13.03.06, 20:37
Z jakich ksiązek korzystacie? Zdaję biologie rozszerzoną, i mam zamiar juz
zaczac sie ucyzc. Wiem ze pozno, ale lepiej teraz niz wcale. W ksiegarni tyle
tych ksiazek i nie wiem co kupic. Napenwo jakies testy, ale najpierw trzeba
się pouczyć. Polecacie jakies tytuly? Jak sie uczycie? Pomozcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • agnieszka3523 Re: Biologia 14.03.06, 13:09
      Hej!! Polecam podręczniki z Operonu i arkusze maturalne wydawnictwa Omega.
      Odradzam "Maturalnie, że zdasz". Rozwiązywanie zadań z Medyków po zniesieniu
      egzaminów wstępnych na AM też chyba mija się z celem. Myślę, że dobrze
      rozwiązywać matury pilotażowe, próbne, itp. Bardzo dużo pytań się powtarza. W
      każdym razie życzę powodzenia! Trzymaj się!
      • Gość: meneva Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:03
        też sądzę, że Operon jest najlepszy. jeśli chodzi o testy to polecam Zdaj
        Maturę z wydawnictwa OE. tam są raczej trudne pytania, ale zbior jest naprawde
        dobry.
        • Gość: ksiuksiu Re: Biologia IP: *.chello.pl 14.03.06, 16:32
          ja uwazam ze mozna spokojnie sie nauczyc do matury z repetytorium.zobacz-jak
          zrobisz sobie jakakolwiek mature z informatora czy probna(mowie oczywiscie o
          nowych maturach:))to odpowiedz do kazdego zadania znajdziesz w
          repetytorium.tyle ze jest jeszcze cos takiego jak sumienie.i pytanie czy jak
          sie nauczysz rpeetytorium to bedziesz spokojna.bo ja nie:)
          jesli chodzi o repetytotrium to najlepsze jest podobno pwn-i jeszcze jest
          jakies takie od a do z czerwono zielone -ten facet co je pisal siwetnie
          przygotowuje do matury.a poza tym podobno z jego repetytorium brano jakies
          rysunki ktore potem byly na maturze.pozdrawiam i zycze powodzenia
          • Gość: a Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 16:54
            jeszcze jest
            > jakies takie od a do z czerwono zielone -ten facet co je pisal siwetnie
            > przygotowuje do matury.a poza tym podobno z jego repetytorium brano jakies
            > rysunki ktore potem byly na maturze

ten facet wogole nie przygotowywuje. byl moim nauczycielem, i powiem tak,
            strata czasu te jego lekcje. wszystkiego trzeba samemu sie nauczyc. repetytoium
            takie sobie. nie nie brano z tamtad rysunkow.
            • Gość: psychidae Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:26
              wiem ze na maturze w maju i styczniowej bylo wiele pytan slowo w slowo jak ze zb
              zadan ktory napisaly dwie nauczelki z mojej szkoly :)
        • paulaa10 Re: Biologia 04.04.06, 16:37
          zdaje maturke z bioli w przyszlym roku, ale ucze sie juz teraz. operon, wsip, poza tym ksiazki z liceum 4-letniego Hozer i wisniewski czy "stary" lewinski. pakiety maturalne z operonu i innych wydawnictw, bo na tym sie matura opiera, poza tym testy z pwn'u "biologia" ville,solomon,berg. notatki ze studiow i podreczniki jakie tylko uda mi sie zdobyc, bo czasem naprawde ciekawe informacje mozna znalezc nawet w tych starszych, bo w tych nowych autorzy zalozyli, ze my juz niektore rzeczy "oczywiste" wiemy od dawna, co ma sie nijak do rzeczywistosci. pozadrawiam ;)
      • Gość: avula Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 20:55
        Ale podręczniki z operona? te takie szkolne, poziom rozszerzony?jelsi zdaje
        roszerzenie na maturze? Bo w domu mam zakres podstawowy, wszystkie czescia..i
        co mam kupic 3 częście zakresu rozszerzonego? przeciez to wyjdzie ponad 100
        zł..??
        • Gość: mm Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 22:43
          to kup na aukcji
          • Gość: lalal Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 23:39
            Kup w antykwariacie albo chodź codziennie do Księgarni i tam się ucz:P Chyba ze
            nie chcesz zdać matury na rozszerzonym
            • Gość: cranium Re: Biologia IP: *.chello.pl 15.03.06, 09:35
              w wiedze sie inwestuje ;) a wiadomo jedna,3y ksiazki nie wystarcza
              • Gość: pmajewska Re: Biologia IP: *.stg.pl 15.03.06, 14:31
                hej ! ja tem robilam same podstawowe podreczniki na probna ale robilam po
                lepkach i w tydzien wiec prosze o zrozumienie... pytania na rozszerzeniu moim
                zdaniem byly proste czasem nawet banalne uwazam ze gdyby sie przylozyc do
                podstawowych podrecznikow to by sie zdalo na 90 %. Polecam testy z operonu:)
                wlasnie sobie kupilam i ide robic:) papa pozdrawiam!
    • Gość: avula Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 12:39
      A czy uczycie sie z podrecznikow tylko? Czy np z samej jednej jakiejs ksiazki
      do matury? Jakies repetytorium cyz cus? Czy raczje najpierw z podrecznikow a
      potem jakeis testy robiecie/ Bo nie wiem cyz kupowac 3 częscie podrecznika z
      zakresu rozszerzonego cyz tylko ksiązke do matury? Ale co aptrzylam to w takich
      ksiazkach np jedne temat opisany jest na pol strony, to chyba za malo.
      Potrzebuje duzo tresci, bo lubie uczyc sie dokladnie.
      • Gość: perupupum Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:38
        A co to jest książka do matury?? No są tematy na pół strony albo strone tyle
        czasem wystarczy. Np. Oslonice mogą się zmieścić na jednej stronie więcej z tego
        tematu po prostu nie wyciśniesz. 3 podręczniki do biologii rozszerzonej jak
        zrobisz dokładnie to raczej ci styknie. Ale i tak to bedzie wyczyn w 2 miesiące:P
        • afrikanka Re: Biologia 16.03.06, 18:23
          Operon jest dobry, choć nie ma w nim wszystkiego . Ja z biologii nie zdaję ale u
          mnie w klasie zdają, mamy 5 godzin biologii w tygodniu. Krzyż Pański.

Maturalnie, że zdasz - bardzo fajny zbiór, niezbyt łatwe zadańka
          Omega - z tego wydawnictwa jest chyba z 5 zbiorów zadań - też może być
          Operon - dobry, ale ciut łatwy jeśli robisz podręczniki z Operonu
          Paweł Hoser - "Fizjologia... itd" Grube, drogie, ale dobre. To jest podręcznik.

Ja nie zdaję biologii a wszystko to mają ludzie u mnie w klasie.
          Najpierw zrób temat, dział a potem trzaskaj zadania.

Powodzenia
          • Gość: fzs Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:45
            hoser najlepszy !!! do fizjologii!! Wymiata a pozatym uczę się z Operonu bo taki
            mam podręcznik i styka.
            • Gość: venus Re: Biologia IP: 80.54.200.* 17.03.06, 14:08
              ja jeśli chodzi o biologie to fizjologię też uczę się z Hosera(przyjemna,dobrze
              ułożona ksiażka+ odrazu przypomnienie conieco roślin i ziwerząt),a resztę z
              różnych ksiażek ,ale starszych,sprzed kilku lat,chociażby stary Opero- jakoś
              bardziej do mnie przemawiają:) A testy to Maturalnie,że zdasz chodź nie mam na
              to za dużo czas,bo mam jeszcze trochę materiału do zrobienia i powtórzenia.
    • Gość: Avula Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 18:44
      Jak widze najwiecje osob ma podrecznik Operonu. Ale doradzcie, kupic 3 czesci
      podrecznika rozszerzonego? Bo mam tylko zakres podstawowy a mowilam, ze zdaje
      rozszerzenie. Czy zamiast kupowac podreczniki tego samego autora ale poszerzone
      tylko zakresem lepioej kupic cos innego? No testy wiadomo..ale napeirw trzbe
      asie z czegos nauczyc zeby je rozwiazywac. Wiec?
      • Gość: Avula Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 18:50
        A tak wogule sami sie uczycie, cyz bierzecie jakies korepetycje?
        • Gość: bio Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 02:15
          Wywal podstawowe. nawet do nich nei zaglądaj. Kup 3 części rozszerzone. Ja się
          ucze Operonu tylko.
    • Gość: meg18 Re: Biologia IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 22.03.06, 22:24
      Osobiscie uważam i nie tylko ja że książka z operonu jest beznadziejna, ucze
      się rozrzerzonej biologii z tej książki już prawie 2 lata i jest to największe
      dno jakie widziałam! dlaczego?? otóż to książka bardziej dla studentów niż dla
      uczniów ponieważ jest tam wiele rzeczy zupełnie nie potrzebnych a mało tak
      naprawde ważnych, jest pisana tródnym językiem i uwierzcie mi nie ma tam
      wszystkiego. Moja nauczyciela od biologii i wielu innych nauczycieli czesto
      prowadząc lekcje mowi ze w tej książce tego i tamtego nie ma a za to jest coś
      czego nie musimy umiec. jest bardzo dokladna co tylko nam mąci w głowie zamiast
      pomagać. a ta dokladność naprawde jest przeznaczona chyba na studia a nie na
      mature. wiem ze dobrze jest umiec bardzo duzo ale tam nie ma wielu
      rzeczy "latwych", zeby w ogole cokolwiek tam znaleźć trzeba 5 razy czytac tekst
      zanim doszukasz sie konkretnej odpowiedzi np. o funkcje czegos tam lub coś wtym
      stylu. np. mejoza i mitoza są opisane beznadziejnie dlatego facetka nam musiala
      dyktowac po swojemu, to samo się tyczy układu pokarmowego, wszystko jest tam
      porozrzucanie ni do ładu ni do składu.
      • Gość: cranium Re: Biologia IP: *.chello.pl 22.03.06, 23:43
        co do wypowiedzi meg18-rozumiem,ze zrozumienie ksiazki to rzecz indywidualna,ale nie przesadzaj,to ze Ty jej nie rozumiesz i twoi nauczyciele nie znaczy,ze sie nie nadaje.Prawda jest taka,ze nie ma idealnej ksiazki,zeby bylo wszystko,aby przygotowac sie do matury musisz nauczyc sie z wielu zrodel(no niby prawie jak na studiach,ale nie w tym rzecz).Material wymagany zostal podany przez Ministerstwo Edukacji,a to ze nasze cudowne polskie szkoly(ale nie wszystkie) kroja material,a nie wszystkim nauczycielom chce sie wlozyc w prace nauczania,to potem takie skutki,ze wychodzimy ze szkoly nic nie umiejac.Poza tym w kazdej innej ksiazce znajdziesz to samo co w operonie,czasem tylko w innej ksiazce znajdziesz pare nowych zdan(nowych informacji).U mnie wicedyrektorka nie rozumiala deklaracji maturalnej i musialam jej tlumaczyc,to nie sugeruj sie,ze nauczyciel/dyrektor,czy kto inny uwaza,ze cos jest trudnego,to tak rzeczywiscie jest.Przeciez nie kazdy ma te predyspozycje do rozumienia czytanego tekstu.

Milej lektury.
        • Gość: IHA Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:36
          Ty albo mówisz o innych książkach albo żartujesz sobie. Operon jest świetnie
          napisany nie ma tam wszystkeigo owszem ale jak już wcześniej ktoś npisął do
          matury trzeba raczej się uczyć z kilku źródeł. we WSiPie jest jeszcze gorzej
          zrobione. Jedynie 3 część może być. Ja sie uczę z Operonu, poza tym Hoser i
          wydaje mi się że na maturze sobie poradze. Mam też Wsip i jak mówie nie polecam.
          Nie wydaje mi się też żeby do matury Operon był za szczegółowy. Pouczysz się
          jesczze rok w 3 klasie porobisz jakieś arkusze maturalne i sama zobaczysz że
          Operon styka. A może ty mówisz o rozszerzonych książeczkach Lewińskiego też z
          Operonu co?? Bo one są rzeczywiście lekko przesadzone. Ale podręczniki szkolne
          są Good.
    • Gość: Avula Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:09
      Nio to juz nie wiem co robic:( W poniedzialek maja dotrzec do mnie 3 czescie
      rozszerzonego operonu, ale w glowie mi namąciliscie..:) Hm co ejszcze dokupic
      moze jelsi operon nie wystarcza?
      • Gość: pmajewska Re: Biologia IP: *.stg.pl 24.03.06, 14:51
        kup sobie jeszcze testy z operonu... ja obie... bajerek:) do tego mam jeszcze
        arkusze maturalne z grega tez sa fajne ale ich jest malo zrobisz w 1 dzien:P
        pozdrawiam!
    • newday18 Re: Biologia 25.03.06, 13:36
      Ja korzystam z podręczników WS PWN. w sumie jestem zadowolona, mysle ze
      wystarczą.
    • Gość: medstud Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 15:38
      ja się uczyłam ze starego operonu i z tych poszczególnych nowych części (jakaś
      ewolucja itp.) botaniki z batko (ale tego to nikomu nie polecam) i hoser. a poza
      tym, po co kupować te wszystkie książki skoro potem do niczego się na studiach
      nie przydadzą? lepiej wypożyczyć w szkolnej bibliotece (powinny być-chyba że
      ktoś wpadł na ten pomysł przed wami)
      • Gość: Ola Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 12:28
        Mam pytanie do tych co zdają na maturze tylko biologię rozszerzoną. Gdzie
        wybieracie się na studia?
        • Gość: ja222 Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 15:11
          medycyna...oby się udało
    • Gość: Avula Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 16:21
      A co myslicie o podrecznikach WsiP (zakr. rozszerzony oczywiscie)?? Dobre?
      Zastapia Operon rozszerzony? Wystarczy komplet wsipu?Bo mam juz czesc i nie
      wiem czy dokupic operon jeszcze czy zrobic sobie komplet wsipu?No i testy
      wiadomo(ale to juz mam).Wiec?
      • paulaa10 Re: Biologia 05.04.06, 12:10
        moim zdaniem, nie powinnas sie tak rzejmowac wydawnictwami...ucz sie z wsip, ale mozesz cos w antykwariacie kupic, polecam tez starsze wydania, nawet te podstawowe poziomy, bo tam z reguly wiecej info bylo. pakiety zadan z operonu moze i latwe sa, ale matura rozszerzona wlasnie na tym polega-latwa, na myslenie, ale latwo sie wylozyc na "banalach". polecam tez repetytorium danowskiego, jesli chcesz powtorzyc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka