Gość: iwona ... IP: *.sepolno-krajenskie.sdi.tpnet.pl 08.06.05, 19:33 ostatnio czytalam ksiazke Kosińskiego - MALOWANY PTAK. Okres II wojny światowej z perspektywy chlopca tulajacego sie po wsiach. Bitego, sponiewieranego, nie mogacego sie odnalezc w tej 'dzwinej' sytuacji. Książaka czasami odrazajaca, brutalna i wstretna, ale polecam. Niewatpliwie polecam (tu nie bede oryginalna) KOD LEONARDA DA VINCI- Brown`a. MYSZY I LUDZIE- tez dobra ksiazka, klasyka. Kiedys probowalam czytac Marqueza, ale chyba za wczesnie- do tego trzeba dorosnac. Teraz czyytam IDIOTE dostojewskiego- moze byc dobre.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hem Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.net.autocom.pl 08.06.05, 19:45 ksionszke :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AbsurdFan:) Terry Pratchett !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 19:53 W tej chwili "Ruchome obrazki"; I'm lovi'n it :DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: refek Re: Terry Pratchett !!!! IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 09.06.05, 21:53 "ruchomych piasków" jeszcze nie czytałem, własnie skonczylem "Piramidy" ksiązki Pratchetta są świetnie napisane, polecam :D Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: Terry Pratchett !!!! 11.06.05, 10:32 ja się czaję ostatnio na wiele kisążek Prachetta jest świetny.. mam nadzieję, że to był żart z tymi "ruchomymi PIASKAMI".. ja ostanio czytałam "Czarodzicielstwo" teraz się chcę zabrać za "Panowie i damy".. Teraz czytam "Madia i ludzie" z musu.. ale potem Pratchett, Llosa "Raj tuż za rogiem".. a ostanio czytałam "Wojnę polsko-ruską pod flagą biało czerwoną" Masłowskiej.. ciekawe i coś nowego.. polecam bardziej o Polsce niż o dresach jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młoda Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 20:17 je przeczytałam ostatnio "Rok 1984" Orwella bardzo mi sie ksiazka podobała. A po egzaminie na studia zabieram sie za "Imę róży" Umberto Eco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khamill Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.05, 21:03 Polecam rowniez Baudolino.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astrid_ase Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.wisla.sdi.tpnet.pl 08.06.05, 21:23 jestem w trakcie "Portretu Doriana Graya" Oscara Wilde -niezłe , mozna znaleść wiele zyciowych cytatów :))a potem biore się za "Targowisko próżności" - wszystkim podoba się , więc zobacze :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: too.ya Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:46 jestem w trakcie "Stu lat samotnosci" Marqueza,skończyłam niedawno "Zycie Pi" i "Kraine kota",a zamierzam się zabrac za "Łowce autografów" Zadie Smith czytał ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:48 właśnie dziś udało mi się zdobyć "sto lat samotności" - trzy tygodnie polowałam na tę książeczkę...i dziś zaczynam czytanie na całego...no to lecęęęęę...pozdróweczki for all Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaczytana Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:51 1. Anioły i demony- D. Browna 2. Alhemik- P. Coelho 3. Williama Wortona- tato, stado- będę czytać i....w aż się sama sobie dziwię..... Marta Patton i klinka cudów, M.P i Kapłanka Miłości Aleksandra Minkowskiego (piszącego też pod pseudonimem)- czytałam jak miałam z 14 lat, ale wpadły mi w dłonie i przeczytałam :)))))) może jeszcze coś A. Christie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aderty Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 00:46 piekna opowiesc o walce dobra i zla Mai Lidii Kossakowskiej "Siewca Wiatru" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akasha Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: 80.53.120.* 09.06.05, 09:29 1. Herman Hesse "Trzy opowieści z życia Knulpa" 2. Herman Hesse "Siddhartha" 3. A. Dumas "Dama Kameliowa" Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 10:30 I czytam i dalej zamierzam: Dziela zebrane Williama Szekspira :) To na egzamin i dla przyjemnosci. A dla siebie "Swiat bez kobiet" Agnieszki Graff. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka_behemotka Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 10:47 a na dzień dzisiejszy mam: Herman Hesse "Siddhartha" Odpowiedz Link Zgłoś
ania19-86 Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 10:48 ostatnio przeczytalam ksiazke "Nakrecana pomarancza", a to dlatego, ze zafascynowana bylam filmem Stanleya Kubricka pod tym samym tytulem. I nei zawiodlam sie:) :) polecam Przeczytalam rowniez MISTRZA I MALGORZATE i uwazam ,z e jest to jedna z najlepszych naszych lektur :) A moj cel- przeczytac ksiazki, ktore zostaly zfilmowane-zaczynam od "lsnienia" POZDROWIENIA :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 11:26 Ja obecnie czytam "Cudzoziemke", a potem biore sie za ksiazki Kasi Grocholi. Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 11.06.05, 10:38 A przypadkiem nie chodzi ci o MECHANICZNĄ pomarańczę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania19-86 Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 14:19 mechaniczna pomarancza to tlumaczenie amerykanskie. a nakrecana to tlumaczenie rosyjskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 14:45 "kraina chichów" J. Carroll'a ;)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 15:38 przy czytaniu czas mi jakoś szybciej mija ;) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 15:54 Wczoraj Dürrenmatta, dzisiaj Nabokova, jutro Conrada :). Nareszcie mogę czytać bez poczucia winy. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 20:33 > Wczoraj Dürrenmatta, Dzisiaj. Z Twojej inspiracji. Wczoraj - "Nora (dom lalki)" Ibsena Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 10.06.05, 11:43 > Wczoraj - "Nora (dom lalki)" Ibsena O, to mi się też bardzo podobało. Nora była laską z charakterem ;). A "Wizyta..." świetna, prawda? I, mimo wszystko, mocno przygnębiająca. Pieniądz pieniądzem, ale za nim i tak zawsze stoi człowiek ze swoimi urazami i obsesjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beaumain Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.ghnet.pl 09.06.05, 15:55 "Rytuały morza" Goldinga i "Czarny obelisk" Remarque'a- zwłaszcza ta druga jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
mada63 Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 16:23 a ja bede czytac 3 ksiazki na rozmowe kwalifikacyjna na pielegniarstwo:)fajnie,nie.....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miesiek Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:26 Gao Xingjian "Gora Duszy" Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 16:29 ,, Miłosc nie jedno ma imię" w brew pozorom nie romasidło ale opowieśc o tym jak Mendelsson wystawiał ,, Pasję" Bacha . Dal mnie miłościniczki muzyki klasycznej - cudo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:34 "Symfonia C++" J. Grębosza Odpowiedz Link Zgłoś
inspiration_point Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 17:15 Książki ostatnio przeczytane przeze mnie to: -''Franz albo dlaczego antylopy biegną jedna obok drugiej''Chrispha Simona,czyta sie szybko ale lektura nie zachwyciła mnie. -wspomniany już wczesniej''Malowany Ptak''Jerzego Kosińskiego,faktycznie brutalne opisy ale przez to lepiej działa na wyobraźnię. -Milczenie Owieczek Kazimiery Szczuki,bardzo interesująca książka na temat aborcji. -''Kobieta ze śniegu''Leny Lehtolainen,świetnie się czyta,wręcz pochłania! Teraz jestem w trakcie ''Dojrzewania błazna'',nie mogę za bardzo jeszcze nic na jej temat powiedzieć ale pani w księgarni poleciła ją,bo jest napisana przez szwedzkiego pisarza,który ze swoim partnerem jak pierwsza homoseksuana para szwedzka wychowują legalnie dzieci.I dlatego(Podobno) On z innej perspektywy patrzy na wychowanie ale przeczytam ,to sama ocenię:) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 17:21 inspiration_point napisała: > teraz jestem w trakcie ''Dojrzewania błazna'',nie mogę za bardzo jeszcze nic na jej temat powiedzieć ale pani w księgarni poleciła ją,bo jest napisana przez > szwedzkiego pisarza,który ze swoim partnerem jak pierwsza homoseksuana para > szwedzka wychowują legalnie dzieci.I dlatego(Podobno) On z innej perspektywy > patrzy na wychowanie ale przeczytam ,to sama ocenię:) Nie słyszałam o tej książce, ale zagadnienie interesuje mnie od dawna, więc może sięgnę. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.g1 Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 17:48 > > teraz jestem w trakcie ''Dojrzewania błazna'',nie mogę za bardzo jeszcze > nic > na jej temat powiedzieć ale pani w księgarni poleciła ją,bo jest napisana przez > > > szwedzkiego pisarza,który ze swoim partnerem jak pierwsza homoseksuana pa > ra > > szwedzka wychowują legalnie dzieci.I dlatego(Podobno) On z innej perspekt > ywy > > patrzy na wychowanie ale przeczytam ,to sama ocenię:) > > Nie słyszałam o tej książce, ale zagadnienie interesuje mnie od dawna, więc > może sięgnę. > O autorze i troszkę też o jego książce można przeczytać w przedostatnim numerze "Polityki", ktorą aktualnie czytam:) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 09.06.05, 17:55 Zdarza mi się czytać "Politykę", ale tamego numeru akurat nie kupiłam. Dobrze, że jest net. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nionia Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 09.06.05, 21:37 ja wlasnie czytam pierwsza czesc Harry'ego Potter'a po angielsku! ale jak skoncze to mysle ze wezme sie za ksiazki polecane przez Was! pozdrowka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.fobos.net.pl 10.06.05, 09:41 Imie róży, skończyłam przedwczoraj, a dzisiaj własnie kończę Wilka Stepowego. Gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
inspiration_point Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? 10.06.05, 10:30 Skończyłam ''dojrzewanie błazna''.Czyta sie bardzo szybko ,poza tym książka wciąga,pisana jest bardzo prostym językiem i myślę,że naprawdę warto ''zaliczyć '' tę pozycję:) Teraz nie wiemm,za co się zabrać ale prawdopodobnie albo ''62 model do składania'' Cortazara albo ''Komu bije dzwon'' Hemingway'a:).Ktoś czytał te książki i ewentualnie może powiedzieć czy warto? POZDRAWIAM PIEKNIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliceliddell Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:33 "Szachownica flamandzka" A.P-Reverte- w sam raz na wakacje, czytadło wciąga i czyta się jednym tchem! polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g_andzia Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.mt.pl 10.06.05, 10:41 "ZABICIE CIOTKI" BURSY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinianka Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.06.05, 10:53 Właśnie skończyłam czytać "Piąta górę" ,a mam zamiar poczytać trochę opowiadań Cortazara,podobno są boskie, no i jeszcze raz "Sto lat samotności":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: co ostatnio czytaliście lub zamierzacie? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 11.06.05, 10:56 ostatnio to przeczytałam " Sto lat samotności", "Rok 1984", " Dekameron"- naprawdę ciekawe książki, teraz czytam erotyczną- "Pamiętniki Fanny Hill" Cleanda, a potem zamierzam przeczytać "Annę Kareninę" i " Niebezpieczne zwiazki" Odpowiedz Link Zgłoś