Dodaj do ulubionych

SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!!

IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.05.05, 15:48
co oni sobie mysla? wychodzac z historii wiekszosc ludzi miala łzy w
oczach... nie wiem czy połowa z nich bedzie miala te 30% ( w tym i ja ).
Ziemniaki, tramwaje, koleje, ciuchy...paranoja... co to ma byc?? gdzie
normalna historia? kogo to interesuje jak ubierali sie ludzie w przeszlosci?
a ta biologia...? co za sprawiedliwosc... przeciez nawet male dziecko
zdobyloby 30%.U mnie z klasy wszyscy byli zadowoleni, kazdy wie ze zdal...no
fakt ze rozszerzony byl trudniejszy, ale na maturze z historii trudno jest
zaliczyc a co dopiero myslec o rozszerzonym.... Co na ten temat myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasieńka Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:51
      Dobrze,że biola była prosta,niech im będzie,ale my na hiście,też powinniśmy
      mieć trochę lepiej.. bo kto zna program z liceum wiedziałby,że takich pytań nie
      nalezy układać..
      • Gość: ;/ Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:04
        skońćzcie z tą biologia , oni teraz będa mieli trudność dostać sie na dobre
        uczelnie bo nawet osioł biologiczny ma około 100 , więc ta matura jest na ich
        nie korzyść , nie będzie zróżnicowania na uczniów lepszych , gorszych pod
        względem biologii , tylko język bedzie ich ratował ( o ile będzie ;/ ) a poza
        tym , który z biologów pójdzie Ci na historie albo prawo :O , zaden , więc z ich
        strony przynajmniej nie ma konkurencji dla historyków i dla matematyków :)
        • Gość: Ewe Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: 212.182.95.* 13.05.05, 17:50
          W porządku, ale weź pod uwagę kierunki takie jak psychologia - gdzie do wyboru
          jest albo historia, albo biologia. Troszkę jednak nieuczciwe.
        • Gość: ona Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: 195.117.119.* 13.05.05, 20:15
          Jest! na psychologii chociażby. A poza tym tu chodzi o zasady! takie samo
          niemalże pytanie jak to o mięśniach było na NASZYM TEŚCIE GIMNAZJALNYM! Wiec co
          to za poziom na mature?
      • Gość: natalf Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:08
        ale marudice wcale nie byla trudna, chyab kazdy wie ze w 19 w nie bylo
        elektrycznosci?? biola byla taka sama tylko tym ktorzy nie pisali wydaje sie
        latwa. poza tym biologia byla trudniejsza na poziomie rozszerzonym i u mnie
        wszyscy mieli lzy oczach natomiast rozszrrzona historia byla banalna, na
        tekstach to kazdy umie bazowac, nawet moja nauczycielka od historii sie smial
        ze bylo proste i rewelacyjnie wszystkim poszlo. a na bioli pojawily sie pytania
        z chemii ktorych nie ma w zadnym podreczniku, nie ma tego nawet gdzie
        sprawdzic. wiec zastanowcie sie zanim osadzice
    • Gość: :/ Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.cela.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:09
      nie mowiac juz o porownaniu matmy do biolcy!!! ;/
      • Gość: :( Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.zamosc.mm.pl 13.05.05, 17:44
        ja pisalam historię...tragedia.a fajnie by bylo miec duzo punktow tak jak ci co
        pisali biologię...niestety zycie to nie bajka:(:(
        • Gość: ve Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:53
          biologia i chemia to zawsze były formalności. Na AM liczy się fiza!
          • Gość: misia Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:58
            Ja nie zazdroszcze im tej biologii. Jak byla latwa wszyscy beda mieli lepiej.
            A ziemniaki to bylo w jakims podreczniku z gimnazjum o przemianach spolecznych
            dzial. Stroje jakby nie bylo naleza do historii. Te glupie herby tez. Ale moim
            zdaniem zrodla byly za trudne jak na podstawowa.
      • Gość: <ryczy> Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:50
        Oj tak tak ;(
    • Gość: Gaja Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:58
      Co o tym myślę, pytasz?
      Wydaje mi się, że wszyscy usiłujący porównywać historię czy matematykę z
      biologią skrupulatnie mijają meritum sprawy.
      Poziom trudności, moim zdaniem, był taki sam.
      Inna rzecz, że do matury z biologii byliśmy przygotowani, natomiast matura z
      historii po prostu wiekszość ją zdających - zaskoczyła. Zatem należy sobie
      postawić pytanie: czy trzy lata liceum przygotowały uczniów, do zdawania matury
      z historii czy matematyki w nowym systemie.
      Biologia wydawać się mogła prostą, bo tego typu testy wiekszość z nas tłukła
      już od gimnazjum, natomiast cały cykl kształcenia historii mocno odbiegał od
      tego, co było wymagane na maturze.
      Taka jest moja ocena, osoby, która dzisiaj zdawała biologię, tak podstawową,
      jak rozszerzoną.

pozdrawiam i poddaję powyższe pod rozwagę
      Gaja

PS. Czy odpowiedzi gdzieś już są? Chociaż podstawowa???
      • Gość: K Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:01
        dla mnie to mega niesprawiedliwe, jak juz ktos wspomnial w przypadku np
        psychologii- tam do wybory (na UW) jest matma i biologia- i co maja zrobic ci,
        ktorzy zdawali matme? i maja np 50%, choc kuli sie do tego caly rok. a biolodzy-
        spokojnie 80%, co w przyp matmy bedzie bb trudne. nie ma sprawiedliwosci, ide
        na wieczorowe i niech sie to cale CKE pieprzyyyy!!!!!! WRRR
      • Gość: ona Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: 195.117.119.* 13.05.05, 20:29
        Wiesz nie zgadzam sie tak do końca... Ja zdawałam wczoraj historię, uczyłam się
        do niej i nie poszło mi (tu sie akurat zgadzam, ze odbiegało to od tego, czego
        sie uczyłam)... Ale dziś napisałam sobie podstawowy test z biologii... I
        uzyskałam ok. 90%! bez przygotowania, a biologie miałam do 2 klasy liceum
        tylko! Coś tu jest nie tak chyba...
    • Gość: ciasteczko Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:58
      Ja pisałam biologię i przyznaję łatwa była, ale jak czytam te wasze posty to
      mam wrażenie że się wam w głowach poprzewracało!!! Po 1 jeżeli ta biologia jest
      taka łatwa to czemu piszecie historię czy matmę?? Szkoda wam czy co ??? a z tym
      małym dzieckiem to nie byłabym tego taka pewna ... i nie przesadzaj ok??
      • Gość: lol Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:26
        a po co mi bilogia , jak matematyka jest mi potrzebna :O nie jestes mja
        konkurencją więc do bilogii nic nie mam :)
    • Gość: depresja Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:59
      jak zobaczylam zadania z histy to po pierwsze : mialm wrazenie ,ze ulozyl je
      jakis kolejarz , a po drugie to zupelnie tak jakby otworzyc ksiazke na byle
      jakiej stronce ksernac mapke i wkleic!!jestesmy ofiarami reformy i tyle!!ci co
      to wszystko wymyslili najpierw sami powinni byli przez to przejsc!!
      • Gość: panglos Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:04
        Rzeczywiście, na maturze z historii powinny być same daty i fakty.
        Przecież "jesteśmy ofiarami reformy" i nie powinnos się od nas wymagać myślenia.
    • Gość: Madziula19 Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.05, 18:06
      powiem tak..nic się nie uczyłam na historię i zdałam (uśmiech losu po matmie)..
      historia to nie tylko daty ale też stoje (aczkolwiek powinni je dać na np
      rozszerzenie, gdyż na normalnych lekcjach nie ma czasu na przerobienie
      materiału i zapamiętanie obrazków)- rozumiem rozczarowanie i też byłam
      pewna,że będą daty itp.. jakoś sobie dałam radę (fuksem), ale cała moja klasa
      była załamana.. z kolei co do biologi- podstawowy był taki sobie,ale za to
      rozszerzony- masakra! matma za to mnie załamała i była totalnie do D***..
      ogólnie stwierdzam,że matura źle była przygotowana..a my jesteśmy królikami
      doświadczalnymi!!
      Trzymajcie się!
    • Gość: zzz Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:11
      Słuchaj humanisto..mzoe sie pomyliles sie pzredmiotem na maturze, bo jak
      biologia byla taka prosta to czemu zdawales histe, moim zdaniem powinienes sie
      interesowac tym jak sie ubierali w pzreszlosci skoro chciales ja zdawac..bo ja
      sie biologia interesuje, iwec nie mialam problemów..a jak chcesz jeszcze na ten
      temat pogadac, to zaraz moge ci wyslac test i powiesz mi co bys napisał, a ja ci
      sprawdze i jestem ciekawa czy faktycznie zdasz....dobrze jest mówic jak sie nie
      mósialo tego zdawac..i uwierz mi ze tak jest....
    • Gość: K.... Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:14
      Jestem tego samego zdania. Z biologii wszyscy są zadowoleni, wszystko napisali
      dobrze i nie mają się czym martwić. Zaraz pewnie wszyscy sie na mnie rzucą z
      tekstem: "Trzeba było wybrać biologię a nie teraz narzekać". Ale ja nie
      chciałam pisać bioli, bo jak dla mnie to najnudniejszy przedmiot i nie żałuję,
      ze tego nie zrobiłam. Nie rozumiem tylko, jak CKE mogło odwalić takie świństwo-
      jeden przedmiot jest banalny do zdania, a inny wręcz niemożliwy. Co to ma być
      k****a, pytam się???!!! Dlaczego ktoś ma oblać maturę tylko dlatego, że wybrał
      przedmiot, który lubi a który nie jest biologią???!!!!!! Ci co pisali właśnie
      biole, mogą nabijać się z pozostałych (co widać nawet na tym forum). I
      zobaczycie- w czerwcu przy ogłoszeniu wyników różnica miedzy biolą a innymi
      przedmiotami będzie kolosalna, gdzy biolę zdadzą wszyscy, a inni wyjdą z budy
      ze łami w oczach.........
      Dziękujemy wam szanowne CKE, wielkie dzięki i gratulacje za koncepcję NOWEJ
      MATURY, która w przeciwieństwie do starej jest "OBIEKTYWNA"....
      • Gość: wazneeeeeeeeee [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: pff Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:45
          jednak odpisze, bo bawi mnie, jak zdajacy biologie pisza teraz, ze jak taka
          prosta byla wedlug nas, to czemu jej nie wybralismy.. ja widze ze bilogiczny
          umysl nie pozwala w ogarnieciu podstaw zyciowych. wiec pomoge wam rozgrysc ten
          trudny problem. nie wybralismy biologii bo na nasze studia potrzeba, WYMAGANA
          • Gość: pff Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:46
            jest historia! i to by bylo na tyle. jak narazie.
        • Gość: Kate Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 19:46
          Nie obrażaj historyków. Wszyscy jesteśmy w podobnej sytuacji...Spodziewaliśmy
          się zupełnie innego agzaminu i ten mały "suprajs" wszystkich zaskoczył na tyle,
          że nie mogli się skupić na prostych zadaniach (sama miałam z tym problem). Masz
          rację wystarczyło pomyśleć, ale my (historycy) w każdym zadaniu dopatrywaliśmy
          się jakiegoś chwytu, "to przecież byłoby zbyt oczywiste" - większość zapewne
          tak myślała... Może na biologii mieliście tak samo? Nie mów więc, że ktoś jest
          głąbem. Nikt nie przygotowywał nas do tej formy egzaminu. Próbna była zupełnie
          inna pod względem merytorycznym... Dla mnie była to WIEeeeLKA wpada (zresztą z
          mojej winy)...
          • chodziarka Re: SMIECHU WARTE!!! CO ZA SPRAWIEDLIWOSC!!! 13.05.05, 19:55
            ej ludziki!!! na prawde juz nie moge słuchac jak najeżdzacie na te biologie!!!
            to ze wiedzieliscie ze błonnik poprawia trawienie i lepiej sie po nim sra to
            ok, ale nie wiem...czy szanowna komisje to zadowoli, a tak w ogóle to czemu
            nikt nie mówi np o rysunku, o amylazie, o receptorach, o trzustce itp??? nie
            porównujcie przedmiotów bo to nie ma sensu!!! i prosze SKOŃCZCIE PIEPRZYC ZE
            BIOLA BYŁA BANALNA, bo mi sie juz heftac chce od tego !!
    • Gość: mimi Spraiedliwosci nie ma...nie wiedziałaś? IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:32
    • Gość: Elita narodu Historia byla na żałosnym poziomie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 21:33
      Śmiech na sali. Uczylem sie 3 dni i to niezbyt intensywnie, a wedlug "GW" bede
      mial co najmniej 95%. Żałosne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka