Dodaj do ulubionych

MATEMATYKA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:57
Maturzysci!
Postanowilam cos napisac, bo od wczoraj nie moge przestac myslec o tym, jaka
wspaniala niespodzieanke zafundowalo nam CKE. Jestem uczennica dobrego
liceum, klasy z poszerzona matematyka. Na swiadectwie mam 5 z matematyki, i
wiem, ze nie byla to ocena naciagana, bo ciekzo na nia pracowalam przez caly
rok. Nie tylko ja, ale i wszyscy ludzie z mojego otoczenia uwazaja, ze umiem
matematyke i jestem w niej dobra. Okazalo sie jednak, ze trzy lata w klasie
poszerzonej, fakultety, koperetycje i ogrom wlasnego czasu nie wystarczaja.
Zastanawia mnie tylko jedno. Jezeli ja mialam problem z zadaniami z podstawy,
to co dopiero ma powiedziec uczen troszke gorszego liceum? Jestem zawiedziona
tym w jaki sposob potraktowani zostali maturzysci. Ocywiscie mama siwadomosc
tego, ze nowa matura eliminuje egzaminy na studia, pamietac nalezy jednak o
tym, ze przede wszystkim stanowi ona uwienczenie 12-letniej nauki. Obawiam
sie, ze spora czesc uczniow nie tylko tych gorszych liceow, ale takze
pracowitych uczniow po prostu nowej matury nie zda! Nie z przyczyn takich jak
lenistwo, glupota, czy cwaniactwo, ale z powodu tego, ze niestety wymagania
nijak maja sie do tego, co sie w szkole robi, szczegolnie w nowym systemie,
ktory zaklada skrocenie czasu omawiania materialu ze starego liceum o rok.
Warto zauwazyc, ze i w starym systemie czasu bylo malo. Czyzby wiec od dzis
korytarze wyzszych uczelni mialy swiecic pustkami? A moze zapelnia sie
rodzinami i znajomymi autorow nowej matury? Smutne jest to, ze przychodzi w
zyciu czlowieka dzien w ktorym okazuje sie, ze wszytskie jego dotychczasowe
wysilki nie sa nic warte. Smutniejsze jest to, ze obiektywnie sa one warte
bardzo wiele, jednak w swietle nowych przepisow stanowia wartosc ŻADNA.
Obserwuj wątek
    • Gość: NIE Re: MATEMATYKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 02:04
      A po wiedz po co matura jako uwieńczenie szkoły średniej???Matura zawsze była
      dla tych co myśleli o studiach.A teraz to już w szczególności. Ktoś w TV mówił ,
      że nowa matura ma stać się elitarnym egzaminem dla najlepszych.Bo studia nie są
      dla idiotów.W jakiejś gazecie było napisane , że nie zda matury 20 % i teraz
      wiem , że to może się sprawdzić.Z resztą się zgadzam.
      • Gość: Kojot [...] IP: *.kalisz.mm.pl 11.05.05, 02:14
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Maciej-Katowice Re: MATEMATYKA IP: 81.219.117.* 11.05.05, 11:48
          Ja tez jestem z renomowanego liceum,zgadzam sie ze przewazaja tam kujoni
          (ktorzy niczym poza wkuwaniem i chodzeniem na korepetycje sie nie wyrozniaja-
          wyjatek to olimijczycy),jednak sam przez 3 lata olalem
          j.polski,biologie,chemie,histroie i inne glupoty kosztem mojej ukochanej
          matematyki. I jestem z tego dumny ze mialem 5 na koniec liceum i 'troje' z
          przedmiotow z ktorych inni zakuwali cale dnie,a spiepszyli mature z matematyki,
          a mnie bez zadnych tam korepetycji udalo sie bardzo dobrze oba poziomy napisac,
          co nie zmiania faktu iz uwazam poziom P z matemtyki za wysoki.Pozdro.
          • mikaas3 Re: MATEMATYKA 11.05.05, 11:58
            popieram. w trzeciej klasie najpierw matura, potem swiadectwo, ktore i tak sie
            nie liczy. korepetycje tez wcale nie sa niezbedne, chyba, ze ktos przerabial w
            szkole tylko poziom podstawowy, a na studia potrzebuje rozszerzonego.
            liczylam, ze podstawowy to bedzie banal. nie był, ale nie byl strasznie trudny.
            jak chcecie trudne zadania, to wam podam zbior i autora.
      • Gość: Mati [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:09
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ja Re: MATEMATYKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 08:38
      ja napisze tak chodziłam niby do gorszej szkoły - w małym miasteczku , jakbyś
      nie wiedziała ,im wyższy ranking tym więcej osób na olimpiady jeździło , czyli
      przypuśćmy osoba mieszkająca za granicą wygrała olimpiada za jakiś tam język i
      od tego ustanowiony jest ranking , a nie od tego czy dobrze ucza , czy nie . W
      mojej szkole jest z 6 klas , za to ja miałam 11 godzin w tygodniu matematyki ,
      bo zosatwał z nami profesor i w ten sposób nas bardzo dobrze przygotował . w
      mojej szkółce nie ma osoby , która by nie wyszła z 5 zadaniami zrobionymi z
      podstawowego i z 4 z rozszerzonej , a i w mojej szkole nikt nie miał 5 i 4 z
      mateamtyki bo tak nas tyrał, żebyśmy sie jeszcze bardziej uczyli , więc teksty
      typu moja szkoła jest dobra , miałam 5 o niczym nie świadczą ...
      • Gość: kuba Re: MATEMATYKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 09:18
        ja jestem ze sredniego liceum, dostalem na koniec naciagane 4 , a z matura nie mialem problemu... matematyczna wiedza + troche wyobrazni i wystarcza
    • Gość: Add Droga maturzystko... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 12:28
      Nie nowiną jest, że nowa matura (jako przepustka na studia) sprawdza nie tylko
      wiedzę, ale też inteligencję ucznia. Dlatego nie rozumiem pospolitego oburzenia
      w tej kwestii. Niby z jakiej racji ktoś ma dostać 100% z tytułu chodzenia na
      korepetycje czy poszerzonego programu matematyki w szkole?

Zdać mógł każdy. Wystarczyło zrobić trzy najbardziej sztampowe zadania (z
      wielomianami, statystyką i ostrosłupem), żeby uzyskać te 16 pkt. Ale żeby
      napisać ten test na 50 pkt. trzeba mieć nie tylko jakąś wiedzę, ale też ów boży
      dar do logicznego rozumowania i rozwiązywania matematycznych problemów.

A pretensje możesz mieć co najwyżej do swoich nauczycieli, którzy zamiast
      rozwijać inteligencję, uczyli "po staremu" (zapewne jeszcze narzekając, że muszą
      stary program upchnąć w trzech latach). CKE już dwa lata temu opublikowała
      informatory maturalne i wszyscy dobrze wiedzieli, co ich czeka na końcowym
      egzaminie.

Nowa matura ma za zadanie obiektywnie zweryfikować umiejętności uczniów, także
      tych z "dobrych liceów", którzy za sprawą piąteczki z matematyki przedwcześnie
      obrośli w piórka. Może i będzie to dla nich smutne, ale takie jest życie.
    • Gość: ymargo Re: MATEMATYKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.05, 13:04
      Drogi add,
      Nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Smutne będzie to przede wszystkim dla
      uczniów, nie dla nauczycieli. Uczeń bowiem w rekrutacji na studia (o ile nie
      zrobił odpowiedniej ilości zadań) przepadnie, a co nauczyciel?
      Przejdzie nad faktem nowej matury do porządku dziennego.
      NIkt z nauczycieli i dyrektorów szkół nie poniesie konsekwencji.
      Pojęcie dobrego liceum jest względne i wcale nie świadczy o poziomie
      nauczycieli w nim zatrudnionych.

A tak na marginesie, ile czasu dobremu matematykowi (nauczycielowi)Twoim
      zdaniem powinno zająć rozwiązanie poziomu podstawowego?
      • Gość: Add Re: MATEMATYKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:57
        Dobremu nauczycielowi rozwiązanie poziomu podstawowego powinno, zgodnie z
        metodycznymi wskaźnikami, zająć 40 minut. Mojej nauczycielce zajęło 20...
    • Gość: Izka Re: MATEMATYKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:23
      Zgadzam sie z Toba w 100%. Ja chocdzilam do klasy matematyczno-informatycznej,
      przez caly rok uczylam sie praktycznie tylko matematyki, chodzilam na
      korepetycje i rozwiazywalam mase testow! Na pewno nikt mi nie moze zarzucic,ze
      jestem leniem, albo debilem, bo z matematyki bylam jedna z lepszych w mojej
      klasie. Ale po tej maturze nie wiem co myslec. Zdac, to na pewno zdam, ale
      chyba o wymarzonych studiach moge zapomniec. Stracilam cala motywacje i chec do
      nauki,bo jak mozna ja miec po tylu trudach i tylu godzinach spedzonych nad
      matematyka! NIE wiem czemu miala sluzyc tak trudna matrua z tego przedmiotu...
      • gdabski Re: MATEMATYKA 11.05.05, 13:39
        Zróżnicowaniu wyników. Wszyscy pisali to samo i mieli równe szanse. Jeśli matura
        byłaby łatwiejsza, w niczym nie zmieniłoby to twoich szans w rekruacji na
        studia. Period.

/Gdabski
        • krasin Re: MATEMATYKA 11.05.05, 17:05
          wydałem 900zita na kurs na PolibudzieGdanskiej z matmy na mature rozszerzona i
          opyla sie! z podstaw 60 z rozszerzenia 30. Teraz ktos powie ze nic nie robilem
          albo mam wiedze ale nie mam wyobrazni albo jestem mało inteligentny - OK ,
          niech wam bedzie
          .......
          ale jak wytlumaczycie ze robilem pelno testow [wlacznie z probnymi z wielu
          wojewodztw] i zaden test nie poszedl mi taaaaak slabo! wiec cos tu nie gra,
          bylem inteligentny z wyobraznia, a 9 maja stałem sie innym czlowiekiem?
    • Gość: Gosc Re: MATEMATYKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:46
      w jednym z liceow duza czesc matur z poziomu rozszerzonego zostala otworzona
      przez uczniów o godzinie 9.00. wszystko stalo sie przypadkowo [?] jednak
      uczniowie mieli okazję spojrzec do arkuszy zanim nie zostal odkryty blad przez
      komisje egzaminacyjną. otworzone arkusze zostaly wtedy zebrane. jednak uwazam,
      ze wydarzenie nie powinno pozostać niezauwazone..

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna