Dodaj do ulubionych

Przeliczanie punktów na studia

10.05.07, 18:45
Nie wiem czy ten temat już był, szukałam nie znalazłam :)
W każdym razie mam pytanie. Jak przelicza się pkt. na studia? Na stronach internetowych szkół wyższych w przeliczniku uwzględnia się zarówno maturę podstawową jak i rozszerzoną z danego przedmiotu. Jak będzie w naszym wypadku, gdy zdawaliśmy tylko jeden arkusz? Będzie to zmienione czy będą brali tę "fikcyjną" maturę wpisaną na świadectwie.
I jeszcze jedno ile się dodaje pkt do podstawy jeżeli ktoś zdawał rozszerzony.
Za odpowiedź dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: radioheadka Re: Przeliczanie punktów na studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 18:49
      kochaniutka taka tabelka girtychowska, o której się trąbi od października, nic
      Ci nie mówi>?
      • karotek26 Re: Przeliczanie punktów na studia 10.05.07, 18:53
        Nie ma jak myśleć :P A liczyłam, że coś się zmieni...ble..
    • Gość: greypc Re: Przeliczanie punktów na studia IP: *.g.INTELINK.pl 10.05.07, 18:51
      szybko się obudziłaś/es ;]

uczelnie nie mogły specjalnie zmieniać kryteriów rekrutacji, bo powinny byc one
      podane juz we wrzesniu (albo nawet wczesniej). tak więc pod uwagę brane są
      także te przeliczenia z poziomu rozszerzonego na podstawowy. zatem
      tę "fikcyjną" maturę podstawową (jak ktoś zdawał rozsz.) także bedą brali pod
      uwagę.

nie jest kolorowo ;]
      oto przelicznik:
      www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_2007/tab_wyniki.pdf

niektóre uczelnie liczą tzw. średnią ważoną, a to znaczy, że np. poziom
      rozszerzony mnożą przez 0,4 a podstaowwy tylko przez 0,1 i wszystko sie razem
      dodaje. zalezy od uczelni i i kierunko. zobacz sobie w internecie.
      • Gość: Biora? Biora? IP: *.kolornet.pl 10.05.07, 20:32
        te przeliczniki sa beznadziejne! Ale chyba biora pod uwage, ze ktos zdawal
        rozsz. ktore jest TRUDNIEJSZA np. z gegry. !!!!!!!!!!!
        • Gość: bloo sa takie uczelnie co poprostu nie przyjmuja P IP: *.wroclaw.mm.pl 10.05.07, 20:36
          Nie obchodzi ich podstawowy, chocby nie wiem jaki dobry byl, tylko
          rozszerzonych biora
          • Gość: kropeczka;p Re: sa takie uczelnie co poprostu nie przyjmuja P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 20:45
            uczelnie nie zmienily sposobu przeliczania punktow, doszla tabelka od mister
            Giertycha i ci co zdaja mature dwujezyczna z jezyka wychodza na tym jak Zablocki
            na mydle, po przeliczeniu punktow na wielu kierunkach wychodzimy paredziesiat
            nawet punktow w plecy:/ co kogo obchodzi,ze to trudniejszy poziom matury? ze
            lepiej znamy jezyk? widac wola tych slabszych...
            oczywiscie sa kierunki, ktore traktura mature dwujezyczna dobrze, ale to
            mniejszosc...
      • Gość: radioheadka Re: Przeliczanie punktów na studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 09:30
        a wręcz pod koniec maja 2006 mialy byc podane:]
        • Gość: mijaaa Re: Przeliczanie punktów na studia IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 12:50
          jak to podstaw nie biora?????????????????????????? co wy mowicie ludzie to
          zalamka juz :O
          • radioheadka Re: Przeliczanie punktów na studia 11.05.07, 12:53
            a mówią, że matura to egzamin dojrzalości...ech
            • nensi1988 Re: Przeliczanie punktów na studia 12.05.07, 14:08
              no na większość tych lepszych uczelni mogą skłądać tylko ludzie z
              rozszerzeniem, nie biorą papierow do rekrutacji jeśli nie ma rozszerzenia.
              Mowie oczywiscie o kirunkach typu wszelkiego rodzaju filologie, prawo,
              stosunki, socjologia. Więc podstawy.. przykro mi...
              • Gość: greypc Re: Przeliczanie punktów na studia IP: *.n.INTELINK.pl 12.05.07, 15:36
                jak nie biorą? na prawo UJ, UW wymagany jest tylko poziom podstawowy z języka
                obcego

przeciez na wielu kierunkach nie trzeba zdawać WSZYSTKIEGO na poziomie
                rozszerzoym.

chyba, ze chodzi ci o to, ze jak ktos zdaje tylko same podstawy, to nie ma
                sznas na studia. no to wtedy sie zgadzam.
                • Gość: louise Re: Przeliczanie punktów na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 15:49
                  jezuuu,jakie te przeliczniki są beznadziejne!przecież wiadomo np,że większość
                  osób,które z rozszerzonego angielskiego mają powiedzmy 60%,to z podstawowego
                  miałyby spokojnie 90%,nie mniej.więc z jednej strony zdawanie rozszerzenia na
                  kierunek,na który wymagają tylko podstawę wcale się nie opłaca,bo przeliczniki
                  są kompletnie niemiarodajne.ale z drugiej strony,jeżeli przedmiot na dany
                  kierunek jest wymagany na poziomie podstawowym albo rozszerzonym,to lepiej mają
                  ci rozszerzeni.tym bardziej,że matury rozsz.zdawało tylko 15% uczniów w całej
                  polsce.
                  • Gość: qqq Re: Przeliczanie punktów na studia IP: *.chello.pl 12.05.07, 16:21
                    jasne ze niesprawiedliwe
                    z dupy...
                • Gość: alimedż Re: Przeliczanie punktów na studia IP: 86.63.95.* 12.05.07, 16:35
                  na medycyne musisz zdawac biole, fize i chemie ROZSZERZONA. inaczej w ogole
                  lepiej nie skladac papierow.
          • Gość: alimedż Re: Przeliczanie punktów na studia IP: 86.63.95.* 12.05.07, 16:33
            niektóre uczelnie (tzn wiekszosc tych dobrych) liczy punkty tylko z poziomu
            rozszerzonego.
            jesli ktos pisal podstawowy, a w rekrutacji wymagaja rozszerzony, to ma 0.
            • Gość: bloo No i bardzo mnie to cieszy :) IP: *.wroclaw.mm.pl 12.05.07, 16:40
              Bo wiadomo ze Podstawe biora ci co zdaja tylko 3 przedmioty, kto zdaje wiecej
              to musi brac Rozsz
              • Gość: Frame. Re: No i bardzo mnie to cieszy :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 18:46
                na UŚiu np.:
                ktoś zdał maturę rozszerzoną na 60%, według przelicznika giertychowskiego to
                jest jakieś 65% .. więc robią tak, że to dodają i masz 125% :>
                • tyija191 Re: No i bardzo mnie to cieszy :) 12.05.07, 19:16
                  niefajnie :/ ja chcialam na stosunki w przyszlym roku,jakie przednmioty sa
                  wymagane?
                  • tyija191 Re: No i bardzo mnie to cieszy :) 13.05.07, 14:18
                    podbijam
    • Gość: mijaaa Re: Przeliczanie punktów na studia IP: *.acn.waw.pl 13.05.07, 19:46
      podbijam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka