mike-td 24.05.05, 20:30 na ile liczycie procent z historii podstawowej i rozszerzonej? ja z podts ok. 75% z rozszerz. 60%, w Wy? piszcie tylko szczerze...dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abc Re: HISTORIA!! IP: *.olsztyn.mm.pl 24.05.05, 21:02 z podstawowej 78-90 (trudno dokladnie ocenic), o rozszerzonej sie nie wypowiadam bo tam moze byc baaaaaaaardzo roznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jana Re: HISTORIA!! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 24.05.05, 21:05 85-90% z podstawowej a ok 40% z rozszerzonej (20 za zrodla i 0 za wypr o PRLu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: HISTORIA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 21:13 90-93% x podst.,70-80%(zależy od oceny pracy)z rozszerzonej.A na jakie kieruki i z jakimi wynikami zdajecie??To tak dla orientacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: HISTORIA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 23:15 86-90 z podst. i 20punktow za żródła+ moze 5 punktow za wypracowanie przy łaskawym egzaminatorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nb Re: HISTORIA!! IP: 80.51.205.* 25.05.05, 10:09 a taka byla panika dzien po maturze jezu straszne to bylo ... a teraz rzeczywiscie widac po wynikach jakie wszyscy podaja ze strasznie byla ona uzasadniona :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodunia18 Re: HISTORIA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 10:35 To chyba tylko ja jestem taka tepa... licze na maximum 50%. A panika była dlatego, bo nikt się nie spodziewał, że takie zadania ktoś wymyśli i nikt nie był pewien ile trafil, a ile nie. Teraz się okazuje, że mamy zdolną młodzież. Poza tym nie zapominaj, że wyników jeszcze nie ma i to sa tylko zalozenia, a pod tym tematem podpisalo sie zaledwie kilka osób... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jane Re: HISTORIA!! IP: *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 25.05.05, 10:52 mysle ze cos kolo 60%, moze kilka wiecej...a jesli chodzi o rozszerzony, to nie mam zielonego pojecia, ale nie powinno byc ani tragicznie, ani rewelacyjnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia9a Re: HISTORIA!! 25.05.05, 10:55 70%, 60% -- Kasia K. GG: 656767 <p>440</p> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hastiati Re: HISTORIA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:22 AVE :D Ja licze na tak 67 - 76 % podstawa, a z roszerzenia nie mam bladego pojecia :P Ale widze ze w porownaniu z wami to ja tepak jestem ;/ a chcialem studiowac Historie na UJ ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmieciuch Re: HISTORIA!! IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 25.05.05, 22:22 podst. ok.85-90, rozszerzony-jak będzie 50 to będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirindal Re: HISTORIA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:52 Historia podstawowa - 70%, rozszerzona - jak bedzie 20 punktów to bedzie super ;(. Mam nadzieje ze trafie na łagodnego egzaminatora który nie odrzuci pracy za jej niezgodność z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Re: HISTORIA!! IP: *.csk.pl 25.05.05, 23:00 Kurcze, to tylko u mnie tak fatalnie podst. 68-75% rozszerz. (nie sprawdzałam wyników), ale oceniam się na 60-70% :( Odpowiedz Link Zgłoś
mmistique Re: HISTORIA!! 01.06.05, 22:51 To nazywasz atanie? U mnie podstawa ok. 70% (ale raczej więcej niż mniej) a rozszerzenie od 34% (tyle z tekstów źródłowych) w górę, ale nie za wysoko w tę górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abiturent Re: HISTORIA!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.06.05, 10:15 Hej Kurde to tylko ja taki tepy Ja licze z Podstawy od 41-62 % Coś w tym przedziale a z Rozszerzonego nie mam pojęcia bo zapomniałem co pisałem :| I ludzie lamentowali że im źle poszło :| Kurde z czego zescie sie uczyli ja z ksiązek i mi tak źle poszło to wy chyba z encyklopedii :| A chciałem zdawać na Historie na UŚ :| Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 10:22 Nie martw się, bo: 1. Na historię nigdy tłumow nie ma, wiec możesz się jeszcze dostać. 2. Te wyniki są szacunkowe i wiele osób może sobie "przypadkiem" zawyżyło. ;) 3. Ta matura nie sprawdzała za bardzo tego, co w historyku najcenniejsze. :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 10:37 Bo też nie była to matura dla przyszłych profesjonalnych historyków, lecz dla uczniów, którzy wybrali historię jako przedmiot maturalny. Większość z nich nigdy nie będzie miała już z historią do czynienia. Natomiast w zaufaniu mogę Wam przekazać jak widzieli jeszcze cztery lata temu przyszłą maturę z historii przedstawiciele środowisk akademickich (głównie UW): np. Artykuły Henrykowskie (in extenso) i do nich trzydzieści pytań, np. o znaczenie poszczegółnych słów użytych w tekście. Trzeba było wielkiego wysiłku, aby przekonać ich, że to jednak jest egzamin dla uczniow, a nie dla magistrantów. Na marginiesie - kto z was zauważył jak poszła w dół poprzeczka zaliczenia. Początkowo progiem miało być 50%, w 2002 r. - było 40%, obecnie jest 30%, a co będzie dalej? Od dawna jestem zwolennikiem poglądu, że nie należy ustawiać jakiejkolwiek bariery (progu). Zdają wszyscy, którzy uczestniczyli - jedni na 2%, inni na 99%. No, ale ta koncepcja została odrzucona. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 10:47 Gdyby każdy przystępując do matury miał ją w kieszeni, mijałoby się to z celem. Bo jak można dać maturę człowiekowi, który 2 zdań sklecić nie potrafi? Podobają mi się te artykuły henrykowskie. ;) Ta rozbieżnośc poglądów Uniwersytety-CKE stanowi ciekawą przesłankę tego, że z tą zintegrowaną edukacją w naszym kraju coś jest nie tak... Historia powinna być historią, oczywiście w liceum na niższym poziomie, ale cóż to za nauka historii, gdy mam się wykuć na pamięć dat i obrazków? Reforma miała skierować nacisk w edukacji na samodzielne myślenie i umiejętność wyciagania wniosków - dlatego te artykuły (przy dostosowaniu programu w liceum, oczywiście), mogłyby być niezlym pomysłem. Fakt - ta matura miała w sobie elementy tego, o czym pisałam wyżej (np. zadanie o Napoleonie i Hitlerze), ale w niektórych miejscach punkty dostaje się za to, że ktoś dobrze strzelił. A na UJ (na historię) przyjmują tylko na podstawie matury... Dobrze, że idę na UW. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 10:59 Koleżanko Proszę wyjaśnić, co oznaczają cytaty z Preambuły do Konstytucji 3 Maja: 1) "A chcąc korzystać z chwili, która nas samych sobie wróciła" 2) "W liczbie podwójnej narod reprezentującymi". W pierwszym wyjaśnić - co to za chwila. W drugim wyjaśnić - dlaczego w liczbie podwójnej. Jeśli potrafisz - to przejdziemy do cytatów z Artykułów Henrykowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:03 mogę spróbować? 'chwila' jest łatwa, nad tą 'podwójną' liczbą zastanawiałam się trochę dłużej:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 11:08 No to proszę o odpowiedzi do obu cytatów. Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:10 zatem: 1) chwila - to chyba tzw. moment historyczny, tzn. Rosja uwikłana w wojnę z Turcją, Austria zajęta rewolucją we Francji, Prusy - niby 'popierają' - zatem 3 państwa zaborcze przestają się interesować Polską, czas na reformy! druga sprawa to rewolucja we Francji - być może nie wpłynęła ona na konserwatywną szlachtę, nie doprowadziła do analogicznej rewolucji w Rzeczpospolitej, ale (socjologicznie rzecz ujmując) - zmieniała nastroje w Polsce ... 2) liczba podwójna - od 1790 roku przeprowadzono nowe wybory do sejmu i 'nowi' posłowie dołączyli do tych starych - od tego momentu sejm nazywamy Wielkim, nie jestem pewna, od grudnia 1790? oczywiście, że nie napisałabym tak na maturze:P bardziej 'fachowym' i historycznym' słownictwem, ale myśl jest:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 11:23 Brawo, chapeau bas. Miniaturko (na marginiesie - skąd ten nick?) myślę, że należysz do tej niewielkiej, niestety, grupy, która ma rzeczywiście prawo czuć się malo ustaysfakcjonowana maturą historii, bo - była dla tej grupy zbyt łatwa. Natomiast - matura musi byc jednak dla wszystkich. Każdy musi mieć szansę, także i ten, który rzeczywiście nie wiąże z nią jakiś poważniejszych zamiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:25 Oczywiście - musi być dla wszystkich. Ale wtedy nie powinna się liczyć na studia! Tak, jak bylo w starym systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:16 1. Sprzyjająca sytuacja międzynarodowa (chwilowe oslabienie Rosji - żądanie Anglii i Prus zaprzestania wojny z Turcją) - jedyna chwila, gdy można było tę konstytucję "przepchnać". 2. W połowie Sejmu Wielkiego (grudzień? 1790) były wybory, nowi posłowie dołączyli do poprzednich i skład podwojony. Natomiast napisałam, że trzeba by do tego dostosować szkoły. Zdaję sobie sprawę, że obecny abiturient mialby z tym sporo problemów... I dlatego trzeba było zacząć reformę od szkół, a nie od matury. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:21 Hehe, zabawne, obie odpowiedziałyśmy, tylko ja poźniej (choć, oczywiście niezależnie - zaczęłam pisać na sekundę przed Twoim wyświetleniem) :) Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:26 :D może szybciej piszę na komputerze:P Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:30 Telefon mi zadzwonił w trakcie pisania :) A z innej beczki - cieszę się, że mimo reformy ostały sie jeszcze takie osoby, jak Ty! Nie mogę się powstrzymać od tendencyjnego pytania: Gdzie składasz papiery? :) Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:40 niestety nie na historię:( na 100% prawo, może sm? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:49 A ja, podle, JEŻELI się dostanę i na prawo i na historię, wybiorę historię :> ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 11:29 No, wracacie mi wiarę w ludzi, w to że jeszcze są tacy, którzy interesują się historią. I to nie tylko deklaratywnie, ale również potrafią to poprzeć wiedzą. Chwała Wam za to. Po doświadczeniach bredzenia w malignie, czym była lektura znacznej części prac maturalnych, wasze odpowiedzi to balsam na moją duszę. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:33 :) Mnie także wraca wiara, gdy widzę, że nie wszystko jeszcze stracone i mam szansę otrzymać solidny zastrzyk wiedzy i tego "wyrobienia humanistycznego" na Uniwersytecie. Bo ta reforma, założenia programowe, etc, rzeczywiście wyrownują poziom... w dół (jak zwykle) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 11:41 Niestety. To prawda. Jest takie powqiedzenie - jak szeroko, to płytko. Oczywiście, płacimy cenę za upowszechnienie oświaty. Jeśli kiedyś licea były w istocie szkołami elitarnymi, to w tej chwili stały się powszechnym rodzajem szkoły ponadgimnazjalnej (80% populacji). Ci którzy trafiali kiedyś do zawodówki, idą do liceum. To musi się odbić na sposobach kształcenia, rozmiarze przekazywanej wiedzy itp. Przecież nagminnym zjawiskiem - szczególnie w historii - jest stwierdzenie maturzysty: tego nie można się nauczyć, tego jest za dużo. Jeszcze dziesięc lat temu, takich głosów bylo niewiele, teraz są powszechne w szkołach. Podobnie na studiach - poziom leci dramatycznie na łeb, widać to choćby po pracach seminaryjnych, licencjackich, magisterskich. Zobaczycie, że ludzie będą mówić: maturzysta z PRL-u ten to coś potrafił, nie to co teraz (tak kiedyś mówiono o maturzystach sprzed wojny, he,he). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: HISTORIA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 11:42 Takie pytania to na maturę trochą są za trudne. Zdawałam historię, uczyłam się ale w życiu nie odpowiedziałabym jak miniatutka :) Historia jest mi potrzebna na studia (ekonomia). Więcej czasu poświęciłam jednak na naukę matematyki. Dlatego też mam taki braki w wiedzy historycznej. Nie możecie mieć ludziom za złe że sie nie pasjonują historią tak jak Wy. Nie wszyscy wybierają się na archeologię albo coś takiego. Swoją wiedzą pochwalicie się na studiach. A matura z historii musi być do zdania dla takich przeciętniaków jak ja. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:38 dziękujemy Panu:D ale to się okaże 27 czerwca;) a czytał Pan dokładnie wątek Polska Ludowa wg maurzystów? założę się, że połowa tamtych ludzi równie dobrze zna historię chociaż Pana pytanie było banalne:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 11:45 Nie było banalne. Dla 5/6 populacji maturzystów zdających historię to był klasyczny question-killer. Choć oczywiście, aby zabić maturzystę zwykle wystarczy go zapytać o to jakie ziemie dostali synowie Krzywoustego. Natomiast, co do PRL-u, to jest to zupełnie inna bajka. I chętnie o niej opowiem, ale za moment. Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 11:54 moim zdaniem Pana nastawienie jest typowo belfrowskie:P ja też uważam, że każdy powinien robić to, co kocha, ale jest kilka procent maturzystów, którzy muszą tę maturę po prostu zdać, z różnych powodów;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 12:05 Oczywiście, że belferskie, a jakie ma być? Kto się zajmuje jakiąś dziedziną zwykle kończy jako belfer, choć na różnych stopniach systemu edukacji (mam za sobą wszystkie - od podstawówki po uniwersytet). Uważaj moja duszko, skończysz jako historyca w jakimś gimnazjum, albo liceum. Ale będzie obciach. Mama powie: moje dziecko, czy uważasz, że to szczyt twoich ambicji? Wujenka zapyta: "no naprawdę, czy już nie mogłaś znaleźć innej pracy?". Wybacz łagodną ironię, ale przecież znaczna (choć trudno powiedzieć jak duża) część nauczycieli, to posjonaci. Ci dawni fanatycy np. historii, którzy poświęcili jej, to co najlepsze - młodość. I teraz mają za swoje. A więc - strzeż się. Zacytuję Poetę: "Zostałem powołany, czyż nie było lepszych?" Natomiast - nieco wyżej jest wpis samanty. Przeczytaj go, i to ustawi naszą dyskusję na właściwym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 12:17 niestety nie idę na historię - zatem nie skończę jako nauczycielka:P moim zdaniem nie ma nic niemiłego w tym, że Pana podejście jest belfrowskie, przypomina mi to mojego historyka z liceum, a dzięki niemu zaraziłam się historią już zupełnie:) najgorsze jest jednak to, że część nauczycieli zabija w sobie pasję historii, w I klasie uczył nas Prof., który nie prowadził lekcji, tylko wyświetlał 'audycje telewizyjne' - ciężko było utrzymać miłość do historii po takich zajęciach, moja klasa się w ogóle zraziła, i kiedy wreszcie w 3 klasie 'przydzielono' nam świetnego nauczyciela, narzekała, że za dużo materiału... zatem doskonale Pana rozumiem, mam nadzieję, że Pan też zrozumiał trochę mój punkt widzenia, pomimo NIEWŁAŚCIWEGO poziomu naszej dyskusji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 12:23 Czyżby to było IX LO? Miniaturko - czytuję Twoje wpisy na innych wątkach. Czasem jesteś zjadliwa, ale to - mam nadzieję wynika z emocji. Natomiast, generalnie - trzymasz poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 12:31 IX LO w moim mieście jest jednym z najgorszych:P nie jestem zjadliwa - denerwują mnie tylko niektóre postawy i zachowania, zatem odpisuję na takie posty - może uczuciowo i emocjonalnie, ale zawsze chciałam naprawiać świat po swojemu:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 12:36 A więc to nie IX LO - w moim mieście całkiem przyzwoite, ale właśnie tam zdarzyła sie historia z "telewizyjnym" nauczycielem itd. tak, jak opisałaś. Stąd moje pytanie. Co do naprawiania świata - O.K. Każdy powinien spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 13:12 'telewizyjny' Historyk;) był moim zdaniem w porządku, on po prostu uważał, że tylko telewizja może oddziaływać na młodzież - może nie wzmocnił pasji do historii, ale też jej nie zniszczył:P w sumie trafiałam na bardzo fajnych historyków, niemiła przygoda spotkała mnie niestety na uniwersytecie:/ i nie znam 'historyka' - nauczyciela historii, uczącego lub takiego, który przekwalifikował się - który naprawdę nie byłby zakochany w historii;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: HISTORIA!! IP: *.blaster.pl 02.06.05, 13:25 No to jednak inny przypadek. Natomiast tak przy okazji - nauczyciele (w tym także historii) są egzaminatorami. Sprawdzają prace. Są to dokładnie ci sami, którzy są odsądzani od czci i wiary, a o których ładnie napisałaś, że to pasjonaci. Oczywiście, dobry nauczyciel nie musi być dobrym egzaminatorem. Tym niemniej widzenie w egzaminatorach bandy kretynów marszczącej z wysiłkiem niskie czółka, aby dowalić biednemu maturzyście, jest tak samo wykoślawiony jak i częsta opinia o maturzyście - "wzrok tęskniący za rozumem, czoło myślą nieskalane". Egzaminatorazy to zwykli nauczyciele i tu - niestety - tkwi błąd. Bo powinna to być elita i z czasem tak się stanie. Ale upłynie jeszcze ileś lat. Tymczasem paru kolegów trzeba było odsunąć od sprawdzania. Zaręczam, ci którzy sprawdzali źle zostali szybko wyłapani. Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: HISTORIA!! 02.06.05, 13:43 eh, nawiązuje Pan do tego wątku o Polsce Ludowej? rozumiem, że Pan broni swoich kolegów, ja też broniłam swoich;), ale niech Pan przeczyta jeszcze raz posty WM i niet! bycie pasjonatem historii nie obliguje tych panów do TAAAAKICH komentarzy! komentarzy nie na poziomie i na dodatek prostackich! oni są przekonani,że wszystkie prace o PRL-u są złe, ale czy rzeczywiście przygotowali swoich uczniów do socjologicznego widzenia historii XX wieku? nie chcę ciągnąć tej dyskusji, tym bardziej, że nie odzwierciedla ona całości, a zaledwie jednostki: nie wszyscy egzaminatorzy są takimi ignorantami, nie wszyscy uczniowie takimi idiotami:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abiturent Re: HISTORIA!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.06.05, 12:48 ja lubie Historie też wiedziałem jak odpowiedzieć na pana Pytanie aha i zgadzam SIĘ ZE POLSKA OŚWIATA IDZIE NA ŁEB NA SZYJE TO ZE ONI WALNĄ TRUDNĄ MATURĘ NIC NIE ZNACZY POWINIEN BYĆ WYZSZY POZIOM WGIMNAZJACH ORAZ W LICEACH OGOLNIE!! POZDRAWIAM PANA I AGE 1986 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Pana JURY i AGI Re: HISTORIA!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.06.05, 12:14 Prosze Pana ja od 4 klasy podstawówki chciałbym zostać nauczycielem Historii nie mówie że na tym bym zakończył uważam że zarówno jako nauczyciel jak i w innych zawodach można się wykazać i wspianać po "szczeblach Kariery" jeśli się tylko nie osiądzie na Laurach... A jednocześnie zgadzam się z Agą (Dziękuje ci Za słowa Otuchy ;) ) NIE MOŻNA MATURY DAĆ KAŻDEMU A PRÓG 30% PRZY TAKIM POZIOMIE JAK NP. MATEMATYKA CZY HISTORIA JEST W SAM RAZ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja też:) Re: HISTORIA!! IP: *.68.66.70.kutno66.tnp.pl 02.06.05, 13:37 nie jestes jedyny:)ja tez sie spodziewam od 40 do 60 zpodstawy i ani troszke więcej!!!ito przez wlasna glupote istres bo teraz te pytania wydają mi się banalnie latwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abiturent DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.06.05, 13:16 Histori rozszerzonej napisałem: Daty panowania poszczegolnych Ludzi panujących w Polsce w okresie PRL-u Napisałem że już przed II Wojną w 1927 roku Stalin powołał w Polsce po połączeniu Socjaldemokracji Królestwa Polskiego i Litwy wraz z Polską Partią Socjalistyczną Wyzwolenie --Polskiej Partii Komunistycznej ale że ona padła w 1937 roku dy Stalin Dokonał czystek.Potem nawiązałem do budowy przez Stalina nowego wielkiego państwa Komunistycznego napisałem kto rządził za co zostal zrzucony z "stołka" napisałem o śmierci Stalina o pierwszych robotniczych wystąpieniach o Jaruzelskim o Stanie wojennym o pierwszym odradzaniu się państwa przy powstaniu NSZZ Solidarność oraz o końcu Stanu wojennego.Potem napisałem o 1 Premierze Polskim o Lechu Wałęsie o Kwaśniewskim o zmianie Komunistycznej Konstytucji z 1952 roku na Polską Konstytucję w 1997 roku.... Wiele spraw poparłem Datami... CZY KTOKOLWIEK MA TAK JAK JA ?? Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? 02.06.05, 13:19 ale Abiturent siejesz propagandę:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nb Re: DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? IP: 80.51.205.* 02.06.05, 13:57 masz wszystko zle nara ... :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abiturent Re: DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.06.05, 14:29 Dobrze Mi to Wychodzi ;D Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? 02.06.05, 14:30 jak włosy dla łysego:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? IP: *.blaster.pl 02.06.05, 14:35 Wybaczcie kochani, że nie będę dalej uczestniczył w tej wymianie zdań. Jak pisał Poeta: "Odchodzę do moich spraw, dziś w nocy narodzi się gwiazda Hamlet" (na marginesie - z czego to cytat?, no nie mogę się pozbyć tych belferskich nawyków):) Do jutra, Miniaturko. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? 02.06.05, 14:38 Herbert? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nb Re: DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? IP: 80.51.205.* 02.06.05, 15:21 JA wiem Ja wiem ! Henryk Sieniewicz - Pan Tadeusz !!! Poprosze 6 dziekuje...... : ppppppppp Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? 02.06.05, 15:29 eh nb! - Czy jest Pan Tadeusz? - Panie Tadziu, ktoś pana woła! Pan Tadeusz pracuje w księgarni! Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: DROGI PANIE JURY CO PAN POWIE O MOJEJ PRACY?? 02.06.05, 15:23 zatem do jutra;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukee podstawa 100% i rozszerzona 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 15:24 boze jak mnie denerwuja takie posty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: podstawa 100% i rozszerzona 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 16:56 a ja mam z matmy 150% a z historii to nawet 200%. co mi zrobicia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: podstawa 100% i rozszerzona 100% IP: *.olsztyn.mm.pl 02.06.05, 17:08 mnie wkurza ta miniaturka_86.zarozumiała menda Odpowiedz Link Zgłoś
cailte Re: podstawa 100% i rozszerzona 100% 02.06.05, 17:48 Herbert "Tren Fortynbrasa". trudniejsze pytanie poproszę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miesiek Re: podstawa 100% i rozszerzona 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:55 oj to forum pelne jest niewychowanych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jury Re: podstawa 100% i rozszerzona 100% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:13 według mnie miniaturka86 jest zarozumiłaą i garbatąs ku..arską dziwka Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: podstawa 100% i rozszerzona 100% 02.06.05, 20:16 mnie wkurza taki 'ja'! zarozumiała?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! odczep się człowieku! patrz na siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: podstawa 100% i rozszerzona 100% 02.06.05, 20:22 menda??????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jury Re: podstawa 100% i rozszerzona 100% IP: *.blaster.pl 03.06.05, 09:42 Niestety, i zamieniło się w pyskówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanco Re: HISTORIA!! IP: 213.199.194.* 03.06.05, 12:20 Podstawa 75-80% a rozszerzony niemam pojecia ;/ ze zrodlowych mayby 44%-50%a wypracowanie kto wie jak ocenią... Odpowiedz Link Zgłoś