lucyferka19 27.04.07, 16:15 ahoj! heh, kto z Was zdaje mature rozszerzona z polskiego? powtarzacie lektury czy myslicie, ze to nie ma sensu? pozdrawiam!:] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paulinka Re: polski rozszerzony IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.07, 17:06 jaaa zdaję, skupiam się bardziej nad problematyką niż nad streszczeniami- chociaż coś tam przejrzę. Generalnie liczę na przystępną lirykę (tzn. byle nie Szymborska;/) Odpowiedz Link Zgłoś
vonny Re: polski rozszerzony 27.04.07, 17:19 poprzeglądam tylko zeszyty ale tak bardzo ogólnie, szczegółowo zabiore się za środki stylistyczne i poetyckie bo to się na pewno przyda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:20 Przecież w PR nie chodzi o streszczanie czegokolwiek! Weź, wydrukuj sobie z 2 wcześniejsze arkusze z PR wraz z modelami i zobacz, na co kładzie się nacisk na PR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-ona Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:22 Ja czytam opracowania, streszczenia itp., ale nie wiem czy to coś da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goHa Re: polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:26 ja zdaję rozsz. ale nie czytam streszczeń- po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-ona Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:31 Ja czytam dla przypomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hejka Re: polski rozszerzony IP: *.kolornet.pl 27.04.07, 17:34 ciekawe co bedzie z prozy... oby tylko jedna lektura, ale jaka??? Jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-ona Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:36 Zapewne coś z poza listy. Nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
historanka Re: polski rozszerzony 27.04.07, 17:38 a ja wolałabym porównanie dwóch przykładów prozy, niż interpretacje jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hejka Re: polski rozszerzony IP: *.kolornet.pl 27.04.07, 22:03 masz wiecej czasu na skupienie sie na jednym tekscie:) Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: polski rozszerzony 28.04.07, 07:42 Ja wolałabym jeden długi wiersz, który traktowałby o kondycji świata lub/i człowieka, krytykujący współczesność albo dotyczący gry z czytelnikiem za pomocą formy, środków styl., itp. ;)) Byleby nic o tematyce religijnej, żydowskiej, wojennej - to jest już nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:17 Właściwie, co roku na rozszerzonej jest jakiś fragment zwiazany z tematyką wojny. Na próbnej był potop, i pamiętnik z powstania warszawskiego, w 2005 holocaust postrzegany oczami zwykłej rodziny żydowskiej, a 2006 gragment pamiętnika z powstania warszawskiego Białoszewskiego, czy w tym roku również warto się jest na to nastawiać? Dokładnie przypomnieć sobie Innyc świat i pamiętniki BorowskiegO? CO sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:44 ale to raczej na podstawowej! przecież wiadomo że na rozsz. będzie coś z poza listy podstaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 16:53 co to są Pamiętniki Borowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla bla Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 11:31 Zdaję rozszerzony i będę powtarzać wszystko jak leci. Streszczenia też przeczytam. Nigdy mi nie zaszkodzą, a przynajmniej przypomnę sobie co i jak. Nie mam pojęcia co mogą wsadzić, oby tylko nie wrypali dwa razy jakiś wierszy, bo porzygam się na własny arkusz maturalny. Najlepiej, żeby dali jakąś lekturkę z Młodej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 13:41 ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borkosia Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 21:53 A ja mam nadzieję na jakiś dobry wiersz, Herbert, Szymborska, Baran czy coś-w-tym-stylu ;) Ale nie powtarzam lektur. Po co? Przecież to nie poziom podstawowy. Na rozszerzeniu liczą się raczej UMIEJĘTNOŚCI, a wszystkie potrzebne inf. masz w tekście... Trzeba znać raczej środki stylistyczne, charakterystyki epok,ich problematykę, a nie... TREŚCI LEKTUR! Hehe... Pozdrawiam wszystkich "rozszerzonych"! :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelle Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:49 Nie ma potrzeby powtarzania lektur i tak napewno będzie coś z poza kanonu! Ja obecnie staram się przyswoic problematyke i cechy charakterystyczne poetów współczesnych(szymborska , miłosz ,herbert,broniewski)napewno będzie wiersz któregoś z tych artystów !Jeśli chodzi o prozę to proponuje powtórzyć Wesele,Jądro ciemności i Lorda Jim'a. A macie moze jakąś recepte na pisanie wypracowania pod kryteria???? Za co na bank można dostać punkty??? Jakies elementy które zawsze sa punktowane??? PROSZE O RADY!! ŁĄCZMY SIĘ ( :: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolineczka6 Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 23:25 myslisz, że będzie Miłosz??wydaje mi się, że raczej nie (LPR pragnęło przecież udowodnić mu antypolskie oblicze i brak patriotyzmu). Szymborska? próbnej nie zdało tyle osób, nazbyt ryzykownym byłby jej wiersz. Herbert i Broniewski fakt, mogą się pojawić. ja osobiście mam głupie przeczucie co do Różewicza :-) hm.. stosuję metodę, że najpierw czytam tekst min. 3 razy i na marginesie piszę, wszystko, co mi się kojarzy tzw. "burza mózgów". dość działa. zawsze masz punkty za: styl przedstawienie sytuacji określenie narratora umiejscowienie fragmentu w całym utworze(to było do prozy) nawiązanie do tytułu przedstawienie podmiotu opisania sytuacji interpretacji język wiersza(to do poezji ) Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: polski rozszerzony 30.04.07, 08:04 Baran i Miłosz są beeeeee - ja bym ich nie chciała. Różewicz chyba był ze dwa razy, ale świetnie by było, gdyby był jeszcze raz :D Szymborska na próbnej była świetna (znaczy się - temat był świetny, jej wiersze są -jak dla mnie- juz trochę mniej świetne). Niekoniecznie wiersz musi być super-extra - grunt żeby temat był dobry :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pizmaczeq Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 12:14 a ja własnie bardzo cenie soba szymborska i cieszyłabym sie gdyby była na prawdziwej , ale dam se łeb uciaz , ze nie bedzie bo była juz na probnej ...a te dałny w cke nie lubia sie zbytnio powtrzac ;/ cholera dostaje sraki ;/ ja nie chce;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borkosia Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:59 Herbert jest za***istym poetą (tylko nie pisac tak na maturze! :P :P) ale po zastanowieniu... Jest bardzo trudny, jego wiersze maja nie tylko DRUGIE dno, ale i TRZECIE, a czasami i CZWARTE... Poza tym... Przeciez chciano go wrobic w esbectwo! Tak więc... Obstawiam Różewicza albo Barana... A może... Wojaczek? Któryś ze Skamandrytów? Albo w ogóle nie Polak, np. Charles Baudelaire? OBY TYLKO NIE JAKIŚ MIKOŁAJ - SĘP SZARZYŃSKI, albo KOCHANOWSKI, BO ZWYMIOTUJĘ NA ARKUSZ! :D Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: polski rozszerzony 30.04.07, 15:10 Poezja epoki Baroku = bardzo mile widziane :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: polski rozszerzony IP: *.efekt.net.pl 02.05.07, 16:58 czyli "ładnie i kwieciście o dupie maryni" Odpowiedz Link Zgłoś
mala199 Re: polski rozszerzony 02.05.07, 17:19 i wypisuj te wszystkie tropy stylistyczne ;/ oby nie bylo baroku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marguerite Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:27 moja polonistka rozszerzonym w mojej klasie (2/36) dała bardzo fajne modele analizy poezji i prozy. i tak w prozie punkty są za: - narrator - sytuacja narracyjna - postawa narratora -ukształtowanie narracji (analiza wypowiedzi i języka, charakterystyka narratora, wpływ relacji na świat przedst) / ukształtowanie świata przedst.(sposób prezentacji, zasada motywacji, pozycja narratora wobec świata) - o czym mowi utwór (miejsca nacechowane znaczeniowo,motywy, nawiązania intertekstualne, relacjie między całoscią a fragmentem, kontekt macierzysty dzieła) - konteksty a w poezji to będzie tak: - nadrzędny sens utworu - nadawca-adresat (krecaja podmiotu lir. i konstrukcja adresata+ich relacja, sytuacja liryczna, rodzaj wypowiedzi - konstukcja wypowiedzi, rodzaj liryki, pozycja "ja"lirycznego, jezyk wypowiedzi, gatunek, dominanta kompozycyjna -ogólny sens utworu (miejsca nacechowane semantycznie, kluczowe wyrażenia i motywy, sens wyrażony bezpośrednio czy dwustopniowy - konteksty (epoki, kulturowe i osobiste) i to byłoby to najważniejsze :) rozszerzony wg. mnie jest łatwiejszy od podstawy - i dlatego go zdaję :)) pozdrawiam, i powodzenia w piątek^^ Odpowiedz Link Zgłoś
mala199 Re: polski rozszerzony 02.05.07, 17:20 zdajesz rozszerzony polski, a nie wiesz, ze po "wg" kropki nie stawiamy? ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 14:33 nie widze sensu w czytaniu lektur...rozszerzony jest w sumie prostrzy niz podstawowy-a juz na pewno jest dla leniouszkow;)nie mam pojecia jakich autorow mozna sie spodziewac,ale mysle ze moze byc temat buntu albo milosci do ojczyzny- wojna byla na probnej,a milosc miedzyludzka to chyba zbyt banalna jest jak dla naszego ministra...;p o problemach politycznych tez pewnie nie bedzie;) dyskryminacja zydow?hmm..nie sadze;)chociaz giertych dyskryminowac uwielbia nawet jesli konstytucja zabrania..;)pozdro dla ministra;p Odpowiedz Link Zgłoś
lady_camelie Re: polski rozszerzony 01.05.07, 15:31 tak,az strach sie bac bo ten nasz minister to tak mi jakos pachnie luboscia do tendencyjnych lektur - chryste panie - nad niemnem np . brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelle Re: polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 13:58 Za nawiązania i różne konteksty chyba też sa punkty???? A i motto jest bardzo ważne!! Tytuł też można zinterpretować! JESZCZE JAKIEŚ WSKAZÓWKI??? POMOCY Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: polski rozszerzony 02.05.07, 13:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=61491562&a=61614236 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=61654781&a=61676572 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: polski rozszerzony IP: *.efekt.net.pl 02.05.07, 17:00 Będzie: na podstawie tekstu "Bogurodzicy" udowodnij że Kuroń to zdrajca a Gombrowicz był głupi Odpowiedz Link Zgłoś