Dodaj do ulubionych

temat o Makbecie !!!

04.05.06, 12:31
Charakteryzując Makbeta na podstawie danych fragmentów dramatu określ na czym
polega tragizm postaci i porównaj go z tragizmem bohatera ze znanego ci
dramatu antycznego.
Obserwuj wątek
    • oxy_gen_86 Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 12:33
      To byl pierwszy temat. A ten drugi?
      Badz tak mila i podaj go tez:)

Dzieki
    • Gość: 2temat Re: temat o Makbecie !!! IP: *.chello.pl 04.05.06, 12:36
      drugi dotyczyl sporu macieja z antkiem (chlopi)
      • kfoczunia Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 12:44
        drugiego tematu jeszcze nie znam. ale jak tylko bede znac ... od razu postaram
        sie wrzucic !
        • Gość: 2temat 2temat IP: *.chello.pl 04.05.06, 12:48
          analiza klotni w Chlopach Reymonta
          • kfoczunia Re: 2temat 04.05.06, 12:51
            tekst ze zrozumieniem podobno był o patriotyzmie
          • oxy_gen_86 Re: 2temat 04.05.06, 12:52
            wielkie dzieki!!:)

Ja bym wybrala temat 2 . Zreszta tak samo jak na swojej maturze.
            • kfoczunia Re: 2temat 04.05.06, 12:54
              mniej wiecej brzmiał owy temat tak : 2. Klotnia u Boryny. scharakteryzowac
              postacie itd. na podstawie tomu I

• Gość: mefiu13 Re: temat o Makbecie !!! IP: 83.18.40.* 04.05.06, 13:11
      Pytanie do wszystkich!
      Czy Kreon byl bohaterem tragicznym? Czy tylko Antygona?
      • makaluu Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 13:20
        Kreon też!
        • Gość: mefiu13 Re: temat o Makbecie !!! IP: 83.18.40.* 04.05.06, 13:24
          no dodales/as mi troche otuchy. po wyjsciu z sali pytalem sie wielu osob,
          zdania byly podzielone. mam nadzieje ze jeszcze ktos to potwierdzi. pzdr ;]
          • Gość: paweł Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:25
            a kto pisał o Edypie jako bohaterze tragicznym?
            • Gość: nauczycielka Re: temat o Makbecie !!! IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 04.05.06, 13:29
              kreon też!!!
              • Gość: xXx Re: temat o Makbecie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:33
                Ja pisalem o edypie i mysle ze to dobry wybór poniewaz bohaterów łaczyla
                przepowiednia :)
              • Gość: mefiu13 Re: temat o Makbecie !!! IP: 83.18.40.* 04.05.06, 13:35
                no jak nauczycielka to w takim razie juz nie potrzebuje potwierdzenia. wielkie
                dzieki ;]
            • Gość: Ja Re: temat o Makbecie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:32
              Ja pisałem o Edypie...że jest godny naśladowania..:D
            • f_emmefatale Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 21:08
              Ja pisałam o Edypie..moja koleżanka też,ale nazwała go Jolaos :D ,a mój kolega
              zapomniał imienia i nazywał go '...' :D
      • Gość: Yannick Re: temat o Makbecie !!! IP: *.pronet.lublin.pl / 86.63.129.* 04.05.06, 13:35
        Oczywiscie ze Kreon tez...
      • veera Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 14:18
        Gość portalu: mefiu13 napisał(a):

> Pytanie do wszystkich!
        > Czy Kreon byl bohaterem tragicznym? Czy tylko Antygona?

Antygona nie była.
        • Gość: Yannick Re: temat o Makbecie !!! IP: *.pronet.lublin.pl / 86.63.129.* 04.05.06, 14:19
          Antygona tez byla bohaterka tragiczna...
    • Gość: kasia temat wypasiony w kosmos IP: *.ds5.agh.edu.pl / *.ds5.agh.edu.pl 04.05.06, 13:44
      juz widze jak 90% polegnie bo nie wie co to jest dramat antyczny, bedzie
      kiepsko z nami, trzebabylo pisac w czerwcu
      • Gość: Yannick Re: temat wypasiony w kosmos IP: *.pronet.lublin.pl / 86.63.129.* 04.05.06, 13:51
        wypasiony w kosmos? :-) co najwyzej wyje**** w kosmos - w kazdym razie all the best....
    • Gość: Cromsky Re: temat o Makbecie !!! IP: *.ztpnet.pl 04.05.06, 13:46
      Dziecinada temacik, dramat był przypomnieniem sobie dramatu.

Test zamknięty ? oni robią z nas debili chyba.
      • Gość: mefiu13 Re: temat o Makbecie !!! IP: 83.18.40.* 04.05.06, 14:04
        hehe dokladnie... matura banalna. nie wiem jak rozszerzona, ale to juz nie moja
        brocha ;p ale jezeli taka ma byc geografia, to juz moge opijac zdanie na chyba
        przyzwoitym poziomie ;)
    • Gość: Dusia Re: temat o Makbecie !!! IP: 83.14.34.* 04.05.06, 14:17
      I widzicie, nie ma co spekulować o tematach. Wczoraj jeszcze czytałem
      wypowiedzi co kto sądzi co będzie. I wszyscy wymieniali co innego niż było.
      Nikt nie brał w ogóle pod uwagę Chłopów bo oni byli na próbnej a o Makbecie to
      sie nawet nikomu nie śniło, że może być. Także trzeba się uczyć wszystkiego.
      Fajnie mieć to już za sobą :]
      • Gość: ewa Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:07
        Właśnie! Najlepiej że mamy to już za sobą...:) Pisałam o Makbecie porównałąm do
        Edypa, mam wrażenie że za duzą część wypracowania zajął mi opis fragmentu a za
        mało cokolwiek o Edypie i wnioski....:/ tak o jest jak się tylko opracowania
        wczoraj przeczytało. :P Ale w tamtym roku nie było wierszy i w tym tez
        nie...hmmm? jutro angielski boje sie rozszerzonego.... i 11 matma...co
        pozostawie już bez komentarza..
        • Gość: Miuska Re: temat o Makbecie !!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.05.06, 10:50
          Zupełnie jakbym przeczytała własny komentarz ;) Myślę identycznie ;)
      • Gość: meneva Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:11
        ja pisałam temat 1 i w miarę jestem zadowolona. wprawdzie mało miejsca
        poświęciłam na porównanie, bo nie pamiętalam prawie w ogóle Edypa, ale wydaje
        mi się, ze na ten temat nie trzeba było się rozpisywać. najważniejsza była
        analiza fragmentów i charakterystyka Makbeta. a jesli chodzi o porównanie, to
        wyszłam od tego, ze Szekspir zerwał z regułą trzech jedności i wprowadził do
        dramatu postaci fantastyczne. potem, już na koniec napisałam, ze najważniejsza
        róznica pomiedzy tymi bohaterami tkwi w tym, ze Makbet był odpowiedzialny za
        swoja tragedię, był świadomy popełnianych pzrez siebie zbrodni i to była jego
        decyzja, natomiast Edyp nie miał wpływu na swój los, bo jego zyciem kierowało
        Fatum. no coż...trzeba było coś ściemniać :)
        • Gość: judyta Re: temat o Makbecie !!! IP: *.kom.pl / *.sosnowiec.kom.pl 04.05.06, 15:13
          a pisaliscie cos o zyciu makbeta, tzn o tej przepowiedni, nawiazaliscie cos do
          jego przeszlosci?? pewnie nie, ale jezli juz tak zrobilam, uwazacie , ze zle ??
          • hentyk255 Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 15:27
            tez mam wlasnie ten problem nie wiem czy dobrze to napisalem, pisalem o tej
            przepowiedni o tych czarownicach, zeby to jakos wytlumaczyc skad sie to w ogole
            wzielo, tez pisalem o tym tekscie ale nie tak szczegolowo super i nawiazalem do
            Edypa, ze ich los byl z gory przesadzony i nie dalo sie odwrocic przeznaczenia
            • Gość: meneva Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:30
              ale los Makbeta nie był z góry przesądzony, on sam śwaidomie go wybrał. wiedźmy
              to, w mojej interpretacji, są jego ukrytymi pragnieniami i żądzami. Makbet ma
              wybór, Edyp nie.
              • hentyk255 Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 15:32
                no ja sadze ze one przepowiedzialy mu przyszlosc, to co go czeka.. a zreszta
                nie wiem co ma byc to bedzie juz i tak nic nie zmienie :( mam nadzieje ze
                chociaz 10 bede z tego miec
                • Gość: meneva Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:34
                  każdy ma prawo do własnej interpretacji :) nie martw sie na pewno bedzie ok!
                • Gość: Gość Re: temat o Makbecie !!! IP: *.resetnet.pl 04.05.06, 15:47
                  Czarownice, owszem, przepowiedziały przyszłość, że Makbet będzie królem, Ale to
                  on zadecydował, jak ma tron zdobyć - zabić Dunkana czy czekać aż los go
                  (Makbeta) królem uczyni. Mógł wybierać między dobrem a złem i ŚWIADOMIE wybrał
                  zło, chociaż mógl wybrać dobro.Edyp nie miał wpływu na swój los, którym
                  kierowało fatum. Jego wina jest niezawiniona - hamatria.
                  • hentyk255 Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 15:58
                    hmmm ale calej pracy skreslonej przez to chyba nie bede mial, tylko jakies tam
                    punkty prawda?? :(((
          • Gość: meneva Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:27
            na pewno nie źle. ja trochę wspomniałam. to nawet lepiej, bo to oznacza, że nie
            bazujesz tylko na fragmentach,a le dysponujesz również swoją wiedzą na temat
            lektury.
            • Gość: jc77 Re: temat o Makbecie !!! IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 04.05.06, 15:38
              ludzie a antygona??? moze byc???? jak sie porownaja makbeta do antygony
              • Gość: p Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:46
                tak... spokojnie:) niżej jest napisane:)
                • Gość: p Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:46
                  przepraszam, wyżej... niżej jeszcze nie:)
                  • Gość: meneva Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:54
                    hej, a jak myślicie: trzeba było sie rozpisywać na temat tego bohatera
                    antycznego, czy wystarczyło wspomnieć?
                    • Gość: rybka Re: temat o Makbecie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:06
                      mysle ze rozpisac i porownac na koniec:P
                      • Gość: meneva Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:08
                        a ja myślę, że nawet gdybym wiedziałą co pisać o tym Edypie, to by mi sie nie
                        zmieściło, a pisałam takim drobnym maczkiem....
        • maciej.stankiewicz Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 16:31
          o ja napisałem mniejwiecej o samo chociaż mśle że za dużo opiswałem że Makbet
          miał własny wybur a za mało przywołałem Edypa.
          O 3 jednościch wogóle ledwo wspomniałem na końcu bo akurat mi się przypomniało.
          I szkoda że nic nie napisałem o tym że czarownice to pragnienia Magbeta,
          przecież keidyś to wiedziałem a teraz wypadło mi z głowy :/

ps. A poprawne jest stwierdzenie żę czarownice w pewnym sensie przejeły funkcje
          antycznego chóru??
          • Gość: jeja Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:39
            A Odyseusz też może być bohaterem tragicznym? Też nie ma przecież wyboru musiał
            się tułać po świecie. A przepowiednia mówiła że śmierć dla niego przyjdzie z
            morza i tak było...
            • maciej.stankiewicz Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 16:45
              Ale Odysea z tego co wiem to nie jest dramat...
              • Gość: jeja Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:52
                kurde to niedobrze. Ale to mi calej pracy nie przekreśla chyba co??
                • maciej.stankiewicz Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 16:55
                  Porównanie było w zasadzie jednym z 3 poleceń zawartych w temacie wiec reszte
                  można mieć dobrze.
            • Gość: ja Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:57
              że się tak wtrącę, czy odyseja była dramatem?
              • Gość: mloda Re: temat o Makbecie !!! IP: *.telpol.net.pl 04.05.06, 17:06
                boze a ja napsialam ze oboje sa postaciami tragicznymi i ze kazda droga jaka
                prowadza prowadzi ich do nieuchronnej kleski.... pisalam o makbecie i edypie...
                niech mi ktos napisze kto sie na tym zna nie tylko ze sciag czy to sie
                strasznie mija z prawda?! teraz juz wiem ze makbet mial wybor...
                • Gość: twisty Re: temat o Makbecie !!! IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 04.05.06, 17:39
                  wiesz na dobra sprawe makbet tez moze byc uwazany za postac tragiczna, gdyz
                  jakby nie dopucil sie do zbrodni, bylby uwazany za tchorza w oczach zony, a ze
                  zdecydowal sie mordowac to tez stal sie tragiczna osoba gdyz doprowadzilo to go
                  do kolejnych zbrodni.. takze wiesz temat szeroki do interpreacji, co inni mysla
                  o tym?
                • hentyk255 Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 17:40
                  no ja wlasnie tez tak napisalem i teraz sie obawiam, ze bede mial cala prace
                  zle przez to!!!!! i jeszcze tak rozpisalem sie o jego zyciu!!!
                  Napiszcie prosze co myslicie o tym, bo naprawde sie martwie. Czy za to beda
                  odjete tylko punkty czy cala praca nie na temat.... plisss :(((
                • maciej.stankiewicz Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 18:13
                  N oco do tego że obydwie są tragiczne to nie ma wątpliwości.
                  A to że Makbet miał wybór to też nie jest raczej jakimś pewnym aksjomatem.
                  Był pod bardzo dużą presją, przepowiednia tak mówiła wiec ta decyzja była w
                  duzej mierze wymuszona chyba...
                  Myśle że to można na 2 sposoby interpretować...
                  • Gość: Sysia Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:01
                    jejku....ja tak dobrze znałam Makbeta...i tez napisalam ze nie mial wyboru bo
                    jesli zabije dunkana i zajmie tron to bedzie to sprezczne z jego etyka rycerska
                    jako wasala, ale jesli nie zabije dunkana i spełni wole zony to nie zreazlizuje
                    wlasnych marzen co do tronu oraz ambicji...ehhh....zle??:(
                • Gość: Gość Re: temat o Makbecie !!! IP: *.resetnet.pl 04.05.06, 18:15
                  Młoda, przestań się denerwować. I Edyp i Makbet to bohaterawie tragiczni.
                  Różnią ich jednak rodzaje tragizmu. Edyp - tragizm bohatera z dramatu
                  starożytnego (fatum,przed którym nie ma ucieczki, wybiera z racji
                  równorzędnych: prawda i szczęście, każdym wyborem sprowadza na siebie
                  nieszczęście, wina niezawiniona). Makbet - tragizm bohatera z dramatu
                  nowożytnego - patrz wyżej.
              • Gość: ironique odyseja to nie dramat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:21
                tylko epos!
    • Gość: Paulin Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:41
      hahaha, to na prawdę śmieszne, bo ja wczoraj dałam mamie do wylosowania co
      będzie na tej maturze, I WYLOSOWAŁA MAKBETA(!), moja siostra też od dwóch dni
      mówiła mi, że będzie coś z Szekspira;) Jak mi poszło to się jeszcze okaże, ale
      jak zobaczyłam tematy, to stres opadł totalnie.Pozdrawiam wszystkich, którzy
      wybrali ten temat!
      • kaukaska Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 18:45
        i co wzięłaś sobie do serca "szczęśliwą" rękę mamy i powtórzyłaś sobie? :))
      • natretna Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 18:47
        Ja napisalm tak jak ktos wyzej.
        Ze i makbet i Antygona byli bohaterami tragicznymi.
        Tylko w podsumowaniu dodalam ze Antygona nie miala na to wplywu. A Makbet mogl
        wybrac miedzy dobrem i zlem. Ale rowniez porownalam to do fatum poniewaz Makbet
        w momencie popelnienia zbrodni bedzie nieszczesliwy ale gdy jej nie popelni jego
        nie spelnione ambicje rowniez nie dzadza mu zyc.
        I takie tam. Duzo pokrywa mi sie z tym co pisza na gazecie w odpowiedziach. Ale
        kilka rzeczy skrzanilam w tescie. Mimo ze zawsze bylam dobra z czytania ze
        zrozumieniem. Tekst byl latwy rozumialam go a jednak bledy.
      • Gość: Malutkaa Re: temat o Makbecie !!! IP: *.bochnia.pl 04.05.06, 18:48
        Ja rowniez zrobilam podobnie jak niektorzy:( a mianowicie zinterpretowałam
        przytoczone fragmenty, opisałam ogólnie o bohaterze antycznym , ze jego los z
        góry skazany jest na klęske, ze bohater nei ma wplywu na sowje losy, jednak nie
        podałam przykładu bohatera(mysłalam ze mozna, a wrecz trzeba ogólnie=( ). Chyba
        nie powinni mi uniewarzniac matury? Prawda?:( W koncu za interpretacje
        fragmeentu dostane jakeis punkty?
        • Gość: Malutkaa Re: temat o Makbecie !!! IP: *.bochnia.pl 04.05.06, 19:03
          moze mi ktos odpowiedziec?
      • Gość: paweł Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:55
        ja napisałem ze jest Makbet tragicznym bohaterem, bo stał sie rozrywką
        czarownic :D to one mu to przepowiedziały. potem juz nastepuje jego
        zniszczenie moralne i upadek. przepowiednia tez byla u Edypa. On jednak za
        wszelą cene chciał ominąc te przepowiednie, ale mu nie wychodziło. Makbet sie
        zdecydował zabic, co nie znaczy, ze nie jest bohaterem tragicznym :)
    • Gość: nicniewiedząca Re: temat o Makbecie !!! IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:46

fatum, przeznaczenie, ironia tragiczna, katharsis, theatrum mundi, dramat
      antyczny, szekspirowski

obaj to bohaterowie tragiczni, wierzący w przeznaczenie, Makbet popełnia
      zbrodnię z własnych pobudek (ambicja, podsycanie żony), a Edyp jest z góry
      skazany na klęskę, ponieważ krąży nad nim fatum.

do tego odwołanie do Kordiana z "Kordiana" J. Słowackiego, kiedy chciał
      popełnić królobójstwo, zabić cara.
      i jeszcze "Zbrodnia i Kara", Raskolniow popełniający zbrodnie doskonałą i
      konsewekwencje tego czynu.
      wspomniałam o hamlecie :), w odniesieniu do Makbeta, który długo "zastanawiał"
      się nad popełnieniem morderstwa.

Może byc? :)

• natretna Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 18:59
        Nie wiem ale chyba Kordian nie byl dramtem Antycznym.
        "obaj to bohaterowie tragiczni, wierzący w przeznaczenie, Makbet popełnia
        > zbrodnię z własnych pobudek (ambicja, podsycanie żony)" to mam takl samo jak
        ty tylko ze dalej pisalam o Antygonie. Nad nia tez ciazylo fatum.
        • Gość: mim Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:43
          Kordian też jest według mnie bohaterem tragicznym, tak samo jak w pewnym sensie
          Raskolnikow, Wokulski trochę z tragizmu mają ale to nei są bohaterowie dramatu
          antycznego. Tego sie nei da ukryć...
          • Gość: meneva Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:50
            czy trzeba było cytować?bo ja sie po kolei odwoływałam do tych fragmentów,
            wyciągałam wnioski z kolejnych linijek, ale nie cytowałam...
            • Gość: czAxX Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:56
              Moim zdaniem cytować nie trzeba, choć nie ulega wątpliwości że praca z cytatami
              może być wyżej oceniona. Ale z cytatami też nie nalezy przesadzać. Z umiarem;)
              • Gość: miara klucz!!!!!!!!!!!!!1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:18
                mam pytanie: kiedy bedzie podany jakis klucz czy cos takiego przykladowe
                wypracowanie mnie nie urządza. bedzie jutro w wyborczej czy dadza to co jest na
                necie z niebieskimi odpowiedziami?
    • Gość: nicniewiedząca Re: temat o Makbecie !!! IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:14
      tak, bohater tragiczny to Edyp i do niego sie odnioslam.

a tych dwóch czyli Kordiana i Raskolnikowa jako analogia,za co mam nadzieję
      dostanę walor, jako przywolanie innych pozycji lektur, bohaterów którzy znaleźl
      się w podobnej sytuacji, że zbrodnia ponosi za za soba konsekwencje...

dadzą mi walor, za to? czy to jest poprawne?
    • Gość: trampkolin Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:17
      a czy to zle, gdy napisalam ze koncowy monolog Makbeta pełni rolę chóru, gdyż
      posumowuje całość i wynosi wnioski. Jakoś tak doczepilam sie tego monologu bo
      napisalam jeszcze, że jest to w pewnym sensie nawiazanie do katharsis i wzrusza
      odbiorców jdnak nie wywołuje tak wielu uczuć i wspolczucia jak antyczne
      tragedie... myślicie, że jest to do przyjecia? Jakos nie podpasował mi ten
      Makbet, wiec kombinowałam:P
    • Gość: Makbet Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:24
      No ja też wspomniałem o innych tragicznych postaciach ale to jakoś we wstępie do
      pracy. Właśnie wymieniłem Kordiana, Wokulskiego, Odyseusza i Edypa. Ale to tylko
      była wzmianka w sumie w rozpoczeciu.
    • Gość: Belzebub Antygona vs Edyp IP: *.chello.pl 04.05.06, 20:24
      Czy ktoś wie na pewno (np od nauczyciela), ze można było posłużyć się Antygoną
      jako bohaterką tragiczną, czy tylko Edyp był uznawany?
      • Gość: ironique Re: Antygona vs Edyp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:35
        Gdyby tylko Edyp był uznawany, to polecenie brzmiałoby "i przyrównaj do Króla
        Edypa".

Ludzie, nie panikujcie :) Będzie dobrze!
        • Gość: Belzebub Re: Antygona vs Edyp IP: *.chello.pl 04.05.06, 20:36
          ale w kluczu nie ma o Antygonie ani slowa : (
          • Gość: ironique Re: Antygona vs Edyp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 11:51
            Na pewno Antygona będzie ok. Niektórzy przyrównywali do Kreona. I też będą mieli
            dobrze.
    • Gość: W-A-Z-N-E Wazne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:24
      Jesli napisalem ze Makbeta i Edypa laczy przepowiednia. Ze Edyp z gory skazany byl na przegrana, etc. A nie napisalem, ze Makbet mial mozliwosc dokonania wyboru, to duzo moge stracic pkt?
      • hentyk255 Re: Wazne 04.05.06, 20:25
        tez jestem ciekawy!!!
      • Gość: CzAxX Re: Wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:26
        Człowieku ludzie tutaj mają problemy z postaciami które na pewno nie będą uznane
        a ty się martwisz o to czy Makbet wiedział o przepowiedni:P Odejmą ci może 1 pkt
        choć nie wydaje mi się:P
        • Gość: CzAxX Re: Wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:27
          Sorry miał możliwość wyboru a nie wiedział o przepowiedni.
          • hentyk255 Re: Wazne 04.05.06, 20:32
            po prostu sie martwie, bo nie jestem zachwycony swoja praca, nie tylko taki
            blad zrobilem, malo opisalem jego charakterystyki, skupilkem sie na calosci
            jego postaci i historii i nie wiem czy dobrze to zrobilem.
            • Gość: eee tam Re: Wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:56
              Ja też teraz napisałbym swoją prace inaczej. Teraz widze jakie głupoty
              porobiłem. Na szczęście na polskim mi nie zalezy zbytnio byleby zdać. Ważne są
              dla mnie dalsze przedmioty od których tak naprawde będzie zależała moja
              przyszłość. Myśle że mało komu podstawowy polski jest potrzebny dlatego ludzie
              nie martcie się. Ta postać czy inna, to czy Makbet wiedział czy nie nie powinny
              zaważyć na całości. Te 21 pkt każdy będzie miał. Nie ma co się łamać.
        • Gość: anna s Kiedy dadzą klucz???????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:28
          Kiedy dadzą klucz???????????? Czy wogule dadza do publicznej wiadomosci???
        • Gość: Belzebub Re: Wazne IP: *.chello.pl 04.05.06, 20:34
          > Człowieku ludzie tutaj mają problemy z postaciami które na pewno nie będą uznan
          > e

Ta Antygona nie edzie uznana?
          • Gość: CzAxX Re: Wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:52
            Hehe o matko :P Antygona i Edyp moim zdaniem to dobre przykłady
            • Gość: nyka Re: Wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:00
              Ale moment, jaki klucz? Macie na myśli to, co zostało podane na str. CKE?
              Przecież to bzdura. Owszem, odpowiedzi do czyt. ze zrozumieniem są może i
              poprawne, ale wypracowanie po pierwsze jest tylko przykładowe, a poza tym, po
              przeczytaniu chociażby wstępu, już widać, że wypracowanie to nie jest poprawne
              jeśli chodzi o poprawność względem tego nowego typu wypracowań.
              Dajcie spokój. Poczekajcie tydzień, dostaniemy klucz prawdziwy i każdy będzie
              miał jasność.
              Sama pisałam o Makbecie i Antygonie, liczę, że jest to poprawny przykład, bo w
              koncu Antygona była postacia tragiczną. W temacie nie było wzmianki "odnieś się
              TYLKO do króla Edypa", prawda?
              Nie panikujcie, będzie dobrze, musi być :)
          • goo2 Re: Wazne 04.05.06, 21:05
            a swoja droga moja kumpela pisala o hamlecie:/:/
            slyszalam tez zekoles pisal o konradzie wallenrodzie bo mu sie epoki pojeb****
            spoko antygona zaj przyklad
    • goo2 Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 21:04
      no raaaczej, ja tez pisalam o antygonie, swyluzujcie ludzie, swoja droga dobrze
      ze rano przeczytalam sobie streszczenie makbeta, pozdr. abiturientow
      • Gość: sierzchal Re: temat o Makbecie !!! IP: 83.14.143.* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:12
        Moi drodzy...
        Już się boję klucza, który mam nadzieję niebawem opublikują. Chyba nikt nie
        jest zachwycony przykładowym wypracowaniem, ale całość schematu odpowiedzi
        przygotowywana chyba była na szybko i tak.. o tyle o ile. Teraz najważniejszy
        problem czy ukochany klucz obejmie Edypa, Antygone, jakie dopuści możliwości
        interpretacyjne (omawiane wyżej- los czy wybór popchnęły Makbeta do zabójstwa)?
        Podejrzewam, że poza kilkoma wyjątkami maturzystów (odwołania do Odyseusza,
        Prometeusza, a nawet Raskolnikowa (czytanie ze zrozumieniem!:)) możemy spać
        spokojnie, bo nie wyzerują nam przecież prac, w których dokonaliśmy
        charakterystyki i trafnie dobraliśmy omawianych bohaterów. Przynajmniej mam
        taką nadzieję. A wręcz się modlę... :D
        Jeśli ktoś będzie miał informacje o upublicznieniu klucza, to dajcie znać.
        Tymczasem pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę powodzenia jutro
      • Gość: mloda Re: temat o Makbecie !!! IP: *.telpol.net.pl 04.05.06, 21:12
        moja babka od polskiego mowila ze mogl byc Edyp, Antygona i Kreon wiec luzik ;-)
        • Gość: CzAxX Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:20
          Za Odyseusza i resztre też im prac nie wyzerują. Tylko trochę punktów odejmą. To
          by było chore skoro się ma całą reszte dobrze.
    • Gość: paolka lolka Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:26
      a ja porówna;am do edypa i antygony ale tylko tak po jednym zdaniu bo mi sie miejsce kończyło i musiałam się streszczać. kurka pewni przepadnie mi z kilka punktów. pozdrawiam maturzystów. niech moc będzie z wami.
      • simsiara19 Re: temat o Makbecie !!! 04.05.06, 21:33
        ja też posałam o makbecie nic strasznego może zdam
    • Gość: lolka paolka Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:39
      i dodam ze pisałam o makbecie bo to jedyna książja jaką przeczytałam ( i to jeszcze w gimnazjum) a do tego do dzis pamietam super przedstawienie własnie "Makbeta" a Chłopów nie znoszę nawet streszczenie było do niczego. jeszcze raz pozdrawiam i powodzenia
      • Gość: Malutka Re: temat o Makbecie !!! IP: *.bochnia.pl 05.05.06, 07:44
        Myslicie ze, mi zalicza prace jesli nei odwołałam sie do konkretenj posatci
        antycznej, tlyko napisałam ogolnie o bohaterze antycznym? że ciazy na nim fatum
        , jego los z gory skazany jest na kleske, itd. Napsiałam o tym kilka zdna,
        natomiast w całosci zinterpretowałam przytoczony fragment i charaktrerystyke
        makbeta.
        Pliss odpowiedzcie
        • Gość: maja Re: temat o Makbecie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 11:29
          mysle ze mozesz nie dostac kilku punktow za okreslenie postaci ale jak reszta
          bedzie ok a jest jak mowisz - to bedzie dobrze:):)napewno zaliczą!
          • Gość: venu Re: temat o Makbecie !!! IP: 80.54.200.* 05.05.06, 13:03
            Ja z koleji napisałam,że do zbordni pchnęła Magbeta żona, jego ambicja i słaba
            psychika(uległość wobec Lady Makbet)...Nie wiem czy dobrze,więc czekam na
            klucz. Oby się pojawił:) A dramat antyczny,który wybrałam to Antygona,czyli jej
            wybór prawa boskiego(spowodowany miłością do brata).
        • Gość: ja Re: temat o Makbecie !!! IP: 81.15.189.* 05.05.06, 19:39
          to samo zrobilam:| zaliczyc zalicza, oby tylko malo pkt bylo za ta postac
          antyczna:)
    • Gość: nabla Re: temat o Makbecie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 19:59
      Hmm... nie jestem pewna czy Makbet mógł całkowicie sam dokonać wyboru. Wg mnie był on więźniem własnych namiętności i to przyczyniło się do tragizmu postaci.
      • Gość: Tom Re: temat o Makbecie !!! IP: *.resetnet.pl 05.05.06, 20:25
        Skoro, jak piszesz,Makbet był więźniem własnych namiętności i dlatego nie mógł
        całkowicie sam dokonać wyboru, to kto dokonał??? Własne namiętności Makbeta
        dokonały wyboru za Makbeta??????? Gdzie tu sens!
        • Gość: stary belfer Re: temat o Makbecie !!! IP: *.e-wro.net.pl 05.05.06, 22:02
          Tragizm Edypa polega na tym, że o jego losie decyduje potężna, niepojęta siła
          zewnętrzna- fatum.Nie ma on wplywu na swoj los. Tragizm Makbeta zaś polega na
          tym, że o jego losie decydują potężne, niepojęte dla bohatera siły wewnętrzne,
          namiętności, nad którymi on zupełnie nie umie zapanować.Obaj bohaterowie nie
          panują nad swoim losem, ale obaj z innych powodów.Jednak w kluczu-wypracowaniu
          pojawiła się heglowska koncepcja tragizmu, polegająca na postawieniu bohatera w
          sytuacji wyboru między dwoma równorzędnymi racjami. Ta koncepcja pasuje do
          Antygony i Kreona, ale do Edypa i Makbeta, to już mocno naciągana moim zdaniem
          interpretacja. Trudna w każdym razie do udowodnienia.
          • Gość: gość Re: temat o Makbecie !!! IP: *.chello.pl 05.05.06, 23:05
            słuchajcie w odpowiedziach pierwotnie podany jest Edyp. Ja mam pytanko czy jak ktoś porównał tragizm Makbeta do Antygony to ma dobrze ?
            P.S Zestawiając oczywiście Makbeta do Antygony na zasadzie przecieństw tzn że Makbet był praktycznie ukierunkowany w swoich działaniach przez Lady Makbet, a Antygona wręcz przeciwnie była zdeterminowana nie bała się konsekwencji ze strony Kreona etc. Mam nadzieje że takie zestawienie też będzie brane pod uwagę w końcu to postać dramatu antycznego jak Edyp o którym zupełnie zapomniałem. Proszę o odp.
            • Gość: nauczyciel Re: temat o Makbecie !!! IP: *.e-wro.net.pl 06.05.06, 11:23
              Antygona jest też bohaterem dramatu antycznego i może być omawiana przy tym
              temacie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka