Gość: AgattI Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:33 Lol, ludzie, to był banał, z postawy własnie sprawdziłam i wyliczyłam około 90 procent. Z rozszezonej trudno wyliczac, ale na pewno nie gorzej niz podst...pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Do MArty IP: *.ust.tke.pl 08.05.06, 17:40 Co ty piszesz, że wybory do parlamentu, na prezydenta sa forma bezposrednia? Puknij sie w łeb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Do MArty IP: *.iscnet.pl 08.05.06, 17:50 a jaka to forma? Idziesz do wyborów? skreślasz Kaczynskiego czy Leppera? wrzucasz swój głos do urny? Kto wybiera? Ty czy ktoś inny za Ciebie? Wybory prezydenckie są rowne, tajne, powszechne i BEZPOŚREDNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Do MArty IP: *.ust.tke.pl 08.05.06, 17:54 Myslisz pojęcia, bo w zadaniu byly formy demokracji bezposredniej: referendum, inicjatywa, veto. A wybory organow to forma pośrednia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Do MArty IP: *.iscnet.pl 08.05.06, 17:57 Ok nie spieram się. Tylko się zastanawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Do MArty IP: *.ust.tke.pl 08.05.06, 18:02 Spoko, ja tez sie musialam chwile zastanowiac z tym co napisalas:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka 2006 Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:42 Jestem zadowolona z maturki z WOSU:)) Wydaje mi się,że podstawowa była łatwiejsza niż na próbnej. Pytania nie były trudne,a dłuższa wypowiedź (list) też mi odpowiadała. Rozszerzona też nie była taka zła, tylko tematy wypracowań były zawiłe - trudniejsze niż na próbnej. Ale ogólnie mówiąc jestem zadowolona - myślę,że zdałam. Mam nadzieję,że wszystkim maturzystom też dobrze poszło:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szparag:) Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:51 przestancie gadac glupoty ze rozszerzony byl prosty! nie byl prosty, a wyprawcowanie okropne (pisalam o unii).teksty zrodlowe byly trudne do interpretacji. Jesli chodzi o podstawe to nawet nie bylo tak zle. ciekawe jak to ocenia.pozdrowki dla maturzystow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abrax Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:56 Racja, rozszerzony był trudny. Albo nawet nie tyle trudny, co źle sformułowany i ogólnie bez sensu! Teksty trudne, pytania dziwne - oprócz obrazka i pierwszego zadania ;]. Tematy na rozprawkę były wzięte z kosmosu. Nie były trudne same w sobie, ale nie wiadomo jaki klucz odpowiedzi wymyślą egzaminatorzy... I czy się w niego wpasujemy :/. Podstawa dla odmiany była banalna. W ogóle nie sprawdzała wiedzy! Szkoda gadać, nie wiem skąd aż takie rozbieżności w poziomach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj przeczytajcie IP: *.ust.tke.pl 08.05.06, 18:06 Co wy tak piszecie, ze nie trzeba bylo w ogole do ksiazki zagladac? Ciekawe skad byscie mieli wiedziec, do jakich organizacji nalezy Poslka oprocz UE i NATO, albo ulozenie premierów wg tego kotry pierwszy pelnil swoja funkcje? Chyba, ze was wynik 30% zadowala, a to rzeczywiscie mozna zdobyc bez wiedzy ksiazkowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: przeczytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:08 ile punktow bylo do zdobycia na poziomie podstawowym?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: przeczytajcie IP: *.master.pl 08.05.06, 18:26 Matura podstawowa nie była sama w sobie trudna, zdziwiłem się, że w porównaniu do poprzednich matur, jak i tych z testowych arkuszy, w dzisiejszej amturze wcale w ogołe nie było abcd, wiedza do tej amtury starczyla na jedyne 50 - 60% reszta to umiejętności. Niestety komisja w tym roku nie rozpiescila nas tekstami, za dużo prawa i to nie tego z wiedzy ksiązkowej... Myąlę, że z podstawy tak z 75% bedzie, niestety to nie dużo jak dla mnie (dziennikrasrstwo, etnologia) Natomiast rozszerzony to był troche kosmos, jendka tematy nie były takie złe, wybrałem pierwszy, bo w sumie wystarczyło dac mały, krótki rzeczowy wstęp, opisać dużo tego co było zawarte w zadaniu 3 ( o tej UE) pózniej wypisac z tego tesktu przed wypracowaniem jak i wiedzy własnej o patriotyzmie itp. pózniej znowu wprowadzenie do podania 2 przykładów ( w którym należało napisać o tym co Unia gwarantuje tj. zapewnia swobodę, demokrację, nie anrzuca niczego i szanuje tożsamość) zaraz po tym dałem 2 przykłady: jeden to to, ze mamy dofinansowania (wymienialem rózne) ostatnim było-pienaidze na zabytki i od razu z tego przeszedlem do tego, ze dzieki unii mozemy prezentowac i reklamowac swoj kraj za granica, pokazywac nasza kulture tradycje, jezyk czyli to wszystko co sklada sie na tozsamosc. Zakonczenie to takie podsumowujace dfalem. Nie wiemc zy to jest dobrze, chcualbym, ale sami wiecie jak to jest z tymi kluczami :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodo Re: przeczytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:29 Jakbym czytal swoja prace. Podobnie to zrobilem. Jako przyklad tez podalem dotacje z UE oraz to, ze przez naplyw ludnosci do Polski mozemy np. pokazywac swoja kulture, etc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała_ja Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:33 Poziom podstawowy naprawdę nie był taki trudny. Spodziewałam się, szczerze mówiąc, czegoś gorszego. Chociaż musze przyznać, że za podstawową jednostkę terytorialną uważałam województwo;) Ale rozszerzony - fiu fiu. Tematy były mało precyzyjne. No ale już po, już jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trampkollllin Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:29 mam takie pytanie czy myslicie ze w przypadku zasad ordynacji proporcjonalnej mozna bylo podac inna odpowiedz? napisalam o tym, ze dzieki mniejszej ilosci partii nie ma chaosu i rozdrobnienia politycznego w sejmie, a co za tym idzie mozna latwiej i pewniej relizowac cele i programy oraz tworzyc silna koalicje. Myslicie ze mi uznają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodo Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:30 Tylko wlasnie ordynacja proporcjonalna powoduje, ze jest wiecej partii :) Wiekszosciowa eliminuje wiekszosc partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 08.05.06, 18:46 Bez kitu, ci co mowia ze podstwowy wos byl trudny to chyba jacys debile. Do matury nie powtarzalem WOS-u nawet dwie minuty. Poszedlem, napisanie poziomu podstawowgo zajelo mi dokladnie godzine. Takich banalow dawno nie widzialem. a teraz, wedlug tego przykladoweog modelu wychodzi mi kolo 90%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -) Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:50 Nie mow, ze Ci godz zajelo, ja sie uczylem i na styk, malo bylo czasu:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR (: BArdzo Dobrze :) :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:53 Jeśli nie liczyć mojej wątpliwości co do zad 24 [może mi odejmą 1 pkt], to mam 100% z podstawowego. Co do rozszerzonego, to napisałem wszystko tak 'na żywca'. Myśle ze z rozszerzonego bede miał ok 48 pkt. ============================ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: (: BArdzo Dobrze :) :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:54 Zebys sie nie zdziwil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Re: (: BArdzo Dobrze :) :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:56 Bez obaw. Jestem świetny. Umiem wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onka Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:58 bo to właśnie matura dla debili była, nie mieli ci problemów, którzy nie mieli żadnej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.cable.wsm.wielun.pl 08.05.06, 18:59 stary wyluzuj, troche pokory... dzieki ze polowe ludzi na forum w tym mnie uznales za debili. zycze powodzenia obys w dalszej edukacji zawsze trafial na takie banaly i nigdy nie musial uczyc sie do zadnego egzaminu wiecej niz 2 minuty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia nie jest źle:) IP: *.winsko.sdi.tpnet.pl 08.05.06, 19:14 nie będzie najgorzej byli prezesi rady ministrów a akurat przed maturką ich sobie powtarzałam:)))będzie gdzieś z 60%,rozszerzony troszke trudny ale gdzies z 50% będzie z tego co liczyłam,tematy troszke były pogmatwane ale wszystko się da napisać:)))Życze powodzenia na ustnych i jeszcze pisemnych przedemną jeszcze historia i biologia:))no i ustne;)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Re: nie jest źle:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 19:24 Jeśli o mnie chodzi, to kułem od sierpnia stąd dobre wyniki: 100% z podstawowego i jakieś 94-6% z rozszerznego... Jeszcze Jutro Geografia, a potem biologia, chiemia a potem Hista... Histe też mam w małym palcu, reszta tak dla checy ;) Jestem najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: nie jest źle:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 19:25 Witam, pisalem mature z wosu w tym roku... jestem zeszlorocznym maturzysta i obecnie studiuej politologie ... moim zdaniem podstawowy rzeczywiscie nie byl trudny aczkolwiek duzo punktow ucieka przez glupie bledy... jesli chodzi o rozszerzony to wcale nie byl taki prosty i wymagal naprawde sporo glowkowania, tematy zas byly moim zdaniem dosc trudne ale generalnie matura byla do zdania... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cora Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 19:48 W godzine napisałeś? To chyba coś brałeś wcześniej bo mimo żepodstawowy nie byl trudny to jednak pozaznaczac, przeczytać teksty źródłowe i napisać list trzeba, żeby mieć 90%. Trochę wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vbjh Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.e-wro.net.pl 08.05.06, 19:35 macie gdzies klucz??? mozecie podac linka albo napisac odpowiedzi?? bo mi si estrony nie chca zaladowac ;(((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1986 Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.telpol.net.pl 08.05.06, 20:07 to link do strony z odp:www.cke.edu.pl/index.php? option=content&task=view&id=352&Itemid=2 lub: www.oke.jaworzno.pl/index.php?wybor=matura/ark_06/matura06 Mam propozycję dla wszystkich tych osób, które są święcie przekonane, że ich wyniki na obydwu poziomach wyniosą grubo ponad 90% - WEŹCIE NA WSTRZYMANIE!!! Przecież tego się "słuchać" nie da... Powinniście sobie wreszcie uświadomić, że po oddaniu arkuszy maturalnych, od was kompletnie nic nie zależy. Oczywiście, nie mam tu na myśli punktów z zadań zamkniętych, ale skąd do jasnej cholery możecie wiedzieć jak was ocenią egzaminatorzy w zadaniach otwartych. Jestem przekonana że znajdą się osoby, które rzeczywiście uzyskają rewelacyjny wynik na obydwu poziomach ale trochę pokory też by się przydało. Radzę z dobrego serca - a w lipcu znacznie lepiej będzie wam pogodzić się z trochę niższym wynikiem niż teraz zakładacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:07 nie jestem zadowolona, 80% mnie nie satysfakcjonuje zrobilam glupie bledy w najprostszych zadaniach, a wszystkie wysoko punktowane mam dobrze. rozsz mnie tak wkurzyla, te teksty bylu makabryczne, a tematy tez nie fajne...no ale zobaczymy, nie wroze nic dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hayya Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 08.05.06, 20:32 Nie jesteś osamotniona. Uważam, że podstawowa była w porządku, ale za mało sprawdzała wiedzę, choć sprawdzała. Mam też wątpliwości co do uogólnień, jak np. z tym schematem człowiek-społeczeństwo. Nie zgadzam się też ze stwierdzeniem, że w zadaniu, w którym należało wskazać fakty i opinie, 1. i 8. było faktami... Nie liczyłam punktów - i tak nie wiem, jak mi ocenią zadania otwarte - nie są tak błyskotliwie napisane jak w przykładowym rozwiązaniu, choć najczęściej oddają myśl. Rozszerzona była moim zdaniem bardzo źle skonstruowana, źródła - nieróżnorodne (tylko jeden rysunek), część pytań i tematy wypracowania - pokrętnie sformułowane. Patrzyłam na zeszłoroczną - było dużo bardziej jasne, o co pytają, co należy dokładnie napisać w wypracowaniu. Szczytem tegorocznego arkusza II było "Omów 2 przykłady" w temacie 1. wypracowania - nie wiadomo do końca, o co chodziło. I tak go pisałam, w miarę dobrze chyba. Poza tym chyba rozszerzona powinna jakąś wiedzę jednak sprawdzać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michalw Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:45 ja jestem niezadowolony. moimzdaniem podstawowy arkusz był za łatwy i nie dawał szans wykazania się ludziom którzy duzo umieli. wiekszośc pytań była skonstruowana tak że odpowiedź była tylko kwestią wpisania cyferki w okienko. uważam że to niesprawiedliwe bo ktoś kto się dużo uczyłi naprawdę wgryzał się w materiał nie mógł sprawdzić swojej wiedzy w dostateczny sposób. no oczywiście zostawała bajka o królu który mial problemy z tworzeniem praw. jak dla mnie porażka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:47 Ta bajka to istna rozgrzewka dla przedszkolaka. No ja nie wiem co ona miala sprawdzac;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.parkitka.prenet.pl 08.05.06, 20:57 Matura nie byla taka trudna,ale trudniejsza od tej ze stycznia,mozna bylo zrobic sporo glupich bledow,ktore obniza wynik,mysle,ze bylo to do zdania ,jezeli ktos sie uczyl i orientuje sie w temacie,smiesza mnie wypowiedzi jakie to bylo banalne itp,to nie jest sesja tylko matura!!!A poziom wlg.w tym roku egzaminu jest dobry!tzn.nie za trudny i nie za latwy,ja mature zdawalem w styczniu(poprawialem)i faktycznie temat na roz byl dosc prosty i ogolnie matura byla prosta ,wiec moj wynik to 80/86,punkty stracilem wlasnie na glupich bledach,bo za duzo myslalem,i tu zgadzam sie ,ze niestety dzieki tej maturze,przynajmniej na poziomie podst,ciezko wykazac sie umiejetnosciami,ale nie zapominajmy ,ze to matura podstawowa!!!a na studia liczy sie glownie roz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:50 Moj syn zdawal dzisiaj rozszerzony wos. Wrocil wsciekly! Oto Jego opinie: 'teraz juz wiadomo dlaczego coraz bardziej wyksztalcone spoleczenstwo jest coraz glupsze'; 'egzamin dla poslow z samoobrony' i na koniec dodal, ze czuje sie obrazony, ze po liceum zdawal egzamin na poziomie 6 klasy szkoly podstawowej. A ja dodam od siebie. ze poziom zestawow egzaminacyjnych byl. krotko mowiac, zenujacy i nie sprawdzal wiedzy. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:54 Syn zdaje historie tez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:57 Tak, rozszerzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:58 Na jakie studia sie wybiera i gdzie? Mowil jaki wynik przewiduje. Niech go Pan pocieszy, ze nie jest sam z tym wosem, podobne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:04 prawo na UJ/UW/UAM/King's College London/Birmingham University szczegolnie dobily mnie pytania: 5,14,18,19,20 Szkoda slow;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: wstyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:56 odniosłem takie samo wrażenie. byc może cke chciała być uprzejma dla maturzystów z techników którzy dopiero w tym roku zdają maturę pierwszy raz i stąd takie proste pytania:) lub jest to pomysł na rozluźnienie atmosfery na uniwersytetach gdzie dostenie się więcej osób bez wiedzy... w każdym razie matura była nie ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: wstyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:02 z tym SDLP u mnhie w szkole nauczyciele powiedzieli ze nie ma czegos takiego i bedzie pula 99 pkt a nie 100 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luaksz Re: wstyd IP: *.parkitka.prenet.pl 08.05.06, 21:02 Matura byla opata na podstawie programowej dla liceum,oparta na podrecznikach,wiec czego wy chcecie??Jezeli ktos sie rozczarowany poziomem,zawsze moze isc na politologie i miec w egzamin w nieco"rozszerzonej" wersji,jak pojdziecie na studia to wtedy mozecie zaczac sie realizowac..hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:07 skoro sadzisz,ze ta matura byla oparta na podstawie programowej to chyba w reku nie miales informatora;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) I tak Wam nie dogodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:08 Jesli wos bybly trudny to bylby problem, bo coz to tez oni nam wymyslili. Teraz zbyt prosty, zawsze bylby problem. Najlepiej to zrobic egz na studia:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luaksz Re: I tak Wam nie dogodzi IP: *.parkitka.prenet.pl 08.05.06, 21:16 Nie mialem w reku informatora,na wos uczylem sie w styczniu w sumie 2 godziny i mam 80/86,ale nie o to chodzi!!!!Nie wiem jak mozna inaczej wyobrazac sobie mature z wosu??To nie sa studia!!A tam dopiero sie dowiecie co tzn.zdawac egzamin u ludzi ktorzy maja was w dupie i traktuja jak "nic",wiec w czym problem???Jezeli ktos dobrze napisal to niech sie cieszy,bo sie dostanie na obrany kierunek,po co zbedne komentarze,jakie to banalne dla dzieci???To jest sposb na dobre samopoczucie,dowartosciowanie???Pojdziecie na studia to zobaczycie co to nauka,bo narazie to jest bloga nieswiadomosc i zbytnia pewnosc siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: I tak Wam nie dogodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:22 Ta matura bylaby zupelnie ok gdyby wszystkie pytania byly podobne do tych poczatkowych.. a jak zaczeli testowac umiejetnosc odczytywania wartosci z wykresu slupkowego i odejmowania, to ma sie to nijak to wiedzy. I tak wygladalo ok 60% pytan. Prawda jest taka,ze ta matura nie bardzo rozroznia miedzy tymi ktorzy uczyli sie 2 miesiace, a tymi, ktorzy uczyli sie 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
natretna Re: I tak Wam nie dogodzi 08.05.06, 21:28 Matura była latwa ale dla mnie bo interesuje sie polityka swiatem czytalam ksiazke skrypty wiec ja napisalam nie wiem czy byla by taka latwa bez tej wiedzy. Zreszta nie wierze w to ze wszyscy pozdaja ja tak celujaco :) Wiekszosc z was sprawdzila sobie z arkuszem przykladowym a ze wy uznacie ze wam przyznaja ful punktow nie musi byc prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abrax Re: I tak Wam nie dogodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:33 Dokładnie. Nie wszyscy trafią na luzackiego egzaminatora, niestety. Ja z podstawowej będę mieć powyżej 90%, bo nie mam błędów w zamkniętych zadaniach, na pewno jednak coś odpadnie mi z listu. Co z tego, skoro podstawowa nigdzie się nie liczy, a rozszerzona... Echh, szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: disappointed Re: I tak Wam nie dogodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 08:35 pozdro akurat :) tez lubie polityke :P ale boje sie ze na uw mi zabraknie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: I tak Wam nie dogodzi IP: *.iscnet.pl 08.05.06, 21:31 alez na historii jest to samo i myślę, że dotyczy to wszystkich przedmiotów. Są zadania bardzo proste, z którymi sobie tuman poradzi i sa takie, z którymi fachowiec ma problem. Myślę, że taka jest istota nowej matury. Pytania musza byc zróżnicowane. Wiadomo, że cieniak dostanie poniżej 50 %, naprawdę dobrze przygotowany uczeń dostanie 80 i więcej procent. A najbardziej oblegane kierunki będa przyjmowały tych z podchodzacych pod górny pułap. Moim zdaniem mautra tegoroczna z Wosu (pomijając rażace błędy) jest bardziej ambitna niż w zeszłym roku. A prawdziwa ranga tego przedmiotu zostanie przywrocona, gdy wypadnie on z kanonu przedmiotów obowiązkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drabcio Re: I tak Wam nie dogodzi IP: 87.207.130.* 08.05.06, 21:37 To nie jest kwestia tego że była łatwa - nie można powiedzieć, że była ona łatwa czy trudna, lecz ciekawa i inna. Przede wszystkim zaskoczeniem było to, że 70% arkuszu podstawowego dotyczyła prawa - co z całą pewnością było utrudnieniem dla osób takich jak ja, które głownie specjalizują się w polityce, gospodarce itd. Drugą kwestią pozostaje to, że WOS'u, jeżeli nie ma pytań testowych nie da się sprawdzać jej obiektywnie. Już sam temat wypracowania na I arkuszu, był strasznie stronniczy, należało się w nim wypowiedzieć czy jesteś za czy przeciw zaostrzaniu kodeksu karnego... dobry temat na wypracowanie, kiedy sprawdza to nauczyciel który Cię zna a nie człowiek z komisji - co może być wyjątkowo stronnicze, ponieważ co będzie gdy trafimy na człowieka który np. jest za zaostrzaniem kodeksu a Ty jesteś przeciw. Kolejną kwestią pozostają wg. mnie, niuanse wokół dwóch pytań zamkniętych: Pytanie 2) - jeżeli człowiek ten ściągnął program wraz z kodem źródłowym, to najczęściej oznacza to, że kod danego programu jest wolno stojący, co powoduje, że jest wolnodostępny. Oczywiście ja tak wywnioskowałem z tego opisu, lecz wg. mnie w pytaniu powinna być krótka notatka, informacja po prostu i licencji tego programu. Pytanie 4) O ONZ - mnie zawsze uczono, że jednak dokumentem, który stał na fundamencie tej organizacji była karta atlantycka, ale to jest już mniej ważne. Po za tym matura ta w żaden sposób ani nie sprawdza Twojej wiedzy, przepraszam bardzo - czy coś z wiedzy, dobrze punktowanego, było ? Niestety nie, natomist dali artykuł przewodniczącego Sądu Najwyższego, który, nie oszukujmy się, zbyt zrozumiale nie pisze. Nie piszę tego jako człowiek, któremu poszlo katastrofalnie, gdyż liczę sobie(bez wypracowania) 70/75 punktów lecz wg. mnie ostatnie pytania były lekko bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: I tak Wam nie dogodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:40 artykuł byl m. safjana a z tego co ja wiem i sie uczylemto nie sad najwyzszy tylko trybunał konstytucyjny:P no ale i tak matura nie wykazuje takiej wiedzy wiec co tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Rysunek satyryczny H. Sawki IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:56 ja inaczej odebrałam ten rysunek. może faktycznie zmyliły mnie służby porządkowe. napisałam, że problemem jest dyktatura (skojarzenie np.z władzą PZPR, totalitaryzm, autorytaryzm), niedopuszczanie opozycji do władzy, do reprezentacji w parlamencie, prześladowanie opozycji, trudności w głosowaniu, a 3 ilustracja to chyba najbardziej mnie zmyliła, bo skojarzyłam, że ludnośc domaga się swoich praw (skojarzenie ze strajkami), a dyktatura za pomoca apratu przymusu broni swego stanowiska. taka była moja wizja, ale czy nie mam chociaż odrobinę racji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniad Re: Rysunek satyryczny H. Sawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 22:04 No chyba tak, tylko z drugiej strony WOS to problemy wspolczesne, a ta interpretacja to bardziej na historie. Ale powinni uznać wg. mnie. Mnie najbardziej zdziwila odpowiedz to tego rysunku ze srodowiskiem z poz. podst. Przeciez tam nie chodzilo, ze skazenie, tylko ze ten urzednik taki nieczuly. Przynajmniej ja to tak odebrałam :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Rysunek satyryczny H. Sawki IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 22:15 akurat ten rysunek chyba dobrze odebrałam, napisałam katastrofy ekologiczne :), kataklizmy, wiec chyba ok, ale rzeczywoscie wyczuwa się ironie u tego urzędnika! wiec wiesz kazda interpretacja jest ok ;] ja sie boje, ze mi Sawki nie uznają :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.amtel.net.pl / 212.244.109.* 09.05.06, 11:19 ej a jesli ja zamiast podkreslic zazaczylam koleczkiem poprawne odpowiedzi to zalicz mi to??prosze pocieszcie mnie:(((!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senna87 Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:15 aga jak trafisz na normalnego egzaminatora a nie jakiegos biurokrate to na 100% Ci zaliczą. Z tego co wiem to sporo osób tak zrobiło wiec bedzie ok. Nic się nie martw. Zaliczą Ci pewnie to:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcl Re: jak Wam poszlo na Wosie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:24 co do plebiscytu aj też napsiałem go z referendum, to nei ejst rpzestarzaął forma tylko do terenu wg slownika kopalinskiego plebiscyt głosowanie powszechne mające ujawnić wolę ludności w sprawie będącej przedmiotem głosowania, zwł. przynależności państwowej jakiegoś terytorium a. formy rządów; wiec mamy dobrze:)))) czys ei myle Odpowiedz Link Zgłoś