Dodaj do ulubionych

Zdający na AM!!

14.02.07, 14:50
na co lepiej iść na lekarski czy na stomę? a może na farmację? na co sie
wybieracie? gdzie łatwiej sie dostać waszym zdaniem : lek czy stoma?
duzo sie juz uczycie? ;)
aha, i na która AM składacie papiery?
pzdr :)
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: Zdający na AM!! IP: 82.139.52.* 14.02.07, 17:30
      najtrudneij dotac sie na lekarski, ja sie soobiscie wybieram do wawy lub na CMUJ
      zobaczymy na co sie doattrecznie zdecyduje, ucyzć sie msuaięłm cuzyć i andal
      musze uczyc przez te 2,5 roku liceum - teraz sie głównie poswiecam angielkiemu i
      fizyce, biologie mam z głowy, chemia jets na maturze bardzo prosta.
      • Gość: Madzia Re: Zdający na AM!! IP: 82.160.254.* 14.02.07, 18:39
        Hej!!! ja poprawiam maturke i proboje na lekrski. Wg mnie lepszym kierunkiem
        jest lekraski, ale to Ty musisz wiedziec co Cie najbardziej pociaga. Wiesz stoma
        jest nudnym zawodem , ale za to bardzo dobrze platnym i bardzo szybko mozna sie
        dorobic. Lekarski za to to ciezka harowka. ..zeby byc naprawde kims to
        potrzebujesz okolo 15 lat nauki. ^ lat studiow nie czyni Cie lekarzem pamietaj o
        tym.... musisz miec specjalizacje zeby miec prawo wykonywania zawodu. A po
        stomie mozesz pracowac od razu. Wg mnie trudniej dostac sie na stome....chodz
        progi sa wyrownane. Do maturki ucze sie od pazdziernika.... i skaldam na AMG i
        PAM. pozdraiwam
        • Gość: talula Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 11:04
          ja studiuje na stomie we wroc. Porównując stome i lekarski to jako lekarz układu
          stomatognatycznego popularnie dentysta;] można sie dużo szybciej dorobić, nie
          pracuje się po nocach i co tu ukrywać, studiuje sie 5 lat, rok stażu i zarabia
          sie konkretne pieniądze. a jako lekarz? najpierw 6 lat nauki, potem staż, i w
          sumie jestś lekarzem bez specjalizacji-czyli zasadniczo nikim- wciskają Ci w
          szpitalu same dyruzy nocne i za nocke zarobisz 38zł:/ Potem taki lekarz robi
          specjalizacje- 1 stopień, potem 2. (jakieś 15 lat to zajmuje). Na dodatek w
          polsce na uczelniach trudno o dobrą specjalizacje (chirurgia itp są
          zarezerwowane już na najbliższe 20 lat, wiec lekarze wyjeżdzają do Niemiec,
          Włoch i Hiszpani specjalizować się). No... i wtedy dopiero pracujesz i
          zarabiasz:) Jezeli nie jesteś skonkretyzowana co do tego kim byś chciala byc to
          bardziej polecam stomatologie. Poza tym pamiętaj, ze nie ma żadnych problemów z
          przeniesiem jezeli w ciągu pierwszego roku zdecydujesz przenieść się ze stomy na
          lekarski bądź odwrotnie.
      • marian_malek porazka totalna 02.03.07, 02:01
        Gość portalu: k napisał(a):

> najtrudneij dotac sie na lekarski, ja sie soobiscie wybieram do wawy lub na CMU
        > J
        > zobaczymy na co sie doattrecznie zdecyduje, ucyzć sie msuaięłm cuzyć i andal
        > musze uczyc przez te 2,5 roku liceum - teraz sie głównie poswiecam angielkiemu
        > i
        > fizyce, biologie mam z głowy, chemia jets na maturze bardzo prosta.

z takim pisaniem to ty do nastepnej klasy nie przejdziesz, blad na bledzie a ty
        koles o medycynie myslisz... z czym do ludzi?
    • Gość: autorka :) Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 12:36
      hej Madzia :)
      ja tez celuje na Gdańsk bo jestem stamtąd :) od zawsze myślałam o lekarskim ,
      ale juz sama nie wiem :/ moja mama jest stomatologiem i nie pociaga mnie jakoś
      za bardzo ten typ lekarza ;) hmmm...
      cóz, najwazniejsze narazie zeby sie dostać gdziekolwiek, bo pewnie złoze i na
      lek i na stome :)
      może sie spotkamy :)
      pozdrawiam
      • Gość: Madzia Re: Zdający na AM!! IP: 82.160.254.* 15.02.07, 14:00
        :):) byloby super;) a zdajesz maturke w tym roku czy popraiwasz tak jak ja????
        ja mialam mnostwo dylematow dotyczacych bycia lekarzem czy stomatologiem....no
        i osttaecznie jednak dotarlo do mnie ze nie pociaga mnie stoma tylko medycyna;)
        • Gość: marta_kun Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:33
          zdaje teraz pierwszy raz ( i mam nadzieje ze ostatni ;))
          no własnie - medycyna to jest to ;)
          a z czego poprawiasz? z wszytskich trzech przedmiotów?
          ja nabradziej boje sie fizyki... :(
          pozdrawiam :)
          • Gość: madzia Re: Zdający na AM!! IP: 82.160.254.* 15.02.07, 14:41
            poprawiam z wszysktich tzrech....fizyka jest fatalna. Nawet nie wiem czy uda mi
            sie ja poprawic. W zeslzym roku milaam tylko 27 % z nij. Porazka. Dl amnie fiza
            jest nie do pzrelkniecia wrecz.....chemi ai biola to spoko...ale fiza.....ehhh.
            No ale musi byc dorbze. A tobie jak idzie generalnie??
            • Gość: marta_kun Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 17:15
              taaaa fizyka to czarna magia! nie cierpie jej :P chodze na takie kursy z tej
              fizyki i cos mi to pomaga ale nie licze na wiecej niz 40 -50 % :/ mam nadzieje
              ze zdam chemie i biole dobrze ( a czuje sie z nich ok ) wtedy te marne procenty
              z fizy mi wystarcza :) z chemii nie lubie stechiometrii :/ a tak btw to uwazam
              ze to glupota ze musimy zdawac fizyke na poz rozszerzonym na medycyne!!! bez
              przesady ludzie ktorzy chca byc lekarzami nie maja z reguly takich "mózgów
              scisłych" jak ci którzy startuja na polibude :/
              a z chemii i biloi ile mialas procent w zeszlym roku? studiujesz teraz gdzies
              czy zrobilas sobie rok wolny ? :)
              • Gość: kaśka Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 18:01
                hmm...zdziwisz się, Marto, ale mam na roku całkiem sporo ludzi po mat-fizie lub
                mat-infie..studiuję na 1 roku lekarskiego CMUJ...z resztą jest takie coś co się
                nazywa biofizyka,(nie wiem, za bardzo z czym sie to je, bo u mnie to 2 rok;))
                w każdym razie, jeśli poradzisz sobie z fizyką, to znaczy, że się umiesz
                uczyć..a taka umiejętność przydaje się,oj przydaje!!(ech..tez sie z tą fizą
                namęczyłam;))
                • madziuuunia Re: Zdający na AM!! 15.02.07, 18:05
                  No wiec rok temu mialam 48 % z chemii i 68% z biologii... niezbyt
                  satyskacjonujacy wynik.... w tym roku siedze w domu i codziennie grzebie cos z
                  ta maturka. Stwierdzilam ze pojscie na inne studias to kompletny bezsens, strata
                  czasu i pieniedzy no i sily. Spokojnie si eucze do matury, powtarzam , nie msuze
                  sie stresowac sesja zadna. Jesli w tmy roku sie nie uda znow to trudno, wtedy
                  pojde na fizjoterapie. to tez jest bardzo ciekawy kierunek i rownie bardzo mi si
                  epodoba. Tak wiec;) wszystko sie jeszcze okaze;)
                  • Gość: kaśka Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 00:59
                    to jaki był próg,zeby się dostać?bo z tymi 130 punktami to mogłaś sobie
                    pomarzyć jeśli mam być szczera.We wrocławiu na lekarski było chyba 212 a na
                    stomę 204,więc sporo Ci brakuje.Oczywiście życzę jak najlepszych wyników teraz
                    i dostania się na upragniony kierunek :)
        • Gość: ... Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 19:54
          a skąd wy wiecie co jest co ... naoglądałyście sie głupich seriali, które nijak
          maja się z rzeczywistością?? troche to śmieszne ...
          • bzik_88 Re: Zdający na AM!! 01.03.07, 20:02
            jakto skad wiemy?? :P

ja zdaje w tym roku maturke i wybieram sie na farmacje na AM w Wawie. nie wiem
            czy sie dostane ale jak nie w tym to w przyszlym roku :)

mam pytanie-> czy tak ogolnie (chociaz mnie najbardziej farm. interesuje :))na
            CMUJ jest sie duzo trudniej dostac niz na Warszawska AM??
            • nikate Re: Zdający na AM!! 28.03.07, 16:22
              JA wybieram się na CM UMK w Bydgoszczy medycyna oczywiście :) Rokj temu mnie
              nie chcieli więc moze teraz zachcą ;) Maturę poprawiam i najbardziej boje sie
              cholera fizy :/
              Pozdrawiam i powodzenia życzę!:)
              • Gość: J Re: Zdający na AM!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 10:07
                powodzenia :] i zapraszam na AMG...
                • Gość: de Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 17:26
                  a ja na lekarski amp, a wlasciwie to juz teraz ump :), poprawiam - a jestem na
                  pierwszym roku farmacji w poznaniu. no i w sumie dopiero teraz rozpoczynam
                  nauke pod mature.
                  • Gość: ghj Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 04:20
                    Witam,
                    Mam pytanie: Jezeli nie dostane sie na medycyne (przez fizyke) a przyjma mnie na farmacje, to czy moge po roku badz semestrze sie przeniesc na lekarski??? Bez poprawiania matury?
                    • Gość: hmm.. Re: Zdający na AM!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 12:31
                      pomysl zanim cos napiszesz czlowieku :]
                    • Gość: hera Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 13:48
                      NIE ;|

• nata2003 Re: Zdający na AM!! 31.03.07, 15:02
      ja wybieram się na AM w Poznaniu :)
    • Gość: karola:* Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 18:26
      hej ja mam pytanko z jakis ksiażek (podrecznikow) przygotowujecie sie do
      matury z biol i chem ???? uczycie sie z podrecznikow szkolnych czy moze z
      jakis "ambitniejszych " ksiazek :d z góry dzieki za info
      • Gość: aniaaniaania5 Zdający na AM!! IP: 81.15.194.* 10.04.07, 20:36
        HEJ, napiszcie z jakich ksiażek uczycie się na mature z chemii... chcicłąbym
        zdawać na farmacje... Podajcie mi tytuł jakiejś fajnej ksiażeczki z
        doswiadczeniami chemicznymi, pomózcie!!! papapap Chciałabym do Łodzi!!!
        • Gość: Barbusia Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 10:45
          Wszystkie książki pazdry, nowy WSiP i nowy operon.
    • Gość: deboo:) Re: Zdający na AM!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 15:09
      Ja marzę o tym, żeby dostać się na stomatologię. Z medycyny zrezygnowałam już
      pewien czas temu... Jeśli się nie uda, to może pójdę na farmację. Startuję na
      UMP. Mam nadzieję, że jednak spełnię to marzenie... Ale strach mnie ogarnia
      kiedy pomyślę o maturze:P Brrr...!
    • Gość: agnieszka Re: Zdający na AM!! IP: 83.2.112.* 03.04.07, 23:53
      raczej na lekarski (choć ciągle myśle o stomie), warszawa, kraków, wrocław.
    • Gość: jakpan Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 19:34
      zbliża się katastrofa uwaga --link
      matura.onet.pl/1,127,8,28363915,78101943,2248593,0,forum.html
      • Gość: kopakus Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 17:04
        Ja wybieram się na farmację. Czy ktoś z was studiuje może już farmację?. Ile
        mieliście procent z matur ?.
      • Gość: Sakh Re: Zdający na AM!! IP: *.chello.pl 29.04.07, 22:29
        nie przejmujcie sie maturzysci tym linkiem z info o zmniejszeniu limitow na AM bo to pic na wode, samo ministerstwo oglosilo ze bedzie z roku na rok wiecej miejsc na AM kierunki lekarskie, bo za duzo lekarzy wyjezdza to chca by wiecej ich wychodzilo po studiach.To jest na wasza korzysc ;)
    • Gość: Justynica Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:16
      Akademia Muzyczna?
      • Gość: didi Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 08:29
        hehe, Akademia Medyczna ;))). Chociaż w dwóch przypadkach już uniwersytet czyli
        UM :).
        • Gość: katarina Re: Zdający na AM!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 23:42
          no i oczywiście CM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka