Dodaj do ulubionych

odpowiedzi z chemii rozszerzonej

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:57
No..:) udało mi sie otworzyć tego głupiego pdf-a z rozszerzoną chemią. To sa
moje odpowiedzi, których udzieliłem na maturce:
31 - 210/84 Po --> 206/82 Pb + 4/2 alfa
32 - pozostanie 1/8 g izotopu (czyli 0,125g)
33 - szybkość reakcji wzrośnie 27 razy
34 - różnica w temperaturze wrzenia: w alkoholu są wiązania wodorowe i żeby
je zerwać trzeba podwyższyć temperaturę; w węglowodorze nie ma tych wiązań
35 - masa molowa gazu - około 17g/mol
36 - CO3(2-) - zasada Brönsteda, NH4(+)- kwas Brönsteda
CO3(2-)+H2O -> HCO3(-) + OH(-)
NH4(+) + OH(-)-> NH3 + H2O
37 - entalpia tworzenia -110,5kJ/mol
38 - obniżenie ciśnienia - równowaga w lewo, zmniejsza sie ilość amoniaku
podwyższenie temperatury - to samo
wprowadzenie azotu - równowaga w prawo, ilość NH3 się zwiększa
39 - schemat: dwie zlewki, w jednej roztwór CuSO4 i blaszka Zn
w drugiej roztwór ZnSO4 i blaszka Cu
obserwacje: na cynkowej osadzi sie miedź, na miedzianej nic sie nie
osadza; w pierwszej: Cu(2+) + 2e(-) --> Cu; Zn - 2e(-) --> zn(2+)
w drugiej rnz. wniosek: cynk jest aktywniejszy niż miedź.
40 - odczynniki: np. Na2CrO4, Na2Cr2O7, H2O, H2SO4, KOH
opisywać mi sie już nie chce (opis zgodny z reakcjami powinien być)
spostrzeżenia: w kwaśnym z żółtego na pomarańczowy, w zasad. odwrotnie
wniosek: trwałość chromianów zależy od pH, w kwaśnym przeważają formy
dwuchromianowe, w zasadowym chromianowe
41 - wysalanie: (NH4)2SO4, KCl, denaturacja: Pb(NO3)2, H2SO4, CH3OH
wysalanie - wytrącanie białka na skutek odciągnięcia od niego wody przez
sole, denaturacja nieodwracalna zmiana struktury II, III, IV - rzędowej
42 - CH4 - -4
CH3OH - -2
HCHO - 0
CH3CHO - +1
43 - 62,5*10^-5; wytrąci się
44 - obserwacje: wytrąca się zielony osad Fe(OH)2, który potem
powoli "rdzewieje"
FeCl2 + 2NaOH --> Fe(OH)2 + 2NaCl
4Fe(OH)2 + 2H2O + O2 --> 4Fe(OH)3 (można skrócić przez 2)
45 - octan sodu - zasadowy, chlorek amonu - kwaśny
w roztworze octanu sodu: CH3COOH, OH(-), H2O, można napisać H(+) z
autodysocjacji wody
-"- chlorku amonu: NH3 - rozpuszczone w H2O, ale nie reagujące z nią (ja
tak napisałem na wszelki wypadek, żeby sie nie czepiali), H2O, H(+) I można
napisać OH(-) z autodysocjacji wody
46 - K(-): 4H(+) + 4e(-) --> 2H2; np H2SO4 (wszystkie kwasy tlenowe,
najlepiej mocne)
47 - Pt|Sn(2+), Sn(4+)||Fe(3+), Fe(2+)|Pt A(-): Sn(2+) -2e(-)->Sn(4+)
K(+): 2Fe(3+)+2e(-)->2Fe(2+)
48 - aminokwasy: H2N(CHCOOH)(CH2)2COOH, H2N(CHCH2SH)COOH, H2NCH2COOH
49 - I wydziela się bezbarwny i bezwonny gaz - wodór
II Cu(OH)2
III papierek barwi się na czerwono
50 - eten; 2CH2=CHCH3 -kat.-> CH2=CH2 + CH3-CH=CH-CH3
51 - polietylen: butelki na kwasy, torby foliowe
PCV - wykładziny podłogowe, ramy do okien
52 - ogrzewamy folię polietylenową w probówce, powstały gaz odproowadzamy
rurką do zlewki z wodą bromową; obserwacje: woda bromowa się odbarwia.
Mam nadzieje, że innym tez tak wyszło. piszcie. pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:58
      zapamietales to czy zrobiles wszystko od nowa?
      • Gość: Adam Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 16:00
        wydrukowałem ten arkusz i tyle, nie było dużo zadań rachunkowych, więc
        pamiętałem : )
        • Gość: ilka Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 16:02
          wobec tego swietna pamiec:)ja niestety nie zdawalam chemii tylko gegre
    • elafan Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej 22.05.05, 16:18
      Mam wszystko tak samo z wyjątkiem tej platyny w ogniwie, która oczywiście
      obowiązkowo powinna się tam znaleźć ale przez nieuwagę nie wpisałem.
      Pozdrawiam, (gdzie zdajesz? - może na chemię?)
      • Gość: hmm Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 16:59
        A poinstruujcie mnie: jeżeli na Fe(oh)2 podziałam jeszcze NaOH i powstanie
        dobrze rozpuszczalny związek kompleksowy, czy nie mogę tego napisać tak:
        obserwacje: powstaje osad, który następnie znika, reakcje:
        FeCl2+2NaOH-->Fe(oH)2+2NaCl, II: Fe(OH)2+NaOh-->Na[Fe(Oh)3]
        • elafan Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej 22.05.05, 17:33
          mogłabyś ale nie o to w zadaniu chodziło bo nie było mowy o nadmiarze zasady
          sodowej, a jedynie o obserwacjach po pewnym czasie, co sugerowało utlenianie
          właśnie.
        • Gość: Adam Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:38
          mam pytanie do gościa mhmm: skąd ty wziąłeś ten wzór: Na[Fe(OH)3]? żelazlo ma
          liczbe koordynacyjną w różnych kompleksach różną np w EDTA 1, w jonie SCN(-) 6,
          ale o jonach Fe(OH)3(-) to w życiu nie słyszałem( tak naprawde to one nie
          istnieją;). A zresztą nikt cie maturze nie może zapytać o kompleksy żelaza, bo
          tego chyba nie ma w programie. Nie warto kombinować.. jak już sie upierasz z
          tym kompleksem, to ja bym raczej napisał Na3(Fe(OH)6] albo Na3[Fe(OH)5(H2O)].
          Jednocześnie odpowiadam na pytanie pewnej sympatycznej koleżanki: nie możesz
          wpisać AgNO3, bo tutaj redukujesz srebro, a nie wodór, czy wode
      • Gość: mnatka a po co platyna?? IP: *.interblock.pl / *.interblock.pl 23.05.05, 00:17
        przeciez gaz sie nei wydzielal :|
    • Gość: natalia Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 17:15
      a jak w 46 mialam jako elektrolit AgNO3 to moze byc?
      • required Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej 22.05.05, 17:42
        Jak to nie może być kompleks bo pytanie sugeruje utlenienie? Pytanie nic nie
        sugeruje bo nie ma słowa o warunkach. Skąd przepraszam wziąłeś tlen? Nawet
        zakładając jego niewiarygodną rozpuszczalność a pewien czas przyjąc za lata, to
        skąd ulicha wiesz że to ne była próżnia(przecież nawet nie zająkneli się o
        warunkach) A w podręczniku do chemii nieorganicznej (chyba Bielański) jest
        wyraznie powiedziane że żelazo na II to amfoter! Czyli zawsze Fe(OH)2 sie
        rozpusci, nawet bez tlenu.
        • Gość: elafan Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:22
          'Opisz przewidywane obserwacje (zaraz po dolaniu roztworu wodorotlenku i po
          pewnym czasie)'

Jest tu mowa o jednorazowym dolaniu wodorotlenku (ja zrozumiałem [w sumie długo
          nad tym nie gdybając], że w ilościach okołostechiometrycznych), nie ma nic o
          tym, że mieliśmy do czynienia z ługiem [za Bielańskim o reakcji Fe(OH)2 "można
          go jednak częściowo rozpuścić w silnie stężonym r-rze NaOH. Przechodzi wówczas
          w niebieski heksahydroksyżelazian (II) sodu"].

Poza tym, daruj sobie ten ton jeżeli chcesz z kimś rozmawiać...

'Skąd przepraszam wziąłeś tlen?'

No cóż, zważywszy że probówka otwarta, a o próżni też brak informacji to można
          pokusić się o wprowadzenie tlenu do układu reakcyjnego.

Co do ostatniego o rozpuszczaniu Fe(OH)2 to już pisałem, że to musiałby być
          ług, a o tym brak informacji.

Generalnie, myslę, że oba rozwiązania powinny być uwzględnione w kluczu, choć
          ten kompleks IMHO trochę naciągany tym bardziej że to TYLKO matura.
          • Gość: ddd Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:35
            Daj spokój z tym kompleksem to totalna bzdura. Gdyby w kluczu dopuścili taką
            możliwość to byłaby ich wpadka. Każdy, kto choć raz w życiu strącał
            wodorotlenek żelaza (II) widział jego utlenianie się tlenem atmosferycznym do
            brunatnego osadu.
            • Gość: elafan Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:38
              otóż to, ale skoro już się tak upierają... ;D (ja tam ugodowy człowiek jestem)
              A Ty ddd wybierasz się na chemię?
              • Gość: ddd Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:42
                Niech się upierają. Tyle tylko, że sporządzenie roztworu zawierającego jony
                Fe2+, tak by od razu sie nie utleniały do Fe3+ to trudna sztuka :).
                Jeszcze nie wiem, biotechnologia lub chemia, w sumie i tak na jedno wychodzi,
                no chyba ze jeszcze mi cos odbije.
                • Gość: elafan Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:44
                  > Niech się upierają. Tyle tylko, że sporządzenie roztworu zawierającego jony
                  > Fe2+, tak by od razu sie nie utleniały do Fe3+ to trudna sztuka :).

Ty to wiesz, ja to wiem ale niektórzy w życiu nie mieli probówki w łapie...
                  A tą chemię to gdzie byś chciała studiowac?
                  • Gość: ddd Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:46
                    Kraków, bo tu mieszkam :)
                    • Gość: elafan Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:48
                      WCh UJ (brzydko brzmi) ale miejsce piękne - z klimatem :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D
                      • Gość: ddd Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:50
                        A wiesz, że ten skrót to już dawno odkryłam:))
                        • elafan Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej 22.05.05, 18:52
                          :D no ja zamierzam studiować na wydziale o niekontrowersyjnym skrócie WCh
                          UWr :) i jeżeli UJ ma klimat to wrocławski WCh to dla mnie niebo na ziemi :)
          • required Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej 22.05.05, 19:22
            > Poza tym, daruj sobie ten ton jeżeli chcesz z kimś rozmawiać...
            > 'Skąd przepraszam wziąłeś tlen?'
            Sory Elefan; masz racje. Ale to nie do Twojej wiedzy czy umiejętności mam
            zastrzeżenia, tylko do formy tej pożal się "Matury". Ja potraktowałem Fe(OH)2
            jako amfoter i dopiero po egzaminie wpadłem na to utlenianie i długo sobie
            plułem z brodę, bo domyśliłem się ze o to szanownej CKE mogło chodzić. Ale jak
            sprawdziłem w Bielańskim i przemyślałem na nowo to wydaję mi się, że powinni
            obie odpowidzi uznawać. A że jestem wkurzony to dlatego, ze miałem przyjemność
            pisać także fizyke. Punktowałem na rożnych konkursach z tego przedmiotu; sporo
            zadan z OF, teorię Lo tez umiem. Tymczasem na maturze ni to esej ni to rozprawa
            naukowa o transporcie energii na sposob konwekcji na trzy linijki. Bądź mądry i
            traf w klucz... ale chyba się za dużo tłumacze. Tak czy siak pozdrawiam. Zając
            Poziomka
            • elafan Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej 22.05.05, 19:42
              Nic nie szkodzi :)
              A co do formy egzaminu to istotnie jest dużo niedociągnięć. Rozumiem wyrzuty z
              powodu fizyki, sam miałem podobnie po rozszerzonej matmie. Ale już mi przeszło
              dzięki chemii :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia i radości z wakacji :D
          • Gość: gag Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 19:40
            jakie zaprojektowaliście doświadczenie w zadaniu o porównaniu reaktywności
            miedzi i cynku na poziomie rozszerzonym??? to zad bylo na 5 pkt i cholera
            zastanawiam sie jakie są poprawne odp. Ja skonstruowałem ogniwo, w cynk
            oczywiście sie utlenia czyli jest bardziej reaktywna. myslicie ze może to być
            poprawna odpowiedź? pozdrawiam wszystkich
    • Gość: Riannona Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 18:44
      ale to podczas denaturacji rozwala sie IV i III struktura a II nie ale to
      duperel pewnie ci zalicza:)
      • Gość: leni Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 19:08
        ale też w zadaniu nie jest podane że NaOH dodano w stosunku stechiometrycznym.
        Wg. mnie obie odpowiedzi są poprawne.
      • Gość: natalia Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 19:11
        nie zawsze czasem dochodzi tez do zniszczenia struktury II, czy przy wysalaniu
        moglam napisac ze to koagulacja odwracalna?
        • Gość: leni Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 19:15
          mogłaś, ale trzeba było opisać istote procesu pewnie a nie tylko tyle
          • Gość: natalia Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 19:18
            az tyle;) jeszcze troche napisalam tylko ze to bylo lanie wody:)zeby cale
            miejsce zajac:P
            • Gość: leni Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 19:22
              ja też tam lałam wode bo to popie..łam, ale ogólnie ejstem w miare
              zadowolona z matury.
              • Gość: Adam Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 20:25
                pewnie, że można było bawić sie w kompleksy, ale pod warunkiem, że napiszecie
                poprawną forme jonu, albo cząsteczki. Powinno być
                Fe(OH)2+4NaOH ->Na4[Fe(OH)6]. Mozliwe, że uwzględnią to w kluczu, a nawet jeśli
                nie, to itak powiini uznać, pod warunkiem, że dobierzecie poprawną liczbe
                koordynacyjną. A co do tego białka, to II rzędowa struktura też ulega
                zniszczeniu. A zależy to od warunków.. bardzo silny kwas może doprowadzić do
                rozerwania tej struktury. A tak wogóle to nie sądzicie, że matura była bardziej
                humanistyczna, niż ścisła?:D Chodzi mi tu głównie o fize, bo ja po rozszerzonej
                miałem problemy z ręką..:D
                • Gość: natalia Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 20:43
                  tak fiza byla straszna myslalam ze jest to przedmiot scisly i nastawilam sie na
                  zadania TYLKO na zadania a tu sama teoria :( jesli ktos wie gdzie jest klucz do
                  fizy podstawowej to niech napisze rozszerzona juz znalazlam:)
                  • Gość: XY Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.68.80.46.ostrow80.tnp.pl 22.05.05, 21:00
                    A gdzie jest klucz do rozszerzonego?
                    • Gość: natalia Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:02
                      www.zamkor.pl
                      • Gość: xy Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.68.80.46.ostrow80.tnp.pl 22.05.05, 21:06
                        dzieki
                    • Gość: madzia oDPOWIEDCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:08
                      w tym zadaniu z elektrolizy to czy nie moglam podac elektrolitu K2SO4? Bo K NA
                      katodzie tez sie rozklada i powstaje wodor?? odpowiedcie
                      • Gość: mnatka Re: oDPOWIEDCIE IP: *.interblock.pl / *.interblock.pl 23.05.05, 00:25
                        jesli to to zadanie o ktorym mysle ze tzreba bylo podac jakis przykladowy
                        elektrolit, ktory wlasnie sie ani nie utle ani nie redukuje tylko jest utl i red
                        wody to k2so4 moze byc jak najbardziej
                • Gość: natka Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 12:55
                  Adam FeO inaczej Fe(OH)2 to tlenek amfoteryczny, ale z przewagą zasadowości,
                  więc reaguje z b. stężoną zasadą... a kompleksy tworzą się tak : amfoter,
                  zasada, i woda. Wodę pominąłeś. Pozdrawiam. Feo + H2O + NaOH = Na2[Fe(OH)4]
                • Gość: Adam Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 12:52
                  Natko widać, że myślisz schematycznie. Z amfoterami to bywa tak, że wode
                  dopisywać można, ale nie trzeba. To że żelazo na +II stopniu utlenienia ma
                  charakter amfoteryczny - jest jasne. Ja akurat zapisałem związek z liczbą
                  koordynacyjną 6. Twoja reakcja też jest poprawna, ale nie jest to jedyna
                  możliwość.
    • Gość: Adam Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:05
      tak, może być kation potasu; wszystkie metale przed wodorem stojące
      • Gość: XY Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.68.80.71.ostrow80.tnp.pl 22.05.05, 22:17
        Mam nadzieje że te odpowidzi z fizyki z ZamKoru są wiarygodne bo pokrywają mi
        sie w 90%; Myslicie że chemia na 90% fiza90% i biola na 90% starczy na AM do
        Wawy? Jak tam ludzie w waszych stronach popisali?
        • Gość: dżizas Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:32
          napewno nie starczy, nie masz szans, lepiej juz sie ucz na styczen:]
        • Gość: natalia do XY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 01:42
          tez ide do wawy i mam o wiele gorsze wyniki od ciebie chemia kolo 80 fiza 40
          biola 100 szczerze mowiac to wawa jest najgorsza i wlasnie dlatego tam sie
          wybieram;) XY troche ambicji idz do Poznania z takimi wynikami ciebie wszedzie
          przyjma w wawie sie zmarnujesz ;)
      • Gość: dżizas Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:30
        ej a co jak ja napisalam reakcje dla soli (z metalem aktywnym) a potem jako
        przyklad dalam kwas? tam chyab nie pisalo ze moja reakcja musi byc powizana,
        bylo ze przyklad reakcji i przyklad zwiazku, nie:/
    • Gość: kasia Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: 213.134.177.* 23.05.05, 09:18
      mam podobnie jednak nie calkiem np jesli chodzi o teorie Broensteda (czy jak to
      sie tam pisze, nie wazne) to wedlug mnie NH3+ jest zasada poniewaz przyjmuje
      jony H+, a CO3- je odszczepia czyli jest kwasem...
      • Gość: hmm Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:10
        kasiu, NH4+ nie przyjmuje jonów H+, bo jest+, i je odpycha.Ono może je co
        najwyżej odszczepiać. To, co dało w wyniku reakcji NH4+ będzie zasadą (bo
        przyłączyło proton), a samo NH4+ jest sprzężonym z nim kwasem. Z kolei CO32-
        nie ma protonów, więc nie może ich odszczepić, więc nie może być kwasem. H2CO3,
        które odszczepiało protony dałąc CO32-, jest kwasem.Ale ja też mam pytanie: czy
        pisząc równanie reakcji:
        NH4+ + Cl- ---->(ogrz.)NH3+HCl udowodniłam, że NH4+ jest kwasem? Bo mnie się
        wydaje, ze tak...
        • Gość: iwonka Re: odpowiedzi z chemii rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 23:48
          madrale, zle macie 45
          wyparowaly wam jony Na+ z octanu sodu i Cl- z chlorku amonu

trzeba czytac polecenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka