.05, 18:16 w Poznaniu aby dostac sie na prawo lub stosunki międzynarodowe trzeba zdać 5 przedmiotów na poziomie rozszerzonym więc jest wiele samobójców a nie ludzi o zbyt dużych ambicjach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolinka Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 19:12 ja zdaje polski na podst, angielski- r, francuski-r, matematyke-r, fizyke-r no i wos, bo tyle mi potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melinda Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.kutno.mediaclub.pl 26.02.05, 18:57 Ja zdaję 5.Nie uważam by było to samobójstwo.Przedmioty dodatkowe nie oblewają mi matury,a zawsze to jakieś dodatkowe pkt. J.polski - R, J.niem - R, Historia - R, WOS -R, geografia -R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olik Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: 213.17.150.* 26.02.05, 22:48 Ja zdawałem w 2002 r trzeba było zdawać 4 a j zdawałem 5 i samobója nie strzeliłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Velika Re: ILE ZDAJECIE PRZEDMIOTÓW NA MATURZE???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 14:12 Ja zdaje 4 przedmioty na poziomie rozrzeszonym : polski, historie, angielski i WOS bo to jest wymagane na prawo we Wroclawiu i Łodzi. z Poznania zrezygnowalam, bo stwierdzilam ze zdawanie ejszcze matmy nie jest dobrym pomyslem :) Szczerze mowiac w mojej klasie polowa osob zdaje tylko 3 przedmioty, a nikt nie zdaje 5 :) chociaz wiem ze na medycyne potrzebne jest 5. Odpowiedz Link Zgłoś