marta_kun 14.02.07, 14:50 na co lepiej iść na lekarski czy na stomę? a może na farmację? na co sie wybieracie? gdzie łatwiej sie dostać waszym zdaniem : lek czy stoma? duzo sie juz uczycie? ;) aha, i na która AM składacie papiery? pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: k Re: Zdający na AM!! IP: 82.139.52.* 14.02.07, 17:30 najtrudneij dotac sie na lekarski, ja sie soobiscie wybieram do wawy lub na CMUJ zobaczymy na co sie doattrecznie zdecyduje, ucyzć sie msuaięłm cuzyć i andal musze uczyc przez te 2,5 roku liceum - teraz sie głównie poswiecam angielkiemu i fizyce, biologie mam z głowy, chemia jets na maturze bardzo prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Zdający na AM!! IP: 82.160.254.* 14.02.07, 18:39 Hej!!! ja poprawiam maturke i proboje na lekrski. Wg mnie lepszym kierunkiem jest lekraski, ale to Ty musisz wiedziec co Cie najbardziej pociaga. Wiesz stoma jest nudnym zawodem , ale za to bardzo dobrze platnym i bardzo szybko mozna sie dorobic. Lekarski za to to ciezka harowka. ..zeby byc naprawde kims to potrzebujesz okolo 15 lat nauki. ^ lat studiow nie czyni Cie lekarzem pamietaj o tym.... musisz miec specjalizacje zeby miec prawo wykonywania zawodu. A po stomie mozesz pracowac od razu. Wg mnie trudniej dostac sie na stome....chodz progi sa wyrownane. Do maturki ucze sie od pazdziernika.... i skaldam na AMG i PAM. pozdraiwam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talula Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 11:04 ja studiuje na stomie we wroc. Porównując stome i lekarski to jako lekarz układu stomatognatycznego popularnie dentysta;] można sie dużo szybciej dorobić, nie pracuje się po nocach i co tu ukrywać, studiuje sie 5 lat, rok stażu i zarabia sie konkretne pieniądze. a jako lekarz? najpierw 6 lat nauki, potem staż, i w sumie jestś lekarzem bez specjalizacji-czyli zasadniczo nikim- wciskają Ci w szpitalu same dyruzy nocne i za nocke zarobisz 38zł:/ Potem taki lekarz robi specjalizacje- 1 stopień, potem 2. (jakieś 15 lat to zajmuje). Na dodatek w polsce na uczelniach trudno o dobrą specjalizacje (chirurgia itp są zarezerwowane już na najbliższe 20 lat, wiec lekarze wyjeżdzają do Niemiec, Włoch i Hiszpani specjalizować się). No... i wtedy dopiero pracujesz i zarabiasz:) Jezeli nie jesteś skonkretyzowana co do tego kim byś chciala byc to bardziej polecam stomatologie. Poza tym pamiętaj, ze nie ma żadnych problemów z przeniesiem jezeli w ciągu pierwszego roku zdecydujesz przenieść się ze stomy na lekarski bądź odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marian_malek porazka totalna 02.03.07, 02:01 Gość portalu: k napisał(a): > najtrudneij dotac sie na lekarski, ja sie soobiscie wybieram do wawy lub na CMU > J > zobaczymy na co sie doattrecznie zdecyduje, ucyzć sie msuaięłm cuzyć i andal > musze uczyc przez te 2,5 roku liceum - teraz sie głównie poswiecam angielkiemu > i > fizyce, biologie mam z głowy, chemia jets na maturze bardzo prosta. z takim pisaniem to ty do nastepnej klasy nie przejdziesz, blad na bledzie a ty koles o medycynie myslisz... z czym do ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorka :) Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 12:36 hej Madzia :) ja tez celuje na Gdańsk bo jestem stamtąd :) od zawsze myślałam o lekarskim , ale juz sama nie wiem :/ moja mama jest stomatologiem i nie pociaga mnie jakoś za bardzo ten typ lekarza ;) hmmm... cóz, najwazniejsze narazie zeby sie dostać gdziekolwiek, bo pewnie złoze i na lek i na stome :) może sie spotkamy :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Zdający na AM!! IP: 82.160.254.* 15.02.07, 14:00 :):) byloby super;) a zdajesz maturke w tym roku czy popraiwasz tak jak ja???? ja mialam mnostwo dylematow dotyczacych bycia lekarzem czy stomatologiem....no i osttaecznie jednak dotarlo do mnie ze nie pociaga mnie stoma tylko medycyna;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta_kun Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:33 zdaje teraz pierwszy raz ( i mam nadzieje ze ostatni ;)) no własnie - medycyna to jest to ;) a z czego poprawiasz? z wszytskich trzech przedmiotów? ja nabradziej boje sie fizyki... :( pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Zdający na AM!! IP: 82.160.254.* 15.02.07, 14:41 poprawiam z wszysktich tzrech....fizyka jest fatalna. Nawet nie wiem czy uda mi sie ja poprawic. W zeslzym roku milaam tylko 27 % z nij. Porazka. Dl amnie fiza jest nie do pzrelkniecia wrecz.....chemi ai biola to spoko...ale fiza.....ehhh. No ale musi byc dorbze. A tobie jak idzie generalnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta_kun Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 17:15 taaaa fizyka to czarna magia! nie cierpie jej :P chodze na takie kursy z tej fizyki i cos mi to pomaga ale nie licze na wiecej niz 40 -50 % :/ mam nadzieje ze zdam chemie i biole dobrze ( a czuje sie z nich ok ) wtedy te marne procenty z fizy mi wystarcza :) z chemii nie lubie stechiometrii :/ a tak btw to uwazam ze to glupota ze musimy zdawac fizyke na poz rozszerzonym na medycyne!!! bez przesady ludzie ktorzy chca byc lekarzami nie maja z reguly takich "mózgów scisłych" jak ci którzy startuja na polibude :/ a z chemii i biloi ile mialas procent w zeszlym roku? studiujesz teraz gdzies czy zrobilas sobie rok wolny ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 18:01 hmm...zdziwisz się, Marto, ale mam na roku całkiem sporo ludzi po mat-fizie lub mat-infie..studiuję na 1 roku lekarskiego CMUJ...z resztą jest takie coś co się nazywa biofizyka,(nie wiem, za bardzo z czym sie to je, bo u mnie to 2 rok;)) w każdym razie, jeśli poradzisz sobie z fizyką, to znaczy, że się umiesz uczyć..a taka umiejętność przydaje się,oj przydaje!!(ech..tez sie z tą fizą namęczyłam;)) Odpowiedz Link Zgłoś
madziuuunia Re: Zdający na AM!! 15.02.07, 18:05 No wiec rok temu mialam 48 % z chemii i 68% z biologii... niezbyt satyskacjonujacy wynik.... w tym roku siedze w domu i codziennie grzebie cos z ta maturka. Stwierdzilam ze pojscie na inne studias to kompletny bezsens, strata czasu i pieniedzy no i sily. Spokojnie si eucze do matury, powtarzam , nie msuze sie stresowac sesja zadna. Jesli w tmy roku sie nie uda znow to trudno, wtedy pojde na fizjoterapie. to tez jest bardzo ciekawy kierunek i rownie bardzo mi si epodoba. Tak wiec;) wszystko sie jeszcze okaze;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 00:59 to jaki był próg,zeby się dostać?bo z tymi 130 punktami to mogłaś sobie pomarzyć jeśli mam być szczera.We wrocławiu na lekarski było chyba 212 a na stomę 204,więc sporo Ci brakuje.Oczywiście życzę jak najlepszych wyników teraz i dostania się na upragniony kierunek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 19:54 a skąd wy wiecie co jest co ... naoglądałyście sie głupich seriali, które nijak maja się z rzeczywistością?? troche to śmieszne ... Odpowiedz Link Zgłoś
bzik_88 Re: Zdający na AM!! 01.03.07, 20:02 jakto skad wiemy?? :P ja zdaje w tym roku maturke i wybieram sie na farmacje na AM w Wawie. nie wiem czy sie dostane ale jak nie w tym to w przyszlym roku :) mam pytanie-> czy tak ogolnie (chociaz mnie najbardziej farm. interesuje :))na CMUJ jest sie duzo trudniej dostac niz na Warszawska AM?? Odpowiedz Link Zgłoś
nikate Re: Zdający na AM!! 28.03.07, 16:22 JA wybieram się na CM UMK w Bydgoszczy medycyna oczywiście :) Rokj temu mnie nie chcieli więc moze teraz zachcą ;) Maturę poprawiam i najbardziej boje sie cholera fizy :/ Pozdrawiam i powodzenia życzę!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Zdający na AM!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 10:07 powodzenia :] i zapraszam na AMG... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 17:26 a ja na lekarski amp, a wlasciwie to juz teraz ump :), poprawiam - a jestem na pierwszym roku farmacji w poznaniu. no i w sumie dopiero teraz rozpoczynam nauke pod mature. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghj Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 04:20 Witam, Mam pytanie: Jezeli nie dostane sie na medycyne (przez fizyke) a przyjma mnie na farmacje, to czy moge po roku badz semestrze sie przeniesc na lekarski??? Bez poprawiania matury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm.. Re: Zdający na AM!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 12:31 pomysl zanim cos napiszesz czlowieku :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hera Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 13:48 NIE ;| Odpowiedz Link Zgłoś
nata2003 Re: Zdający na AM!! 31.03.07, 15:02 ja wybieram się na AM w Poznaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola:* Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 18:26 hej ja mam pytanko z jakis ksiażek (podrecznikow) przygotowujecie sie do matury z biol i chem ???? uczycie sie z podrecznikow szkolnych czy moze z jakis "ambitniejszych " ksiazek :d z góry dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaaniaania5 Zdający na AM!! IP: 81.15.194.* 10.04.07, 20:36 HEJ, napiszcie z jakich ksiażek uczycie się na mature z chemii... chcicłąbym zdawać na farmacje... Podajcie mi tytuł jakiejś fajnej ksiażeczki z doswiadczeniami chemicznymi, pomózcie!!! papapap Chciałabym do Łodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbusia Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 10:45 Wszystkie książki pazdry, nowy WSiP i nowy operon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deboo:) Re: Zdający na AM!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 15:09 Ja marzę o tym, żeby dostać się na stomatologię. Z medycyny zrezygnowałam już pewien czas temu... Jeśli się nie uda, to może pójdę na farmację. Startuję na UMP. Mam nadzieję, że jednak spełnię to marzenie... Ale strach mnie ogarnia kiedy pomyślę o maturze:P Brrr...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Zdający na AM!! IP: 83.2.112.* 03.04.07, 23:53 raczej na lekarski (choć ciągle myśle o stomie), warszawa, kraków, wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakpan Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 19:34 zbliża się katastrofa uwaga --link matura.onet.pl/1,127,8,28363915,78101943,2248593,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopakus Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 17:04 Ja wybieram się na farmację. Czy ktoś z was studiuje może już farmację?. Ile mieliście procent z matur ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sakh Re: Zdający na AM!! IP: *.chello.pl 29.04.07, 22:29 nie przejmujcie sie maturzysci tym linkiem z info o zmniejszeniu limitow na AM bo to pic na wode, samo ministerstwo oglosilo ze bedzie z roku na rok wiecej miejsc na AM kierunki lekarskie, bo za duzo lekarzy wyjezdza to chca by wiecej ich wychodzilo po studiach.To jest na wasza korzysc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justynica Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:16 Akademia Muzyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 08:29 hehe, Akademia Medyczna ;))). Chociaż w dwóch przypadkach już uniwersytet czyli UM :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarina Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 23:42 no i oczywiście CM Odpowiedz Link Zgłoś