Dodaj do ulubionych

administracja/socjologia

26.07.06, 15:12
hej, co byscie woleli studiowac, administracje czy socjologie?
Obserwuj wątek
    • lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:19
      mowią, że administracja to takie małe prawo i jej absolwenci przegrywają z
      konkurentami z prawa na rynku pracy, natomiast ostatnio miałam przyjemność
      rozmawiać z absolwentką socjologi .... która obecnie pracuje w bibliotece,
      ponieważ nie ma pracy na rynku w zawodze, do pracy z młodzieżą biorą osoby po
      resocjalizacji czy pedagogice, w kulturze też za bardzo się nie łapią osoby po
      socjologii, chyba że w ośrodkach badania opinii publicznej, ale tam mało osób
      przyjmują. mówiła, że pewien profesor podkreślał często, że np. na zachodzie
      socjologię studiuje się hobbystycznie, a nie zawodowo.
      życzę udanego wyboru.
      • Gość: imaiden Re: administracja/socjologia IP: 81.210.11.* 26.07.06, 15:24
        Dziekuje za szybka odpowiedz, na pierwszy rzut oka wydawalo mi sie ze po
        socjologii jest wiecej pracy, a jezeli nie ma to zastanawia mnie dlaczego tyle
        osob wybiera ten kierunek?
        a Ty co osobiscie bys wybrala?
        • lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:30
          też mnie kiedyś zastanawiało, czemu tylu ludzi idzie na studia humanistyczne-
          myślałam, że są przyszłościowe itd... a tu figa, szybko mnie uświadomiono, że
          one są łatwe, lekkie i przyjemne-przyszłościowa jest informatyka, geodezja,
          architektura-wszystko co jest ścisłe.
          myślę, że ja bym wybrała jednak administrację-ale ja mam taki charakter, że mi
          by odpowiadała praca w urzędzie- w dobrych warunkach, wśród ludzi w
          przeważającej cześci na poziomie, choć wielu mówi, że to jest nuda i wolą ruch.
          dla mnie jednak ważna jest stabilizacja, a taka praca w urzędzie czy jakichś
          instytucjach samorządowych-jak np. starostwo wydaje się stabilna. jak jesteś
          kreatywna i masz pomysł na życie to po socjologii też znajdziesz pracę-zresztą
          jak po wszystkim:)) przy odrobinie chęcie zawsze coś się da wymyślić, choć może
          być początkowo trudno:))

www.aci.pl/rankingi.php?rank=ACI&sub=Ranking+atrakcyjno%B6ci+wybranych+kierunk%F3w+studi%F3w+w+kontek%
          B6cie+perspektyw+zawodowych+absolwent%F3w&yr=2005 zobacz sobie na ten ranking-
          może ci coś pomoże.
          • lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:31
            hmmm - coś źle poszło

www.aci.pl/rankingi.php?rank=ACI&sub= Ranking+atrakcyjno%
            B6ci+wybranych+kierunk%F3w+studi%F3w+w+kontek%
            B6cie+perspektyw+zawodowych+absolwent%F3w&yr=2005

po = a przed słowem Ranking zlikwiduj spację jak skopiujesz link;) może będzie
            dobtze
            • lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:33
              26. socjologia
              42. administracja

no proszę a w rankingu widać, że socjologia jest bardziej przyszłościowa;)
            • Gość: imaiden Re: administracja/socjologia IP: 81.210.11.* 26.07.06, 15:40
              ok, udalo sie, w 90% wybiore administracje, z podobnych pobudek co Ty :) ale
              chcialam zobaczyc jakie sa innych zdania :)
              a te statystyki sa bardzo fajne :) thx
              • lustrzanka.cyfrowa Re: administracja/socjologia 26.07.06, 15:47
                poza tym w urzędach pracują świetni faceci :P osobiście znam dwóch
                fantastycznych prawników-urzędników i są niesamowici-nie dość, że przystojni to
                jeszcze szarmanccy i elokwentni. nie wspomnę o samochodach jakimi jeżdzą
                (oczywiście nie jestem materialistką, ale mówię jak jest:), tylko że
                jednocześnie biorą sprawy sądowe poza urzędem. nie wiem jak to łączą, ale tak
                jest.
                heh, może jeszcze sobie fajnego męża znajdziesz po drodze?? to taki akcent
                humorystyczny ;))
                • Gość: imaiden Re: administracja/socjologia IP: 81.210.11.* 26.07.06, 15:58
                  hehe, a na socjologii to pewnie sa ludzie z wiekszym humorem i bardziej
                  wyluzowani :)
    • Gość: robus Re: administracja/socjologia IP: *.bci.net.pl 26.07.06, 16:26
      pierwsze
      • nuuuuuna Re: administracja/socjologia 26.07.06, 16:32
        myslicie ze z wynikiem 198 pkt dostane sie na administracje(licencjat lub
        magisterke)?
        • Gość: imaiden Re: administracja/socjologia IP: *.crowley.pl 02.08.06, 17:06
          dostalas sie?
          • Gość: agata Re: administracja/socjologia IP: *.kalisz.mm.pl 02.08.06, 17:14
            Przepraszam, ze w tym watku (mam nadzieje, ze autorka sie nie wkurzy) - na jaki
            adres nalezy wyslac oswiadczenie na UWR - na wydzial admin. czy na adres
            komisji rekrutacyjnej??

jesli to mzoleiwe to bardzo prosze o szybko odp. Bede bardzo wdzieczna
            • Gość: Byakuya Re: administracja/socjologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 17:35
              A ja uważam że socjologia jest lepszym wyborem, bo daje szersze spojrzenie na
              świat, ponadto mozna ja łaczyc z innymi zawodami, ponieważ myslenie
              socjologiczne i wiedza ktora zdabedziemy ma charakter uniwersalny. I nie
              czarujmy się skonczenie jednego kieunku, np. administracji nie daje na 100%
              dobrej pracy (w starostwie dla przykladu - tam licza sie przede wszystkim
              kontakty i plecy, jak ich nie masz, to w starostwie bedzies co najwyzej robic
              ksero i parzyc kawe;p) Ja, osobiście, waham sie nad socjologia na UJ a Public
              Relations na UWr, na administracje na UWr tez sie dostalem, ale i tak nie
              zamierzalem tam isc (juz wolałbym europeistyke:p). Życze sobie i wszystkim
              udanego wyboru studiów:] Pzdr.
              • Gość: z a co niby po socjo moze zdzialac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 18:21
                Bez znajomosci to tez krucho. Kazdy broni swojego :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka