Dodaj do ulubionych

Geografia+Wos

05.09.05, 22:56
Takie mam maturalne plany...Wybrałem już kilka kierunków na Uni we Wrocławiu:
Etnologia, Europeistyka.( w razie czego Dziennikarstwo lub Filologia
Niderlandzka) Planuje zdawać Polski, Angielski, Wos i Gegre, wszystko na
rozszerzony. Proszę o radę doświadczonych [;)] czy oplaca się wszystko zdawać
na rozszerzonym. na jakie kierunki mógłbym jeszcze złożyć papiery (nie
koniecznie we Wrocku) i jak wy poradziliście sobie z tymi przedimotami. Kto
jeszcze je zdaje w tym roku? pozdro
Obserwuj wątek
    • n_nicky Re: Geografia+Wos 05.09.05, 23:06
      williammentus napisał:

> Takie mam maturalne plany...Wybrałem już kilka kierunków na Uni we Wrocławiu:
      > Etnologia, Europeistyka.( w razie czego Dziennikarstwo lub Filologia
      > Niderlandzka) Planuje zdawać Polski, Angielski, Wos i Gegre, wszystko na
      > rozszerzony. Proszę o radę doświadczonych [;)] czy oplaca się wszystko zdawać
      > na rozszerzonym. na jakie kierunki mógłbym jeszcze złożyć papiery (nie
      > koniecznie we Wrocku) i jak wy poradziliście sobie z tymi przedimotami. Kto
      > jeszcze je zdaje w tym roku? pozdro

Ja zdawałam polski, angielski, WOS i geografię-wszystko na p. rozszerzonym. We
      Wrocławiu zdawałam na europeistykę, dziennikarstwo i filologię niderlandzką.
      Dostałam się na dziennikarstwo, a na niderlandzkiej przeszłam oba etapy, ale
      zabrakło już miejsc; na europeistyce też zabrakło mi niewiele punktów.

Zawsze opłaca się zdawać przedmioty na rozszerzonym, bo często jest to warunek w
      rekrutacji. A co do samych przedmiotów-wos+geografia to dobre połączenie, ale
      przedatna byłaby do tego historia lub matematyka-tak wnioskuję po tegorocznej
      rekrutacji(w moim przypadku brak historii zaprzepaścił mi szanse na kilku
      fajnych kierunkach). No ale dostałam się na to, co chciałam, więc jestem
      zadowolona ;)
      I jeszcze jedno-fil. niderlandzka to piękny kierunek, życzę Ci, żebyś się
      dostał, jeśli bardzo Cię ta tematyka interesuje(moja koleżanka się dostała).
      Pozdrawiam
      • williammentus Re: Geografia+Wos 06.09.05, 00:12
        Wielkie dzięki za odpowiedź. Tez doszedłem do wniosku, ze Historia, przy opcji
        Geo+WOS, jest bardzo przydatna. Jednak podjąłem już decyzje i nie będę już brał
        3 przedmiotu (może za jakiś czas zdam jeszcze historie [???]__) Czy ktoś zna
        jeszcze jakieś kierunki do których niezbędnę jest zdawanie Geo. i WOs-u?
        • williammentus Re: Geografia+Wos 06.09.05, 00:16
          Zapomniałbym...Napisałaś, że zdałaś na dziennikarstwo. Czy egzamin był trudny?
          W jaki sposób się do niego przygotowywałaś i pochwal się tą wysoką ilością
          punktów ;) Mój kolega również próbował się dostać na dzienne ale zagrakło mu 5
          pkt to wymaganych 71..zdecydował się na zaoczne.
          • n_nicky Re: Geografia+Wos 06.09.05, 14:50

Czy trudny...zależy dla kogo. Trudny dla tych, którzy nie interesują się tym, co
            'w trawie piszczy', nie czytają gazet i nie oglądają filmów/telewizji. W tym
            roku większość pytań to był istny sprawdzian z wiedzy o telewizji, muzyce,
            książkach, brukowcach, filmach i tygodnikach. Jak na lekarstwo historii,
            polityki też średnio(już dokładnie nie pamiętam wszystkich pytań). Przyznam,
            niektóre pytania były z kosmosu i totalnie mnie zaskoczyły. Wychodząc z sali
            wiedziałam, że zrobiłam błędy w około 12 pytaniach. Okazało się, że takich
            błędów miałam...25 i zabrakło mi 1 punktu, żeby się dostać na dzienne(próg 76,
            ja miałam 75). Szybko napisałam odwołanie i po otrzymaniu listu zawiozłam je na
            UWr. No a potem dowiedziałam się, że jestem wśród 15 przyjętych:)

Nie przygotowywałam się do egzaminu, poszłam z rozbiegu. Ale przygotowania do
            rozbiegu to kilka lat czytania różnorakiej prasy, oglądania telewizji, no a
            melomanką to jestem od kołyski ;) Bałam się filmu, bo nie mam czasu, by chodzić
            do kina czy oglądać je na dvd, ale okazało się, że nie było tak źle-na wszystkie
            pytania dotyczące filmów odpowiedziałam dobrze. Grunt to pozytywne myślenie,
            trochę wiedzy, szczypta szczęscia, kreatywność, a musi się udać:) Zacznij
            zwracać uwagę na niektóre szczegóły np. w prasie(np. felietoniści albo wydawca),
            telewizji(np. prowadzący programów), filmie(np. scenarzyści, reżyserzy,
            kompozytorzy muzyki), nagrody(np. Oskary, Nike, Złote Lwy)itp. No, wystarczy.
            Konkurencja rośnie ;)))
            Pozdrawiam
    • Gość: msi Re: Geografia+Wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 15:15
      Ja zdaje podobny zestaw, tylko wos + matma. Co bierzesz jako 3 przedmiot?
      • williammentus Re: Geografia+Wos 06.09.05, 16:16
        nie zdaję narazie trzeciego. musze sie skupić na tych czterech które wybrałem
        do tej pory, bo nauki jest sporo. a z geo+wos+pol+ang można znaleźc sporo
        kierunków.
        • Gość: msi Re: Geografia+Wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:47
          Kurcze, chodzi mi o to ktorych (gegra czy wos) bierzesz jako 3.
          • williammentus Re: Geografia+Wos 06.09.05, 20:38
            JAko 3 Geo, sory, źle zrozumiałem ;l
            • Gość: Magda Re: Geografia+Wos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 13:49
              ja zdawalam geo his i wos wiec radzilabym dolozyc jeszcze te "nieszczesna"
              historie :-) z tymi przedmiotami dostalam sie na politologie SM i europeistyke
              poniewaz nie zdawalam matmy moglam zapomnies o socjologii jednak teraz jest
              dodatkowa rekrutacja wiec moze sie zalapie....:) na razie jestem na
              europeistyce:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka