Dodaj do ulubionych

HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:58
buahahaha..... czy nikt wam nie mowil ze trzeba sie uczyc o polaczeniach
kolejowych i tramwajach??? przeciez przez 3 lata kladli na to nacisk!!!!!!!
hahaha
a tak szczerze mowiac...jak dla mnie to ta matura byla poprostu dziwna... w
gruncie rzeczy pytania nie byly zbyt madre i konkretne. mozna bylo pisac o
wiele bardziej potrzebnych rzeczach... nie wiem co za kretyn wymyslil taki
zestaw...piszci co myslicie na ten temat
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! 13.05.05, 00:01
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=23831833
      16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
    • Gość: agata Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.podgorzyn.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 00:26
      nie no wiesz ja na przyklad cale 3 lata uczylam sie o tramwajach i strojach z
      różnych epok-heheheheheheheeheh
      na styczen chyba wezme cos innego!?
      • Gość: rita Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 14.05.05, 15:41
        hehehehe, dobre!!:)moze beda sie pytac o historii pogody?np jaka pogoda byla o
        tej porze rok temu? albo wezma historie budownictwa, no w koncu jak czlowiek
        kreatywny to czlowiek treatywny.musi wiedziec wszytsko:)
    • god_save_the_queen Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! 13.05.05, 00:39
      może te zadania wybitne nie były, ale tramwaje, herby i ubiory były proste jak
      budowa cepa... :)

Pytanie jaki klucz wymiści p$%%%#%$#%#$&^ egzaminator z Koziej Wulki :(
      • Gość: hitry Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.leczna.enterpol.pl 18.05.05, 14:48
        no cóż uważam że matura podstawowa z hiry była trudniejsza od rozszerz. zadania
        były na myślenie, tylko że dali mało czasu na rozwiąznaie tylu zadań!
    • Gość: ja Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:38
      masz racje.to nie byla do konca historia ktorej ucza w szkolach..
      • Gość: borys Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.msk.net.pl / 80.48.255.* 13.05.05, 09:22
        no i co z tego ze nie była to historia jak w szkole. ja nie miałem wiekszych
        problemów - nie rozumiem was ludzie naprawde co jest trudnego w wypisaniu jakis
        linii kolejowych jak dali mapke i tekst!!!!!! rozszerzony był wg mnie duzo
        głupszy - szczególnie te teksty zródłowe jakies takie dziwne. ogólnie nie
        bedzie zle nie wiem czemu sie tak gorączkujecie.
        • Gość: michal Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 27.05.05, 08:59
        • Gość: michal Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 27.05.05, 09:05
          nie rozumiem waszego narzekania, jesli cos bylo w arkuszu 1 "dziwnego" jak np
          linie kolejowe to przeciez mieliscie tekst i mapke a w informatorze pisze ze
          obowiazuje znajomosc mapek. jestem uczniem biolchemu zdawalem na maturze
          poszerzona biologie i chemie, ale zdecydowalem sie tez na poszerzona historie,
          kiedys w gimnazjum cos mi z niej tam wychodzilo, w liceum prawie nic nie
          robilem na tym przedmiocie, w 3 klasie w ogole nie mialem historii, poszedlem
          na mature z biegu i jestem bardzo zadowolony, licze na 85% z podst wg klucza, z
          czasem tez nie bylo klopotu bo skonczylem 30 minut przed koncem, wiec nie
          rozumiem tego jesli ktos uczyl sie caly czas rzetelnie jak mogl zle napisac ta
          mature, chyba ze ktos preferowal rycie po nocach regulek na pamiec zamiast
          czytanie podrecznikow do historii jak zwyklych ksiazek, nie widzieliscie
          probnych arkuszy jak wygladaly, byly przeciez bardzo podobne, mozna bylo sie
          spodziewac ze tak wlasnie bedzie wygladala matura majowa.
          • Gość: :] Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 10:34
            probna matura nie byla podobna do majowej......opanuj sie czlowieku
    • Gość: tramwaj Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:28
      no masz racje!!! juz na maturze probnej bylo wiecej informacji "historycznych"
      osly w tym cke
      • Gość: Alicja Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 11:24
        Mnie wqr*ia to,że jak głupia uczyłam sie histy,a wystraczyło logiczne myślenie
        i trochę wiedzy o kulturze.CKE zrobiło nas w ch**a!
        A na marginesie: pytanie z ciuchami,tramwajami i herbami mam dobrze-zeby nie
        było :>
      • Gość: Lord_of_the_Rings osły osły i barany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:23
    • Gość: michaB Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 14.05.05, 11:34
      ja nie wiem o co wam ludzie chodzi. Sprawdzajac sobie pozniej wyszlo mi 90%.
      Pytania z tramwajami bylo najprostsze tylko trzeba bylo skojarzyc fakty. Ta
      matura byla za prosta
    • Gość: Dodunia18 Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 16:03
      To to była matura z historii?!? Buahahaha!!!
    • Gość: Wampir Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 23:28
      szczerze mowiac mam ochote spalic wszystkie moje ksiazki z historii :P
      w gruncie rzeczy i tak mi sie na nic nie przydaly..
    • Gość: E-e Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 15.05.05, 00:51
      To były pytania wzięte z pierwszego lepszego teledurnieju. Z pewnością nie był
      to egzamin dojrzałości.
    • Gość: porucznik Grubber Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 01:56
      Bardzo mi przykro, ale jesteś idiotą. Pytania były jak najbardziej historyczne,
      ale potrzebna było umiejętność logicznego myślenia i wiązania ze sobą faktów,
      której ci najwyrażniej brakuje.
      Do białej gorączki zaczyna mnie już doprowadzać to pokolenie zadufanych w sobie
      mazgajów, które szuka winnych wszędzie tylko nie w sobie.

• Gość: haha Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:19
        Porucznik Gruber
        skad ty sie urwales? z choinki?
        a moze masz rodzine w cke...
        najpierw pomysl o tym co to wogole jest historia a potem sie wypowiadaj
        pozdrawiam
        • Gość: mnk Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: 80.51.228.* 18.05.05, 13:36
          wiecie co, wydaje mi się, że MEN 'ZREFORMOWAŁ' maturę, ale nie zrobił tego z
          podręcznikami, nauczycielami i PROGRAMEM, my nadal uczymy się dat i takich tam
          bajerów, a tu - niespodzianka!!! MACIE MYŚLEĆ! ale czy to naprawdę było
          myślenie historyczne? nom nie wiem:( trochę gery, wosu, sztuki i takich tam
          bajerów - w sumie lipa:( nom, w sumie ja się czuję oszukana...
          • Gość: fr.ashka Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:47
            ja maturke z historii zadaję za rok, ale oczywiście przyjrzałam się tej. zadanie z tramwajami nie bylo takie trudne, po prostu zaskoczylo wszystkich. ta maturka(i dobrze)kładzie nacisk na myslenie, a my chyba to umiemy- jesteśmy homosapiens sapiens:) tegoroczna mature zdalabym na 50%, ale ja jestem jeszcze w 2 klasie. matura jest łatwa, nie trzeba byc jakoś super wykutym z dat, wystarczy wiedziec co po czym bylo. a stroje od zawsze kojarza sie z zadaniami maturalnymi. nie przesadzajcie!
            pozdro dla tegorocznym maturzystow :* ;)
          • Gość: klm PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:47
            masz racje wszytsko bylo w maturze przygotowane - tysiace arkuszy, bulki,
            komsije wgzaminacyjne, procedury ty;lko nie my - uczniowie - przynjamniej w
            mojej szkole nikt nie przygotowal nas do takiej matury, ponadto po co uczylam
            (przygotowujac do matury) skoro wiedza t akompletnie mi sie nie przydala. nowa
            mature powinni zdawac uczniowie, ktorzy od pierwszekj klasy podst. bede
            prowadzeni nowym tokiem nauczania, a nie my - poza tym powinno przybyc nowego
            grona pedagogicznego, by ta reforma oswiaty miala jakis sens. moja historia to
            byly daty, bitwy, dowodca itd. poza tym dziwi mnie jeszcze jeden fakt - dlaczego
            cke przygotowala mature probna w miare 'normalna' natomiast z prawdziwym
            egzaminem dojrzalosci tak 'przegiela'?! z probnej z marszu mialam 70% i
            oczywiscie poxzniej okazalo sie, ze porobialm glupie bledy z niedopatrzenia itd.
            (jak kazdy chyba), natomaist po maturze prawdziwej bede miala 50-55%? co jest
            nie tak? ja z dnai na dzien stawalm sie coraz bardziej tepa?
            PS przy rozwiazywaniu testow na szybciora wychodzilo mi przecietnie 70-80%, wiec
            o co chodzi?! odpowiecie madrale, dla ktorych matura z histy to banal?!
            pzdr
        • Gość: E-e Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 18.05.05, 13:48
          Kocham takie wypowiedzi jak Twoje. Czuję, że jednak się na te studia dostanę z
          taką konkurencją...
          • Gość: fr.ashka Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:52
            chodzi Ci o mnie z ta konkurencją? jeśli tak to gratuluje wyniku matury...
            • Gość: E-e Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 18.05.05, 13:57
              Popatrz dokładnie na drzewko odpowiedzi, potem pisz.
          • Gość: mnk Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: 80.51.228.* 18.05.05, 13:55
            oj nie bądź taki pewny!!! ja nie napisałam, że mi historia źle poszła, tylko
            tyle, że była GŁUPIA, bo była:)
            jako osoba KOCHAJĄCA HISTORIĘ mam prawo tak sądzić:)
            • Gość: E-e Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 18.05.05, 13:58
              Też uważam, że momentami była głupia, ale skarżenie się na to zadanie z
              tramwajami i używanie go jako argumentu, to także głupota.

To był jedynie przerost formy zadania nad jego treścią, nie było ono ani
              specjalnie głupie, ani specjalnie trudne - było trochę na myślenie, trochę na
              wiedzę, tylko imho obeszłoby się bez obrazków.

Mówienie w kółko, że to jest matura z "tramwajarstwa", albo dla "motorniczych",
              nie świadczy o inteligencji krytykującego, a wręcz przeciwnie. :P
              • Gość: mnk Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: 80.51.228.* 18.05.05, 14:22
                momentami... kiedy zobaczyłam kolejną tabelkę z wydarzeniami albo prawda/fałsz
                roześmiałam się - to ma być urozmaicenie?
                a tak w ogóle to jak Ci poszło? ale tak szczerze:)
                • Gość: E-e Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 18.05.05, 14:24
                  Wiem co spartoliłem przez nieuwagę, ale żeby jakoś specjalnie źle? Nie wydaje mi
                  się. Ogólnie rzecz biorąc - nie jest źle.
                  • Gość: mnk Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: 80.51.228.* 18.05.05, 14:32
                    pewnie za szacowanie wyników zostanę zaraz zlinczowana... więc ostrożnie też
                    mogę powiedzieć - nie jest źle!!!
                    wiesz, w sumie masz rację - pkt lecą zazwyczaj nie z braku wiedzy - tylko przez
                    jakiś beznadziejny błąd typu: niedoczytanie do końca etc.
                    Daviesa wykres na rozszerzonej (ostatnie pytanie) - analizowałam w kotekście
                    świata, a nie Polski, w sumie nie było to tak do końca zaznaczone;), nom oprócz
                    tego, że wykres pochodził z książki o historii Polski;)
                    • Gość: E-e Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 18.05.05, 14:41
                      To ja jestem tutaj głównym linczującym za podawanie wyników, tyle że w
                      procentach... ;) I takich co mówią mam "75% - nie dostanę się na studia", a to
                      tutaj to tylko mówienie - jak poszło.
              • Gość: Natalka Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 23:06
                No tak matura okropna sprawa nikt się nie spodziewał wszyscy czują się
                skrzywdzeni ale tak to już jest cieszmy się że zdamy bo to jest chyba
                najważniejsze i liczmy na szczęście przy rekrutacji na studia
                • Gość: haha Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 00:11
                  popisalo sie ministerstwo oswiaty i tyle............:/
            • Gość: fr.ashka Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:58
              i jeszcze wydaje mi sie, ze po latwej probnej maturce polowa sobie odpuscila, ale to tylko przypuszczenia. ja chcialabym pisac taka maturke! :D
    • Gość: n. matura myślenie Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.leczna.enterpol.pl 18.05.05, 14:53
      ja dużo się uczyłem z historii, ale wcale nie rozpaczam dobrze nowa matura
      zrywa z tym kuciem i kuciem!!!!!!!!!!!
    • panna_x ach, jaki kretyn ja ukladal! 18.05.05, 14:56
      uloz projekt lepszej i wyslij do cke.

fajnie sobie pokrytykowac, co?
    • Gość: Michał M. Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: 80.51.227.* 18.05.05, 15:09
      Nie było tak naprawdę pytania o tramwaje :) Pytano o to, czy w sierpniu 1944
      roku istniało w Warszawie getto. Nie, nie istniało.

Gdyby było pytanie o tramwej, to brzmiałoby: "Kiedy warszawskie ulice opuścił
      ostatni Lilpop". I to by było przegięcie oczywiście. A to pytanie które było -
      wymagało myślenia i minimalnej wiedzy o historii XX wieku.
      • Gość: Nb Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: 80.51.205.* 18.05.05, 15:31
        Dzieki madralo ale jakbym chcial porozwiazywac rebusy na myslenie dla 14 latkow
        to bym sobie kupil kilka tomikow krzyzowek albo jakies inne debilstwa. Prawda
        jest taka ze ta matura to byl przerost formy nad trescia wiedze jaka byla
        potrzbena do jej zaliczenia to praktycznie poziom zero, mnostwo kretynskich
        zadan typu 'niby na myslenie' a tak naprawde to takie egzaminy NICZEGO nie ucza
        i zblizaja ogolny poziom wiedzy ucznia do poziomu szamba. Bo juz pomine szczegol
        ze obecni licelaisci calkowicie nie maja dosiwadczenia w rozwiazywania takich
        rebosow (to dla cke pewnie drobiazg!)... Wiec teraz matura z historii preferuje
        nastepujace elementy:
        -znajomosc kilku (doslownie kilku) pojec, dat etc.
        -doswiadczenie z Najslabszego Ogniwa albo 1 z 10
        -brak przygotowania (bo na 'myslenie' nie da sie przygotowac:D:D:D)
        To wszystko pytanie pozostaje jedno po co sie uczyc ??? po co chodzic do szkoly
        ??? Osobiscie uczylem sie historii od ferii codzienie. Uwazam ze byl to czas
        stracony nie uczac sie wcale bym napisal prace na podobnym poziomie czyli 70%
        poniewaz ten test byl tak okrojony,zminimalizowany ze poruszono na nim tylko
        kilka nawet nie wiem jak to nazwac 'kwestii' ?? historycznych :D:D az mi to
        pojecie nie pasuje... W praktyce zarowno ja jak i wielu innych maturzystow nie
        pokazalismy na co nas stac poniewaz nie pozwolil na to niedopracowany szablon
        egzaminu ktory rowna wszystko i wszystkich w dol!! Oczywiscie mowa tu o pd bo
        roz to inna bajka.

PS. sory ale sie spieszylem ...
        • Gość: pff Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:46
          to sporo napisales jak na spieszenie sie;)) ale calkowicie( no moze nie do
          konca, zeby nie bylo ) sie z Toba zgadzam.;) ja czuje ze umiem o wiele wiecej i
          wkurza mnie ta matura, tym bardziej ze nie byla trudna tylko durna i zle
          skonstruowana;) juz pomijam ze problemy mieli egzaminatorzy z rozwiazaniem czy
          zrozumieniem zadania, ale byla masa pytan nad ktorymi osoba dobrze znajaca
          historie sie zastanawiala i doszukiwala sie czegos i ma blad a byle cymbal
          strzelal i mu sie udalo.. teraz beda wyniki..no comment.. gratulule reformy
          ktora miala wyrownac szanse a usrednia w dol..;]
    • Gość: ehhhhhh Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 00:59
      uczniowie od nas mlodsi wogole powinni sie cieszyc z tego wlasnie ze sa
      mlodsi!!!!! a nie dolowac nas komentarzami "jakie to bylo latwe". a skad my
      mielismy wiedziec jak bedzie wygladac matura??? oni sa w lepszej sytuacji bo
      maja nas... niby byly probne matury, ale w rzeczywistosci wygladalo to zupelnie
      inaczej...
      • Gość: lalka Nie wyjeżdżajcie mi tu z tramwajami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:06
        Pytanie dot tramwaji było pytaniem typowo tistorycznym, więc się nie
        czepiajcie. Nawet nie trzeba było patrzeć na obrazki tylko daty przeczytać i
        wszystko jasne. A co do ubrań to ja przez trzy lata na historii gapiłam się na
        obrazki pt "jak zmieniał się sposób ubierania od starożytności do
        współczesności". czyżby mój historyk coś przeczuwał??? Pzdr.
        PS Panie profesorze w tym roku wywieś obrazki: " Zmiany w rozmieszczeniu uprawy
        buraków cukrowych" Może się przydać przyszłym maturzystom :) z cke nigdy nic
        nie wiadomo
        • Gość: ja Re: Nie wyjeżdżajcie mi tu z tramwajami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 01:09
          droga lalko:)
          nabijasz sie z tej matury czy naprawde mialas takie poryte lekcje histori? :)
          mam nadzieje ze to pierwsze. pozdrawiam
    • Gość: tylko_ona a mi się aż buzia uśmiechnęła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 23:42
      ... kiedy zobaczyłam źródło H rozszerzonej matury. Franciszek z Błociszewa
      Gajewski hehe a Błociszewo to taka wioska mała pod Poznaniem i ja tam babcię
      mam :D 4 domki na krzyż, 2 sklepy i senatorium :) Taka historyczna
      miejscowość!!! Babcia się ucieszy :D A 3 km dalej jest następna wioska Gaj...
      • Gość: Mika Re: a mi się aż buzia uśmiechnęła... IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 12:58
        Zadanie 32 c. Stany, które ogłosiły secesję nie wybrały Lincolna, tylko
        Jefersona. Pytanie było sformułowane nieudolnie, niejasno i wymagało wyczucia "
        co poeta miał na myśli"
        • miniaturka_86 Re: a mi się aż buzia uśmiechnęła... 27.05.05, 18:00
          hmm ale wcześniej WSZYSTKIE (tak jakby, w końcu DEMOKARTYCZNE GŁOSOWANIE)
          wybrały Lincolna, tyle, że płd to się nie spodobało;)
    • Gość: ja 69 Re: HISTORIA ------> NIE JEST ŹLE!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:26
      Gdyby nie pytania na myślenie (tramwaje, stroje, obrazy, teksty źródłowe), to
      nie uzyskałbym 74% z matury. Niewiele umiałem, ale wystarczyło pomyśleć. Ta
      matura jest na myślenie przy zatosowaniu wiedzy. Bardzo się cieszę, że nie ma w
      nadmiarze pytan o daty, konkrety. :)
    • flying_juseppe Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! 27.05.05, 21:08
      Ja na szczęście interesuję sie tramwajami i wiedziałem w którym roku jeździły
      jakie tramwaje :)...
      ... poza tym na tamwajach były napisy różnych zajezdni więc można było coś nie
      coś wymyślić.
      Ale zgadzam się matura była prosta :)
      • Gość: kuba Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.ksiezyc.pl / *.ksiezyc.pl 30.05.05, 00:19
        no cieszysz sie ze nie ma szczegulów i dat bo wtedy za duzo bys nie napisal
        denerwuja mnie pytania o tramwajach i pociagach ale odpowiedzi z nich mam dobre
        ale wkurza mnie ze nie bylo wlasnie konkretow i szczególow ktore odruzniły by
        slabszych uczniów od tych lepszych ten kto sie uczyl nie mogl sie raczej
        wykazac wiedza bo nie bylo za bardzo gdzie a co do poziomu rozszezonego to
        pierwsza czesc za ktora jest 60 % tam nie trzeba bylo miec zadnej wiedzy
        historycznej tylko czytanie ze zrozumieniem nie rozumiem tego zupelnie
        • miniaturka_86 Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! 30.05.05, 10:52
          hehehe, no faktycznie w I części sprawdzali zabawę ze źródłami, ale wiedza się
          przydała przy 43 pytaniu:]
          • Gość: ;) Re: HISTORIA ------> PORAŻKA!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:27
            A mi sie chce smiac.
            Brawa dla ministerstwa oswiaty!!!
            Cala ta nowa matura to jedna wielka porazka...Gratuluję pomysłu :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka