Dodaj do ulubionych

j.polski ustny

28.09.06, 17:06
Witam. Nie moge sie ostatecznie zdecydowac na temat:
1. "Analizujac wybrane przyklady, przedstaw literackie realizacje postawy buntu"
2. "Motyw wedrowki bohatera (lub pielgrzymki, żeglugi) i jego funkcje w
wybranych utworach literackich. Omow na wybranych przykladach"
Jak myslicie ktory z podanych wyzej bylby latwiejszy w opracowaniu, a jesli
juz to jakie ksiazki/lektury polecacie?
Obserwuj wątek
    • kiciaeudezet Re: j.polski ustny 28.09.06, 17:28
      zdecydowanie temat 2 !!!!!!!!!! Wydaje mi sie ze znajdziesz tu baaardzo duzo
      materiałów !!
      Pozdrawiam :))
    • oxygen18 Re: j.polski ustny 28.09.06, 18:43
      polecam wędrówkę;) sam w tym roku zdawałem ustny polski z tego właśnie tematu i miałem, nie chwaląc się 20/20:)
      • levar88 Re: j.polski ustny 28.09.06, 20:06
      • levar88 Re: j.polski ustny 28.09.06, 20:06
        A mógłbyś wskazać z jakich książek korzystałes?
    • Gość: beti Re: j.polski ustny IP: *.153.164.82.zdnet.com.pl 28.09.06, 19:52
      a ja mam narkotyki w literaturze i filmie:)
    • levar88 Re: j.polski ustny 28.09.06, 20:18
      To teraz mam problem, bo byłem za tematem o postawie buntu, a piszecie ze
      latwiejszy bedzie bohater romantyczny;/
    • levar88 Re: j.polski ustny 28.09.06, 20:29
      A i mam jeszcze pytanko. Moze wyda sie wam to glupie ale musze sie upewnic. Czy
      "postawa buntu" a "motyw buntu" to jest to samo?
      • oxygen18 Re: j.polski ustny 28.09.06, 20:48
        bardzo proszę:)
        ja wogóle podzieliłem sobie prace na takie jakby rozdziały i wyglądało to tak:
        * wędrówka w poszukiwaniu ziemi obiecanej - tu wykorzystałem historie Mojżesza i Ludu Izraelskiegi ( poszukiwanie ziemi obiecanej realnej) oraz "Ludzi bezdomnych" (cyli poszukiwanie ziemi obiecanej utopijnej, wymarzonej krainy)
        * wędrówka w zaświaty - tu rzecz jasna "Boska komedia", lecz odwołalem się tylko do "Piekła"
        * oraz wędrówka jako wieczna tułaczka - tu wykotrzystałem trzy sonety Mickiewicza z "Sonetów krymskich" oraz "Hymn, smutno mi Boże..." Słowackiego...
      • oxygen18 Re: j.polski ustny 28.09.06, 20:49
        jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to służę radą;)
        • levar88 Re: j.polski ustny 28.09.06, 21:11
          Sorki ze Cie tak zadreczam ale chcialbym wiedziec jeszcze jak wygladala twoja
          matura. Tzn tak patrze po gotowcach na necie i widze jakąś literature podmiotu i
          przedmiotu, co to wogóle jest? I co dokladie daje sie komisji podczas
          prezentacji...:/
        • levar88 Re: j.polski ustny 28.09.06, 21:40
          Powtarzam jeszcze pytanko, czy "postawa buntu" to jest to samo co "motyw buntu"?
          • Gość: Adi Re: j.polski ustny IP: *.ghnet.pl 28.09.06, 21:56
            To to samo.
    • oxygen18 Re: j.polski ustny 28.09.06, 22:09
      spoko, no problem...
      tak, tak w bibliografii trzeba zawżeć jakąś literature przedmiotu, czyli opracowania i że tak powiem "tłumaczenia" Twoich tekstów czyli literatury podmiotu. Musisz jednak pamiętać, że nie mogą to być zwykłe bryki. Najlepiej iść sobie do biblioteki i poszukać tekstów na temat twórczości danych pisarzy, których teksty będziesz miał w pracy. Np. do Mickiewicza bardzo dobre są teksty Wyki (imię chyba Kazimierz z tego co pamiętam). Zresztą w bibliotece Ci doradzą.
      W swojej prezentacji nie mówiłem nic a nic o tych opracowaniach...miałem je tylko w bibliografi do wiadomości komisji, która z tego może zdadać jakieś pytanie. Muszę przyznać, że w naszej szkole nikomu nie zadano pytania odnośnie tych opracowań, jednakże "co kraj to obyczaj" więc różnie może być u Ciebie.
      Jeszcze jedna rada. W tych opracowaniach najlepiej w bibliografi zaznaczyć tylko jakieś fragmenty (od tej do tej strony), da Ci to zabezpieczenie, że komisja nie będzie mogła zapytać Cię z niczego innego co jest w danej książce choćby miała 1000 stron a Ty odwoływał się do 3.
      I jeszcze jedno. Sprawdź u swego polonisty, bądź na stronie CKE I OKE czy aby nic się nie zmieniło po tych reformach "Szanownego Pana Ministra:P", bo nie chciałbym aby coś przeze mnie poszło Ci nie tak.

jakby coś pisz na forum lub bezpośrednio na maila gazetowego;)
      • oxygen18 Re: j.polski ustny 28.09.06, 22:11
        aha...najczęściej w takich tekstach (opracowaniach) znajdziesz fragmennty odnośnie wybranych utworów, na których będziesz opierać swoją pracę.
    • Gość: koniu Re: j.polski ustny IP: 62.89.80.* 29.09.06, 01:13
      sprzedam prezentacje pt. "wizerunek żyda w literaturze i filmie" zawiera
      prezentacje multimedialna i wlasnoreczny album. cena do negocjacji . tel
      602708689
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka