Dodaj do ulubionych

kto się wybiera na polonistykę??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:37
ja mam zamiiar składać papiery na 2 kierunki: politologia i polonistyka, ale
bardziej ciągnie mnie w strone polonistyki w Krakowie, jak nie wyjdzie to
Rzeszów, jest tu jeszcze ktoś zainteresowany filologią polską?? jeśli tak to
gdzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kate Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.leon.com.pl 08.05.05, 21:54
      jaaaa, w Opolu lub Wrocławiu :)
      • Gość: kajot Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:37
        ja także, w ostateczności, jako trzeci kierunek obieram polonistykę. tez w opolu
        i wroclawiu :)
        • Gość: Kate Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.leon.com.pl 09.05.05, 13:50
          o a skąd jestes? :) moze bedziemy studiowac razem ;)
          • Gość: kajot Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:55
            z dolnośląskiego, konkretnie to Świeradów Zdrój. stawiam w pierwszej kolejności
            na kulturoznawstwo i etnologię we Wrocławiu, później jest własnie wrocławska
            polonistyka (byle nie specjalizacja nauczycielska, wolałabym ktytyke lit.),
            dalej Opole, tam bodaj jest polonistyko-kulturoznawstwo, taki misz-masz, ale to
            w ostateczności.

pozdrawiam przyszłą kolezankę.
            • Gość: Kate Do kajot IP: *.leon.com.pl 09.05.05, 15:48
              Napisz na maila : szauotek@o2.pl
    • Gość: solitt Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 09.05.05, 14:28
      ja wybieram sie na filologie polska, UMCS w Lublinie.
    • Gość: iwonka Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.sepolno-krajenskie.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 14:50
      ja sie WYBIERALAM na polonistyke, ale po maturze to nie wiem czy mam
      jakakolwiek szanse... Watpie. Jesli jednak, przypadkiem, cudem i wielkim
      szczesciem mi sie uda, to UMK.
    • kawa_malinowa Re: kto się wybiera na polonistykę?? 09.05.05, 15:11

Ja nie potrafie sie sobie wyobrazic na innych studiach.
      Ale to bylo dawno przed matura. (nie mam polskich znakow ;()
      Pewnie sprobuje dostac sie do Wroclawia, ale w ostatecznosci zostaje mi
      uniwersytet w Opolu, na ktory bede przyjeta bez "egzaminu". Albo matura w
      styczniu...
    • Gość: milka UJ i UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:54
      Ja składam na UJ i UMK. Ci co na UJ, na jaką polonistyke składacie??
      • Gość: magda do 'milka' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:09
        chciałabym składać na UJ na filologie polską specjalność edytorswo, ale tam
        przyjmują tylko 20 osób :|
        • Gość: milka Re: do 'milka' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:15
          No ja też na edytorstwo. Jest jeszcze komparystyka ,ale to jest strasznie
          trudna sprawa,niby przyjmują więcej, ale po semestrze 3/4 odpada:( Rozmawialam
          dzis z moja polonistka i mowila,ze to kierunek dla świrniętych na punkcie
          języka, którzy w dodatku uwielbiają się niesamowicie dużo uczyć:(
          • another_story Re: do 'milka' 09.05.05, 17:01
            A ja składam właśnie na komparatystykę UJ. Choć nie wiem, po co. Oceniam swoje
            szanse na 40%.
            • Gość: milka Re: do 'milka' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:05
              Na ta komparystyke naprawde jest tak ciezko?? Napisz cos moze wiecej o tym
              kierunku.Pozdr
              • another_story Re: do 'milka' 09.05.05, 17:09
                To nie są jakieś baardzo oblegane studia (w zeszłym roku ok. 3 kandydatów na
                miejsce), ale czuję, że i tak za słabo zdałam maturę. Więcej informacji o
                kierunku znajdziesz na stronie wydziału:
                http//www.polonistyka.edu.pl

Pozdrawiam, powodzenia.
                • another_story Re: do 'milka' 09.05.05, 17:12
                  Źle wpisałam link. Zresztą, nawet wpisany poprawnie okazuje się nieaktywny.
                  Więc może zajrzyj tu:
                  www.uj.edu.pl/dydaktyka/oferta.php?id=14
                • Gość: milka do another_story IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:03
                  Nie wierze,ze az tak zle Ci poszlo!!!A jako dodatkowy przedmiot podajesz
                  język??? Ja strasznie sie boje.Mam nadzieje,ze sie uda,ale są one coraz
                  bardziej nikłe:(
    • Gość: Emi Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.radiostrada.pl 09.05.05, 17:13
      Ja się wybieram :) to znaczy teoretycznie :) bo...w praktyce...to nikłe moje
      szanse ..ale zobaczymy :) jeśli chodzi o uczelnie to UMCS w Lublinie...hmm a
      jak nie to gdziekolwiek , aby się gdzieś dostać. Pozdrawiam osobę ktora też się
      tam wybiera (solitt :) , mniejmy nadzieje ze spotkamy się tam w pażdzierniku :P
      • Gość: solitt Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 10.05.05, 20:37
        hmm, jak sadzisz, od ilu punktow na 300 bedzie mozna miec nadzieje na przyjecie?
        • Gość: Emi Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.radiostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:52
          szczerze mowiąc nie mam pojęcia, mam nadzieje ze nie bedą zawyzac ...ja jak
          narazie mam 100 % za ustny...z pisemnymi bedzie niestety o wiele
          gorzej..;//////////////////
    • kawa_malinowa olimpiada 10.05.05, 19:21
      NIe wiecie, czy udział w etapie ustnym eliminiacji okręgowych OLIJP jest
      równoznaczny z uzyskaniem tytułu finalisty eliminacji okręgowych?
      • another_story Re: olimpiada 10.05.05, 19:23
        Wydaje mi się, że tak. Ale może sprawdź w jakimś regulaminie?
        • kawa_malinowa Re: olimpiada 10.05.05, 19:28
          Akurat tej informacji- jak na złość- znaleźć nie mogę. Napisałam list do
          sekretarza komisji okręgowej i czekam.... i czekam.... A świadomość możliwości
          dostania się na UAM bez względu na wynik matury byłaby mi wielce na rękę i
          ukojenie nerwów.
          • Gość: eee Re: olimpiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:48
            Finalista to ten, kogo komisja okręgowa zaproponowała do centralnych. Jeśli nie
            byłaś w Warszawie na centralnych, to nie masz indeksu.
            Pozdrawiam!
            • Gość: kajot Re: olimpiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:00
              eee ma rację, przynajmniej na takich zasadach odbywała sie rekrutacja w ubieglym
              roku. tylko centralny etap.
              • Gość: ja Re: olimpiada IP: *.icpnet.pl 11.05.05, 03:15
                eee ma rację, przynajmniej na takich zasadach odbywała sie rekrutacja w ubiegly
                > m
                > roku. tylko centralny etap.

i kajot też. bez bytności w W-wie niestety nic sie nie ma:( oprócz odrobiny
                satysfakcji, a olimpiada tegoroczna czy zeszło roczna? odemnie z klasy 2 osoby
                były laureatami, i jedna z 2 klasy:DDD nie ma jak good szkoła:) ja w zeszłym
                roku próbowałem, ale sie przejechałem a teraz juz mi sie nie chciało, ale spoko
                na polonistykę w zeszłym roku był 2 nabór bo było mniej niż 1 osoba na miejsce;)
      • kawa_malinowa Re: olimpiada 10.05.05, 22:00

Ale pytam, bo na stronie uniwersytetu w dziale rekrutacja jest rozróżnienie na
        fianlistów i laureatów etapu okręgowego i etapu centralnego. Domyślam się, że
        laureat etapu okręgowego to ten, kto przeszedł do Warszwy. Ale kto w takim
        razie jest okręgowym finalistą? Mam nadzieję, że ja :)
        • Gość: eee Re: olimpiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:25
          Hmm... Wiem, że ludzie jeżdżą jednak do tej Warszawy właśnie po to, żeby mieć
          indeks. Gdyby było inaczej, niewielu by tam dotarło, bo tytuł "laureata" daje
          niewiele więcej niż finalisty :-). Podobno kiedyś było tak, że finaliści nie
          musieli na centralny jechać i dlatego była mała frekwencja ;). Myślę więc, że
          jednak jest tak, jak napisałem :-).
          Pozdrawiam!
          • Gość: meya polonistyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 10:05
            ja tez skladam na polonistyke w opolu, gdzie zreszta mieszkam i mialam zamiar
            na komparystyke ale troche mnie przestraszyliscie tymi "wymaganiami" na
            uj...mam wplanach jeszcze wroclaw ale zobacze czy mi oryginalow starczy :]
            moze pogadamy o tym na gg?
            2448308
            fajnie by bylo poznac kogos, z kim moze bede studiowac :)

pozdrawiam
          • kawa_malinowa Re: olimpiada 11.05.05, 12:25

Ja sie zgadzam z tym, co piszecie, ale....
            Po co w takim razie roznicowanie przez UAM etapu okregowego i centralnego?
        • Gość: m Re: olimpiada IP: *.chello.pl 11.05.05, 10:10
          Finalista to ten, ktory pojechal do Wawy, laureat - ten ktory zajal jedno z pierwszych np. 10 miejsc.
    • Gość: kolega patriotyczn Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:54
      ROMPY STARA!!!!!!!!!!!!!!!! ŁOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!
      • Gość: Ola Re: kto się wybiera na polonistykę?? IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 11.05.05, 13:55
        polonistyka i dziennikarstwo w Warszawie:)...mam nadzieje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka