Dodaj do ulubionych

AM przemyslenia!!!

03.07.05, 18:46
tak sie zastanawiam, bo srednia z trzech przedmiotow biol, chem i fiz wynosi
srednio okolo 135 procent( oczywiscie na poziomie rozsz.),tak wiec dziwi mnie
ze wiekszosc z was uwaza ze progi na AM beda oscylowac na jakis 200 punktach
teraz powiecie ze na AM ida najlepsi ale to nie jest prawda poniewaz z fizyki
podwyzaja wynik osoby wybierajace sie na polibude lub inne techniczne szkoly
biologie osoby idace na psychologie-tam ida najlepsi, a chemie zdaja rowniez
na kierunki techniczne. tak wiec mysle ze progi na AMach beda wynosic jakies
150-160/300 punktow a nie 200 poniewaz miejsc na medycyne jest duzo wrazie
watpliwosci odsylam do statystyk to uwazam jest najlepsza
www.oke.krakow.pl/moodle/mod/resource/view.php?id=2041
Obserwuj wątek
    • re.lee Re: AM przemyslenia!!! 03.07.05, 18:57
      Pozyjemy, zobaczymy.

Satystykom nie mozna za bardzo wierzyc, bo obnizaja je ludzie ktorzy poziom
      rozszerzony zdawali z nudow po podstawowym.

Na AM, nie oszukujmy sie, ida najlepsi - tylko pewnie nie zapelnia wszystkich
      miejsc.
      • Gość: nutella Re: AM przemyslenia!!! IP: *.lublin.mm.pl 03.07.05, 19:06
        mysle ze najlepsi z biologi i chemi chociaz nie 100% bo czesc mam po prostu inne
        pasje zostaje tez farmacja gdzie jak sadze beda wyniki z biol i chem wyzsze niz
        na med z fizyki idzie mnostwo tumanow w tym ja i sporo moich znajomych wiec nie
        przesadzajcie
        • pink_hamster Re: AM przemyslenia!!! 03.07.05, 20:06
          wytlumaczcie mi, prosze, co efekt fotoelektryczny ma wspolnego z medycyna?:>
          poza tym, co do tego, ze na Am-y ida najlepsi, no coz, wiekszosc ze znanych mi "najlepszych" chyba kiepsko wypadnie w bezposrednim kntakcie z pacjentem...a przeciez medycyna to nie tylko sucha wiedza(w mojej rodzinie jest kilka osob, ktore studiuja lub studiowaly medycyne i hmm...mialam przypadek, gdzie osoba, ktora dostala sie za 4. razem i miala srednie wyniki w czasie studiow obecnie jest lepszym lekarzem niz calkiem dobry student, ktory dostal sie za 1. podejsciem)
          a'propos zdawania "z nudow" - nie znam nikogo na tyle zbpczonego, zeby marnowac 2 godziny na niepotrzebny stres i zdawac bez celu fizyke, chemie czy biologie
          • re.lee Re: AM przemyslenia!!! 03.07.05, 20:42
            Zadeklarowali wczesniej fizyke, ale sie rozmysliliz medycyny. Przyszli,
            zobaczyli pytania, posmiali sie ;) poszli.
          • Gość: lupus Re: AM przemyslenia!!! IP: *.icpnet.pl 03.07.05, 21:34
            Może efekt fotoelektryczny nie ma z medycyną za wiele wspólnego ale jeśli ktoś
            nie pojmuje fizy to nie pojmie mechaniki mięśni i stawów, zasad przepływu krwi,
            oddychania itd., ogólnie nie pojmie praw na jakich funkconuje ludzki organizm,
            nie mówiąc już o zasadach funkcjonowania sprzętu medycznego bo w tym,
            przynajmniej w zarysie, lekarz też się powinien orientować. Pomijam fakt, że na
            pierwszym roku jest biofiza i np. w Poznaniu to jedyny egzamin, którego nie
            obejmuje sesja ciągła, jak ktoś go nie zda to po prostu wylatuje.
    • Gość: lupus Re: AM przemyslenia!!! IP: *.icpnet.pl 03.07.05, 20:07
      Miejsc na AM'ach licząc całą Polskę jest około tysiąc, więc nawet na takie
      badziewia jak Białystok i Bydgoszcz dostaną się najlepsi a ci ze średnią
      krajową mogą sobie pomarzyć. Na psychologię idą tacy, którzy nie wiedzą gdzie
      pójść, z małymi niestety wyjątkami a potem mamy psychologów pedofilów i szkolne
      pindy-psycholożki.
      • Gość: Mela Mam tego dość!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 03.07.05, 20:19
        Spójrzcie wreszcie prawdzie w oczy ludzie!!! Na AM dostaną się najlepsi ( a tacy
        są ale Wy dla wygody i oszukiwania samych siebie nie chcecie w to wierzyć co
        świadczy o małej dojrzałości) i zamiast patrzeć sobie na średnie krajowe i się
        łudzić, Ci co mają poniżej 200 niech lepiej pomyślą żeby dostać się na
        jakiekolwiek inne studia i się zabezpieczyć. Najlepiej jest usprawiedliwiać swój
        niski wynik tym że niby dużo osób nie mogło napisać lepiej, bo taka jest
        średnia, albo połowa osób ściemnia swoje wyniki. Dobrze że już niedługo wyniki
        rekrutacji bo czuje że będzie dużo rozczarowań zresztą bardzo dobrze bo
        niektórzy ludzie o wynikach ok 150 naprawdę nie mają pokory twierdząc jeszcze że
        mają duże szanse na dostanie się. Już niedługo konfrontacja i mam nadzieje że
        niektórzy zrozumieją jak źle wypadają na tle innych i przestaną popadać w ciągły
        samozachwyt. I niech wiedzą że nie wszyscy są tacy przeciętni bo są ludzie
        naprawdę mądrzy którzy bardziej zasługują na studiowanie.
        • Gość: aaa Re: Mam tego dość!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:32
          Nie oceniaj innych na podstawie jego wyników matur! Na AM w ubiegłych l;atach wystarczyło 60%-70% z testów. Nie trudno tyle zdobyć, co za problem przerobić kilka książek? Poziom nie był wysoki i przestańcie dołowac innych.
          • Gość: Mela Re: Mam tego dość!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 03.07.05, 20:42
            jak można nie oceniać ludzi na podstawie ich wyników!!!!!!! czyli do rekrutacji
            powinno się uwzględniać ładną buzię czy długie nogi!!!!!!!!!! i nie porównuj mi
            nowej matury ze starymi testami na medycynę które były trudniejsze bo tam
            wymagano tylko wiedzę a na nowej maturze można też było kombinowac i zmyślać,
            ciekawe Czy Ty zdobyłabyć chociaż te 60- 70% bo wątpię
            Gość portalu: aaa napisał(a):
            >60%-70% z testów. Nie trudno tyle zdobyć, co za problem przerobić kilka książek?
            Jeżeli wydaje Ci się przerobienie kilku książek jest łatwe to dlaczego połowa
            ludzi nie przerobiła tych książek do matury żeby napisać to dobrze jakoś im nie
            wydało się to takie proste jeżeli tak napisali i teraz martwią się o przyjęcie.
            • Gość: aaa Re: Mam tego dość!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:49
              Nie martw się o mój wynik, punkty jakie zdobyłem wystarczą, aby dostć się jak nie na medycyne to na biotechnologię. A jeśli chodzi o próg przyjęcie,nie będzie o wyskoi. Złożyłem juz świadectwo na Am i widziałem te niby wspaniałe wyniki- większośc nie osiągnęła 170.
            • Gość: aaa Re: Mam tego dość!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:55
              A tak w ogóle, do sprawdzianów z biologi uczyłem się z 4 podręczników i aby dobrze przygotować się do testów, które robiła moja nauczycielka biologii musiałem rozpocząć naukę tydzień przed sprawdzianem. Całe biórko maiłem zawalone książkami, więc nie mów mi że te kilka ksiązek potrzebnych do testów na Am to było dużo.
              • re.lee Re: Mam tego dość!!!!!!!!! 03.07.05, 22:11
                Rozumiem, ze jestes laureatem z biologii i masz juz indeks?
            • Gość: gresek Re: Mam tego dość!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 23:46
              Co ty pie..sz??? Taki madry jestes?? Masz fajny wynik z matury to gratuluje ale jak na biologii w liceum trzeba bylo do badan pokroic watrobe swini to ku.. nikt nie mogl sie przelamac i musialem kroic dla calego biochemu, ktory niby jest taki zajebisty i wszyscy chca byc lekarzami. Troche pokory czlowieku. Polska nowa matura to nie jest wcale egzamin dojrzalosci. Tyle...
        • Gość: kolega po fachu... Re: Mam tego dość!!!!!!!!! IP: 80.51.55.* 03.07.05, 20:45
          niektórzy o wynikach 150 nie mają pokory,to może fakt, ale bardzo dziwi mnie
          to, że nie maja jej ci, którym poszło lepiej... Teksty w stylu "na medycynę idą
          najlepsi" i to co powyżej pisze Mela to straszna żENADA, wszyscy naprawdę
          wielcy ludzie są skromni i bardzo pokorni, bo wiedza uczy pokory i szacunku dla
          innych (np w przypadku lekarzy powinien być to szacunek do pacjentów), a wśród
          nich jest wielu prostych, zwyklych ludzi. Już wygladacie na strasznych,
          zapatrzonych w siebie bufonów, co bedzie póżniej gdy przypadkiem zostaniecie
          lekarzami. Zapominacie chyba co jest sednem tego zawodu. Stąd pewnie mamy w
          Polsce tylu "genialnych" konowałów i tak wysoki procent błedów diagnostycznych.
          Zastanówcie sie czy nie minęliście się z powołaniem,może spróbujcie kariery w
          polityce tam narcyzm jest wręcz wskazany
        • Gość: fdfsdfs Re: Mam tego dość!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 22:06
          to prawda, bo jeśli poziom będzie poniżej 190, to będzie znaczyć, że cała moja
          klasa się dostanie (20 osób) i conajmniej ludzie z 3 inhnych szkół (jakieś 70
          osób), a o ile sobie przypominam to z mojej skzoły na medycynę dostawało się
          maksymalnie 10 osób... z tych trzech innych też po 10, a więc coś tu nie gra :P
      • Gość: ja Re: AM przemyslenia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 21:33
        moim zdaniem osoba posiadająca wyższe wyksztalcenie ( a do tego wszyscy
        wpisujący sie tu chyba dążą) powinna miec trochę oglady, obycia, powinna umiec
        sie zachować, a wypisywanie że AM Bydgoszcz czy Bialystok to badziewie uważam
        za nadużycie, ludzie troche pokory, to nic że macie powyżej 200 pkt, trzeba
        jeszcze sie umiec zachować, jak można pisać że AM gdziekolwiek to badziewie,
        dostań sie najpierw gdzies a później wydawaj sądy. Tam też studiują, pracują
        ludzie, obrażasz ich mówiąc takie rzeczy, a nie jestes do tego uprawniony.
        Jestes niedoinformowany AM w Polsce jest o ile sie nie myle 11 wiec jest troche
        wiecej miejsc niz 1000. Dodam że nie startuję ani do Bydgoszczy ani do
        Bialegostoku, ale mam szacunek do ludzi tam studiujących i wybierających sie.
        • Gość: nagas. Re: AM przemyslenia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 22:12
          heheh, koleś jesteś załosny pisząc na jaką kolwiek AM, że to badziewie. Kolega
          co syudiuje na SGH, mópwił mi o 'ludziach ze wschodu', co jak tylko się dostaną
          to obnoszą się po całej uczelni.. a mieszkają na stancjach i jedzą tylko
          naleśniki - bo przyjechali studiować 'nomen-omen' w Wawie i żyją w ubóstwie;)
          lol. koleś poprostu masz komplexy...
          • re.lee Re: AM przemyslenia!!! 03.07.05, 22:33
            On i kolega z SGH chyba tez.
        • Gość: lupus Re: AM przemyslenia!!! IP: *.icpnet.pl 03.07.05, 22:25
          Jeśli to było do mnie to 2 czerwca zdałem exama z biochemii i od tamtej pory
          jestem na 3 roku AM Poznań. Nie zmienię zdania, Białystok i Bydgoszcz to są
          badziewia i nie chodzi mi o ludzi, którzy tam studiują (chociaż próg był zawsze
          niższy o średnio 20 punktów a to przecież o czymś świadczy) tylko o zaplecze
          naukowe tych uczelni.
      • asiula8166 Re: AM przemyslenia!!! 03.07.05, 22:01
        Gość portalu: lupus napisał(a):

> takie
        > badziewia jak Białystok i Bydgoszcz >
        Co to ma wogole znaczyc??? Czy te uczelnie sa gorsze? jesli tak to niby
        dlaczego?
        • Gość: lupus Re: AM przemyslenia!!! IP: *.icpnet.pl 03.07.05, 22:43
          Proponuję porównać sobie ilość szpitali klinicznych, programów badawczych,
          stypendialnych, kół naukowych, publikacji, laureatów krajowych i
          międzynarodowych kongresów czy choćby głupiej superhelisy - będziesz wiedzieć
          dlaczego.
      • asiula8166 Re: AM przemyslenia!!! 03.07.05, 22:04
        Gość portalu: lupus napisał(a):

> takie
        > badziewia jak Białystok i Bydgoszcz >
        Co to ma znaczyc? czy te uczelnie są gorsze?A jesli tak to niby dlaczego??A
        moze ten kto to pisał ma jalies kompleksy?
      • Gość: fdfsdf Re: AM przemyslenia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 22:04
        badziewia? Człowieku,z takim podejściem to nawet jak skończysz Harvard, to
        będziesz śmieciem.
    • Gość: ewelina Re: AM przemyslenia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:33
      prog ponizej 200 nie zejdzie nawet w takiej bydgoszczy, medycyna to medycyna
      dostana sie najlepsi a prawda jest taka ze bardzo duzo osob uzyskalo swietne
      wyniki(ponad 230)i to tacy ludzie sie dostana i oczywiscie olimpijczycy ktorzy
      juz maja indeksy i napewno je wykorzystaja
      • Gość: madzia Re: AM przemyslenia!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.05, 21:38
        Wkurzacie mnie!!!! A co to jest do cholery Bydgoszcz???!!!! - chcecie wiedzieć:
        Collegium Medicum UMK więc może ostrożnie z tym epitetem "badziewie", bo to
        określenie jakoś bardziej mi pasuje do takiego tworu pod nazwą roboczą
        absolutnie nieznaną na Zachodzie jak AKADEMIA MEDYCZNA!!!!!!!!
        A tak apropos nie zgrywajcie się na geniuszy wystarczy tylko wejść na stronę
        OKE w Krakowie by zorientować się w swoich szansach na medycynę i możecie być
        pewni że tych maturzystów, którzy uzyskali z rozsz bioli 70%, chemii 70% i
        fizyki 30% jest w Polsce wg statystyk ok.77%!!!!!!!!
        Summa sumarum wychodzi na to, że tych którzy mają po 170pkt rankingowych
        łącznie i wyżej jest ZALEDWIE 23%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Oczywiście są i tacy którzy mają i po 250, 260 pkt ale nie oszukujmy się to
        pojedyncze przypadki!
        • Gość: madzia Re: AM przemyslenia!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.05, 21:40
          W woli wyjaśnienia w/w wpisu :
          oczywiście tych co uzyskali niżej 170pkt jest 77%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          PRZEPRASZAM ZA POMYŁKĘ!
        • Gość: lupus Re: AM przemyslenia!!! IP: *.icpnet.pl 03.07.05, 21:48
          Na Zachodzie jest za to znany np. twór University of Warsaw albo Poznan
          University of Medical Sciences a to choćby dzięki Amerykanom, którzy studiują
          na tych uczelniach i mają wyniki usmle nie gorsze niż studenci w USA.
          • Gość: madzia Re: AM przemyslenia!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.05, 21:53
            Mimo wszystko UMK to UMK i uniwesytet Collegium Medicum to Collegium Medicum!!!
            Taka uczelnia nie musi dopiero w tłumaczeniach dopatrywac sie nieśmiale nazwy
            UNIVERSITY!
            • Gość: madzia Re: AM przemyslenia!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.05, 21:58
              Zresztą zobaczymy się za parę lat - wy z Akademii Medcznej w Poznaniu,
              Warszawie czy Gdańsku i ja z Collegium Medicum w Bydgoszczy, która właśnie
              rozwija skrzydła i lada dzień nabierze takiego rozpędu mając takie dotacje i
              perspektywy ,że znajdzie się w czołówce czołówek!!!!
              Ale widać nie wierzycie póki nie zobaczycie, więc zobaczycie już w niedługim
              czasie!
              No a nie wspomnę już o LEPie który w Bydgoszczy zdanay był w 100%...
              • Gość: mami-synek lupus to zakompleksiony snob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 22:16
                a pracy i tak nie znajdziesz, bo większe miasto=większe plecy!

• Gość: lupus Re: lupus to zakompleksiony snob IP: *.icpnet.pl 03.07.05, 22:29
                  Widzisz, ja nie mam pleców ale mam łeb na karku i za 3 miesiące zdaję usmle1,
                  jak się dostaniesz na AM to radzę zrobić to samo.
                  • Gość: kolega po fachu Re: lupus to zakompleksiony snob IP: 80.51.55.* 04.07.05, 08:44
                    miło, ze są wsród nas normaknie myślący ludzie tylko nie zlinczujcie kolegi
                    lupusa. Tak sie składa, że aby być dobrym lekarzem, nie wystarczy mieć samych
                    piątek i studiować w Poznaniu czy Krakowie.Trzeba mieć mózg i go używać ido
                    tego cholernie dużo pokory. Bo ten kto duzo wie , wie ,że nic nie wie.A być
                    dobrym lekarzem to wcale nie równa się być z "najlepszych" to kwestia
                    predtspozycji do zawodu, wiedzy nikt dziś nie trzyma pod kluczem i jak ktoś
                    chce wszędzie zdobedzie dobre wykształcenie. Gdy przyjechałem na stypendium do
                    USA nikt nie pytał skąd jestem ylko co umiem, pozdrawiam i życze wam powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka