Dodaj do ulubionych

Mam problem z walcem :-) załączam foto!!!

09.02.06, 14:43
Witam ścisłe umysły!:)

Mam problem z narysowaniem skali na pewnym zbiorniku.
Z pozoru łatwe, ale jak się zacznie liczyć, to się okazuje, że nie takie
łatwe:)

Rysunek pod adresem: www.adamczykleszek.webpark.pl/walec.html

Zbiornik w kształcie walca (leżącego) ma pojemność 6000 litrów. Średnica
podstawy walca wynosi 160 cm. Oczywistym jest, że jeśli zapełnimy leżący
zbiornik cieczą do połowy - 3000 litrów, poziom cieczy będzie sięgał 80 cm
podstawy. Do jakiej wysokości będzie sięgał płyn, jeśli do pustego zbiornika
wlejemy 1000 litrów cieczy, do jakiej, gdy zapełnimy 2000 litrami cieczy????
I co Wy na to ? :-)

Będę wdzięczny za podpowiedź rozwiązania.

Pozdrawiam wszystkich
maskulin@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • kejcak Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! 09.02.06, 15:43
      Moze to co napisze to bede skrajne glupoty (z gory ewentualnie przepraszam
      hehe), ale jakby policzyc wysokosc walca (zaden problem).
      Potem przecalkowac powierzchnie kola w granicach (0 ; x), gdzie x to wysokosc
      wody, a potem przemnozyc przez ta srednice i zeby wyszlo te szukane 1000 lub
      2000 litrow. A potem z tego wyliczyc tylko ten x.
      Co myslicie? ;)
      • Gość: Kalkulat Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:13
        Znasz objętośc cieczy i wysokośc słupa tej cieczy Podstawą słupa jest odcinek
        koła a wysokością - wysokość walca-zbiornika. Z wzoru na pole odcinka koła
        wyznaczysz kąt środkowy iznając promień wyznaczysz szukaną odległość.Radę
        kejcaka też możesz wykorzystać, jeżeli potrafisz calkować. Otrzymasz równanie
        związane z arcsinx, dosyć skomplikowane w rozwiązywaniu. W tablicach
        technicznych są wzory wiązące "strzalkę" (to ta wysokośc) z promieniem i polem
        odcinka koła, ale - niestety - nia mam takich tabic. Poszukaj w googlach
      • Gość: m3lm4k Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:20
        Powiem Ci dobry pomysl :)
        W sumie korzystajac z Twojego pomyslu moze zrobilbym to nieco inaczej, ale sam
        chyba bym na to nie wpadl :)
        • kejcak Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! 09.02.06, 16:22
          Bo tak mnie nauczyli: "jak nie wiesz jak rozwiazac zadanie to przecalkuj" ;)))
          • Gość: m3lm4k Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:25
            Mnie za to nauczyli jak calkowac ale juz nie (tak obszernie) jak to zastosowac

PS. slowa w nawiasie mozna ewentualnie usunac :)
            • kejcak Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! 09.02.06, 16:27
              Akurat obliczanie powierzchni przez calkowanie to juz w liceum bylo :)
              Ale jesli mialbym teraz cos przecalkowac - oj dlugo bym sobie przypominal hehe.
              • Gość: m3lm4k Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:29
                Hehe wiesz nie wszedzie jak widac bylo :) W sumie obliczyc pole umiem i chyba
                tyle wystarczy, przynajmniej w tym momencie ;-)
                • kejcak Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! 09.02.06, 16:39
                  Dokladnie. I tak podejrzewam, ze w zyciu nigdy tego nie wykorzystasz ;)
                  • Gość: walec Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.170.wmc.com.pl 09.02.06, 20:52
                    nalej 1000 litrów i zmierz linijką, dolej 1000 litrów, teraz weź kalkulator,
                    trzeba trochę policzyć: 1000 litrów + 1000 litrów = 2000 litrów... teraz zmierz
                    linijką i masz już skalę na Twoim zbiorniku. Jak będziesz jeszcze czegoś
                    potrzebował to pytaj, złużę pomocą :-)))))
                    • Gość: Student Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 02:16
                      Wyołnił sie przy tym problem:
                      Jak rozwiązać równanie sin x= kx ; 0<k<1 i x>0
    • maskulin Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! 28.02.06, 13:03
      Bardzo dziękuję za podpowiedzi... miałem jednak cichą nadzieję, że ktoś z Was
      poda gotowe rozwiązanie.
      Bardzo Was proszę, przecież to dla Was minuta osiem :-)
    • Gość: bimbuś Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:30
      Jeśli jest rzeczywisty zbiornik, a nie matematyczne zadanie - dokładniej będzie
      mierzyć przez nalanie odpowiedniej ilości płynu.
      Obliczenia mogą ci się przydać do oszacowania co ile litrów robić kreskę na
      skali.
      • maskulin Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! 01.03.06, 21:26
        To byłoby najprostsze... jednak czym odmierzyć 1000 litrów?:) bez liczenia
        wiemy tylko na jakim poziomie jest 3000 i 6000 litrów...
        • Gość: bzyk Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:35
          1000l = 50 x 20l banieczek (albo plastkiowych pojemników tego rozmiaru).
          A przecież kreski mają być chyba gęściej niż co 1000l?
          Więc jakby były np, co 200 litrów to akurat, co 10 baniaczków jedna kreska.:)
          • Gość: dekornel 2 Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:02
            Jeżeli znałbyś kąt środkowy, pod którym widać cięciwę odcinka koła, bez kłopotu
            obliczyłbyś odległość tej cięciwy od środka. Problem w tym, że szukany kat jest
            pierwiastkiem równania
            sin x = 2x -2S/r^2 , gdzie S jest polem powierzchni odcinka koła ( (podstawa
            słupa cieczy) ,
            r – promieniem Twojego walca., zaś x – miarą kata w radianach.. Jedyny znany
            mi sposób, to wyznaczenie pierwiastka przez interpolacje, co nawet przy użyciu
            kalkulatora HEXelon (polecam) nie powinno sprawić nadmiernego kłopotu. Szukamy
            miejsca zerowego funkcji f(x) = sin x - 2x + C . Twoje C będzie zależne od S
            i dla każdego S (co np. 1000litrow) zabawę trzeba powtórzyć – jedyny zysk – nie
            trzeba realnie nic wlewać
    • maskulin Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! 26.03.06, 19:33
      litości!!! czy mógłby ktoś przysłać gotowe rozwiązanie? czy to na prawdę jest
      takie trudne?
      • Gość: Kowal Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 23:33
        Widzę,że jesteś wytrwały w czekaniu na wyniki, choć dostałeś własciwe wskazówki.
        Jesli interesuje Cię tylko wycechowanie co 1000 l, to licząc od srodka,
        będziesz miał w dole kreski w odleglosci 44,26cm, 21,19cm, Ocm i teraz w
        odwrotnej kolejności do gory od srodka 21,19cm,44, 26,cm i górny kraniec 80cm.
        Liczac od dołu 35,74 - 1000 l,58,81 - 2000 l, 80 - 3000 l, 101,19 - 4000 l,
        124,26 -5000l i do pełna. Są to pierwiastki równań postaci:
        32arcsin(x/8)+x/2*(64-x^2)^0.5 = 16pi - S, gdzie s jest polem odcinka koła
        podstawy.
        Z niewielkim błędem można w srodkach warstw wskazać 1500 l, 2500 l, 3500 i 4500.
        • Gość: pam31 Praktyczne rozwiązanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 17:02
          Weź jakiekolwiek szklane naczynie w kształcie walca z dopasowaną pokrywą, np
          słoik Wecka(taki zamykany pokrywką z gumką)Napełnij go i zawarosc rozdziel na 6
          części.Wlewaj te częsci kolejno, zamykaj wieczko i zaznaczaj poziom na dnie,
          kiedy słoik leży poziomo. Otrzymane kreski rozdziel proporcjonalnie na dnie
          pojemnika, który chcesz wycechować.Wysokośc walca nie ma znaczenia, wazny jest
          podział dna na pasy o tej samej powierzchni.
          • Gość: Maxikaz Bez całkowania! wystarczy mat. ze szkoły średniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:20
            gdy poziom cieczy jest mniejszy od połowy objętości zbiornika należy zastosować
            ten wzór:

/ 2*(2*h*r-h^2) \
            • Gość: Maxlikaz Re: Bez całkowania! wystarczy mat. ze szkoły śred IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 13:20
              w poprzednim poście coś nie wyszło z tymi wzorami ;-)

wzór ogólny jest taki:

V(h)=1000 * r * r * L * Arccos((r-h)/r)
              za jego pomocą można stworzyć nomogram do wyskalowania zbiornika

lub po przekształceniach:

h(V)=r * (1-Cos(V/(1000 * r * r * L)))

gdzie: V - objętość cieczy w zbiorniku [litr];
              h - wysokość cieczy w zbiorniku [metr];
              r - promień zbiornika [metr];
              L - długość walca (zbiornika) [metr];

ta formuła bezpośrednio skaluje zbiornik tzn. dla wpisanej w litrach objętości
              V podaje wysokość cieczy w zbiorniku :-)

przykładowo dla V=1000 litrów h=10,75 cm
              dla V=2000 litrów h=40,1 cm.

Pozdrawiam
              Maxikaz
              • Gość: Kostek Re: Bez całkowania! wystarczy mat. ze szkoły śred IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 00:08
                Zadanie polega na tym,że objętosc walca nalezy podzielic na 6 jednakowych
                częsci, co sprowadza sie do podziału podstawy walca, t.zn. koła, na 6 czesci o
                jednakowych polach, ale - niestety - prostymi poziomymi, bo tak ustawia sie
                poziom cieczy. Wysokośc tego walca nie ma tu nic do rzeczy - chodzi tylko o
                podział dna(stojącego pionowo). Ponieważ chodzi o rozwiązanie równania typu
                ax=Arccosbx <=>cos ax = bx nie da sie tego dokonać metodami elementarnymi.
                Kowal podał juz rozwiazanie z dokładnością większą niż 0,1cm.Sprawdziłem jego
                rozwiązanie - zgadza się z moim.
              • Gość: dekornel 1 Re: Bez całkowania! wystarczy mat. ze szkoły śred IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 00:23
                Gość portalu: Maxlikaz napisał(a):
                ta formuła bezpośrednio skaluje zbiornik tzn. dla wpisanej w litrach objętości
                > V podaje wysokość cieczy w zbiorniku :-)
                >
                > przykładowo dla V=1000 litrów h=10,75 cm
                > dla V=2000 litrów h=40,1 cm.
                Coś ta formuła ze szkoły średniej jest podejrzana : Jesli dla 1000litrów
                h=10,75 to dla 2000 powinno być mniej niz h=21,5 bo druga warstwa cieczy jest
                blizej srodka niz pierwsza - leżacy walec rozszerza się (poczatkowo)- zwęzenie
                nastąpi po minięciu osi walca.

• maskulin Re: Mam problem z walcem :-) załączam foto!!! 29.06.06, 14:25
          Kowal, Mistrzu, wielkie dzięki za podpowiedź!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka