Dodaj do ulubionych

CHEMIA-POMOCY!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 01:19
witam! mam kilka pytan do maturzystow z chemii
a}co trzeba wziac na te mature ps. olowek, kalkulator itp?
b]jeszcze ani razu nie pisalam matury z chemii, bo zawsze wybieralam gere i
tylko ja pisalam na probnych, prosze powiedzcie mi czy na tych probnych czy
cos bylo cokolwiek z historii chemii??np, kiedy cos odkryto badz cos w tym
stylu, chodzi mi o zakres podst.
c] co na tych probnych bylo z zakresu pierwiastkow, zwiazkow;np. cos o
litowcach itp, czy raczej zagadnienia z tego dzialu byly jakos wplecione jako
watek pobocny innych zadan chodzi mi takze o zakres podst
d] jakich zadan moge sie spodziewac, co jest zawsze, czego jeszcze nie bylo,

prosze o odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: B Re: CHEMIA-POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:09
      historii chemii nie było. co do zadań to lepiej zobacz sobie próbne matury z
      różnych OKE np www. oke. krakow. pl, chyba są tez tutaj na GW zamieszczone
      przykładowe matury. pozdrawiam
    • Gość: m19 Re: CHEMIA-POMOCY!!! IP: *.mikolow.net 17.05.05, 11:28
      a co do rzeczy które można mieć to: czarny długopis, "tablice chemiczne" (które dostaniemy) i kalkulator prosty (czyli taki, który dodaje, odejmuje, mnoży, dzieli i ewentualnie ma pierwiastek)
      • apocalypsewoman Re: CHEMIA-POMOCY!!! 17.05.05, 12:24
        z tym kalkulatorem to mnie ostrzegano ze nie wiadomo do konca jaki bedzie mogl
        byc na chemi... bo trafi sie zadanie z iloczynem rozpuszczalnosci gdzie trzeba
        bedzie w 1 punkcie obliczyc pierwiastek 3 stopnia.. i niestety zadanie byloby
        polozone... dlatego oddalam dwa na wszelki wypadek a oni juz ustala jaki bede
        mogla wziasc na lawke
        • Gość: m19 Re: CHEMIA-POMOCY!!! IP: *.mikolow.net 17.05.05, 12:31
          a ja chciałam oddać bardziej rozbudowany to mi oddali i powiedzieli, ze nie mogę mieć takiego...
          musiałam oddać najprostszy jaki udało mi się znaleźć
          • Gość: ... Re: CHEMIA-POMOCY!!! IP: *.eltronik.net.pl 17.05.05, 12:45
            ale o co chodzi z tymi kalkulatorami??u mnie w szkole nic nie mówili na temat
            jakie mozna miec a jakich nie można mieć,no i też nie było mowy o żadnym
            przynoszeniu predzej kalkulatorów,żeby sprawdzili czy sie nadają,czy coś :|
      • Gość: ;P Re: CHEMIA-POMOCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:35
        KALKUALTOR MOZE MIEC TEZ LOG ZEBY NP PH OBLICZYC I TRZEBA GO ODDAC WCZESNIEJ !
    • Gość: m111 Re: CHEMIA-POMOCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:38
      witam to znowu ja :), mozecie mi powiedziec co to jest ten nuklid?? regulke
      znam : atomy o takiej samej liczbie protonow i neutronowm, ale nie za bardzo
      te regulke rozumiem czy to oznacza ze np. nuklidem jest tlen o 8 protonach i
      8 neutronach (bo tyle samo protonow ma co neutornow)czyli 16 nukleonach?? jak
      w takim razie kazdy izotop moze byc nuklidem, dwa atomy rpznych nuklidow moga
      miec taka sama liczbe atomowa(mam tak napisane w testach), juz sie pogubilam
      i nic nie wiem, pomozcie!
      • elafan Re: CHEMIA-POMOCY!!! 17.05.05, 13:23
        Prosto - nuklid to zbiór identycznych atomów (i konkretny atom w obrębie tego
        zbioru). Tzn., że nuklidem jest powiedzmy zbiór mola atomów 16-O (8 protonów, 8
        neutronów), nuklidem jest zbiór mola atomów 18-O (8 protonów, 10 neutronów)
        itd. Jak widzisz liczby masowe te nuklidy mają takie same ale różnią się
        liczbami masowymi.

Pozdrawiam,

P.S. Nie ucz się regułek...
        • Gość: m111 Re: CHEMIA-POMOCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 14:50
          nie bardzo dalej rozumiem-czyli kazdy pierwiastek jest nuklidem? kady zbiro
          atomow ktore maja takie same wartosci>??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka