Gość: dawna maturzystka Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 09:40 jak to jest ? maturzysta - syn mojej koleżanki piszać maturę z polskiego słał smsy do niej, ona - jemu maile na komórkę, po uprzednim odnalezieniu tematu w internecie, a podobno nie wolno było wnieść niczego na salę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MORAL Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 10:41 powiem ze ja tez nie sciagalem...i co z tego jesli ktos sciaga,jesli nie jest glupi i potrafi sciagnac to niech to robi. ma przeciez takie umiejetnosci ktorych my tzw...fair players ...nie nabylismy i dla mnie to nie jest zle ze ktos sciaga i zalicza bo tak naprawde jesli zalicza to znaczy ze zna temat i wie co ma sciagnac a nie klepie glupoty tylko by klepac...a po drugie jesli was gryzie ze ktos sciagal i dostal dobra ocene..hehe...lepsze od kogos z was i macie mu to za zle...to powiem wprost...trzeba bylo sie samemu lepiej przygotowac a nie zwalac swoja niewiedze na kolegi sciage...nie rozumiem tego czemu ciagle zazdrosci sie i zlowróży innym bo byli sprytniejsi lepsi...UCZYMY SIE I ZDAJEMY TYLKO DLA SIEBIE NIE DLA INNYCH...I TEGO SIE UCZYMY CALE ZYCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dooh Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 12:09 Dobrze ze przeczesali troche sciagajacych zamieniajac grupy. Jak nie patrzec to oszustwo i zapobieganiu jemu jest jak najbardziej fair. Zlodzieje nie podnosza halasu o to ze ich policja gania a tutaj slychac lamenty "aaa zobaczylem u kogos i mial wszystkie odpowiedzi inne, jezusicku co zrobic" - trzeba bylo patrzec w swoja kartke i o oszukiwaniu nawet nie myslec. Egzamin w takich przypadkach po prostu dowiodl braku umiejetnosci samodzielnego myslenia. Jak ktos jest glupi to nie musi zaliczyc matury i tak powinno byc. Przyklady z polskiej polityki pokazuja ze wystarczy byc technikiem rolnikiem by zostac wicepremierem, wiec chyba nie ma sie czym smucic. over&out __ maturzysta_za_rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martuśka Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 12:47 Ja miałam ściągi na angielskim, ale na szczeście nie były mi potrzebne. Cieszę się że nie ściągałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
karla25487 Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 07.05.06, 14:27 Rece opadaja.Tacy ludzie potem beda lekarzami/prawnikami/nauczycielami. A nie pomysleliscie nigdy ze milo po prostu byc inteligentnym,miec wiedze, potrafic wyjasnic sobie wiele zjawisk? Chcecie wyjezdzac za granice nie znajac jezyka? W liceum duuzo imprezowalam ale tez uczylam sie. Mam co wspominac po tych trzech latach ale tez zdalam dobrze te mature i potrafie sie wypowiedziec na wiele tematow. Kiedy wyjade za granice nie bede miala problemow z podstawowymi sprawami. Przede wszystkim zas mam satysfakcje ze wszystko co osiagne badz nie zawdzieczam samej sobie. Poza tym kazdy z nas wie ze sciaganie jest zle, wiec nie rozumiem tych zalosnych protstow rozpowszechnionych min. na tym forum MACIE PRETENSJE DO OKE ZE NIE MOGLISCIE SCIAGAC? Boshe..posluchajcie samych siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobody Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: 87.207.254.* 07.05.06, 15:00 kto sciagal na angielskim ma prblem - byly pomieszane odpowiedzi i zadania ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nejt Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 15:07 Nikt nie cieszy sie z tego, ze ktos sie przejechal na sciaganiu - mi osobiscie nawet zal tych ludzi, bo dobrze ich rozumiem. Sama wpadlam w panike, gdy zobaczylam u osoby siedzacej przede mna zamalowane krateczki w zupelnie innych miejscach niz na mojej karcie odpowiedzi i przez kilkanascie minut rozwazalam co z tym fantem zrobic. Bylam zbyt pewna swego i postawilam na siebie. Jesli chodzi o inne metody sciagania to nie wchodzily w gre. Podczas egzaminu nawet nie mozna bylo sie odezwac, a torby kazano nam zniesc do szatni by unkinac prawdopodobienstwa, ze komus zadzwoni telefon na sali. Nastraszono nas nawet, ze gdy do takiej sytuacji dojdzie to anuluja nam wszystkim egzamin - ale to juz raczej fantazje starego belfra;) Takze przynoszenie wszelakich sciag mijalo sie z celem. Nie wiem czy pamietacie, ale na egzaminie gimnazjalnym tez byly pozmieniane kolejnosci odpowiedzi, ale wtedy nie bylo czegos takiego jak zamiana ich tresci, wiec mozna bylo sie spodziewac takiej zagrywki ze strony CKE. Naprawde przykro bylo mi patrzec na miny ludzi, ktorzy dowiedzieli sie ze postawili na zlego konia i spisali wszystko. Mam nadzieje ze chociaz zdadza - chociaz czy robi to im jakas roznice? Wprowadzenie "nowej matury" mialo zobiektywizowac wyniki i dac wszystkim rowne szanse, ale takze wyeliminowac precedens notorycznego sciagania, ktory jak wszyscy wiemy mial miejsce na starej maturze. Mysle ze mozna pogratulowac CKE pomyslu na rozne wersje testow - jak widac nie sa tacy glupi jak sie wszystkim wydawalo. Element zaskoczenia niestety ugodzi tylko w nasz rocznik (nastepne juz nie beda zagladac w cudze karty), wiec to moze bardziej my jestesmy krolikami doswiadczalnymi ktorym nie powiedziano o calej sytuacji. No coz, takie sa prawa rynku i chociaz raz w lepszym polozeniu znalezli sie Ci uczciwi, niesciagajacy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 16:55 Te pretensje o zastosowanie podziału na grupy to głupota. Naprawdę ściąganie jest w naszej mentalności chyba. Ja co prawda nie miałem problemów, ale kiedy po podstawie rozeszło się, że są grupy, to na rozszerzeniu po rozdaniu arkuszy porównaliśmy szybko numery prac i kazdy juz wiedział która z osób siedzących naokoło niego ma tę samą grupę a która ma inną. Dałem koleżance przepisać pare odpowiedzi i wszystko było wporządku. A podstawa była na tyle prosta, że kazdy, kto zasługuje na 30%, powinien dojsc do wniosku, że są grupy, bo odpowiedzi na niektóre zadania były banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
sygryda Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 07.05.06, 18:29 Ech, z tym ściąganiem to jest jeszcze jedna sprawa - może ktoś już to wcześniej napisał, ale nie czytałam wszystkich postów. Faktycznie matura jest teraz cholernie ważna, bo studia i te sprawy. Ja maturę pisałam w zeszłym roku. I przyznam szczerze, że szlag mnie trafiał jak słyszałam, że ktoś gdzieś ściągał, że nauczyciele nie pilnowali lub podpowiadali. Bo ja pisałam uczciwie i nas pilnowali uczciwie. I nie chciałabym, żeby z tego powodu, że moje liceum i ja byliśmy w porządku ktoś zajął mi miejsce na studiach, bo miał ściąge... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robertosss Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.devs.futuro.pl 07.05.06, 18:37 W naszej klasie podczas matury nauczyciele tak lookali ze o BOZE :| 2 z przodu... jedna z tyłu... i nawet nie mozna było głowy obrócic ;/ Nawet nie chodzi o samo ściąganie ale jest to KRĘPUJĄCE jak sie na Ciebie ktos lampi 120minut :| w innej klasie koledzy opowiadali ze był luz... ale i tak nie ma za bardzo co sciągać :| Ew... writingi na angielski - ale i tak tematy były lekko pokopane, Odpowiedz Link Zgłoś
jingla Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 07.05.06, 18:54 pisalam mature w zeszlym roku i tak jak Ty, nomanda, nie sciagalam ciesze sie z tego tym bardziej, ze okazalo sie, ze to byla ostatnia szansa na uczciwosc. na studiach jest o wiele gorzej jesli chodzio sciaganie, chociaz i tu wypadam grzeczniej od reszty studentow;P Odpowiedz Link Zgłoś
wcale_gola Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 07.05.06, 19:18 Na maturze nie ściągałam, bo siedziałam w pierwszej ławce, a poza tym wolałam się skupić na tym, co mam pisać. To co przeczytałam tu przeraża mnie. Ludzie - jak ktoś jest słaby z polskiego, to niech pisze, na ile go stać i nie oszukuje siebie i innych, że jest świetnym humanistą. Co mu z tej 4 czy 5? Pewnie i tak pójdzie na studia nie-humanistyczne. I odwrotnie ze ścisłymi. Rozumiem strach, sama bałam się, że nie zdam, a dostałam 5ki. I teraz przydaje mi się na studiach ta wiedza. Ale matura to zwieńczenie wysiłku kilku lat liceum, pokazanie tych umiejętności, których nabyło się długim procesem(czytanie ze zrozumieniem, listening i in.). Żadna ściąga tego nie zastąpi. A jeśli ktoś naprawdę sobie nie radzi, tak że tylko ściąga mu pomoże, to nie ma sensu iść na studia, i tak uczelnie są przeludnione. Życzę tegorocznym maturzystom sukcesów!...ale nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
aisuga1 Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :-) 07.05.06, 19:31 Nie warto ściągać. To i tak nic nie pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
senna87 Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 07.05.06, 19:55 nie ściagałam i wogóle mi nie żal tych osób które teraz panikują bo spisały odpowiedzi od kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_kasis haha :) 07.05.06, 22:07 JEsli ktos sciagal, np. z angola to ma maly problem taka...niespodzianka! bo byly grupy...bodajze 4 ?! A poza tym...sciagac?! NA maturze? i z czego zrobiliscie sobie sciagi? A nawet jesli nie z wlasnych "zrodel" to od kogos? Przy takim pewniaku siedzieliscie?! przeciez to absurd ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justi Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.adsl.wanadoo.nl 08.05.06, 09:03 Polska jest jednym z nielicznych krajow, o ile nie jedynym, gdzie cwaniactwo jest uwazane za zalete. Nic dziwego, ze naszym dyplomom sie za granica nia wierzy i ze mamy taka opinie w swiecie, ze nas sie tak a nie inaczej traktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:17 W Życiu obowiązuje prawo Dżungli. Ten który sobie umie poradzić idzie dalej inny odpada, wiążę się to niestety z zaniedbaniem pewnych no.. wartości (chociaż nie lubie tego słowa). Sam mam kumpla, który ściągał na Angliku i jest w 90% przekonany, życie to sztuka wyborów. To, że ja ściągam to moja sprawa(bo tak jak piszecie to JA odpisuje, kłamię itp.) może poprostu nie jestem alfą i omegą i wszystkiego nie mogę pojąć ale w naszym kraju nie będzie nikogo obchodziło że to jest mega trudne itp. liczy się to jakzdałem ten piprzony egzamin i nic więcej ale osobiście najpierw myśle jak się nauczyć a gdy już nie mogę robię ściągę a wiecie czemu... bo to chociaż dodaje mi pewnośći, moge z niej nie skorzystać ale czuję się z nią poprostu dobrze i możecie mnie uważać za jakiegoś półgłówka ale tak jak rozumiem ten zagmatwany temat. Chwała tym co nie ściągają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 09:30 nie :) siedziałam w pierwszej ławce, więc nawet nie było jak, ale zapewniam, że dopóki się nie dowiedziałam po wyjściu, że były grupy to wcale się tak nie cieszyłam z tej miescówki przed komisją ;) post factum to ciężko się szczerze odpowiada na takie pytania, nagle jakiś wysyp moralności. trochę tolerancji dla ludzkich słabości. Odpowiedz Link Zgłoś
login103 Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 08.05.06, 10:14 oj moi drodzy myslicie sie mówiac ze sciaganie jest złe i trzeba liczyc na siebie , moze i na maturze tak jest bo jest mało informacji ale na studiach kazdy z was bedzie miał sciage i bedzie zrzynał ze swioich materiałów albo od sąsiada tam wiedza na kazdym egzaminie jest taka jak cała matura a miej takich egzamów 5 na semestr ??? i co wtedy , młodzi jestescie i tyle a ta cześć która wypowiadajac sie miała mature bardzo dawno temu zmieniła sie 100 razy i na 100% sciagała w swoim zyciu nie raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:02 Jak się studiuje to co się lubi to nie potrzeba mieć ściąg...mówię to z własnego doświadczenia , aczkolwiek wierzę, że jak np humanista pójdzie na jakąś matematykę to faktycznie albo ściąga,albo duużo samozaparcia i przełamanie słabości,albo studia "papa" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusia_w_pracy Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.krynica.szkola.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:07 No właśnie. Ściągi z życia też sobie napiszecie?;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:10 E tam ściąge od razu książke pt "Życię w pigułce - czyli zbiór ściąg gazetowych maturzystów". Praca zbiorowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:12 Miało być Życie a nie Życię cozywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusia_w_pracy Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.krynica.szkola.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:14 A potem byli maturzyści napiszą książki z gatunku autobiografii - "Jak ściągałem na maturze" i "Jak nie ściągałem na maturze" ;)) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... to zależy na jakich studiach IP: 64.124.166.* 08.05.06, 18:12 u nas z reguły na egzaminach można było korzystać z czego się chciało a i tak ciężko było do stać 3 (każdy miał inne pytania i czasu było mało, więc nie mogło być mowy o współpracy z kimś innym). Taki urok studiów technicznych. Liczy się myślenie a nie pamięć. I chyba takie podejście powinno panować na wszystkich egzaminach, przynoś ze sobą co chcesz ale to co napiszesz oceniane będzie pod kątem twojego myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.chello.pl 08.05.06, 11:39 a złapali kogoś u was na egzaminie jak ściągał?U nas był taki przypadek.Na poprawkowy musi isc facet ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ściągacz Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 13:01 Ściągałem mialem cały garniak w ściągach i nikt mnie nie widział n iech mi ktos teraz naskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 13:04 Podaj PESEL cwanaiczku to zobaczysz czy ktoś ci naskoczy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nejt Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 13:44 Alez absolutnie Sciagaczku nikt Ci nie naskoczy. Normalnie jestes idolem, beda wielbic Cie tlumy, ale jak przyjdzie co do czego, to zapytany o banalne rzeczy zblaznisz sie przed nimi. Przyklad z zycia: nasz szanowny nowy minister gospodarki morskiej, ktory nie jest w sanie wymienic nawet 5 ryb polawianych na Bałtyku;)Śmiać sie czy płakać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 13:51 A to nie słyszałem tego :)) Ooo to przebił Gosiewskiego i "rekonstrukcje" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 14:22 hej:) na tegorocznych maturach pisemnych które pisłam nic nie dało się ściągnąć...zresztą nik nie miał takiego zamiaru bo wszyscy się bali że to może przez nich sokńczyć się cała matura ale to dobrze bokażdy liczył tylko na siebie...swoją wiedzię...a czy dobrze wypadniemy to okaże się w lipcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelinka Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 15:04 Jak narazie mam za sobą polski i wos. Przyznaję, że nic nie ściągałam. Nie robiłam sobie nawet żadnych ściąg, bo wiedziałam, że nie będę z nich korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.utp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 15:48 A pozniej przez tlumy tych sciagajacych w tym kraju jest jak jest- oszusci i zlodzieje na kazdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: 80.54.108.* 08.05.06, 18:25 Czy wiecie, że na angielskim były grupy. Nie można było ściągać od siebie. Zorientowaliśmy się po I arkuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 19:45 a ja sciagalem i jest mi z tym dobrze:D 0 bledow na maturce :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 19:49 0% błędów, 100% głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
gagatka_gagatka Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 08.05.06, 19:54 Ja bym chciała zobaczyć minę prezesową, jak zobaczy swoje wyniki. Bo że 100% samozadowolenia teraz, to widać. A prezes w ogóle wie, o czym pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
gagatka_gagatka Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 08.05.06, 19:55 Tfu, "o czym pisaŁ" na maturze, oczywiście. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nell Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:19 nie ściągałam ani na polskim ani na angielskim. nie zamierzam na matmie ani na niemcu.a na gegrze ściągać nie trzeba....wieć na maturze będe uczciwa. ale sciągałam z histy, bioli, chemii, i wielu innych przez 3 lata. choć jestem bardzo dobrą uczennicą to niestety ( a może stety) też dyslektykiem i nie potrafie kuć. wybawieniem jest dla mnie nowa matura, w której liczy się przede wszystkim inteligencja i kreatywność... bo mam się czym popisać :)pewnie problem z koncentracja nad książkami mam nie tylko ja. poprostu tacy jestesmy niedoskonali ale tez nie ułomni. ja mowie inni. niesprawiedliwością jest zmuszanie nas wkuwania. wielu z was bardzo bardzo krytykuje ściągających. niektórzy wulgarnie, pewnie kiedyś próbowaliście ale nie daliście rady. ściąganie wymaga i odwagi i silnych nerwów. ja bylam w pierwszeuj klasie tak baznadziejna ze nauczycielka wyczuła mnie zanim wyciągnęłam swoja karteczke... ale praktyka prowadzi do perfekcji. sprobujcie! choć nie radze próbować na maturze tym niedoświadczonym. a życie i tak jest niesprawiedliwe...a i po co wam wykształcenie, spójrzcie na tych na górze... uczciwie uczcie się języka i emigrujcie. p.s powodzenia ściągającym... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary z innej beczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 23:04 Hej maturzyści!Czy oprócz świadectwa dojrzałości otrzymacie tylko jeden jego odpis?(czy mozecie składać podania tylko na dwa kierunki?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANONIM Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 12:10 ŚCIĄGAŁAM I ŻLE NA TYM WYJDE BO SIE OKAZAŁO ŻE NA ANGIELSKIM BYŁY GRUPY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majek po maturze wiec moge wam pokazac moja tajemnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 13:33 to stronka na ktorej byl przeciek www.mgcluster.net/mgpl_world1/?ac=vid&vid=17017405 Odpowiedz Link Zgłoś
uasic Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 11.06.06, 21:55 nomanda napisała: > Ja nie ściągałam i cieszę się z tego, zawsze warto ufać sobie! Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczot Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:01 monstersgame.pl/?ac=vid&vid=17038659 Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.zietek1 Re: Przyznajcie się, ściągaliście na maturze?? :- 04.11.06, 16:06 nie ja jeszcze nie pisalam i nie zamierzam ściągać Odpowiedz Link Zgłoś