Dodaj do ulubionych

Student prawa UMCS z odpowie na pytania

10.07.06, 17:15
Witam,

W ramach wolnego, posesyjnego czasu pomogę wszystkim kandydatom UMCS, jeśli
chodzi o naszą uczelnię. Proszę tylko nie zadawać pytań w stylu "ile
kandydatów było na kierunek x w roku y" - nie szkolą nas w tym kierunku. :-)
Pamiętam jak w zeszłym roku szukałem po forach różnych informacji to chętnie
sam potrzebującym pomogę.

Studiuję dziennie prawo.

Kontakt możliwy trzema drogami:
1/ via mail umcs@umcs.net.pl
2/ via forum umcs.net.pl
3/ tutaj, ale ostrzegam, że nie będę odkopywał wątku, jeśli zleci gdzieś niżej
4/ jeżeli ktoś będzie w 100% pewien, że chce studiować na UMCS-ie to nawet
telefonicznie, po uprzedniej konsultacji via mail

Życzę udanych wakacji, nie stresujcie się. :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: nedza Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.ust.tke.pl 10.07.06, 17:40
      kurcze co mi z twojej pomocy, jak zapewne nie wiesz, czy trzeba osobiscie
      dostarczyc swiadectwo;)
      • grauko Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania 10.07.06, 19:55
        No, z tego co ja wiem i wyczytałem na stronie UMCS (dokładniej przy IRK) to
        tegoroczni maturzyści mogą obyć się bez świadectwa. Składasz podanie (wydruk z
        neta), potwierdzenie wpłaty, 2 koperty. A świadectwo dojrzałości dopiero po
        zakwalifikowaniu się na I rok studiów.
        • grauko Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania 10.07.06, 19:57
          Dokładniej na tej stronie:
          irk.umcs.lublin.pl/pomoc.php?op=inc&file=rekrutacja
          Masz tu opisane sposoby rekrutacji i wymagane dokumenty dla tegorocznych i
          wcześniejszych maturzystów.

cyt.: "1. Na kierunki, na które kandydaci przyjmowani są wyłącznie na podstawie
          wyników egzaminów „nowej” albo „starej” matury, albo matury międzynarodowej:

podanie na ustalonym formularzu,
          pokwitowanie opłaty rekrutacyjnej wniesionej na konto UMCS (patrz uwaga
          poniżej),
          2 koperty (format c-6 i c-4, wymiary 114x162 mm oraz 229x324 mm) ze znaczkami
          pocztowymi na listy polecone, z aktualnym adresem do korespondencji,
          świadectwo dojrzałości (maturalne) w oryginale lub odpis. Uwaga: punkt ten nie
          dotyczy tegorocznych maturzystów, którzy podczas zdawania matury wyrazili zgodę
          na umieszczenie wyników matur w Krajowym Rejestrze Matur. Kandydaci ci złożą
          świadectwa podczas wpisu na studia, tj. po otrzymaniu pozytywnej decyzji
          Komisji". Po reszte informacji musisz poszperać na tej stronie.
          • Gość: lukasz Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.prenet.pl 10.07.06, 20:26
            Ja chcialbym sie dowiedziec wszystkiego o prawie na umcs,tzn o rzeczach,ktorych
            nie wyczytam na stronie wydzialu,tzn o atmosferze jaka tam panuje,
            wykladowcach,o tym jak przetrwac pierwszy rok,na co zwrocic szczegolna uwage
            itp,zeby sie nie wykonczyc:)takze jakies info a samym lublinie w odniesieniu
            do studenta...
            • Gość: student-lublin1 Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 21:21
              > Ja chcialbym sie dowiedziec wszystkiego o prawie na umcs,tzn o rzeczach,ktorych
              > nie wyczytam na stronie wydzialu,tzn o atmosferze jaka tam panuje,
              > wykladowcach,o tym jak przetrwac pierwszy rok,na co zwrocic szczegolna uwage
              > itp,zeby sie nie wykonczyc:)takze jakies info a samym lublinie w odniesieniu
              > do studenta...

Atmosfera przyjemna. Na pierwszym roku dają we znaki historia prawa polskiego i
              prawo rzymskie, ale da się nauczyć. Mimo to nie ma u nas wyścigu szczurów,
              studenci raczej sobie pomagają. Chyba, że wy już będziecie innym rocznikiem.

Kolega przeniósł się na warszawski (z UMCS-u nie problem gdzieś wybyć, ale mało
              osób się na to decyduje) i zobaczył taką scenkę. Spotykają się dwie koleżanki.
              Jedna mówi "patrz na tego tam, chyba jest nowy, może do niego zagadamy?". Druga
              odpowiada "nie warto, podobno ma złe oceny". Takich sytuacji u nas nie ma.

Prof. Dubel mawia, że UMCS jest ostatnią uczelnią w Polsce, w której studenta
              traktuje się jak człowieka. I to stanowisko popieram oburącz. Nie będę rozwijał,
              bo zaraz się obruszy kolektyw sceptyków z innych uczelni. Kto się zdecyduje
              przekona się, że fakt faktem jest ciężko, ale atmosfera bardzo dobra, a z
              profesorami można się dogadać i nie ma wśród nich oszołomów, którzy rzucają
              indeksami.

Sam Lublin jak to Lublin. Przyjedziesz to się przekonasz. Jest to miasto, w
              którym studentów jest chyba najwięcej w porównaniu do reszty mieszkańców, jest
              trochę zabytków, starówka, reprezentacyjna ulica z masą klubów etc. Daleko nam
              może do np. Warszawy, wszystkiego nie mamy, ale mogę od siebie zagwarantować, że
              poza miasteczko się z reguły nie wychodzi. Po prostu nie ma czasu, nie ma kasy,
              a najważniejsi są ludzie.

Jeżeli się dostaniesz i zdecydujesz na UMCS to po notatki i szczegółowe info co
              i jak zgłoś się bezpośrednio do mnie. Jak sobie przypomnę jaki byłem na początku
              zdezorientowany to z tym większą przyjemnością pomogę innym. :-)

• Gość: Lukasz Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.prenet.pl 10.07.06, 21:37
                Bardzo sie ciesze,ze mam do kogo sie zglosic i juz na samym poczatku zaczynam
                bardzo pozytywnie oceniac ludzi ktorzy tam studiuja:)Jezeli zdecyduje sie na
                UMCS z pewnowscia zglosze sie do Ciebie po dobre rady:)A mam wiele
                pytan,poczawszy od akademikow konczac na sposobie uczenia sie nna egzaminy itp:)
                Pozdrawiam serdecznie!
                • Gość: student-lublin1 Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 21:49
                  Jeżeli będziesz mieszkał na miasteczku to nie ma żadnego problemu, wpdadaj w
                  październiku lub pisz na umcs@umcs.net.pl :-) Ważne jest do kogo zapiszesz się
                  na ćwiczenia. Niewiele osób na początku się orientowało, że w ogóle jest taka
                  możliwość, żeby sobie wybrać ćwiczeniowca.
          • Gość: nedza Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.ust.tke.pl 10.07.06, 20:29
            wszystko cacy, ale w kalendarzu jest napisane co innego, dlatego pytam
            • Gość: ,, Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 21:50
              Atmosfera przyjemna???? [rzyjemnie jest slychac ze nadajesz sie na fryzjerke
              albo tylko na studiowanie na rolniczej??Albo czekasz godzinami na egzamin ??
              albo na glupi wpis z cwieczen latasz nawet tydzien.

Atmosfera przyjemna? Tzn co w tej przyjemnosci sie zawiera?
              Bo ja jestem psychicznie wymeczona.
              • Gość: sp Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:40
                Takie przypadki zdarzają się sporadycznie i osobiście jeszcze się nie spotkałem.
                Chyba przyciągasz jakieś złe moce. ;)
    • Gość: minko Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:46
      w jakiej dzielnicy najlepiej wynająć mieszkanko i w jakich cenach chodzą??
      co do pierwszego roku to bardzo zawalone jest tygodniowy grafik?? i przy czym
      polega najwięcej pierwszoroczniaków??
      • Gość: Marek Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania IP: *.prenet.pl 11.07.06, 22:50
        no i co jest lepiej wynajac mieszkanie(pokoj) czy lokum w akademiku??Moze to
        glupio zabrzmi...Czy Lublin jest naprawde taki zly(bez perspektyw itp)jak
        go "maluja" na wielu forach(..) wydaje mi sie ze chyba nie jest??
        • st-umcs Re: Student prawa UMCS z odpowie na pytania 11.07.06, 23:15
          Ad1. IMHO na pierwszym roku najlepiej akademik. Pierwszoroczniacy czują jeszcze
          wewnętrzną potrzebę poznania jak najwięcej nowych osób. Jeżeli masz sobie
          "naprodukować" znajomych to to jest najlepszy okres. UMCS jako jeden z
          nielicznych uniwersytetów ma miasteczko akademickie tuż koło uniersytetu. To na
          prawdę fajna sprawa - na takiej Ligocie w Katowicach musisz codziennie dojeżdżać
          pół godziny, tutaj idziesz 4 minuty spacerkiem, można nawet w kapciach. ;-)
          Ad2. Najgorsze zdanie o Lublinie mają... Lublinianie. Fakt, nie wiem jakie są tu
          realia ekonomiczne, nie wiem jakie bezrobocie i szczerze powiedziawszy nie
          zanosi się, żebym tutaj zamieszkał po studiach. Wiem tylko, że jest odnawiana
          starówka, mnóstwo klubów i kilka reprezentacyjnych miejsc. Nie nudziłem się
          przez 8 miesięcy. Paryż to to nie jest, ale ogólnie jest nieźle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka