Dodaj do ulubionych

Do piszących informatyke

IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 16.05.05, 15:53
spotkałem się w internecie z kilkoma petycjami, zbiórkami podpisów i listami do CKE z zarzutami pod adresem matury z informatyki.
pisałem tą maturę.
uważam że 90% zarzutów jest zupełnie bezpodstawna.
po pierwsze zarzut o wykraczanie poza program matematyki w LO: to nie jest matura z matematyki lecz z informatyki. w algorytmice pojęcia logarytmu i części całkowitej są bardzo ważnymi pojęciami i jeżeli ktoś ich nie zna to powinien się szybko z nimi zapoznać. Co do zadania pierwszego, nie szukajmy dziury w całym, tam trzeba było dodawać ułamki zwykłe (liczby były spore, ale były kalkulatory).
Jeszcze do poziomu podstawowego: ostatnie zadanie było moim zdaniem bez sesnu. Na każde z podanych zagadnień można było napisać stronę A4, a nie pare linijek;)
Poziom rozszerzony: tu wielu twierdzi ze rozwiązania nie mieściły się na dyskietce, szczególnie arkusz xls. Otóż arkusz zawierający kolumnę liczb od 1 do 7000 z krokiem 1, a następnie 4 (pierwsza firma, policzenie m, druga firma i jeszcze kolumna stwierdzająca która wartość jest mniejsza) kolumny z obliczeniami na tych liczbach, oraz jeszcze kolumny z liczbami od (bodajże) 5000 to 9000 z krokiem 100 zamuje ok. 800KB. nic więcej w tym pliku nie należało umieszczać. Pozostałe 3 pliki to paro stronowe dokumenty, wszystko razem powinno się zmieścić bez problemu.
Moim jednak zdaniem pomysł z raportami był bez sensu szczególnie w zadaniu 5. Tam powinni zażądać całego pliku źródłowego i go ocenić. W zadaniu 5-tym raport też nie miał dużego sensu, ale baza danych by się faktycznie mogła nie zmieścić.
Wszelkie te prośby o przyznanie maximum punktów, ponowne pisanie matury i unieważnienie jej są autorstwa z pewnością bardzo dobrych informatyków (programistów, twórców stron www), którzy pomyśleli że jak są tacy świetni dostaną 100% za to jacy są. A wystarczyło przeczytać wymagania z INFORMATYKI i zajrzeć gdziekolwiek...
Obserwuj wątek
    • Gość: jestem18 Re: Do piszących informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:05
      jak widac nikt panu na tego posta nie odpisal, bo po prostu oslabia. ciekawe czy
      jest pan tak genialny i potrafi zrobic to wszystko w 2,5 godziny. poza tym byly
      ulozone matury probne i wiekszosc osob opierala sie na ich poziomie- a zostal
      ulozony arkusz o niebo trudniejszy. pytania byly niejasne. bo jezeli miala byc
      taka odpowiedz w 1 zadaniu, to niestety ale nikt na to nie wpadl, z prostej
      przyczyny,oceniany jest sposob rozwiazania zadania ,wiec chyba nie chodzi tylko
      o umieszczenie serii danych,ale o pokazanie sposobu-4 kolumny wiecej, i to sie
      juz niestety nie miescilo.
      jak odpowiedziec na zadanie 2-czas dzialania programu,,,,po petlach, czy w
      sekundach??bo to jest przepraszam,ale calkowicie niejsane. ile dzialal panu
      program wczytujacy ostatni plik?? trzeba bylo zrobic program optymalnie zeby
      dzialal,udalo sie panu zrobic najmniejsza ilosc petli(czasowke,zeby bylo
      bez^2)??wydaje mi sie osobiscie, ze poziom byl za wysoki.i na pewno nie ma
      znaczenia czy osoba robi stronki www czy przygotowywala sie ostro do
      maturki-wszyscy po prostu ja zwalili:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka