05.05.06, 17:58
A ja mam taki problem. matura z polskiego w porządku, dobrz mi poszło. Problem w tym, ze chyba mam nieprawidłowo zakodowaną pracę. otóz szanowna komisja powiedziała, ze PESEL nigdzie sie nie wpisuje a w miejscu, gdzie pisze zeby wpisac, trzeba nakleic naklejke z PESELEM ( tj. na pierwzej stronie i na karcie odpowiedzi). No wiec tak zrobila cala sala. Tak samo na rozszerzonym. Dzisiaj pisze angielski i patrze ze tu inaczej koduja. Pozniej to sprawdzilem i okazalo sie ze na polskim nie tak mialo byc wypelnione. Ale komisja prace przyjela, bo bylo wypelnione jej sposobem Pytanie moje brzmi: CZY ZALICZĄ MI MATURE? W koncu pesel jest na swoim miejscu, tyle tylko ze nie wpisany, ale wklejony. Ktos sie zna na tych procedurach. Bede wieeeeelce wdzieczny za odpowiedzi, bo sie trzese z nerwów. Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: myszka Re: Kodowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:00
      a skad miales naklejke z peslem???? y nie mielismy takich naklejek my mielismy
      tylko z kodem szkoły??? a pesel trzeba bylo wpisac samemu długopisem i z tyłu
      zakodowac malujac odpowiednie pole.
    • pioneerka Re: Kodowanie 05.05.06, 18:01
      ja miałam identyczną sytuację.... Brak mi sił normalnie.....:( Wszystko muszą komplikować... Też nie mam pojęcia co z moją pracą
      • Gość: senna87 Re: Kodowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:04
        No właśnie skad Wy mieliście naklejki z peselem? ja dostałam tylko takie z
        kodem szkoły. A pesel z przodu i ten totolotek z tyłu i data urodzenia z tyłu
        tez.
    • pioneerka Re: Kodowanie 05.05.06, 18:06
      zamiast ustalić jasne zasady, to.... szkoda słów. Ja miałam w sumie 4 naklejki.A
    • Gość: nomanda Re: Kodowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:06
      a wpisywaliście kod ucznia z tyłu karty odpowiedzi?? (tam po drugiej stronie)
      wiecie o co chodzi? Bo ja na polaku wpisywałam a na angolu już nie..
      • pioneerka Re: Kodowanie 05.05.06, 18:08
        ja nie.U mnie chyba nikt. Na próbnej było wszystko jasne...a teraz....?ehhh...
      • tymon345 Re: Kodowanie 05.05.06, 18:09
        Pioneerka, tez wkleilas na poczatku zamiast zapisac? No to nie jestem sam. Ale wiesz u nie cala sala tak ma,a poza tym to wina komisji, bo sprawdzila przed oddaniem czy wszystko jest poprawnie zakodowane. Moze nas za to nie obleja?
        • tymon345 Ale tutaj jeszcze o tym masz 05.05.06, 18:12
          matura.onet.pl/1,127,8,19638576,55002293,2172585,0,forum.html
        • senna87 Re: Kodowanie 05.05.06, 18:14
          kod ucznia to wpisuje egzaminator.
          Ale wiecie u mnie to te komise jakies nie teges były. Np na angielskim to sie
          bardzo zdziwili jak im powiedzielismy ze zaznaczamy odpowiedzi na karcie
          odpowiedzi też:-/
        • pioneerka Re: Kodowanie 05.05.06, 18:14
          :/ nie strasz...... wkleiłam w te miejsca gzie trzeba było wpisać pesel no i w te, gdzie było miejsce na kod szkoły. Mi facetka jeszcze przed oddaniem zerknęła i nic nie mówiła, że jest coś nie tak......
        • pioneerka pytanie!!!!! 05.05.06, 18:28
          czy musieliście zamalowywać kwadraciki z datą urodzenia pod peselem na karcie odpowiedzi?
          • tymon345 Re: pytanie!!!!! 05.05.06, 18:30
            Nie.
          • senna87 Re: pytanie!!!!! 05.05.06, 18:30
            tak. to miałam na myśli pisząc o "totolotku"
            Cos mi się wydaje ze może być afera z tym kodowaniem. Ale pewnie będą działać
            na naszą korzyść, a ewentualne konsekwencje poniosą niedoinformowane komisje i
            juz:-)
            • pioneerka Re: pytanie!!!!! 05.05.06, 18:37
              a u mnie nie było czegoś takiego. Jedna dziewczyna zaznaczyła to, a facetka pobiegła do dyrektora z pytaniem czy taka praca będzie ważna.Przecież to paranoja!!!!Ale najlepsze jest to,że dwie różne komisje
              miały odmienne zdanie co do wpisywania peselu...
              • tymon345 Re: pytanie!!!!! 05.05.06, 18:42
                Mysle,ze nawet tak zakodowane prace uznaja za dobre. Grunt ze pesel tam jest a to czy napisanny, czy naklejony... Poza tym przgladam terz internet i wielu ludzi robilo tak jak ja, wiec sie nie a czym martwic.
                • pioneerka Re: pytanie!!!!! 05.05.06, 18:51
                  też mam taką nadzieję.... Tylko,że czuję, że to nie jest jeszcze koniec "maturalnych nieścisłości"... a to odbija się tylko i wyłącznie na nas niestety...
                  • Gość: tymon345 No, nie? IP: *.rtk.net.pl 05.05.06, 18:53
                    Tylko strach.
    • Gość: aa Re: Kodowanie IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:12
      dla uściślenia, u mnie bylo tak:

dostawalas 2 naklejki z kodem szkoly, jedna naklejalas na 1 stronie, 2 na
      ostatniej
      wpisywalas swoj pesel na 1 stronie, wpisywalas i zaznaczalas to samo na
      ostatniej
      wpisywalas jeszcze numer ucznia, ktory powinni Tobie dostarczyc z przodu i z
      tylu
      • pioneerka Re: Kodowanie 05.05.06, 18:19
        ale jaja... U mnie nic poza naklejkami i datą urodzenia się nie wpisywało. Tylko,że dzisiejsza komisja troszkę się temu dziwiła, a było już po fakcie. Wczoraj tak nam kazali,więc.... Pogubić się można....
      • senna87 Re: Kodowanie 05.05.06, 18:20
        nas nie ponumerowali. tzn nie mieliśmy zadnych numerków.
        • Gość: mloda kod ucznia IP: *.telpol.net.pl 05.05.06, 18:56
          a my wpisywalismy z tylu tam kod ucznia
    • Gość: marta Re: Kodowanie IP: *.iscnet.pl 05.05.06, 19:18
      Wszystko o kodowaniu znajdziecie tam
      www.oke.poznan.pl/pliki/egzamin_maturalny/procedury_mat_20060116.pdf
      na stronie 13
      dla jasności kodowanie polega na
      1. wpisaniu swojego numeru PESEL na arkuszu egzaminacyjnym i karcie odpowiedzi
      2. przeniesieniu numeru PESEL na matrycę znaków cfrowych (to podobne do
      totolotka)
      3. wpisaniu daty urodzenia na karcie odpowiedzi
      4. wpisaniu kodu zdającego na stronie tytułowej arkusza i na karcie odpowiedzi
      (zgodnie z zaleceniem OKE)
      5. naklejeniu pasków kodowych szkoły na arkuszu egzaminacyjnym i karcie
      odpowiedzi w miejscach do tego przeznaczonych

jeżeli przewodniczący szkolnego zespołu egzaminacyjnego (najczęściej dyrektor)
      zalecił inaczej to po prostu dupa wołowa a nie dyrektor.
      Moim zdaniem, jezeli pomyłka w kodowaniu wynika z dupowatości dyrektora, to w
      żaden sposób uczniowie nie ponosza za to konsekwencji.
      • Gość: marta i jeszcze... IP: *.iscnet.pl 05.05.06, 19:28
        ... w zeszłym roku kod ucznia wpisywali uczniowie podlegający tylko pod
        niektóre OKE (dokładnie nie pamietam jakie), więc może w tym roku tez była taka
        zasada.
      • nikistka Re: Kodowanie 06.05.06, 11:51
        Na szczescie moj dyrektor to dyrektor, a nie dupa wolowa :) Nauczyl wszystkie
        komisje, jak sie koduje prace i nie bylo zadnych watpliwosci. A koduje sie tak,
        jak napisala marta.
      • rabbani Re: Kodowanie 06.05.06, 21:27
        Co do naklejek z peselem ucznia, które niektórzy mieli a inni nie to spieszę
        poinformować iż w szkołach podległych OKE Kraków uczniowie otrzymywali paski z
        kodami szkoły oraz z peselami i naklejali je, zamiast zakreskowywać pesel na
        matrycy znaków. W reszcie Polski takich naklejek nie mieli - a jeżeli były
        jakieś nieścisłości tyo rzeczywiście jest ewidentna wina Przewodniczącego
        Zespołu Nadzorującego - czyli osoby odpowiedzialnej za przeprowadzenie matury w
        danej sali. Cóż trzeba było iść do szkół, gdzie nauczyciele i dyrekcja
        sumiennie podeszli do matury - jak na przykład w naszej w Trzebini...
    • Gość: tymon34 Ja napisałem do Oke IP: *.rtk.net.pl 06.05.06, 11:05
      i do Cke. Kto wie, moze odpowiedza jak to powinno byc
      • pioneerka Re: Ja napisałem do Oke 06.05.06, 14:12
        Tymon, wątpię czy się doczekasz.... Ale gdyby coś, to napisz od razu.
    • sara_87 Re: Kodowanie 06.05.06, 11:58
      senna87 napisała:

> kod ucznia to wpisuje egzaminator.

chyba swój??

ja musiałam wpisac na pierwszej stronie swój kod, pesel, nakleic naklejkę z
      kodem szkoły

na ostatniej tylko swój kod

na przedostatniej tam gdzie karta odpowiedzi wpisłam: swój pesel, zaznaczyłam
      kwadraciki odpowiadające poszczególnym cyfrom peselu, wpisałam datę urodzenia i
      nakleiłam drugą naklejkę z kodem szkoły.

Dyekcja powiedziała nam dokładnie co i jak przed maturą, poza tym każda komisja
      nadgorliwie sprawdzała czy każdy wypełnił wszystko idealmnie, czasem nawet
      sprawdzali z dowodem czy pesel dobrze wpisaliśmy :)
      • Gość: franek Re: Kodowanie IP: 82.160.77.* 06.05.06, 21:29
        W OKE Krakow mamy naklejki rowniez z numerem pesel wiec nie musimy wypełniac matrycy znakow a tam tylko przyklejamy naklejke, jezeli pesel jest na pracy naniesiony a cos jest zle wypelnione to poprostu komputer odrzuci taką pracę i wtedy będzie wprowadzona do systemu recznie, co nie powoduje zadnych konstekwencji.
        • Gość: rybka Re: Kodowanie IP: *.res.pl / *.res.pl 07.05.06, 11:21
          Zgadzam się OKE Kraków dostarczyło również naklejki z numerem PESEL i tym
          sposobem naklejke z kodem szkoły nakljalismy na I stronie arkusza, potem
          wpisywaliśmy PESEL w kratki i kod zdającego nastepnie na karcie odpowiedzi
          wpisywalismy date urodzenia, pesel i na tych czerownych kratkach naklejaliśmy
          naklejke z numerem PESEL, nastepnnie u dołu karty odpowiedzi naklejka z kodem
          szkoły :)
        • Gość: Tymon34 i tak dale Odpowiedź Oke na mój list IP: *.rtk.net.pl 08.05.06, 07:20
          Zasadniczo naklejka z kodem szkoły i naklejka z nr PESEL wystarczają, aby zidentyfikować pracę ucznia. Dodatkowe wpisanie numeru PESEL ręcznie jest zabezpieczeniem w przypadku gdy nalepka z kodem kreskowym będzie nieczytelna. Podobnie dodatkową informacją jest kod ucznia na odwrocie karty odpowiedzi. Reasumując, nie powinno być problemów z pracą zakodowaną tak jak Pan opisał. W kolejnych egzaminach proszę jednak stosować wszystkie elementy kodowania pracy.

OKE w Krakowie.

Wiec zyjemy spokojnie.
          • Gość: pioneerka Re: Odpowiedź Oke na mój list IP: *.centertel.pl 08.05.06, 17:09
            ufffff..... kamień z serca....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka