diablica.b 11.11.05, 19:40 co sadzicie o tym? mnie to wkurza.wybieracie sie lub chodzicie na jakies kursy predyspozycji...ja mysle by na dziennikarstwo sie zapisac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbiedrooneczkaa Re: SPRAWDZIANY PREDYSPOZYCJI-GLUPOTA CZY...? 11.11.05, 21:18 A według mnie na pewne kierunki, szczególnie na prestiżowe uczelnie taki egzamin jest niezbędny - jakieś kryteria muszą być, bo co jeśli okaże się, że ogromna ilość osób ma taki sam wynik. Nie zmienia to jednak faktu, że egzamin taki jest kolejnym stresem i obiecywano (a niektórzy uwierzyli), że nie już tego nie będzie. Chcesz się zapisać na kurs przygotowujący do wstępnych na dziennikarstwo? To się dłużej ze zastanawiaj!! Ja sama chodzę na taki i szczerze mówiąc: powiedzieć, że jest on przydatny to za mało, wg. mnie jest niezbędny, żeby bezstresowo podejść do takiego egzaminu. Oczywiście same takie zajęcia to nie wszystko – trzeba coś z nich jeszcze „wynieść” i odpowiednio wykorzystać wskazówki. Większość studentów z UW, którzy dostali się na dziennikarstwo kończyli kurs. Nic dziwnego skoro egzaminy robione są tak by ich nie znać ;-) Moim zmartwieniem jest tylko matura. Dobrze zdać – to podstawa. A testu się już nie boję ;-) A tak nm. -> do kiedy się można na takie kursy zapisywać ? Ja zrobiłam to już w wakacje…I już wtedy było ogromne zainteresowanie. Czy teraz są gdzieś miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
bbiedrooneczkaa Re: SPRAWDZIANY PREDYSPOZYCJI-GLUPOTA CZY...? 11.11.05, 21:34 miało być oczywiście: "tak by ich nie zdać" - nie znać. Dodam tylko, że taki kurs, w moim przypadku w Warszawie to dobra sprawa także z innych względów... nie ma to jak przyjechać do nieznanego, wielkiego miasta i musieć gdzieś dotrzeć :)) Praktycznie w każdą niedzielę wsiadam w pociąg i wiooo :)) Dobra szkoła samodzielności - tak na dobry początek. Odpowiedz Link Zgłoś
klinika_pediatryczna Re: SPRAWDZIANY PREDYSPOZYCJI-GLUPOTA CZY...? 11.11.05, 21:38 a na czym polegają te zajęcia, moglibyście/mogłybyście scharakteryzować je troszkę? :) Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.b Re: SPRAWDZIANY PREDYSPOZYCJI-GLUPOTA CZY...? 11.11.05, 22:16 ja chce sie po maturze na niego zapisac,jest to ostatnia sesja,chyba od maja do czerwca w trybie codziennym,soboty i niedziele chodze na inne kursy ,a tak to jak raz nie bede sobie glowy zawalac przez matura Odpowiedz Link Zgłoś
bbiedrooneczkaa Re: SPRAWDZIANY PREDYSPOZYCJI-GLUPOTA CZY...? 11.11.05, 23:28 diablica.b napisała: > ja chce sie po maturze na niego zapisac,jest to ostatnia sesja,chyba od maja do > > czerwca w trybie codziennym,soboty i niedziele chodze na inne kursy ,a tak to > jak raz nie bede sobie glowy zawalac przez matura W sumie tak było by lepiej... choć nie wiem, czy wytrzymasz chodząc tam codziennie po 3h :P (o ile oczywiście mówimy o tych samych kursach, ale myślę, że tak). Mi nie pozwala na to odległość - 130km. Zapisz się - warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: SPRAWDZIANY PREDYSPOZYCJI-GLUPOTA CZY...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:46 a jak m,yslicie czy do testu na prawo,samemu sie da przygotowac?i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
bbiedrooneczkaa Re: SPRAWDZIANY PREDYSPOZYCJI-GLUPOTA CZY...? 12.11.05, 22:02 Pewnie, że się da, ale kursy w tym bardzo pomagają. A co do prawa... o ile pamiętam np. na UJ są kazusy prawne do rozwiązania, tak ? Może warto kupić testy z poprzednich lat... u mnie w szkole były zajęcia z parawa polskiego i europejskiego - dodatkowe, prowadziła je Pani prawnik, która także pamagała w przygotowywaniach się do takich testów... popytaj, może i u Ciebie ktoś się taki znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
bbiedrooneczkaa A proszę bardzo :) 11.11.05, 23:25 Zajęcia przygotowują do testu predyspozycji, a składa się on z 3 "konkurencji" :) adiustacja tekstu, pisanie sprawozdania oraz test z wiedzy o mediach. Zajęcia prowadzone są typowo pod tym kątem. Do 2 pierwszych mamy głównie zajęcia praktyczne: dużo testów, pisanie sprawozdań, newsów itp. - tak, aby być przygotowanym na każdą z możliwości... ale także poznajemy inne rzeczy - takie 5 lat dziennikarstwa w 42h :P A co do testu... musisz wiedzieć wszystko o mediach: prasa, radio, telewizja i nie tylko w Polsce - od redaktorów naczelnych, poprzez nakłady, a kończąc na nagrodach dla dziennikarzy i systemach medialnych na świecie. Te wykłady głównie wskazują na co zwrócić uwagę. Nie jest tak, że tego nie znajdzie się np. w Internecie, ale zajęcia pomagają to wszystko uporządkować. Jeszcze jakieś pytania :) ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś