Dodaj do ulubionych

wyniki a rekrutacja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:20
no i co teraz powinny zrobić uczelnie? cke trochę skomplikowało im pracę.
przecież na niektóre kierunki możliwe sa różne opcje zestawów przedmiotów. na
psychologię można zdawać matematykę v biologię, na sgh historię v geografię,
nie mówiąc o dowolności zdawanych języków. ponieważ matury z tych przedmiotów
różnią się poziomem trudności, wyniki też będą różne, więc nie można ich
porównywać. albo jedna opcja będzie faworyzowana na danych kierunkach, albo
uczelnie określą np. że przyjmują po połowe uczniów zdających jeden, a połowę
zdających drugi przedmiot. każda sytuacja będzie dla kogoś krzywdząca. myślę,
że jeśli cke nie umie przygotować testów o porównywalnym poziomie, to nie
powinno się od uczelni wymagać uznawania wyników nowych matur, bo po raz
kolejny tracimy na tym my.
Obserwuj wątek
    • Gość: shecat Re: wyniki a rekrutacja IP: *.tvgawex.pl 14.05.05, 14:24
      czesc uczelni (np na MiSMaPie) robi tak: bierze wszystkie wyniki kandydatow z
      kazdego przedmiotu osobno, wylicza srednia, a potem przez ta srednia dzieli
      wynik z danego przedmiotu kazdego kandydata z osobna i tak powstaja w miare
      dobre wskazniki. moim zdaniem sprawiedliwie:)
      • Gość: plama Re: wyniki a rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:33
        wow. rzeczywiście dobre rozwiązanie. w takim razie ja gdybym zdawała na mismap
        namawiałabym znajomych z beznadziejnymi wynikami z przedmiotów, które zdaję,
        żeby składali na mismap. ale i tak pole manipulacji jest baaaardzo ograniczone.
        powodzenia życzę. może w takim razie osoby zdające na inne kierunki, będące w
        tej samej sytuacji napiszą do uczelni, żeby wzięli taką opcję pod uwagę. mnie
        ten problem nie dotyczy, ale na miejscu kandydata na psychologię zdającego
        matematykę czułabym się pokrzywdzona gdyby dostali się tylko ci zdający
        biologię, którzy punkty dostali za wskazanie różnic między kobieta a mężczyzną.
    • Gość: ewa Re: wyniki a rekrutacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:44
      Mam nadzieje ze jakoś sprawiedliwie załatwią ten problem. Tam gdzie ja składam
      podanie ( UMCS w Lublinie, psychologia ) biorą m.in wynik z historii,
      matematyki lub biologii na poziomie podstawowym. Jeśli będą tak samo traktować
      wszystkich to będzie bardzo niesprawiedliwe i krzywdzące. Nowa matura miała
      obiektywnie sprawdzić pozimom wiedzy wszystkich uczniów. Sądzę,że wyniki z
      matury z biologii nie można porónywać do historii czy matematyki. Bilogia była
      za prosta, aby brać tak po prostu tych co mają najwięcej punktów bez podziału
      na dane przedmioty. Apeluję o sprawiedliość!!!!!!
      • Gość: elios Re: wyniki a rekrutacja IP: *.gdynia.mm.pl 14.05.05, 14:59
        E tam pelucje sobie ... i tak nic sobie inni z tego nie zorbia Xd. Sprawdzal wiedze obketywnie, to byla kwestia wyboru jaki przedmiot zdasz. Ja wybralem biologie a ty matme, wyszlo na to ze matmy nie potrafisz a ja biologie potrafie. Wyszlo by takze to ze gdybys zdawala biologie to bys ja umiala [tak wnioskuje po tonie wypoewiedzi, ale i tak mozno w to powatpiewam] wiec to twoj bol wyszlo na to ze nie umiesz matmy i niepotrzebnie ja zdawalas. To tylko towja wina nikogo innego. Poza tym polecam zerknac na arkusz rozszerzony z bilogi, nie tylko na podstawe ... [bo wszyscy caly czas sygeruja sie podstawa], sprubuj rozwiazac rozszerzenie i ciekawe czy tak dobrze ci poujdzie.

Poza tym ..., wiekszosc ludzi, ktorzy zdawali biologie zdaje jeszcze najczesciej fizyke lub chemie. Bardzo prawdopodobne ze matury z tych przedmiotow beda na poziomie matury z matematyki ..., wiec i tak wyniki sie wyrownaja. Trzecia sprawa ..., nie martwcie sie tak [ci co zdawali matematyke], co prawda nie wiem jak jest w alej polsce, ale np u mnie w gdansku jest tak ze UG wogle nie bierze najczesciej matmy pod wzglad a patrzy na nia tylko politechnika. I np na politechnike nie mzoe dostac sie nikt kto nie zdawal matmy [na kazdy kierunek jest tam ona wymagana] wiec ja tez moge sie burzyc i wigle ze nie moge zlozyc podanaia na politechnike a tego nie robie ... . Bo wy marni matematycy Xd idzie sobie na politechniki a uniwerki zostawcie nam normalnym ludzim, ktorzy umieja biologie XD
        • Gość: plama Re: wyniki a rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:07
          ja zdawałam historię, będę jeszcze zdawać wos. jak już pisałam wyżej, mnie ta
          sytuacja weogóle nie dostyczy. chodziłam do klasy matematycznej, a biologii
          nienawidzę, a mimo to uważam, ze matematyka była znacznie trudnijsza od
          biologii. matura z biologii miała poziom testu gimnazjalnego, dlatego nie mów
          ludziom, że jeśli komus poszła gorzej matma to dlatego, że jej po prostu nie
          umie. matmy nie zda wiele osób, a biologię zdadzą wszyscy. to jednak o czymś
          świadczy.
          • Gość: inga Re: wyniki a rekrutacja IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.05, 15:11
            potwierdzam.ale srednia to zły pomysł.bo znam osoby co nie poszły na dodatkowy
            przedmiot i maja 0 a za reszte super
    • Gość: belcia Re: wyniki a rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:34
      zgadzam sie calkowicie. biedni ci nie-biolodzy muszacy konkurowac z biologami
      [mnie na szczescie nie dotyczy]
      pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka