Dodaj do ulubionych

Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!!

14.10.05, 22:34
Witam:) Ja zdaję maturę z w.o.s-u i mam pytanko o dobre książki i
repetytoria, żeby porządnie zdać maturę:) Myślę o wsip-ie, ale sama nie
wiem..:) Jakie są Wasze spostrzeżenia jeśli chodzi o podręczniki z w.o.s-
u???? I jak macie zamiar przygotować się do tej matury??? Testy, tygodniki,
kursy przygotowawcze??? Z góry dziękuję i życzę powodzenia :) Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bbiedrooneczkaa Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! 15.10.05, 02:09
      Temat ten był już tyle razy na forum - wystarczy poszukać trochę - ech!
    • Gość: maturzystka2006 Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 11:27
      polecam podręczniki operonu (dwie cześci)
    • Gość: frodo Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:32
      Mam te 2 czesci. Oprocz tego poziom podst. Nowa era - tez dobra i wydawnictwa
      Lexis Nexis.

Czytam Neewswek, Polityke, Wyborcza, Rzeczpospolita.
      Ogladam: Fakty, Wiadomosci, Loze prasowa, Szklo kontaktowe, Co z ta Polska,
      glownie tvn 24.
      Pomalu ucze sie z ksiazek. Jednak najwieksze wkuwanie bedzie podczas dluzszego
      wolnego: swieta, przede wszsytkim ferie.

Jak myslicie, wystarczy tyle ksiazek? Robie jeszcze testy, raz na tydzien i
      czytam konstytucje?

A Wy jak sie uczycie? Ciezko bedzie zdac wos, jak myslicie?
      • Gość: FlashMan Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.pl / *.access-net.pl 17.10.05, 16:45
        Frodo, tych programów jest zdecydowanie za wiele..., posdobnie z ksiażkami -
        wystarczy jeden dobry program, np. Wiadomosci i jedna dobra gazeta
        opiniotwórcza, np. "Newsweek"
        • klinika_pediatryczna Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! 18.10.05, 13:31
          z tymi gazetami to jest tak, że im więcej to tym trudniej się zabrać do
          czytania. ja osobiście mam prawie co tydzień Politykę, Wprost, Ozon, nie raz
          Newsweek + Wybiórcza, Rzeczpospolita i nie znajduję czasu żeby to czytać. Myślę
          jednak, że lepiej jest czytać/mieć wiecej materiałów, poznać różne spojrzenie
          na tę samą sprawę niż opierać się jedynie na jednej gazecie. Także jeśli mam
          być szczera, to proponuję, abyś w miarę możliwości korzystał[a] z większej
          liczby gazet i programów. A książki to Wojtaszczyk + Operon + konstytucje
          właśnie, ale te z przeszłości też, jak mała konstytucja, marcowa, kwietniowa bo
          w niektórych arkuszach też są z nich fragmenty i trzeba określić, z którego
          roku to konstytucja. Znać też trzeba m.in. postacie obecne na arenie
          międzynarodowej teraz, a tego w żadnych książkach nie ma.
          • Gość: frodo Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 14:53
            Ciezko jest wlasnie wyrobic ze wszystkim. Dlatego raz czytam Polityke, drugim
            razem Neewsweka.

I nie zapomnijcie o historii po 45 roku. Uczycie sie juz? A te zadania z
            konstytucji to sa i tak w wiekszosci na podstawie podanego tekstu, czyz nie?
            • Gość: camella Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: 193.0.117.* 18.10.05, 15:28
              ja polecam operon i wojtaszczyka.. jesli zdajesz tez historie na maturce - to
              wydarzenia z ostatnich 50 lat nie beda problemem ;-)! A co do czytania gazet to
              oczywiscie dobrze sie orientować, ale bez przesady - niewiele jest polecen z
              wydarzen ostatnich miesiecy!
              Pozdrawiam i powodzenia!
            • klinika_pediatryczna Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! 18.10.05, 16:28
              Gość portalu: frodo napisał(a):

> A te zadania z
              > konstytucji to sa i tak w wiekszosci na podstawie podanego tekstu, czyz nie?

no tak na podstawie podanego tekstu, lecz pytania są ściśle związane z wiedzą
              pozaźródłową. bo co ci po tym, że masz podane 5 fragmentów konstytucji? jeśli
              sam musisz określić, który fragment pochodzi z kon. 21 roku, a który z kon. 35
              roku. jak nie wiesz nic o tych dokumentach, nie znasz między nimi róznic etc.
              to nic nie napiszesz.

Osobiście mam nadzieję, że żadnych 'wynalazków' na wosie nie będzie. A
              rozszerzona będzie zjadliwa.
              • Gość: frodo Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 20:47
                Miejmy nadzieje. A podstawy sie nie boisz? Zdajesz jako 3 przedmiot. Zaczelas
                sie juz uczyc? Napisz mi jak sie uczysz i z czego :)
                • klinika_pediatryczna Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! 18.10.05, 22:21
                  W sumie boję się obu części. z tym że prawdopodobnie matura jest już napisana i
                  możemy sobie podywagować - co w sumie do niczego sensownego nie doporowadzi - o
                  tym czy po tegorocznych doświadczeniach będzie też taka łatwa czy może w rytmie
                  sinusoidalnym teraz czas na trudną maturę z wosu. Ja mam nadzieję, że ci co ją
                  układali wezmą pod uwagę fakt, że wosu większość osób uczy się tylko w
                  ostatniej klasie, czyli krótko - więc nie będzie megakosmosu.
                  przygotowuję się jak wszyscy - prasa, ksiązki, internet, tv. teraz idę jeszcze
                  na dwa konkursy, to przy okazji czegoś się nauczę co może się przydać na
                  maturze + lekcje, sprawdziany, odpytywanie. Moja historyczka uważa, że bez
                  historii zdanie wosu jest niemożliwe, w każdym razie bardzo utrudnione, bo te
                  dwa przedmioty ściśle się ze sobą łączą; dlatego zdaję też historię. Jedno jest
                  pewne; potrzebna jest gruntowna i kompleksowa wiedza - to wtedy będzie dobrze.
                  [trochę slogany, no ale taka jest prawda]. Tylko, że z chęciami do nauki jest
                  różnie :)
                  Na jakie studia się później wybieracie? Ja myślę bardzo poważnie nad
                  politologią.
                  • Gość: frodo Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:04
                    Ja wiem czy historia jest tak wazna do wosu. No oczywiscie po 45 roku tak, ale
                    wiedza ze starozytnosci czy sredniowiecza z pewnoscia sie nie przyda. Tez
                    myslalem o politologii, jednak kazdy mowi: "Co bedziesz po nich robil". Niby racja.

Chcialbym na ekonomie, ew. administracja, moze prawo na KULu.

A skad to wiecie, ze matura jest juz ulozona? Mam nadzieje, ze bedzie jakas
                    ludzka, tak, zeby te 30 % zdobyc bez problemu, ale wiadomo, ze to nie wystarczy.

A swoja droga latwo zdobyc 30 % :P
                  • Gość: now Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:05
                    A to uwazasz ze matura z wosu w tym roku byla latwa?
                    • Gość: FlashMan Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.pl / *.access-net.pl 19.10.05, 14:10
                      Ja do matury sie jeszcze nie ucze, oczywiście systematycznie oglądam programy
                      informacyje, czytam teksy opisujące współeczesność, gdy znajdę czas czytuję
                      "Newsweek'a" i "OZON". Do matury jeszcze całe pół roku, tych rzeczy, które są
                      najtrudniejsze do długiego zapamiętania postaram się nauczyć w styczniu/lutym.

Profesor z mojej szkoły, który przygotowywał do matury zarówno uczniów z
                      historii jak i WOS'u powiedział, że WOS był trudniejszy od historii o ok. 2-5%
                      (niewiem wg. czego to było obliczane). Wg. mnie dużo z WOS'u jest zadań dla
                      myślenie, ale myślenie, którego wnioski wyciąga siez rzeczywistości.

Co do kierunku studiów, to chciałbym pójść na stosunki międzyanrodowe - wiem
                      jednak, że jest sie bardzo cieżko dostać ze względu na ogromną liczbę osób na
                      miejsce.
                      • Gość: wos Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:01
                        Wos byl trudniejszy, ale wyniki pokazaly inaczej :P Czyli jeszcze sie nie uczysz?
                        Moze i racja, na feriach beda 2 tyg czasu i blizej matury, wiec mozna bedzie
                        wkuwac :) A z historii mature tez zdajesz? Ja nie, ale po 45 roku i tak trzeba
                        sie nauczyc. A tak wogole co sadzisz o maturce z wosu? Zdajesz jako 3 przedmiot?
                        Twoim zdaniem duzo mozna nabic punktow z zadan na podstawie tekstu, obrazkow, na
                        orientacje? Obawiasz sie maturki z wosu :D?
    • Gość: pisma podania, pisma urzedowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 17:00
      Ktore z pism urzedowych uczycie sie do matury? Co trzeba umiec, zeby napisac
      ostatnie zadanie w arkuszu (zazwyczaj ok 14 punktow). Jak sie nauczyc tych pism,
      badz czegos co w tym zadaniu jest? Ktore to?
      • Gość: FlashMan Re: podania, pisma urzedowe IP: *.pl / *.access-net.pl 19.10.05, 20:13
        Powiem tak, że z WOS'u czuję sie najpewniejszy co do matury, ale przyznam, że
        obawiam się go i to bardzo. Uczyć sie historii po '45 roku może mozna, ale wg.
        mnei nie trzeba, przecież w arkuszach egzaminacyjnych nie widziałem prawie w
        ogóle żadnych pytań historycznych, lecz czysto prawnicze lub społeczne.

Co do ostatniego zadania, to nie jest ważna posiadana wiedza jak wygląda list
        itp. ale ważne jest to jakie masz zdanie na temat czegoś.
        • Gość: frodo Re: podania, pisma urzedowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:31
          Ostatnio byly zadania dot. Solidarnosci :) Typu prawda/falsz tez czasem sie
          trafia :D
          • Gość: FlashMan Re: podania, pisma urzedowe IP: *.pl / *.access-net.pl 20.10.05, 07:53
            Forodo, a czy mógłbyś napisać przykładowe pyt. dotyczące Solidarności jakie było
            w tym teście?
    • Gość: agata Tanio sprzedam materialy z Wosu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 10:34
      Zainteresownych proszę o kontakt mailowy. agatajaw@gazeta.pl
      • Gość: N@t Re: Tanio sprzedam materialy z Wosu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 15:36
        Ja zdaje mature z historii i wosu. Podręcznik wg mnie najlepszy jest
        Wojtaszczyka-jest w komsisji Olimipady Wiedzy o Polsce i Swiecie współczesnym no
        i układa egzaminy maturalne. Wydaje mi sie, że jest to najlepsza książka choć
        ostatnio widziałam książke Nowej Ery i jest chyba lepsza. Poza tym Konstytucja
        to podstawa bo może być z niej dużo pytań. Historii XX wieku i tak musze się
        nauczyć bo na mature z historii się przyda. Podobno najlepsza jest do tego
        książka Pronobisa Polska i Swiat w XXw.
        Według mnie matura z maja nie była super trudna. Na pewno była lepsza od historii:)

Mam jeszce jedno pytanko: czy w waszej szkole mówi się coś o ocenianiu pracy na
        poziomach. Chodzi mi o prace zarówno z historii jak i wosu. Chodzi mi o 4
        stopniowy system oceniania pracy. Słyszeliście o tym czy może ja miałam tylko
        taka przyjemnosć?

AAA i jeszcze jedno podobno bedzie sporo Unii Europejskiej na maturze bo do Wosu
        dołożyli ścieżke edukacyjna z Unii.

Pozdrawiam
        N.
        • Gość: FlashMan Re: Tanio sprzedam materialy z Wosu IP: *.pl / *.access-net.pl 20.10.05, 16:31
          Co do tej Unii Europejskiej to nie jest żadne "podobno" , bo może być, a nie
          musi. A specjalna ścieżka o Unii Europesjkiej? normalny rozdział w książkach,
          jak inne...
        • Gość: wos Re: Tanio sprzedam materialy z Wosu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:53
          A ksiazka do wosu NOWA ERA poziom podstawowy a rozsz to calkiem inne tematy? Czy
          na poziomie rozsz jest tez to co na podst?
          • reward Materiały na maturę wos - 2006 20.10.05, 18:14
            Ja kupiłem takie materiały na allegro, i uważam że za tą cene to dobry zakup.
            Nie wiem, sami zobaczcie i ocencie. PS. To nie jest reklama.
            www.allegro.pl/show_item.php?item=68752329
          • Gość: alu Re: Tanio sprzedam materialy z Wosu IP: *.chello.pl 21.10.05, 17:03
            A to trzeba znac historię po 45?? nie wystarczy po 89?? :P Spoko, trzeba się
            orientować też w rewolucjach itp. więc historia też się kłania... Ja chcę iśc
            na dziennikarstwo...taki wymóg trzeba wos rozszerz. zdać...
          • senna87 Re: Tanio sprzedam materialy z Wosu 21.10.05, 19:44
            z tą Nową Erą niestety jest tak, ze zakupić raczej trzeba obydwie części,
            zarówno podstawową jak i rozszerzoną. i najpierw rozdział z podstawowej,
            później z rozszerzonej:-/
            a tak na marginesie zaczeliście coś juz powatarzać? ja osobiście w poniedziałek
            mam sprawdzian z całej II klasy (całe społeczeństwo i polityka) i tak od
            tygodnia codziennie co nieco powtarzam i o dziwo nawet sporo pamietam:-P ale i
            tak będzie jazda bo podobno ma być 70 pytań, na 45minut rzecz jasna <LOL>

miłego weekendu i nie dajmy się zwariować, bo matura jest w końcu po to, żeby
            ją zdać.
            • Gość: frodo Re: Tanio sprzedam materialy z Wosu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 21:22
              Ja tam mam wos tylko w 3 kl - 2 h + kolko. Ucze sie sam. Zaczalem od wrzesnia.
              Moja nauka:
              - w kazdy dzien fr. Konstytuci
              - kilka stron z ksiazki
              - troche historii po 45 r
              - 2 x na tydzien prasa (Polityka i Newseek), w kazdy dzien wiadomosci i cos tam
              na Internecie poczytac - gazeta.pl
              - 1 na tydzien test rozwiazuje

Oczywiscie zalezy to od czasu, raz jest wiecej, drugim razem mniej. Jeszcze do
              matme trzeba powtarzac :P
              • Gość: FlashMan Re: Tanio sprzedam materialy z Wosu IP: *.pl / *.access-net.pl 22.10.05, 11:38
                Frodo, ucząc sie wg. takiego schematu jaki napisałeś, uważam, że naprawdę daleko
                zajedziesz. Uczysz się z umiarem (cytat "kilka stron z książki") a to spowoduje,
                że informacje będą sie układały w Twojej głowie bardzo dobrze. Gratuluję,
                naprawdę gratuluję!
                • Gość: frodo Re: Tanio sprzedam materialy z Wosu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:21
                  Dzieki FlashMan, miejmy nadzieje, ze jakos bedzie :)
    • Gość: LukaszM. Re: Matura z w.o.s-u :))) z czego się uczyć??!! IP: *.parkitka.prenet.pl 22.10.05, 01:50
      Ja mature z wosu poprawiam w styczniu,przed ta w maju uczylem sie 2 dni(65,50
      wynik)Obecnie studiuje politologie,uwazam ten kierunek za bardzo
      interesujacy,ale wogole nieprzeszlosciowy,dlatego tez pisze jeszcze raz mature
      i bede chcial sie dostac na inny kierunekm.Co do przygotowania,rzecz jasna
      oprocz zajec na uniwerku,ucze sie z nastepujecych materialow:
      1.Ksiazki operonu
      2.Wos(pod redakcja Wojtaszczyka)
      3.Wos(pod redakcja T.Wosia,J.Stelmacha...)
      4.Historia po 45
      5.Konstytucja
      6.Lektura tygodnika "Polityka" oraz ogladanie tvn24(najlepszy polski kanal
      informacyjny)

Genaralnie matura z wosu,wymaga "bycia na bierzaco",prowidlowego wyciagania
      wnisokow,logicznego myslenia kojazenia faktow,wyrazanie wlasnych
      opinii,poslugiwanie sie przykladami np.omwienie problemow polski(afery
      biurokracja,nepotyzm-Afera rywina,orlenu,Sprawa jaruckiej,prywatyzji pzu itp)
      Kojzania faktow,poczatkow np.parlamentaryzmu,zasda 3-podzialu wladzy,poczatki
      Onz ,wczesniej ligii narodow itp itd)Uwazam ze do zeszlorocznej matury
      wystarczylo dobre przygotowanie z Opronu i lektura jednego z
      tygodnikow"polityka""wprost""newsweek"-kazdy z nich przedstawia z reguly inny
      punkt widzenia)Matura z wosu nie jest ciezka do zdania,lecz tez nie mozna jej
      odkladac na ostatnia chwile,jak ja to zrobilem...metarialu nie jest duzo w
      porownaniu np z historia,ale Wos jest specyficzny i wymaga innej forym
      nauki,Powodzenia
      • Gość: Mada Do LukaszM. IP: 195.116.125.* 22.10.05, 21:32
        Dlaczego uważasz politologię za kierunek bez przyszłości??? Bo ja właśnie mam
        zamiar ją studiować i ciekawi mnie Twoja opinia na ten temat bo słyszałam wiele
        pozytywnych:)
        • Gość: FlashMan Re: Do LukaszM. IP: *.pl / *.access-net.pl 22.10.05, 21:59
          Moim zdaniem pisanie o politologii jako kierunki bez przyszłości jest typowym
          ruchem osób, które by chciały dostać się na ten kierunek i próbują
          "wyeliminować" potencjalnych kontrkandydatów. Łukasz M. wie, że to kierunek
          uniwersalny, z przyszłością, chce tylko was zniechęcić aby mieć większą możliwość.
        • klinika_pediatryczna Re: Do LukaszM. 22.10.05, 22:22
          Gość portalu: Mada napisał(a):

> Dlaczego uważasz politologię za kierunek bez przyszłości??? Bo ja właśnie mam
          > zamiar ją studiować [...]

A gdzie zamierzasz jesli można spytac? :))
          • Gość: ŁukaszM Re: Do LukaszM. IP: *.parkitka.prenet.pl 23.10.05, 00:37
            Poszedlem na politologie poniewaz interesuje sie polityka i historia,wszystkie
            przedmioty na 1 roku sa bardzo interesujace np.geografia polityczna,ekonomia
            itp,takez dla ludzi,ktorzy tym sie interesuja,serdecznie polecam,nauka wyglada
            ZUPELNIE inaczej nie w liceum,zajecia rozwijaja zainteresownia.Ja nie
            zniechecam nikogo do kierunku politologia.Wielu moich znajomych po skonczeniu
            tego kierunku nie moze znajsc pracy,poniewaz po politologii nie ma sie nic
            konkretnego,oczywiscie po 3 roku wybierasz specjalizacje,ale politologia jest
            tak popularnym kierunkiem i studiuje ja tak wiele osob(np UŚ(kolega tam sie
            uczy):180 dziennych,310 zaocznych),ze po jej skonczeniu jednyne co sie ma to
            magistra,a zdecydowana wiekszosc mgr.politologie po ukonczeniu robi cos
            zupelnie innego niz studiowalo.Tylko najlepsi dostaja sie na stanowiska
            np.doradcy Ue itp itd,a reszta po znajomosciach.Oczywiscie po politologii masz
            uprawienia do nauki wosu w szkole czy mozesz pisac artykuly do gazety,ale to
            chyba nie jest wymarzony zawod KIERUNEK TEN ROZWIJA ZAINTERESOWANIA LECZ BEDAC
            POLITOLOGIEM NIE MASZ OKRESLONEGO ZAWODU obecnie zaden kierunek ,moze oprocz
            informatyki nie gwarantuje znalezienia pracy o tzm trzeba pamietac
            • Gość: FlashMan Re: Do LukaszM. IP: *.pl / *.access-net.pl 23.10.05, 10:10
              Łukasz, ja w takim razie chciałem Cię przeprosić, że tak na Ciebie "najechałem".
              • Gość: N@t Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 11:08
                Ja też chciałam studiować politologie ale ostatecznie zrezygnowałam. Za dużo
                ludzi , za mało mozliwości mimo, że kierunek jest bardzo interesujący.
                Ostatecznie wybrałam historie po której nie widze jakiejś świetlanej
                przyszłości, ale zawsze cos. Pewnie w między czasie jak dam rade zaczne jeszcze
                jeden kierunek i tak sie będe uczyła do końca zycia i może może kiedys gdzies
                dostane tą prace.

Miłej niedzieli zycze idę trochu poczytać.
                Pozdrawiam
                N.
                • Gość: FlashMan Re: Do LukaszM. IP: *.pl / *.access-net.pl 23.10.05, 15:09
                  N@t, nie martw się - może praca w IPN'ie?
                  • Gość: johny11palcow Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 16:50
                    A Ty Flash na jakies studia sie wybierasz i co zdajesz na maturze na jakim poziomie?
                  • Gość: N@t Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 20:50
                    FlashMan a wiesz, że o tym myślałam :)serio mam kolege na pierwszym roku
                    historii i jego też tak jakoś do IPNu ciągnie:) Radze uważać bo jak tam wpadne i
                    teczkami zaczne rzucać to sie dopiero afery posypią :)))))))Ehhhh Kaczyński niby
                    prezydentem :((((Przemilcze ten fakt i pojde poczytać.

Miłego wieczoru i pozdrawiam wszystkich przyszłych teczkarzy:)
                    N.
                    • Gość: FlashMan Re: Do LukaszM. IP: *.pl / *.access-net.pl 23.10.05, 20:54
                      Johny, zastanawiam się nad stosunkami międzynarodowymi, zdaję WOS na
                      rozszrzonym, niemiecki rozszerzony i polski podstawowy,

N@T, a co takiego czytasz, Hmmm...?

P.S. Kurde, Kaczyński chyba wygrał :(
                      • Gość: N@t Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:15
                        FlashMan
                      • Gość: N@t Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:23
                        FlashMan a trochu tego jest:)Teraz np "Chłopów":) A tak w wolnej chwili to
                        Pronobisa, Historie Polski, Historie Powszechną:) Tak sobie skacze bo na
                        historii mam tak dziwnie nic chronologicznie niestety i czasami się gubie :(
                        Wszelkie propozycje książek z radością przyjme:)

Pozdrawiam
                        N.

P.S. no właśnie ten Kaczyński:(
                        • Gość: Tusk Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 13:15
                          Bardz dobrze, ze wygral Kaczynski, czemu Wam sie nie podoba?
                          • Gość: N@t Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 15:03
                            Nie podoba mi się wizja "nowej" IV RP, nie przekonuje mnie program wyborczy PiSu
                            oraz planowany sposób prowadzenia polityki zagranicznej.Tyle mam do powiedzenia.

Pozdrawiam
                            N.
                      • Gość: johny11palcow Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 13:14
                        Na jaka uczelnie? Bo dziwi mnie, ze polski podst :P
                        • Gość: FlashMan Re: Do LukaszM. IP: *.pl / *.access-net.pl 24.10.05, 16:57
                          Konkretnej uczelni nadal nie znam :)

Co do Kaczyńskiego..., mnie nie podoba sie w nim wrogie nastawienie do Niemiec -
                          głównego sprzymierzeńca gopsodarczego Polski, nie podoba się mnei również to, że
                          jako niby człowiek prawa, człowiek szanujący prawa innych nie pozwolił na
                          zorganizowanie Parady Równości co jest równoznaczne ze złamaniem prawa człowieka
                          do stowarzyszeń i zgromadzeń.
                          • senna87 Re: Do LukaszM. 24.10.05, 17:59
                            apropos Kaczyńskiego. Lech Lechem ale za to jaką reprezentatywną pierwszą damę
                            RP mamy:-D :-D :-D
                          • Gość: johny11palcow Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 18:58
                            A jak sie okaze, ze nie ma takiej uczelni, co biora tylko wos na SM to co zrobisz?
                            • Gość: FlashMan Re: Do LukaszM. IP: *.pl / *.access-net.pl 24.10.05, 21:19
                              W większości przypadków, jakie czytałem jest brany pod uwagę na maturze historia
                              lub WOS, a zdaję WOS ponieważ z tego przedmiotu czuję sie lepiej.
                              • Gość: johny11palcow Re: Do LukaszM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 19:31
                                podaj kilka uczelni
                                • pat_butek matura z wosu 18.12.05, 13:32
                                  podajcie ciekawą książkę w której znajde historie po 45 roku!!może jest coś
                                  ciekawego???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka