imaiden 26.07.06, 15:12 hej, co byscie woleli studiowac, administracje czy socjologie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:19 mowią, że administracja to takie małe prawo i jej absolwenci przegrywają z konkurentami z prawa na rynku pracy, natomiast ostatnio miałam przyjemność rozmawiać z absolwentką socjologi .... która obecnie pracuje w bibliotece, ponieważ nie ma pracy na rynku w zawodze, do pracy z młodzieżą biorą osoby po resocjalizacji czy pedagogice, w kulturze też za bardzo się nie łapią osoby po socjologii, chyba że w ośrodkach badania opinii publicznej, ale tam mało osób przyjmują. mówiła, że pewien profesor podkreślał często, że np. na zachodzie socjologię studiuje się hobbystycznie, a nie zawodowo. życzę udanego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imaiden Re: administracja/socjologia IP: 81.210.11.* 26.07.06, 15:24 Dziekuje za szybka odpowiedz, na pierwszy rzut oka wydawalo mi sie ze po socjologii jest wiecej pracy, a jezeli nie ma to zastanawia mnie dlaczego tyle osob wybiera ten kierunek? a Ty co osobiscie bys wybrala? Odpowiedz Link Zgłoś
lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:30 też mnie kiedyś zastanawiało, czemu tylu ludzi idzie na studia humanistyczne- myślałam, że są przyszłościowe itd... a tu figa, szybko mnie uświadomiono, że one są łatwe, lekkie i przyjemne-przyszłościowa jest informatyka, geodezja, architektura-wszystko co jest ścisłe. myślę, że ja bym wybrała jednak administrację-ale ja mam taki charakter, że mi by odpowiadała praca w urzędzie- w dobrych warunkach, wśród ludzi w przeważającej cześci na poziomie, choć wielu mówi, że to jest nuda i wolą ruch. dla mnie jednak ważna jest stabilizacja, a taka praca w urzędzie czy jakichś instytucjach samorządowych-jak np. starostwo wydaje się stabilna. jak jesteś kreatywna i masz pomysł na życie to po socjologii też znajdziesz pracę-zresztą jak po wszystkim:)) przy odrobinie chęcie zawsze coś się da wymyślić, choć może być początkowo trudno:)) www.aci.pl/rankingi.php?rank=ACI&sub=Ranking+atrakcyjno%B6ci+wybranych+kierunk%F3w+studi%F3w+w+kontek% B6cie+perspektyw+zawodowych+absolwent%F3w&yr=2005 zobacz sobie na ten ranking- może ci coś pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:31 hmmm - coś źle poszło www.aci.pl/rankingi.php?rank=ACI&sub= Ranking+atrakcyjno% B6ci+wybranych+kierunk%F3w+studi%F3w+w+kontek% B6cie+perspektyw+zawodowych+absolwent%F3w&yr=2005 po = a przed słowem Ranking zlikwiduj spację jak skopiujesz link;) może będzie dobtze Odpowiedz Link Zgłoś
lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:33 26. socjologia 42. administracja no proszę a w rankingu widać, że socjologia jest bardziej przyszłościowa;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imaiden Re: administracja/socjologia IP: 81.210.11.* 26.07.06, 15:40 ok, udalo sie, w 90% wybiore administracje, z podobnych pobudek co Ty :) ale chcialam zobaczyc jakie sa innych zdania :) a te statystyki sa bardzo fajne :) thx Odpowiedz Link Zgłoś
lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:47 poza tym w urzędach pracują świetni faceci :P osobiście znam dwóch fantastycznych prawników-urzędników i są niesamowici-nie dość, że przystojni to jeszcze szarmanccy i elokwentni. nie wspomnę o samochodach jakimi jeżdzą (oczywiście nie jestem materialistką, ale mówię jak jest:), tylko że jednocześnie biorą sprawy sądowe poza urzędem. nie wiem jak to łączą, ale tak jest. heh, może jeszcze sobie fajnego męża znajdziesz po drodze?? to taki akcent humorystyczny ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imaiden Re: administracja/socjologia IP: 81.210.11.* 26.07.06, 15:58 hehe, a na socjologii to pewnie sa ludzie z wiekszym humorem i bardziej wyluzowani :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robus Re: administracja/socjologia IP: *.bci.net.pl 26.07.06, 16:26 pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
nuuuuuna Re: administracja/socjologia 26.07.06, 16:32 myslicie ze z wynikiem 198 pkt dostane sie na administracje(licencjat lub magisterke)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imaiden Re: administracja/socjologia IP: *.crowley.pl 02.08.06, 17:06 dostalas sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: administracja/socjologia IP: *.kalisz.mm.pl 02.08.06, 17:14 Przepraszam, ze w tym watku (mam nadzieje, ze autorka sie nie wkurzy) - na jaki adres nalezy wyslac oswiadczenie na UWR - na wydzial admin. czy na adres komisji rekrutacyjnej?? jesli to mzoleiwe to bardzo prosze o szybko odp. Bede bardzo wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byakuya Re: administracja/socjologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 17:35 A ja uważam że socjologia jest lepszym wyborem, bo daje szersze spojrzenie na świat, ponadto mozna ja łaczyc z innymi zawodami, ponieważ myslenie socjologiczne i wiedza ktora zdabedziemy ma charakter uniwersalny. I nie czarujmy się skonczenie jednego kieunku, np. administracji nie daje na 100% dobrej pracy (w starostwie dla przykladu - tam licza sie przede wszystkim kontakty i plecy, jak ich nie masz, to w starostwie bedzies co najwyzej robic ksero i parzyc kawe;p) Ja, osobiście, waham sie nad socjologia na UJ a Public Relations na UWr, na administracje na UWr tez sie dostalem, ale i tak nie zamierzalem tam isc (juz wolałbym europeistyke:p). Życze sobie i wszystkim udanego wyboru studiów:] Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z a co niby po socjo moze zdzialac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 18:21 Bez znajomosci to tez krucho. Kazdy broni swojego :/ Odpowiedz Link Zgłoś