Dodaj do ulubionych

Wydział Historyczny UJ

09.06.06, 19:19
A kto sie wybiera na Wydzial Historyczny na UJ - chodzi mi zwłaszcza o takie
kierunki jak archeologia, historia lub historia sztuki? jakie były progi rok
temu - orientuje sie ktoś?
Obserwuj wątek
    • Gość: kARIoka Re: Wydział Historyczny UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 20:51
      hej shadow, składam papiery na historie sztuki na UJ, studiowanie na tym
      kierunku w Krakowie to moje marzenie, a Ty na co się wybierasz? tez byłabym
      ciekawa co do progów w tamtym roku, ale przejrzałam wiele stron i forów -
      niestety nie ma takich info :-/
      • Gość: shadow192 Re: Wydział Historyczny UJ IP: *.ramtel.pl 11.06.06, 13:49
        Naprawdę? Ja też składam właśnie na historie sztuki!! Składam jeszcze na
        archeologie! ;) Żałuję, że nie ma rozmów kwalifikacyjnych bo wtedy można byłoby
        sie wykazać:( W dodatku na historii sztuki nie oceniaja nawet matury z tego
        przedmiotu a ta poszła mi lepiej niz historia! A jak ci poszła matura z
        polskiego i historii rozsz?
        • Gość: HellHax Re: Wydział Historyczny UJ IP: *.ghnet.pl 12.06.06, 11:38
          no tak ten wydzial ma jeden z najfajnieszjych skrotow nazwy (obok Wydziału
          Chemii Universytety Jagiellonskiego)
          • Gość: kARIoka Re: Wydział Historyczny UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 17:42
            No to jak nam się uda to może zobaczymy się w październiku ;-) też żałuję, że
            nie biorą pod uwagę matury z hs tylko z historii, ten drugi przedmiot nie
            poszedł mi za dobrze :-/ na rozszerzonym szczerze mówiąc lałam wodę na
            wypracowaniu, zapisałam kilka stron, ale co z tego wyjdzie.... zdaję sobie
            sprawę, że w tym przypadku lanie wody to samobójstwo :-( poza tym wkurzyli mnie
            tymi dwoma podobnymi tematami, jeszcze jedynie polak mnie trzyma przy życiu ;-P
            ale sama nie wiem jak mi poszedł, bo róźnie to sprawdzają, a poza tym nie ma
            klucza, żebym mogła się w miarę ocenić, wszystko w rękach egzaminatorów, ale
            myślę, że rozszerzony polak poszedł mi lepiej niż histra, a u Ciebie? jestes
            zadowolona/-y z matury na dzień dzisiejszy? na co bardziej chciał(-a)byś się
            dostać na hs czy na archeologię? tez kiedyś myślałam o tym drugi kierunku, ale
            zrezygnowałam, racjonalni znajomi wybili mi ją z głowy ;-P co do hs tez mi
            próbują wybić, ale się nie dam ;-) co do innych kierunków składam jeszcze na
            filologię polską na UW i na kulturoznawstwo na UŚ, bo jestem ze Śląska - ten
            ostatni kierunek to awaryjnie jakbym się nie dostała na te poprzednie,
            pozdrawiam
            • Gość: shadow192 Re: Wydział Historyczny UJ IP: *.ramtel.pl 13.06.06, 11:52
              hmmm... mówisz ze znajomi probowali wybic Ci z głowy archeologie? dziwie się
              szczerze mowiac, po niej predzej znajdziesz prace niz po h.sztuki czy po
              polonistyce:) W samej Małopolsce jest zarejestrowanych 17 000 stanowisk
              archeologicznych! Sama nie wiem na co chciałabym isć bardziej, oba kierunki są
              moimi wymarzonymi:) mam nadzieje ze los wybierze i dostane sie na jedno ( o ile
              w ogole sie dostanę). Co do matur... sama nie wiem, lałam wode zarówno z
              historii jak i polskiego:) z historii spodziewałam sie jakiegos
              konkretniejszego tematu, z polityki, wojen a tu jakies takie tematy o miastach
              w średniowieczu, ehh... :( polski tez sama nie wiem, ładnie napisałam, ale nie
              wiem na ile zgodnie z kluczem... A znasz jeszcze kogos kto wybiera sie na UJ na
              h.sztuki?
              • Gość: kARIoka Re: Wydział Historyczny UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:08
                Wiesz, co do znalezienia pracy to wydaje mi się, że wszystkie kierunki, o
                których tu gadamy sa mało realne pod względem znalezienia pracy (jeśli chodzi o
                polonistykę to nie myślę tu o spec, nauczycielskiej, jest taka inna fajna na
                UW, na której łączy się polski, historia, sztuka, muzyka, filozofia ;-) ), ale
                czego nie robi się dla pasji, nie? ;-) przypominają mi się tu pewne słowa, że
                jak ktoś, czegoś bardzo pragnie to cały wszechświat potajemnie pomaga mu w
                osiągnieciu celu ;-D może jakbym studiowała w jakimś bogatym kraju, gdzie są
                pieniądze na prowadzenie badań, to wybrałabym równiez archeologię jako drugi
                kierunek. Jeśli chodzi o inne osoby, które startują na hs na UJ to wiem, że
                jest taka jedna dziewczyna, ale nie z mojej szkoły i nie znam jej osobiście, a
                Ty znasz może takie osoby?
                • Gość: shadow192 Re: Wydział Historyczny UJ IP: *.ramtel.pl 14.06.06, 20:04
                  no właśnie nie znam nikogo takiego. dziwne, bo podobno jest tam ponad 7 osób na
                  miejsce...:) ja niestety nie moge wyjechac do innego miasta, wiec Krakow i UJ
                  to jedyna możliwość... a na UW jest łatwo sie dostać na h.sztuke, wystarczy
                  miec 120 punktow z h.sztuki (podst+rozsz) a potem jest sie dopuszczonym do
                  rozmowy kwalifikacyjnej - a ona wyglada mniej wiecej tak jak polski ustny (tyle
                  że ze sztuki). Fajnie mają w tej Warszawie... Szkoda ze tak samo nie jest w
                  Krakowie. A co do pracy , to faktycznie jest tak ze jest o nia trudno, wiec
                  uważam ze trzeba studiowac to co sie lubi bo teraz to nawet po prawie nie ma
                  100 procent by znaleźć prace w zawodzie:) Pozdrawiam i zycze powodzenia. Moze
                  napisz czy sie dostałas na h.sztuki pod koniec lipca :) to zobaczymy czy sie
                  spotkamy w październiku;)
                  • karioka1987 Re: Wydział Historyczny UJ 15.06.06, 14:18
                    Właśnie się zalogowałam ;-) Wiem, że w tamtym roku było 4,8 na jedno miejsce na
                    HS na UJ, co do tych 7 osób na jedno miejsce w tym roku to z jakiś pewnych
                    źródeł wiesz? Jeśli chodzi o HS w Warszawie to może łatwo się dostać, ale z
                    tego co wiem to ten kierunek nie jest tam za ciekawie prowadzony :-/
                    zdecydowanie wybieram HS na UJ, może jeszcze zastanawiałabym się nad Poznaniem,
                    jakbym miała go bliżej, bo kładą tam szczególny nacisk na sztukę nowoczesną,
                    która mnie interesuje, i badania. Ale kto wie, narazie czekam na wyniki, a
                    potem się zobaczy czy będą jakieś szanse ;-) a Ty już się rejestrowałaś na UJ?
                    pod koniec lipca napiszę w tym temacie czy się dostałam i czekam też na Twoją
                    wiadomość, mam nadzieję, że się uda ;-)
                    • karioka1987 Re: Wydział Historyczny UJ 15.06.06, 14:20
                      albo prześlę Ci wiadomość na skrzynkę, bo potem pewno tego tematu się nie
                      znajdzie ;-) pa
                      • Gość: shadow192 Re: Wydział Historyczny UJ IP: *.ramtel.pl 15.06.06, 14:34
                        ponad 7 osób na miejsce było - tak jest napisane na stronie UJ i na broszurce
                        ktorą otrzymałam na dniach otwartych... ;) A co do rejestracji - to rejestruje
                        sie dopiero po otrzymaniu wyników matur, a wiec po 11 lipca:) Pozdrawiam:)
    • Gość: historyk Re: Wydział Historyczny UJ IP: *.acn.waw.pl 15.06.06, 21:39
      mam pytanie do studentow historii na UJ. Ile trzeba miec pkt zeby sie dostac (jaki byl prog w zeszlym roku) :) i czy z takimi wynikami mam szanse :) Historia PP 60% PR 45% WOS PP 90% PR 50%
      pozdro i thx z gory za info
      • Gość: walker Re: Wydział Historyczny UJ IP: 83.16.17.* 16.06.06, 00:44
        przypuszczam ze sadzac po poziomie trudnosci tegorocznej matury powinno
        wystarczyc z histy 60-65% pp i 30-40% pr, czyli w sumie ok 100% po dodaniu obu
        poziomów, za wos jest dodatkowa premia, biora pod uwage pr, jednak tutaj nie
        mam pojecia jak to bedzie wygladac, no ale to tylko moje przypuszczenia, a jak
        bedzie okaze sie juz niedlugo, nie ma co spekulowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka