Dodaj do ulubionych

My i Wy (CKE)

05.05.07, 10:49
Jeśli uważacie tak jak ja, że pytania do czytania ze zrozumieniem były nagięte
to stwórzmy solidarność pisząc do szanownej CKE

www.cke.edu.pl/index.php?option=com_contact&Itemid=3&contact_id=4
Co do tekstu nic nie mam, ale przecież pytania jakie padły do tekstu to czyste
przegięcie :/ chodzi głównie o klucz. Niech wiedzą jedno, że nie mamy stopni
magistrów jak narazie (!)

Ja już napisałem do CKE.. zresztą uczyniło to już napewno kilkadziesiąt osób.

Adieee
Obserwuj wątek
    • pizmaczeq Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 10:52
      jestem za
      • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 10:55
        więc pisz, ja troche ostro im napisałem.

Solidarnością da sie zrobić wiele
        • pizmaczeq Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 11:03
          podpisałes sie z imienia i nazwiska ?
          • Gość: Natalia Re: My i Wy (CKE) IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.05.07, 11:06
            Zgadzam się, a poza tym na rozszerzonej maturze czytanie ze zrozumieniem było
            łatwiejsze! Tekst łatwy, ale pytania beznadziejne!!!!!!!!!! Jak się wkurzę to
            też napiszę - heh jestem do tego zdolna:)
            • cienmotyla Też napisałam, trzeba walczyć o swoje! 05.05.07, 11:08
              Podpisałam się imieniem i nazwiskiem. Niech wiedzą jak źli jesteśmy.
              Nas jest więcej chyba nikt by nie miał opory do bojkotu.
            • cienmotyla Patrzcie na to: 05.05.07, 11:10
              "Info Zgodnie z art. 63 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks
              postępowania administracyjnego (Dz U 2000r nr 98 poz.1071 z późniejszymi
              zmianami) Centralna Komisja Egzaminacyjna informuje, że udziela odpowiedzi na
              korespondencję otrzymaną pocztą elektroniczną jedynie, gdy zawiera ona
              następujące dane:

- imię i nazwisko osoby kierującej zapytanie
              - adres (kod pocztowy, miejscowość, ulica i nr domu)
              - treść pytania (określenie przedmiotu sprawy). "

To dostałam po wysłaniu mejla. Czyli mi nie odpiszą, bo nie podałam adresu.
              Dziwne jest to, że podczas wysyłania o niego nie prosili. Tylko imię nazwisko i
              treść pytania. I kto tu jest głupi?
              • gabrielafrancuz czyli w sumie nie muszą odpowiadać n/t 05.05.07, 11:25
                na to wychodzi.
          • Gość: moniś Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:08
            hihihi!
            napisałam prawdziwe imię i nazwisko mojej znakomej...

afff ;)
            • Gość: moniś Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:09
              heheh- znajomej (oczywiście)
              • hazarr Pytanie! <bojkot>! 05.05.07, 11:16
                podałem swoje imię i nazwisko.

jeśli im przyśle 1/3 maturzystów uwage albo i 2/3 (!) to nikomu nie będą
                odpisywać na adres domowy jedynie e-mail ;)

Pytanie:::(!)
                Podajcie linki gdzie są fora maturzystów, przekaże im info o solidarności.
                Przecież matura rozszerzona była łatwiejsza o podstawowej! może szanowne CKE
                pomyliło arkusze kurr
                • cienmotyla Re: Pytanie! <bojkot>! 05.05.07, 11:21
                  www.mojamatura.pl/forum.html
                  www.sciaga.pl/forum/list.html?3
                  forum.matura.pl/viewforum.php?f=2&sid=d69c03c96ea436c0316190fcfd4a62f3
                  forum.gery.pl/index.php?s=0e22e9c74ecc9381031a6963f8b8edf3&showforum=518
                • Gość: madzia Re: Pytanie! <bojkot>! IP: *.chello.pl 05.05.07, 21:26
                  Niby skąd wiesz że była łatwiejsza???!!!
                  Mieliście przynajmniej wypracowanie o lekturach które znaliście(a przynajmniej
                  powinniście znać) a nam dali jakieś rzeczy z kosmosu do tego tak
                  zinterpretowane że szkoda gadać także zastanów się co piszesz.Czytanie ze
                  zrozumieniem też wcale nie było łatwe...
                  • Gość: córa czesia Re: Pytanie! <bojkot>! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 15:37
                    powiem tyle rozszerzeni zamknac sie bo jak ktos porywa sie na mature na tym
                    poziomie to powinien przeczytac lektury które sa mu potrzebne wiec Madziu nie
                    przerywaj. ja uwazam ze matura to nic ze gorzej bedzie na studiach o ile sie tam
                    dostaniemy po tych skomplikowanych zawiłosciach czytania ze zrozumieniem
                • Gość: ag Re: Pytanie! <bojkot>! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:29
                  przegiąłeś/aś ze stwierdzeniem ze podstawowa byla trudniejsza od rozszerzonej ;)
              • Gość: Marcinool Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:59
                Czyli jesteś ludzkim podmiotem i zdegradowanym kapucynem. Za takiego coś można
                posadzić drugą osobę, życze ci tego.
        • Gość: maturzysta Re: My i Wy (CKE) IP: 80.54.97.* 05.05.07, 12:34
          uważam że pytania były idiotyczne odpowiedzi na pytania znała tylko ta osoba
          która je układała
        • Gość: MaRciak Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 19:26
          Ja również jestem tegoroczną maturzystką i jak wyszyscy abiturienci
          2007r.ubolewam nad stopniem trudności....,zastanawiam się co będzie za kilka
          lat,czy ktoś odpowie na te pytania.. Myślę,że trzeba się bardziej zastanowić
          nad trafnością pytań, w końcu jesteśmy tylko ludźmi chcącymi dopiero sięgnąć po
          wyższe wykształcenie...
      • Gość: edi Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:53
        juz wyslalem petycje
    • Gość: Ola Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:26
      Choddzi o podstawe czy rozszerzenie?
      • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 11:31
        podstawe.

ok dzięki za linki cienmotyla. juz tam wkraczam z info.

przekazcie to dalej!
        • Gość: n. Re: My i Wy (CKE) IP: *.tktelekom.pl 05.05.07, 11:44
          Czy Wam się wydaje, ze oni zmienia klucz odpowiedzi, bo Wam nie poszło?!
          Przykro mi, ale to nie wy dyktujecie warunki, a matury nie musza mieć wszyscy.
          Potem mamy bezrobotnych magistrów po PWSZ:/
          • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 11:51
            proste, że klucz nie zostanie zmieniony. chociaż kto wie?! w końcu w tym
            państwie wszystko jest możliwe. mogą dołożyć dodatkowe odpowiedzi do klucza w końcu
            • Gość: diboo:) Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:06
              a gdzie ty masz klucz? :/ Napiszecie do CKE, że klucz jest zły, mimo, że jeszcze
              nie został ułożony? hahaha ;p
              • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 12:08
                klucza nie widziałeś jaki jest pokręcony :/ ??!! stary to lepiej zobacz. i
                ułożony już jest przecież dawno (!)
                • gabrielafrancuz Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 12:09
                  klucz z Wyborczej to klucz z ODPOWIEDZIAMI PRZYKLADOWYMI, a wiec niepełny.
                  • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 12:11
                    zapełni się niewiele jak to bywa. To jest paranoja, że poziom podstawowy był jak
                    słysze trudniejszy od rozszeżonego!
                    • Gość: diboo:) Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:27
                      A Ty widziałeś kiedykolwiek klucz odpowiedzi do matury? Bo wydaje mi się, że
                      nie. Przykładowe odpowiedzi to coś zupełnie innego. Lepiej poszperaj sobie w
                      Internecie i zobacz jak wygląda klucz, a dopiero potem się wypowiadaj. Dziękuję
                      za uwagę.
                      P.S. Jestem kobietą :)
                      • Gość: Marek Białystok Re: My i Wy (CKE) IP: *.euro-net.pl 05.05.07, 14:28
                        Matury są drukowane, dużo wcześniej przed maturą jak mi sie wydaje w Norwegi.
                        po kilku tygodniach sprawdzania egzaminatorzy się zbierają i zgłaszają
                        wszystkie niejednoznaczne odpowiedzi. I one są poddawane oceni i dodawane do
                        kluczu odpowiedzi (dziękuje za informacje od prof. Szałwińskiej:)) Więc jeszcze
                        nie ma co na nich psów wieszać.. mam nadzieje ale też sam wysłałem swoją
                        dezaprobate co do pytań i odpowiedzi jakie znalazłem na necie:] pozdrawiam
                        wszystkich i mam nadzieje że to się zmieni i nie będzie takich "niespodzianek"
                        nigdy więcej:;]
      • Gość: 12 Re: My i Wy (CKE) IP: *.tkdami.net 06.05.07, 14:41
        22
    • Gość: Mariusz Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:14
      TO BYLO TRUDNE !!!!!!!!!!!!!!
      • gabrielafrancuz Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 12:15
        nikt nie mówił że bedzie łatwo! xD
    • Gość: ehh Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:16
      I co chcecie osiagnac?

Chcecie pisac jeszcze raz? Chcecie dostac od CKE po 10pts gratis, bo nie
      potrafiliscie zrobic zadan na maturze?

To jest paranoja, jak juz pisalem - kazdy mial te same pytania, wiec kazdy
      bedzie mial proporcjonalny wynik do tego co umie. Liczy sie to jak wypadasz na
      tle innych, a nie jaki masz wynik...
      • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 12:30
        chcemy osiągnąć sprawiedliwość. Nie uważasz, że to matura rozszeżona powinna być
        na podstawowej (chodzi o czytanie ze zrozumieniem. Nie wiem jak Tobie poszło...
        ale CKE powinno udostępnić szerszy klucz, sorry ale takie pytanie jak
        wymienienie trzech cech i tylko 1pkt (a takich pytan było kilka podobnych) to
        paranoja. Jedna złą cecha i 0 pkt!

<<<większość, a nie wyższość tu wygra>>>
        • Gość: ehh Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:41
          To troche zmienia postac rzeczy, ale ludzie z rozszerzonej tez narzekaja, tez
          byla trudna podobno. Po drugie ktos kto zdaje polski podstawowy chyba nie chce
          isc na jakas uczelnie, gdzie jest on wymagany?
          • Gość: MArek Białystok Re: My i Wy (CKE) IP: *.euro-net.pl 05.05.07, 14:31
            Tak jak wypadasz na tle tegorocznych maturzystów.. a co z maturzystami
            piszącymi mature rok i więcej lat temu ? pozio powinien być podobny.. mi np
            poslki nie jest niezbędny (tylko jedna uczelnia) ale bez przedasy.. pozdrawiam
            • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 14:48
              no właśnie powinna być podobna sprawiedliwość więc nie wiem o co Ci chodzi
      • Gość: Arma Re: My i Wy (CKE) IP: 217.96.105.* 05.05.07, 12:33
        Co za brednie. Ważniejsze uczelnie mają ustalony poziom.
        • Gość: ehh Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:42
          Jakie uczelnie? Pokaz mi.
          Uczelnie podaja wymagane przedmioty i ilosc miejsc, ktore zapelniaja ludzmi z
          najlepszymi wynikami...
    • na_lesnik Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 12:28
      nic nie zdziałasz... MEN jest MEN, a ty jesteś dla niego jedynie uczniem...
      podkreślam - "jedynie"... nic sobie z tego nie zrobią
      • Gość: a co z tym? Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:36
        czy w wyborczej jest ten san klucz co an necie? tzw ... nie klucz a przykladowe
        wypracowanie?:/
        • gabrielafrancuz Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 12:37
          tak, ten sam PRZYKLADOWY klucz.
        • na_lesnik Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 12:37
          tak.to samo
          • Gość: Olek Re: My i Wy (CKE) IP: *.broker.com.pl 05.05.07, 12:39
            Zawsze mozna napisac petycje do CKE czy tam do kogos innego i wszyscy bysmy
            sie podpisali ? :>
          • Gość: a co z tym? Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:40
            fajnie maja... mogliby walnac tableka a nie jakis wypracowaniem z ktorego nie
            rozumiem polowy slow;p
            • gabrielafrancuz Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 12:41
              Naprawde chcelibyscie np pisać drugi raz?
              Wiadomo, ze pretensje gó..arzy (na pewno 100% z nich to przeciwnicy polityki
              Romana!) nie będą uwzgledniane.
    • Gość: lola LUDZIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:45
      klucza jeszcze na oczy nie widzieliście, nie rozumiecie tego????? te cholerne
      odpwoeidzi na cke są przykładowe, ktoś to napisal i wrzucil, a wy
      histeryzujecie, rany!! przeciez te ich wypracowania są beznadzijene, aj
      napislam lepsze....
      • Gość: a co z tym? Re: LUDZIE!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:47
        hehehe lola takie podejscie mi sie podoba;p ja sie martwie bo kurcze...
        zabraklo mi miejsca...ale brudnopis mialam caly zapisany notatakami ktore
        zrobialm na poczatku...zapytlam przewodniczaco czy moge pisac na ostsniej
        stronie...tzw tak jakby po zewnetrznej czesci.. tam gdzie juz byly nakleiki od
        cke...wiecie gdzie? po drugiej stronie tego cholernego brudnopisu...a ona mi
        odp: no nie wiem, probuj...wiec zorbilam strzlake..napislam c.d-podlega
        ocenie... myslicie ze sprawdza?
        • gabrielafrancuz Re: LUDZIE!!!!! 05.05.07, 12:48
          "próbuj,.." nie ma to jak fachowa odpowiedź ;]
          • hazarr nie rozmywać tematu 05.05.07, 12:54
            tu temat co dalej, a nie gdzie pisaliście ;P

Zawsze mamy prawo zebrać podpisy które by poskutkowały. Nie jestem przeciwnikiem
            Romana jak ktoś pisał. Jednak można to zrobić szturm e-mailowy na CKE..

Swoje imię i nazwisko prawdziwe rzecz jasna.
        • Gość: lola Re: LUDZIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:53
          miałam ten sam problem..... :)) i brudnopis tez zapisany, ale jakos sie
          zmiescilam na tych 4 stronach, rozplanowalam to wczesniej, ale i tak nie
          napisalam wszystkiego co chcialam. mysle ze Ci sprawdzą, nie są chyba az takimi
          formalistami. a prawda jest taka, ze im wiecvej napiszesz tym wieksze masz
          szanse na maksa za rozwiniecie tematu, i dostajesz prawie napewno 5 pkt za
          kopmpozycje, wiec git :)
          • Gość: Olek Re: LUDZIE!!!!! IP: *.broker.com.pl 05.05.07, 12:59
            Hazzar zgdzam sie ... zorganizujesz to ? :)
            • sw.marlena.sw Re: LUDZIE!!!!! 05.05.07, 13:00
              To bedzie powstanie maturalno-majowe :) Jestem za !!!
              • hazarr Bojkot matury 05.05.07, 13:08
                Pytanie do Was czy zamierzamy iść łatwą drogą internetową i robić ten bojkot na
                CKE. Ja na dwóch forach maturalnych puściłem ten temat ściąga.pl i edu..pl (coś
                takiego) te linki co napisał cienmotyla na początku. Bo napewno nie uda nam się
                zebrać podpisów maturzystów (dokładnie niewiem jaka jest wymagana ilość ale
                chyba 10tys).

Jeszcze na tvn24 zaczniemy. Organizacja jest taka aby przekazywać ten link
                wszystkim możliwym maturzystom! i tu na forum gazeta.pl pisać o tym.

WYSYŁAĆ e-maile do CKE (!) ;
                • Gość: kuma Re: Bojkot matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:20
                  do cholery jasnej- wysyłać?
                  Ake co wy tam piszcie?
                  Zeby zmienili klucz, który jeszcze nie powstał?
                  • Gość: Olek Re: Bojkot matury IP: *.broker.com.pl 05.05.07, 13:24
                    Zaluzcie nowy watek z tematem w tedy wiecej osob bedzie wchodzic !
      • Gość: homo maturis Re: LUDZIE!!!!! IP: 212.244.90.* 06.05.07, 09:47
        wydaje mi się, że większości osób na tym forum chodzi jednak o to jak wyglądała
        punktacja. Dla mnie kilka pytań w których masz napisać trzy rzeczy, a
        dostaniesz za nie w najlepszym wypadku jeden punkt, a jak pomylisz choć jedną
        to dostaniesz zero nie są sprawiedliwe. Do CKE trzeba pisać! Może tak raczej w
        formie sugestii na przyszłość, ale warto!! Przez te pytania można stracić dużo
        punktów...
    • Gość: baq protest!! IP: *.multicon.pl 05.05.07, 13:35
      a moze byscie skorzystali z doswiadczen starszych rocznikow i zobaczyli co sie udalo zrobic, a jesli nie pamietacie, to wam powiem, ze placz byl co roku (i nigdy protesty nic nie daly oprocz pewnie sporej dawki smiechu u odbierajacych mejle), ale w tym to juz jest mega przypal. jak mozecie miec pretensje do odpowiedzi skoro nikt z was nie widzial klucza?? a przeciez przykladowe odpowiedzi sa tylko PRZYKLADOWE, zebyscie mieli co poczytac. proponuje napisac, zeby za rok cke nic nie wrzucala i bedzie spokoj.

co do opinii, ze rozszerzony byl latwiejszy, to zazwyczaj sie wydaje, ze "nie moje" jest lepsze, bo tego nie pisaliscie. a poza tym nikt zreszta wam nie bronil isc na latwiejszy rozszerzony przeciez.

no wiec proponuje sie skupic na przygotowaniach do nastepnych matur, bo pewnie za pare dni bedziecie mowic, ze nic nie uslyszeliscie na listeningach a readingi byly glupie.
      • hazarr Re: protest!! 05.05.07, 13:44
        więc po co mamy brać przykład skoro nic nie zdziałaliście ? mamy swoje powody..
        napewno nie było by takiego czegoś gdyby nie dziwne pytania do tekstu.... więc
        nie tylko nasza garstka jest tym sbulwersowana.. żeby pisać pierwszy raz takie
        czytanie ze zrozumieniem.....
        • Gość: baq Re: protest!! IP: *.multicon.pl 05.05.07, 13:53
          no najlepiej jakby na polskim podstawowym były takie pytania do tekstu jak na językach typu

...mietek nie podoba sie to...

1. czy mietek jest a) zadowolony b) niezadowolony

prawda jest taka, ze te teksty i pytania specjalnie sa takie, zeby mozna tam bylo cos ciekawego wykombinowac, a klucz pewnie (ten co dostana egzaminatorzy) znowu zostanie tak rozbudowany, ze wiekszosc odpowiedzi bedzie prawidlowych.
      • Gość: bambuko Re: protest!! IP: *.chello.pl 05.05.07, 13:44
        I "niemiecki był łatwiejszy!".
        • gabrielafrancuz uspokójcie sie 05.05.07, 13:58
          Nie ma jeszcze oficjalnego klucza, nie wiadomo czy bedzie opublikowany.
          Chcecie sie skarżyć tylko na to ze bylo ciezko? Rozumiem panne, ktorej komisja
          zabrała kartke o 11.50, mimo ze bylo jeszcze 10 minut do konca, ale Wy?
          Nikt nie mowil ze bedzie latwo, zwlaszcza na rozszerzeniu.
          • Gość: baq Re: uspokójcie sie IP: *.multicon.pl 05.05.07, 14:27
            a kto ci powiedzial, ze matura sie powinna skonczyc o 12? przeciez podstawa trwa 170 minut co daje tak jakby 9-11.50 o ile oczywisce zacznie sie punktualnie, co zdarza sie rzadko
            • gabrielafrancuz Re: uspokójcie sie 05.05.07, 14:28
              nie przewidzialam tego, faktycznie- myslalam ze chodzilo jej o rozszerzony
    • Gość: Sinep Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:57
      A o co wy do nich piszecie, żeby powtórzyli maturę czy co????????
      • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 14:05
        jakie powtórzenie matury. choć jeśliby taka miała miejsce to czemu nie. niech
        szanowana CKE zrozumie, że ułożone pytania były niestosowne i dziwne (jak dla
        magistrów)... kto pisał ten wie więc prosze starszych o wyluzowanie. Z kim
        rozmawiam mówi podobnie i zamyka się w sobie nie próbując nic zdziałać. Przecież
        szansą jest, że CKE może udzielić szerszego klucza
      • Gość: bambuko Re: My i Wy (CKE) IP: *.chello.pl 05.05.07, 14:09
        Powtórzyć każdy może - za rok. To przesada, nie ma co narzekać. I i tak się nie uda.
    • Gość: Kasia Re: My i Wy (CKE) IP: *.bsk.vectranet.pl 05.05.07, 14:16
      pytania rzeczywiście to były przegięciem! co to był exam dla magistrów czy jak??
    • deffi Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 14:21
      Dla tych co zdają WOS:
      macie przykład tworzenia się spójniejszego społeczeństwa obywatelskiego xD
    • deffi Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 14:26
      może mi ktoś wyjaśnić jaką magiczną moc mają "twórcy" tych testów, że z tak
      wielką wiedzą i wykształceniem równie wysokim próbują się wczuć w skórę
      młodzieży i rozszyfrować na jakim poziomie są ich umiejętności ;|??
      Ta matura z polskiego zestawiając z poprzednimi nie była faktycznei łątwa co
      potwerdzają nie tylko maturzyści z poprzedniego roku chyba?
      A poza tym postawą bierności niewzorowego obywatela rzeknę: "co to da". Matura
      napisana, wyniki będą i koniec. Chociaż parę "miłych" słów nikomu nie zaszkodzi ]:->
      • Gość: s3 Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 14:31
        hehe jak się wczytacie w ten przykładowy klucz to zobaczycie; polecenie wymien 3 cechy i sa wymienione jedynie 3 wiec to nie moze byc klucz i klucz bedzie poszerzony bo zawsze musisz miec jakies alternatywne odpowiedzi (bo jak nie to bazooka hehe) wkoncu w poleceniu ci pisało ODPOWIADAJ WŁASNYMI SŁOWAMI a iles tam tys uczniów nie używa takich samych sformułowań:) z drugiej storny to paranoja zeby układac jakis klucz a w poleceniu kazac pisac własnymi słowami hehe śmiechowo:)
      • Gość: baq Re: My i Wy (CKE) IP: *.multicon.pl 05.05.07, 14:50
        matura z roku na rok bedzie sie wydawac wiekszosci coraz trudniejsza (mimo ze w rzeczywistosci poziom trudnosci zadan spada, szczegolnie z przedmiotow scislych), bo mlodziez niestety jest srednio statystycznie coraz glupsza, najwiekszy przelom byl pomiedzy 85 a 86, a teraz zmiany moze i sa wolniejsze, ale sa. (mam nadzieje, ze nikogo ta opinia nie obrazi)

najlepiej to widac na uczelniach, gdzie na niektorych programy sa upraszczane, bo ludzie na 1 roku sobie nie daja rady z tym co dla starszych rocznikow bylo oczywistoscia i nie ma sensu zakladac, ze mlodziez zasilajaca progi zna np. matematyke, bo to co umie naprawde to jeden wielki zart.

• hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 14:53
          statystycznie jesteśmy najmądrzejszymi ludźmi w europie pod względem edukacji.
          Ale czy nie przesadzamy już z tym ? my nie jesteśmy robotami wszystko wiedzącymi
          • Gość: Ulek Re: My i Wy (CKE) IP: *.broker.com.pl 05.05.07, 14:57
            Najmadrzejsi o najwiekszym bezrobociu , bardzo zacofani , miejacy beznadzijny
            sejm itp ... skad wyczasles te statystyki ? :>
            • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 15:00
              w gazecie, poważnie. najbardziej wykształceni
            • Gość: baq Re: My i Wy (CKE) IP: *.multicon.pl 05.05.07, 15:05
              pojedz sobie do wlk brytanii i zobacz co oni maja na uczelni (nawet na lepszych uniwerkach). polak po dobrym liceum i o sporej wiedzy moze tam studiowac (majac dobre oceny) i mieszkac w polsce, bo i tak juz to wszystko umie.

ale polskie uczelnie tez sie dostosowuja, w liceach juz raz program zostal obciety (zmiana na 3 letnie), ale pewnie wytna jeszcze wiecej, wszyscy beda sie cieszyc, ze nic nie trzeba robic, a pozniej nastanie ciemnosc :)

• Gość: Pixa Re: My i Wy (CKE) IP: *.broker.com.pl 05.05.07, 15:08
                No tak .. moze i i mamy najwiekszy poziom ale czy my to wszystko umiemy? A jak
                umiemy to i tak nie potrafimy tego zastosowac w praktyce ( nasze panstwo ,
                wieczne afery , i sytuacja )
                Wiec chyba lepiej miec mniej wiedzy i zyc jak Brytyjczycy niz krolowac w
                Europie wiedza i byc bezrobotnym na zasilku ogladajac wiecznie w TV jakies
                afery.

This my opinion :)
            • deffi Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 15:06
              jeżeli macie znajomych za granicą, dla przykładu w Niemczech to zapytajcie co
              przerabia się w szkołach w wieku 19 lat.. naprawdę byłoby Wam wesoło... mnie
              przynajmniej było hehe
    • Gość: andrew Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:32
      jestem za!!!!!
    • Gość: karolcia Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:33
      no jasne że jestem za . a te pytania to obłęd
      • hazarr Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 15:40
        dużo osób jest za tylko czy wszyscy piszą e-maile do CKE. Niech poszerzą klucz i
        zrozumieją, że te pytania to obłęd!
        • gabrielafrancuz Re: My i Wy (CKE) 05.05.07, 15:44
          poszerzą klucz i bez waszych maili bo klucz podany w GW jest PRZYKLADOWY.
          • Gość: diboo:) Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:43
            My chyba mówimy do ściany. Z 10 osób pisało w tym temacie, że w GW są tylko
            przykładowe odpowiedzi, a właściwy klucz będzie dopasowany do rozumowania
            uczniów, ale ten tu pan chyba nie do końca to rozumie :/ Mówiłam mu, żeby
            sprawdził jak wygląda prawdziwy klucz.
    • Gość: teufelsbrut Głupota:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:44
      1. Jeżeli faktycznie ta matura była taka trudna, to wszyscy będą mieli słabe
      wyniki, więc na studia się dostaniecie nawet z kiepskimi. Oczywiście przy waszym
      założeniu, że "ta matura była potwornie trudna" i całej Polsce pójdzie źle a nie
      tylko Wam:)
      2. Lepiej wykorzystać czas na powtórki, a nie na działania, ktore nie mają
      większego sensu.
      3. Najlepiej zwalić na innych. Nie, to nie chodzi o to, że mało testów czytania
      ze zrozumieniem robiliście, to nie chodzi o to, że za mało czasu poświęciliście
      na przygotowania, NIE! To wszystko ich wina, bo dali takie trudne pytania.
    • Gość: agatkaaaa Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:52
      Jesli chodzi o pytania to jeszcze dalo rade... ale klucz do nich to naprawde
      przegiecie...jesli egzaminatorzy beda je sprawdzac tylko pod wzgledem tych
      odpowiedzi to masakraaaaa!!wiekszosc polegnie mimo iz zrozumiala pytanie...mam
      nadzieje ze beda bardziej elastyczni w tym sprawdzaniu...
      • Gość: ehh Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:32
        Ja nie mam juz sily. Jaki K*RWA klucz? Nie ma zadnego klucza, luuudzie
        uspokojcie sie.

Jeszcze jedno: pisze sie NA PEWNO oddzielnie, piszac razem powinniscie w ogole
        nie zdac tej matury...
        • Gość: diboo:) Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:47
          Nie tylko Ty nie masz już siły. Ja wymiękam... Dosłownie! Ja się nie dziwie, że
          oni chcą bojkotować czytanie ze zrozumieniem, skoro - albo nie potrafią czytać,
          albo nie potrafią zrozumieć na czym polega różnica pomiędzy kluczem, a
          przykładowymi odpowiedziami.
    • Gość: Karolina Re: My i Wy (CKE) IP: *.tvk.torun.pl 05.05.07, 17:08
      Ja pisałam maturę rozszerzoną i jestem załamana..pytania do tekstu były
      niepoprawnie podane a o tematach szkoda gadać...kto to wymyślił?!?
    • Gość: Astrid Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:44
      O czym wy mówicie? Tekst był jednym z łatwiejszych jakie czytałam a pytania do
      niego tez nie były jakieś z ksieżyca wzięte, były normalne!
      Mówicie, że pytania na rozszerzonym były łatwiejsze...przeczytaliście je
      chociaż? Bo ja tak i stwierdzam ze z dużą częścią mogłabym mieć problem.
      Co do przykładowych odpowiedzi które nazywacie kluczem - nie kierujcie się nimi,
      to sa tylko jedne z wielu akceptowanych odpowiedzi!
      W rzeczywistości jest ich dużo więcej ale o tym jakie dokładnie dowiemy się
      dopiero gdy prawdziwy klucz zostanie publikowany. Narazie nie ma powodów do
      paniki a tym bardziej do oficjalnego zgłasania jakiś wyimaginowanych niedociągnięć!
    • na_lesnik Uwaga Uwaga Uwaga 05.05.07, 18:41
      proponuję wybrać użytkownika piżmaczeq jako przewodniczącego maturzystów 2007 w
      negocjacjach z CKE :P :P :P :P
      • Gość: nvm Re: Uwaga Uwaga Uwaga IP: *.brzesko.net.pl 05.05.07, 18:48
        Haha, piżmaki atakujące CKE-dezerterów !
        • pizmaczeq wiochmeny!!!!!!!!!!! 05.05.07, 18:57
          powaliło was degeneruchy ??!!!

to jawny akat na moja osobe majacy na celu eliminacje pizmaków!!

rasissci!!!!!!!!!!!
          • na_lesnik Re: wiochmeny!!!!!!!!!!! 05.05.07, 18:57
            my ci poprostu ufamy:P
            • pizmaczeq Re: wiochmeny!!!!!!!!!!! 05.05.07, 18:59
              a bede miec jakies wynagrodzenie ?:>
              i własna sekretarke ?:>

lol
              • na_lesnik Re: wiochmeny!!!!!!!!!!! 05.05.07, 19:00
                sekretarza nawet:P z samoobrony ci załatwimy:P takiego po testach wstępnych:P
                • pizmaczeq Re: wiochmeny!!!!!!!!!!! 05.05.07, 19:03
                  faaaajnie
                  a dzie bedzie moje biuro ?
                  i dostane laptopa słuzobego i daromowy dostep do internetu ?

hihihi
                  • na_lesnik Re: wiochmeny!!!!!!!!!!! 05.05.07, 19:04
                    a sekretarz ci nie starczy?:P nie wymagaj za wiele:P on ci cały czas zapełni:P
                    • pizmaczeq Re: wiochmeny!!!!!!!!!!! 05.05.07, 19:07
                      a co ja mam robic ?
                    • Gość: nvm Re: wiochmeny!!!!!!!!!!! IP: *.brzesko.net.pl 05.05.07, 19:08
                      A darmowa kwatera w moich czterech kątach Ci nie wystarczy!?
                      • pizmaczeq Re: wiochmeny!!!!!!!!!!! 05.05.07, 19:10
                        darmowa mówisz ?:>
                        • Gość: nvm Re: wiochmeny!!!!!!!!!!! IP: *.brzesko.net.pl 05.05.07, 19:14
                          No jak już ustaliliśmy kiedyś, pierzesz, gotujesz, sprzątasz:>
    • Gość: ktos Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 17:25
      pytania były beznadziejne a klucz do nich jeszcze gorszy
      • Gość: paulinka Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:14
        uwazam ze czytanie bylo bardzo trudne...jak zawsze w szkole pisalismy to mialam
        bardzo dobre stopnie z tego a teraz to ja niewieim jak to bedzie ale jest
        zalamana:(:(
    • Gość: pasta88 Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 18:47
      dokladnie tak pytania do tekstu ewidentnie za trudne :(
    • Gość: pitek Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 19:22
      po po po po.. ich! Nigdy niewidziałem tak pokręconych odpowiedzi jak to
      przydażyło sie akurat za mojej kadencji,zróbmy coś z tym!!!! ja juz do cke
      napisałem PISZCIE WSZYSCY!!!
    • Gość: Paweł Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:44
      czytanie było nie logiczne !! Protestuje !!
    • Gość: OIa z Bełchatowa Re: My i Wy (CKE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 22:14
      Prawda prawda zgadzam się również. Tematy wypracowań były w miare przyzwoite
      :),ale to czytanie ze zrozumieniem to istny szok :( większość moich znajomych
      patrząc na klucz odpowiedzi to mówi że będzie może miała z 5-6pkt z czytania :/
    • Gość: Sycio Re: My i Wy (CKE) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:25
      No co za ludzie... jesli wam nie siadly pytania to nie znaczy ze byly nagiete. A
      jesli wyskakujecie z taka opcja tzn. ze jestescie kretynami. Jesli egzamin byl
      dla paru % za trudny to nie uniewaznia matury :| Czasem po prostu rece opadaja.
      Pzdrawiam ludzi ktorzy wyciagneli na 1 czesci tak jak ja >15pkt ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka