Dodaj do ulubionych

co pisaliscie o PRL-u ??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:02
bo ja sie chyba totalnie wygłupiłam ... pisalam głównie o podziałach
społęcznych - że robotnicy byli mile widziani a inteligenca i duchowieństwo
nie mieli łatwego życia. A o strajkach i tych wszystkich zamieszkach to
napisalam kilka słów w zakończeniu, że to niby był wynik tych podziałów,
które wprowadzili komuniści ... Ale jak gadalam ze znajomymi to wszyscy
pisali właśnie glównie o strajkach i solidarności a nie tak jak ja 3 strony
totalnego lania wody ...

Obserwuj wątek
    • verdana Re: co pisaliscie o PRL-u ?? 13.05.05, 14:09
      Moim zdaniem (tzn. zdaniem doc. dr hab. historii, specjalność historia
      społeczna) to Ty masz dobrze, a nie Twoi koledzy! Zreszta teksty źródlowe
      naprowadzały własnie na takie tematy, jakie Ty poruszyłeś. Solidarność to ruch
      spoleczny, a nie przemiany społeczne.
      Ale idioci z CKE mogą mieć własne zdani, po nich mozna się spodziewać
      wszystkiego - choć ja na Twoi miejscu bylabym dobrej myśli!
      • Gość: masza Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.chello.pl 13.05.05, 14:12
        Popieram - powsatnie solidarności to nie przemiany społeczne!!! Z resztą trzeb
        było zajżec w teksty żródłowe ( które zawsze naprowadzają na temat) tam własnie
        było o klasach spoęłcznych itd. jak ktoś nie zrozumiał teamtu i napsiał
        kalendarium PRL to nie twoja wina - pisanie owestiach społecvznych to nie
        koniecznie lanie wody choć jest to temat mniej konkretny niż polityka. Ja
        napsiałam podobnie jak ty . Pozdrawiam:)
        • Gość: ;/ Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:22
          Ja właśnie tak zrobiłem :/ Pisałem o strajkach itp a nie o tym np: że nastąpił awans społeczny ludzi ze wsi do miast itp :/ załamka:>
        • Gość: Bikul Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:25
          Kwestie spoleczne spoko, ale nalezy napisac o buntach spolecznych,
          niezadowoleniu, probach sprzeciwu 56 76 czy 70, 80. w zmianach spolecznych
          trzeba wspomniec o niezgodzie robotnikow z inteligentami - rok 68 czy tez
          wczesniej w kwestii inteligencji list 34, nalezy wspomniec o marazmie braku
          ambicji i pogodzeniu sie z losem, trzeba wspomniec o wprowadzaniu nowego
          ustroju - referendum wybory proby sprzeciwu plan 3letni pocztkowe zaangazownie
          spoleczenstwa, powinno sie wspomniej o probach ateizacji - wyszynski , papiez,
          trzeba napisac o nowym typie czlowieka homo sovieticusa, wazna jest solidarnosc
          i poczucie braku zgody, ludzie stali sie mniej pokorni i zaczeli walczyc, to
          wszytsko sa zmiany spoleczne zatem kalendarium PRlu jest mimo wszystko potrzebne
          to moja opinia:-)
          • Gość: ;/ Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:26
            Obyś miał racje :D
          • Gość: sprawdzający Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.chello.pl 13.05.05, 14:54
            Co ma list 34 do przemian społecznych - nie zawsze szpanowanie jest dobre!
            Uważasz, ze całe społeczeństwo cierpiało na brak ambicji? A przeciw czemu
            buntowano sie w roku 70 - przeciw strukturze społecznej? Nie, przeciw cenom
            mięsa!
            Plan trzyletni był typowym planem gospodarczym, a nie ideologicznym - planem
            odbudowy kraju.
            Nawtykałes faktów, zamiast przemysleć temat. To nie był temat "Jak bohaterscy
            Polacy walczyli z paskudnym komunizmem"
            Homo sovieticus sie nie odmienia, odmienianie to żenada.
            Zaszpanowałes, ale widac braki w rozumowaniu. Dla mnie ok. 50%.
            • Gość: Bikul Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:28
              Bardzo prawdopodobne ze przyszpanowalem, choc nie bylo to moim celem. List 34 w
              kwestii proby walki inteligencji z alienowaniem ich ze spoleczenstwa. Nie
              powiedzialem ze cale spoleczenstwo cierpialo na brak ambicji, jednakze marazm
              byl widoczny w latach 84-87 i byla to rzeczywista zmiana wzgledem euforii lat
              70tych i drugiej Polski, oraz checi oporu spolecznego w poczatkach lat 80tych.
              Plan 3letni zostal przywolany przeze mnie zeby pokazac wielka ambicje narodu i
              chec odbudowy kraju oraz poczatkowe poparcie dla komunizmu , ludzie mieli dosc
              wojny, trzeba to pokazach by mozna bylo zrozumiec stopniowa zmiane w latach 50 -
              56 rok. Bardzo prawdopodobne ze niepotrzebne jest nawtykanie tylu faktow, no
              coz zostane oceniony jak uzna Pan badz Pani z komisji. Odmiana sovieticus to
              typowy blad wynikajacy z szybkiego pisania. Moze to i jest zenujace:-)
              Jezeli chodzi o bunt lat 70tych to wlasnie miedzy innymi dzieki niemu Gierek
              zaczal budowac druga Polske zmienila sie koncepcja panstwa, nastapilo otwarcie
              na zachod - nastapila chwilowa zmiana mentalnosci spoleczenstwa i nastawiena do
              wladzy
    • Gość: Lara Croft Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:20
      hmm... ja tak wyważyłam, zeby nie bylo, ze nie na temat.... 2 strony na tak
      zwane tło historyczne... 2 strony na samo zagadnienie społeczeństwa...
      analfebetyzm, praca, kościół itd. Moze bedzie dobrze :D
      • Gość: Candy Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.05, 14:35
        a ja na szkielecie historycznym pisałam o społeczenstwie: studentach,
        robotnikach, walce z systemem poprzez strajki ,o tym ze próbowano wytepic
        kosciół, ze dzieci robotników miały czasem łatwiej i takie tam. ale ogólnie
        matura z historii nie napawa mnie optymizmem,...
    • ssylvia1 Re: Czy napisałam dobrze? 13.05.05, 14:37
      We wstepie: że II wojna uwolniła nas od faszyzmu, ale wprowadzila w drugi
      totalitaryzm: komunizm czego skutkiem były zmiany zachodzące w spoleczeństwie

Później:
      socrealizm i jego załozenia: czyli edukacja chłopow i robotników; punkty na
      studia dla warstw upośledzonych; wspomniałam tez o wielkiej akcji 1000szkół na
      tysiąclecie

później coś o nacjonalizacji i kolektywizacji, ale że po 1956 z tego
      zrezygnowano na skutek oporu społeczeństwa

alienacja władzy, uprzywilejowani partyjniacy: sklepy za żółtymi firankami,
      wyjazdy za granicę- zaprzeczenie ideałów marksizmu- wszyscy mieli być równi

później: społeczeństwo: podział na opozycję i na "czerwonych"; zjednoczenie
      robotników i inteligencji: współna walka z komunizmem; KOR- komunizm zakładał
      skółcenie inteligencji i robotników, ale ostatecznie walczyli razem

i podsumowanie: ostatecznie nie wyszły zakładane idee, jedyną pozytywną stroną
      komunizmu była walka z analfabetyzmem, edukacja chłopów i robotników, większa
      liczba robotników

to wszystko na więcej argumentów nie miałam juz miejsca, a i tak
      pisałam "wąską" czcionką, boję się, że to za mało....
      • Gość: nauczyciel Re: Czy napisałam dobrze? IP: *.chello.pl 13.05.05, 14:50
        Żałosne. Socrealizm to nie była edukacja robotników i chłopów! Nie należy
        uzywać pojeć, o których się nie zna. Zmiany w społeczeństwie nie tylko były
        spowodowane komunizmem, ale i modernizacją (robotnicy i chłopi byli też
        kształceni na Zachodzie Europy, nie?), z nacjonalizacji NIE zrezygnowano po 56
        roku!, wieksza liczba robotników wielkoprzemysłowych to klęska, nowoczesne
        społeczeństwa rozwijały się w kierunku drobnych przedsiębiorstw. Nie
        partyjniacy byli uprzywilejowani ( w partii 3 mln osób) tylko władza.
        Straszne bzdury powypisywałas, nie ma się czym chwalić. Przechlapane masz.
        • ssylvia1 Re: Czy napisałam dobrze? 13.05.05, 14:58
          Program realizmu socrealistycznego zakładał walkę z analfabetyzmem, tworzenie
          instytucji kulturalnych utrzymywanych przez państwo, "zburzenie muru" między
          robotnikami a inteligencją oraz stworzenie nowej ludowej INTELIGENCJI. Bylo to
          założeni sforumoowane przez Władysława Bieńkowskiiego i Stefana Żółkiewskiego;
          program ogłoszony w styczniu 1949roku na zjeździe ZZLP
          przecież sztuka socrealizmu to biblia pauperum- sztuka zrozumiała dla WSZYSTKICH

Kiedy zrezygnowano z nacjonalizacji? Myślałam, że było to ogłoszone w ramach
          odwilży...

Jeśli chodzi o wyjazdy napisałam: że wyjeżdzały dzieci osób uprzywilejowanych,
          a pozostali obywatele musieli w sposób skomplikowany zdobywać paszporty, co
          było skutkiem teog, ze większość osób do kraju nie wracała
          • verdana Re: Czy napisałam dobrze? 13.05.05, 15:24
            Przykro mi to pisać, ale rzeczywiscie popełnilas kilka powaznych błedów - ten
            o nacjonalizacji jest fatalny! Nie zauważyłaś całej akcji reprywatyzacyjnej,
            która ciagnie sie od 1989 roku do dziś? Nigdy z nacjonalizacji sie nie
            wycofano...
            A to o wyjazdach jest po prostu naiwnoscią. Za Gierka wyjeżdżało mnóstwo osób,
            wiekszość wracała. Otrzymanie paszportu było trudniejsze niż dziś, ale
            wiekszość osób otrzymywała paszport bez problemu - oczywiscie opozycja miewała
            kłopoty.
            • ssylvia1 Re: Dziękuję 13.05.05, 15:29
              Dziękuję

Szkoda z paszportami, głupi błąd, ale byłam pewna, że miałam rację! Tata mi
              opowiadał jakie miał problemy i myślalam, że to było naturalne dla wszystkich.

• Gość: assia Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 13.05.05, 15:05
      ja napisalam we wstępie kiedy była Polska Ludowa, że po zakonczeniu wojny
      zaczęto sowietyzację Europy Ś. Wsch w tym Polske, o tym że komunisci przejeli
      władze, o głoszonych hasłach odbudowy kraju po wojnie itepe, o tym ze na
      poczatku społeczeństwo było przychyle, takie idee i te sprawy, potem że trzeba
      wpsomniec o ideologii komunizmu, ze chcieli stworzyc spoleczenstwo bezklasowe.
      Potem coś o partii, że jeżeli chciałeś być urzędnikiem to musiałeś działać w
      partii, ze zlikwidowano instytucje zycia demokratycznego, o tym że los
      robotnikow mial sie poprawic a sie nie poprawil (tu strajki w 56 i 76), potem o
      religii i Kosciele, ateizacja spoleczenstwa. W sumie wydaje mi się że lałam
      wodę :/ i krążyłam koło tematu... sama nie wiem ile dostane...
    • Gość: samanta Re: co pisaliscie o PRL-u ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:16
      ja pisałam podobnie Troche lanie wody. o awansie społecznym chłopów roli
      duchowieństwa, prześladowaniach.. blb bla bla o stosunkch międzyludzkich.
      Troche zahaczyłam o polityke i gospodarke, ale w kontekscie społecznym,na
      koniec wspomniałam o Solidarności.
    • ssylvia1 Nie ma już nauczyciela? 13.05.05, 15:19
      Myślałam, że Pan Profesor ustosunkuje sie jakos do mojej "obrony", odpowie na
      pytanie, a tu niestety, pokrzyczał i sobie poszedł...
      brrrrr przypomniały mi sie te DAWNE czasy kiedy chodziłam do szkoły
      ;-)))
      • Gość: nauczyciel Re: Nie ma już nauczyciela? IP: *.chello.pl 13.05.05, 15:28
        Jestem, ale nie siedze cały czas na forum! Po twojej "obronie" załamałem rece.
        Wygląda na to, że to nie tylko błędy rzeczowe, ale kompletne niezrozumienie
        epoki, nie rozmawiałas nigdy z rodzicami o tym czy oni i ich koledzy wyjeżdżali
        za granicę? Nie mówiąć już o tym,ze jakby wycofano sie w 1956 r z
        nacjonalizacji przemysłu to z samej definicji po 1956 roku w Polsce byłby
        kapitalizm. Tak nazywa się ustrój w którym jest prywatna własność fabryk,
        zakładów przemysłowych itd. A wiec wykazałas się kompletnym niezrozumieniem
        tego, o czym pisałas.
        • ssylvia1 Re: Nie ma już nauczyciela? 13.05.05, 15:32
          Widzę, że największym błędem jest nacjonalizacja. Ile punktów może mnie to
          kosztować?
          • Gość: nauczyciel Re: Nie ma już nauczyciela? IP: *.chello.pl 13.05.05, 15:39
            Twoim błędem było również datowanie punktów na studia na okres stalinizmu, a
            nie na późne lata 60-te, śmieszne stwierdzenie, że niemal każdy kto dostawał
            paszport wyjeżdżał, że nastapił podział na "opozycję i "czerwonych" - wiesz ilu
            członków PZPR było w Solidarnosci? Mnóstwo!
            Nie wiem, ile to moze Cie kosztować punktów, bo to zalezy od sprawdzającego. .
            • ssylvia1 Re: Nie ma już nauczyciela? 13.05.05, 15:56
              Dziękuję za krótki szkic BŁĘDÓW!!!

I życzę mało prac takich jak moja... chociaż po kilku godzinach sprawdzania
              mogą stanowić rozrywkę :-))
        • Gość: aaaa Re: Nie ma już nauczyciela? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:45
          to moze tak - moją koncepcją pracy bylo ukazanie przemiany spoleczenstwa od
          zastraszonego (terrorem stalinizmu) do spoleczenstwa zaangazowanego (pierwsze
          strajki,oddolne inicjatywy społ. KOR,10mln ludzi w 'Solidarnosci' itd.).
          Pisalam o roli młodzieży,koscioła i wreszcie 'Solidarności' w jednoczeniu
          opozycji wobec systemu. na probnej mialam malo punktow "za brak podstawowej
          faktografii" (a sprawdzala nam te prace jedna z koordynatorek
          egzaminatorow),wiec teraz pisalam duzo dat,przede wsyztskim wszystkie strajki i
          troche z hist kosciola.odnioslam sie tez w jednym zdaniu do historii europy sr-
          wsch i do przemian ktore zachodzily w czechslowacji, czyniąc z nich tło dla
          naszej bezkrwawej 'rewolucji' z 1989 r.

i pytam jakiegos kompetentnego nauczyciela - moze być? czy chodzilo o cos
          zupelnie innego? :(
    • niedostosowana Re: co pisaliscie o PRL-u ?? 13.05.05, 15:39
      Najkrócej mówiąc: pisałam o zmianach w stratyfikacji społecznej, w mobilności społ. (pionowej i poziomej), wspomniałam o niszczeniu społeczeństwa obywatelskiego i politycznego, o bierności, zmianach w mentalności :), o skutkach (w przemianach społ) wprowadzenia sprawiedliwości rozdzielczej, a potem o próbach przezwyciężenia tego stanu rzeczy. Wydaje mi się, że matura rozszerzona z historii, bardziej przypominała maturę z WOSu. I jeżeli ktoś zdaje również WOS i ma jakieś pojęcie o socjologii, to raczej nie miał problemu z wypracowaniem. Ale mogę się mylić ;) Znając życie, to pewnie to wypracowanie napisałam źle :/
      • Gość: ssss prl-polska republika ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:10
        ile mi za ten błąd(bardzo poważny niestety) potrącą?
        • aneczka003 Re: prl-polska republika ludowa 13.05.05, 16:27
          pewnie tyle samo co mi bo ja mam taki sam... zblaz niezly :/
        • Gość: wolf00 Re: prl-polska republika ludowa IP: *.tvgawex.pl 13.05.05, 16:35
          przeciez republika moze byc to nie jest blad to jest to samo co rzeczpospolita.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka