oxy_gen_86 26.04.06, 10:59 I tak przy okazji: kto uczy sie z ksiazek Nowej Ery? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola7374 Re: ile czasu zajela Wam nauka wos'u? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:23 z operonu jeden weekend ale t o tylko powtórka bo uczyłam sie raczej systematycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodo Re: ile czasu zajela Wam nauka wos'u? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:32 Uczylem sie z wosu od wrzesnia, kilka razy powtarzalem material. Ucze sie wlasnie z Nowej Ery, ta niebieska calkiem dobra ksiazka. Operon tez mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frejka Re: ile czasu zajela Wam nauka wos'u? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 19:19 caly rok :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodo Re: ile czasu zajela Wam nauka wos'u? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 08:21 Caly rok mialem stycznosc z wosem. Ja wiem, ze material z wosu mozna opanowac w 2 tyg. Ja sie uczylem do probnej tez. Od wrzesnia czytalem tez Polityke, Newsweek i ogladalem tvn24. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: desperated :D dzisiaj zaczynam IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 26.04.06, 19:45 dzisiaj zaczynam wos ;) systematycznie uczylam sie tylko z polityki i spoleczenstwa.. ucze sie z operonu, z repetytorium Micunia i z netu.. ale ten operon to taki niepewny na 5 stronach znalazlam juz kilka bledow w liczbach i datach.. a z historii to jeszcze wiecej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz sudentka Re: dzisiaj zaczynam IP: 62.233.195.* 26.04.06, 20:15 witam maturzystów!!!!ja zdawałam mature w tamym roku, a do Wosu uczyłam się od czasu kiedy napisalam mature z angola, czyli pewnie jakieś 10 dni:) uczylam sie z ery, operonu o testow, no i dostałam 78%, jeżeli wam matura z wosu tak jak mnie do studiów niepotzrebna to don't worry, 10 dni spoko starczy:)) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
klinika_pediatryczna Re: ile czasu zajela Wam nauka wos'u? 26.04.06, 21:23 trochę, ale bądźmy dobrej myśli. jeszcze powtarzam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? konflikty, historia po 45r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 08:23 Uczycie sie konfliktow? Jakich? Glupie to jest. A historii po 45 roku tez? Czy raczej tylko takie cos, zeby wiedziec kiedy wprowadzono stan wojenny, etc. bo to raczej wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: desperated :D konflikty sa latwe IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 27.04.06, 08:42 hmm.. moim zdaniem konflikty sa latwe i duzo tego nie ma, tylko kilka stron.. chyba ze wy sobie rozszerzacie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 10:12 jak widac wiekszosc uczy sie caly rok, ale jakby sie kogos wczesniej spytac to nikt sie nie uczy! a potem na spr same 5 ze niby taki zdolny... ironia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madrala caly rok..? IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 27.04.06, 10:27 Ja przez caly rok tez sie uczylam na sprawdziany z wosu, takze chyba moge powiedziec tez ze sie uczylam caly rok? ale to kiedy zaczyna sie uczyc nic nie znaczy. zalezy ile czasu na to poswieca. bo ktos mogl sie uczyc przez caly rok, ale np tylko 1 h w tygodniu poswiecac, a ktos inny mogl sie uczyc przez ostatni miesiac i dziennie poswiecac kilka godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P ja sie tam wosu boje :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 11:32 Wy sie nie boicie? Boje sie ze nas zaskocza i przysola niewiadomo co :P Odpowiedz Link Zgłoś
oxy_gen_86 Re: ja sie tam wosu boje :/ 27.04.06, 14:30 ŁŁŁOOO matkoo ale z was kujonki;P;))) Ja przed 2 lata wosu (2 i 3 kl) nic a nic sie nie uczylam!! Bylismy pytani nie z "wiadomosci podrecznikowych" tylko z tzn. prasowki (wybrany arytkul z np. Polityki czy Newsweek'a) albo z 5 info. politycznych (ktore wydazryly sie ostatnio) w kraju badz w innym panstwach. Wos pierwszy raz pisalam w sesji zimowej a teraz podwyzszam wynik... PS. No prosze, prosze koga ja "widze"...klinika_pediatryczna ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: ja sie tam wosu boje :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 14:42 Ile mialas w zimowej %. Widzisz taki prosty nie jest wos, ze poprawiasz wynik. Jak sie uczysz do wosu? Nowa Era i Operon wystarcza i standard polityka, itp. ? Odpowiedz Link Zgłoś
oxy_gen_86 Re: ja sie tam wosu boje :/ 27.04.06, 16:49 P napisał(a): > Ile mialas w zimowej %. Widzisz taki prosty nie jest wos, ze poprawiasz wynik. > Jak sie uczysz do wosu? Nowa Era i Operon wystarcza i standard polityka, itp. ? Akurat w sesji zimowej wos byl prosty. (Zreszta wejdz na str. cke i zobacz). Ale zadnego egzaminu nie da sie napisac rewelacyjnie jesli czlowiek sie do niego nie przygotuje! A tak wlasnie bylo w moim przypadku... LENISTWO! Wynik nie jest wcale zly (ale dobry wcale). Mnie w kazdym razie nie satyfsakcjonuje wiec pisze raz jeszcze (zeby nie bylo - to moje 2 podejscie!;P). Poza tym skoro jest szansa (na poprawe) to dleczego jej nie wykorzystac?> Teraz juz mam "doswiadczenie" wiec mniej wiecej wiem czego sie uczyc, na co zwrocic szczegolna uwage a co opuscic:)) Ucze sie z ksiazek Nowej Ery. Wbrew wielu wypowiedzia na forum wcale nie uwazam zeby byly one gorsze od Opero'u czy innych podrecznikow (Operon tez mam w domu) Jesli masz jeszcze jakies pytania/zazalenia/pretensje;P itd. to bardzo prosze:) Pozdrawiam;) PS. Klinika jak bedziesz miala chwilke czasu to mozesz mi przesac nowy nr na maila gazetowego bo na gg nie zawsze dochodzi:) Trzymaj <kopniaka>;P na szczescie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: ja sie tam wosu boje :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:02 Uczysz sie z Nowej Ery z ksiazki pods i rozsz. Ta czerwona jest troche zbyt dokladna, raczej nie na mature, jak myslisz? To co opuszczasz a na co zwracasz uwage? To ile mialas % z majowej i zimowej? Odpowiedz Link Zgłoś
oxy_gen_86 Re: ja sie tam wosu boje :/ 27.04.06, 18:29 Tak - ucze sie z ksiazki podst. i rozszerz. (niebieska i brazowa albo jak kto woli czerwona, bordowa...) Rzeczywiscie - ta druga czesc jest bardzo szczegolowa i niektore informacje sa wrecz zbedna jak na egzamin maturaly (przynajmniej dla mnie). Dlatego tez (jak juz wspomnialam) odpuszczam je sobie i wole setny raz z rzedu powtarzac wladze sadownicza niz wkuwac "klasyfikacje mysli politycznej ze wzgledu na kryteria masowaosci, klasowosci itd." Omijam tez globalizacje (bo taki temat byl w sesji zimowej) i m.in dzial Wspolczesne formy organizacji spoleczenstwa. Nie sadze aby teraz pojawil sie taki temat a jak co to mozna "wziac" info z historii. Na pewno nie bede sie uczyc tez modeli ustrojowych panstw demokratycznych (naucze sie tylko przykladow i nic poza tym!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: ja sie tam wosu boje :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:34 A cos z historii po 45 r i konflikty sie uczysz? Jakie? Jakie pisma urzedowe powtorzysz? Jak myslisz co moze byc na maturze z wosu? Jakie zagadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
oxy_gen_86 Re: ja sie tam wosu boje :/ 27.04.06, 18:48 hehe takie male sprostowanie - ja nie mam zadnych przeciekow!! Nie wiem co bedzie, moge sie jedynie domyslac...albo modlic o "swoje" tematy! Jesli chodzi o hist. po 45 roku to znam ja ale z historii (zdawalam tem mature z hist) i jeszcze cos pamietam;). Konfliktow nie ucze sie w ogole. Najwyzej strace punkty a poza tym nie sadze zeby bylo takie pytanie. A co moze byc: wszystko! (noo prawie wszystko). W zeszlym roku na poziomie rozszerz. byly mniejszosci a zima globalizacja wiec teraz na pewno nie dostaniemy tego samego. Jesli chodzi o wypracowanie to chcialabym: - polityke zagraniczna PL - swiat/Polska/Europa po II wojnie sw. - wspolpraca regionalna - historie demokracji W ogole licze na jakis temat "ekonomiczny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: ja sie tam wosu boje :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 18:58 Wiem, ze nie masz przeciekow, ale masz lepsze doswiadczenie :) Demokracja jest ok, wiec moze byc. Spol. obywatelskie tez calkiem ok. Historii po 45r i tak zazwyczaj nie ma, jesli juz jest to tylko pdstawowe daty. Przerobilem Operon i Nowa ere i nie wiem co jeszcze robic. Troche sie boje matury, ze dowala cos trudnego. Te 30% to moze sie uzyska, ale pasuje miec powyzje 80 :) Odpowiedz Link Zgłoś
klinika_pediatryczna Re: ile czasu zajela Wam nauka wos'u? 27.04.06, 15:23 no hej Oxy_gen :) widzę, że walczymy wspólnie w WOSem, oby było do przodu! zmieniłam numer gadu gadu, ale mam twój to się odezwę kiedyś jak będziesz, ale to już chyba po tym gorącym okresie matur. Powodzenia na rekrutacji!! Wrocław na Ciebie czeka tudzież inne fantastyczne miasto :):) Odpowiedz Link Zgłoś