Dodaj do ulubionych

odpowiedzi biologia rozszerzona

11.05.07, 12:12
moze kazdy niech powie mniej wiecej odpowiedzi jakie pamieta, bo widze ze tu duzo osob juz nie moze doczekac sie arkuszy z wynikami :P (w tym JA) :D
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:15
      no to co w pierwszym, o tym transporcie, a)??
      • Gość: dfd Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.asta-net.com.pl 11.05.07, 12:17
        tez miałam a..
        a z allelem cos tam ze sprezone z plcią:P - ja c
        i z transgenicznym organizmem! mialam a
        • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:18
          a ja w transporcie napisałam b albo c, nie pamietam na pewno nie a
          • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:20
            b mi na pewno nie pasowalo bo to chyba nawet nie byla odp na pytanie czy cos takiego; cos mi w kazdym badz razie nie pasowalo; wiec c) zaznaczylam
          • Gość: Kama odpowiedzi testowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:24
            Ludziska chciałam znaznaczyć że nie dojdziecie do poprawnej odpowiedzi mówiąc ze
            zaznaczyła a czy b. Arkusze miały przemieszane odpowiedzi jeśli chodzi o zadania
            zamknięte. Podajcie to co odpowiedziałyście/odpowiedzieliście a nie literki, bo
            w ten sposób nie dojdziecie do rozwiązania zadania.

Apropos matury... wydawała mi sie banalna, aż zabanalna i tego sie właśnie
            boje... że wydaje sie prosta a moze sie okazac podchwytliwa
        • Gość: vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:23
          ee gdzie bylo pytanie o sprzezone z plcia? ;>

jak byla krzyzowka genetyczna to purpurowe kiedy wychodziły wg was? jak jakie
          mialy allele?

literami odpowiedzi sie nie sugerujcie bo mogly byc grupy :)
          • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:23
            purpurowe byly dominujące
      • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:18
        ja c)
        • Gość: o. Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 80.54.52.* 11.05.07, 12:18
          ja tez c.
      • Gość: anetaa88 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.54.191.5.eltronik.net.pl 11.05.07, 12:18
        ja napisałam C ale to było ostatnie zadanie jakie zrobilam. troche zamotane
        • Gość: a Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:21
          a co to bylo c? bo a to ze zgodnie z gradientem, nie?
          • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:27
            c bylo cos tam chyba tez o dyfuzji ze roznica cisnien czy cos takiego; nie pamietam dokladnie
        • Gość: maniek Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:21
          no skaplikowane bylo i w koncu A wybrałem ale nie wiem czy dobrze
      • Gość: bro Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.tkdami.net 11.05.07, 12:21
        ja dałem a, a w tym co 2 trzeba bylo wybrac z ukladu pokarmowego to co?? i jaki
        problem badawczy do tego ze sloneczkiem, a hipoteza z komarami taka: zmiana
        wilgotnosci wplywa na zachowanie(nie pamietam jakiego tu slowa uzylem) komarow
        jest dobra jak sadzicie??
        • Gość: a Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:22
          z pokarmowego mam zolc i trypsyne. a hipoteza to ze im wieksza wilgotnosc tym
          wieksza aktywnosc komarow chibaa.
          • Gość: vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:24
            żółć nie jest enzymem, więc to bylo bledne raczej ;>
            • Gość: njkl Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.serv-net.pl 11.05.07, 12:25
              dokładnie tak samo pomyślałam, że żółć nie jest enzymem i zaznaczyłam coś
              hormonach, co pobudzają do wydzialania enzymy trawienne czy coś takiego:)
              • vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:31
                Aaaaaa. Teraz się skapnełam, że dałam hormony od razu jako pierwsze i
                trypsynogen. Potem uświadomiłam sobie, ze pierwsze 10 pytan jest z podstawy i
                mysle sobie: o hormonach tkankowych ukl. pokarmowego raczej nie bylo na
                podstawach, więc to pewnie nie ma być i skreslilam i dałam żółć. Teraz się
                skapnelam, ze bylo napisane ze zolc to enzym ale nie skreslilam tej żółci...
                Aaaaaa. Glupia strata ;/
          • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:25
            to co napisales o komarach to nie jest hipoteza tylko wnioski...
            • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:25
              miała byc hipoteza, która to doswiadczenie potwierdzilo czyli dobrze napisal
              • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:29
                no nie wiem; mnie uczono ze hipoteze, problem badawczy czy wnioski to duza roznica; np hipoteza to: ma wplyw, a wniosek: im wiekszy tym cos tam
                • Gość: titta Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.botany.gu.se 13.05.07, 00:35
                  CZasem planujac doswiadczenie wie sie juz, ze cos ma wplyw. Wtedy hioteza jest
                  szczegolowa np."im wieksze X to y...itd".
            • Gość: Lala Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:27
              To jest raczej to samo, bo jesli hiptoeza jest poprawna to wnioski się pokryją
              z hipotezą.
            • Gość: koti Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.07, 19:54
              hipoteza to inaczej wnioski.
              • Gość: gosc Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:56
                hipoteza to założenie
              • Gość: gosć Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:58
                hipoteza to załozenie, a wnioski dopiero po doświadczeniu
        • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:24
          problem badawczy ze sloneczkiem mam mniej wiecej tak: jaki wplyw ma dostepnosc swiatla na kielkowanie bla bla bla

a z komarami: zmiana wilgotnosci wzglednej ma wplyw na te te... wiecie o co chodzi :) he
          • Gość: alimedz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.asta-net.com.pl 11.05.07, 13:17
            ja napisałam: wpływ energii swietlnej (katalizatora) na wynik reakcji (ilosc
            wykiełkowanych nasion)
            • Gość: Archenius Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:02
              Biologia to nie chemia. Kiełkowanie nasion to nie reakcja chemiczna!!! Pierwszy raz słyszę o tym, by energię świetlną katalizatorem nazywać poza reakcjami chemicznym. Na pewno wiedziałeś, że jesteś na biologii a nie na chemii?????
              • Gość: titta Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.botany.gu.se 13.05.07, 00:37
                Enargia nie moze byc katalizatorem. Na tomiast katalizatory wystepuja w
                biologi - bo czemu nie.
      • Gość: elhamdoulillah Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:40
        chyba odpowiedzi byly pomieszana :)
    • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:22
      a dlaczego nie sa niektore substance przepuszczalne przez blone polprzepuszczalna? bo sa za duze?? hę? heh

a w tym kolejny o filtracji krwi to mam kłębuszek nerkowy...
      • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:24
        ja tez napisałam klebuszek nerkowy ale nie wiem czy to sie dokladnie tak
        nazywa:)
        • Gość: aneta88 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.54.191.5.eltronik.net.pl 11.05.07, 12:26
          ja napisalam ciałko nefronu a miało byc chyba ciałko nerkowe
        • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:26
          tzn jest cos takiego jak klebuszek nerkowy :) wiec ja tak napisalam
        • Gość: Piwna Wykres. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:27
          Słuchajcie o co dokładnie chodziło w tym wykresie gdzie porównywano skład kom.
          roślinnej i zwierzęcej ( co trzeba było narysować ) bo ja narysowałam wszytskie
          związki a usłyszałam że trzeba tylko wybrane???
          • Gość: ghj Re: Wykres. IP: *.serv-net.pl 11.05.07, 12:28
            A potrafisz czytać? Było dokładnie napisane, że tylko trzy podane związki
            nalezy przedstawić.
          • paulinaa Re: Wykres. 11.05.07, 12:28
            tylko białka, tłuszcze i weglowodany
            dla mnie to bylo za malo miejsca na ten wykres ale jakos sie zmiescilam
            • Gość: Piwna Re: Wykres. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:29
              No i super... narysowałam wszystko... nie uznadzą tego :/ ??
              • Gość: Izka Re: Wykres. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:59
                ja tez narysowalam wszystko....cholercia..uwazne czytanie sie klania:)
            • Gość: koti Re: Wykres. IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.07, 19:57
              nie uznają Ci raczej. Jak sie podawalo wiecej niz jeden argument to tez moga nie
              uznac z tego co wiem
          • Gość: aneta Re: Wykres. IP: *.54.191.5.eltronik.net.pl 11.05.07, 12:28
            ja narysowałam dla wszystkich zwiazkow. a ktora kolumna A czy B była
            odpowiednia dla organizmu roslinnego? ja napisalam ze A
            • paulinaa Re: Wykres. 11.05.07, 12:30
              A
            • Gość: piwna Re: Wykres. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:30
              no ja właśnie tak samo... to przez ten stres. Kolumna A napewno - bo zawiera
              mniej w porównaiu z zwierzeca lipidów i białek :P
              • Gość: alimedz Re: Wykres. IP: *.asta-net.com.pl 11.05.07, 13:19
                a ja myslałam, ze "a" bo ma wiecej wody i weglowodanów :)
            • Gość: ja Re: Wykres. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:31
              roslinne mialam A; a jak ktos narysowal wszystkie to uznaja prawdopodobnie tylko pierwsze 3 zwiazki...
              tak jest m.in na polskim ze jak mowia o 3 cechach to spr tylko pierwsze 3...
              • Gość: piwna Re: Wykres. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:33
                Hehe to i tak lepiej niż wogóle jakby nie sprawdzali :P
                • Gość: lol Re: Wykres. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:37
                  no to dostaniesz za to zadanie 0 punktów. trzeba było podać 1 argument (dałaś
                  2?) a w wykresie za dużo kolumn to też pewnie błąd.
                  • Gość: Kasia Re: Wykres. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:15
                    Ja też narysowałam wszystko <lol> ALE SKORO NA WYKRESIE UMIEŚCIŁAM PORÓWNAŁAM ZAWARTOŚĆ WEGLOWODANÓW ITP TO POWINNI UZNAĆ, BO TA INFORMACJA JEST NA WYKRESIE.
                  • Gość: kami Re: Wykres. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:32
                    jakby było napisane narysuj 3 związki to by sprawdzali pierwsze trzy ale jak
                    podali dokłądnie jakie to pozamiatane jak inne naryzowałeś
                  • Gość: Jaaaa Re: Wykres. IP: *.tvgawex.pl 11.05.07, 15:12
                    Jak dają w poleceniu wypisz 1 argument a Ty wypiszesz dwa, to po prostu oceniają
                    ten pierwszy z brzegu :p
                    • Gość: koti Re: Wykres. IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.07, 20:02
                      Jak za duzo argumentow to nie uznaja. na polskim tak bylo ze uznaja pierwsze z
                      brzegu. teraz to ozaczalo ze polecenia nie rozumiesz :D a na wykresie jak dales
                      wszystko to to samo. Stres i tyle
                      • Gość: Revolutioner Re: Wykres. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:18
                        A na polskim nie obowiązywalo czytanie ze zrozumieniem? Obowiazywało, a i tak
                        brali pierwszy z brzegu. Teraz też biorą. I na każdym innym przedmiocie.
                        Sprawdź sobie wymagania dla egzaminatorów choćby z poprzedniego roku, nad
                        kluczem.
                  • Gość: magir1 Re: Wykres. IP: 212.160.69.* 11.05.07, 22:44
                    Rozmawiałam z osobą która jest egzaminatorem i powiedziała że jak podasz więcej
                    niż jeden argument a trzeba było 1 to tylko pierwszy bedą liczyć a tych
                    pozostałych nie a za wykres moga dać punkt za układ i podpisanie współżędnych-
                    informacja od egzaminatora
          • Gość: kas Re: Wykres. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:05
            no bo tam w zadaniu było napisane, że węglowodany, lipidy i białka trzeba narysować.
        • Gość: kas Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:04
          to było ciałko nerkowe. filtracja zachodzi dokładnie między kłębuszkiem a
          torebka Bowmana.
          • Gość: było nieźle odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:05
            kiedy będą te odpowiedzi?? jest PO 15 a tu ani widu ani słychu ??
        • Gość: kaśka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 22:45
          kłebuzek nerkowy jest dobrze , moze byc kłebuszek naczyniowy
      • Gość: Piwna Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:28
        a nie torebka Bowmana?
        • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:28
          a o ktorej mniej wiecej bedzie klucz?
        • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:33
          torebka bowmana o ile wiem znajduje sie w klebuszku nerkowym; ja napisalam o klebuszku; ale jak beda zaliczac to nie wiem... zreszta nie wiem czy dobrze mam :) hehe
          • Gość: alimedz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.asta-net.com.pl 11.05.07, 13:22
            to ja wam wytłumacze drugi raz.
            ciałko nerkowe składa sie z:
            1) kłebuszek naczyniowy=splot naczyń włosowatych
            2) torebka bowmana

i w nich zachodzi filtracja
            • Gość: kas Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:10
              no to tak napisałam :D jestem genialna <jupi> ;);):P
          • Gość: anetaz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:38
            wydaje mi sie że powinno być ciałko nerkowe.
          • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:04
            hej kłębuszek znajduje się w torebce bowmana;)
            • Gość: koti Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.07, 20:06
              Torebka Bowmana sklada sie z torebki nefronu i kłębuszka naczyniowego.
              Odpowiedzi kłębuszek naczyniowy i torebka Bowmana sa poprawne wg. mnie :D
              • Gość: ania Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 217.153.221.* 12.05.07, 17:15
                wydaje mi sie ze klebuszek naczyniowy to nie czesc nefronu, tylko naczynia po
                prostu. a wlasnie torebka bowmana czyli to co otacza klebuszek jest tya czescia.
                dziwne te odpowiedzi.
                i jeszcze tak gwoili scislosci, to z tego co mi wiadomo to calosc (czyli torebka
                nefronu/bowmana i klebuszek naczyniowy) to ciało Malpighiego.

choc ekspertem nie jestem. zawsze mi sie tak po prostu wydawalo ;)
        • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:33
          to to samo
          • Gość: Piwna Choroba genetyczna. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:36
            A powiedzcie mi jak z tym dziedziczeniem recesywnej cechy w chromosomie X. Kto
            będzie chorował częściej?
            • Gość: dorotka Re: Choroba genetyczna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:38
              czesciej mezczyzni
            • Gość: marcin Re: Choroba genetyczna. IP: *.dolsat.pl 11.05.07, 12:38
              mezczyzni czesciej niz kobiety chyba c to bylo ;]
              • Gość: piwna Re: Choroba genetyczna. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:40
                No też tak mam ale ktoś mi powiedział że ta recesywna jest odpowiedzialna za
                choroby genetyczne?
          • Gość: xyz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:45
            też mam kłębuszek nerkowy
            • Gość: meeeee Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:24
              klenuszek naczyniowy mam ksiaze z biol przed soba!
        • Gość: marcin Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.dolsat.pl 11.05.07, 12:41
          jak dla mnie to tam moga byc rozne odp ;] torebka bowmana, klebuszek naczyniowy, cialko nerkowe, cialko malphigiego ;]
      • Gość: alimedz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.asta-net.com.pl 11.05.07, 13:14
        to masz źle.
        bo chodzi o ciałko nerkowe (czyli kłebuszek naczyniowy otoczony torebka Bownana)
        wiec moga Ci nie zaliczyc.

A z tym transportem przez błone to też nie wiedziałam o co chodzi. Napisałam, ze
        niektore substancje same nie moga przechodzic przez błone i sa potrzebne do tego
        np białka transportowe.
        • Gość: koti Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.07, 20:09
          Filtracja zachodzi w torebce Bowmana a doklaniej w klebuszku naczyniowym
    • Gość: vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:25
      co do transportu dałam to, że jest KORZYSTNA różnica cisnien.
      • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:35
        no no, to chyba C bylo, nie?
      • Gość: gosc Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:36
        ja mam że dlatego że błona jest półprzepuszczalna
    • nataasha Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:36
      pytanie z wymiana gazowa - c
      dializa - makrocząstki i krwinki sa za duze by zmiescic sie w porach blony
      pytanie z allelem na chromosX - objawi sie czesciej u Mezczyzn
      Komorka roslinna odpA, bo ma wiecej wody i polisacharydow
      tkanki rosliny ladowej - odp C, barwniki fotosyntetyczne i skrobia
      kolejnosc chromosomow - A C B
      genotypy kwiatkow purpurowych - AABB, AaBb, AaBB, AABb
      wykres zaleznosci Downa od wieku matki - C

wiecej nie pamietam ;-)) piszcie czy macie mniej wiecej tak samo..
      • Gość: justynka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:38
        tez tak mama:) tylko komórke roslinna mam uzasadniona że ma wiecej weglowodanów
        a komorka rosliny lądowej że ściany z celulozą...
      • Gość: Piwna Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:38
        a uznadzą mi odpwowiedź że podczas wydzielania moczu usuwane są zbędne produkty
        metabolizmu a nie te potrzebne do życia :>
        • Gość: justynka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:40
          no nie wiem...a w ściółce co macie? ja mam tajge ale chyba to jest zle..
          • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:41
            Tajga jest dobrze nie martw się :)
          • Gość: piwna Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:42
            No chodziło o lasy deszczowe równikowe :> Ale chyba mam źle uzasadnione w
            nastepnym zadaniu bo napisałam że jest wilgotniej i wiecej org.
            rozkładajacych :> Na poczatku tez mialam tajge ale ta odpowiedz byla dla mnie
            zbyt banalna wiec zaczelam sie zastanawiac i zmienilam bo przeciez wiecej org.
            rozkładajacych wiecej sciolki i szybciej to robia :P
          • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:42
            czemu zle? mi sie wydaje ze dobrze? a argument: jest najgrubsza i najdluzej sie rozkladaja zw.
          • Gość: marta Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 83.2.104.* 11.05.07, 12:42
            też ma tajge..i mysle że to raczej jst dobre-bo tam jest długi proces rozkładu
            materii
            • vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 13:07
              Ja napisałam, że w lesie rownikowym wilgotnym bo myślałam, że jak grubsza
              ściółka to wiecej w nich destruentów, wiec szybciej to rozloza :P Co to jest
              sciolka? :D
            • Gość: Iwona Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:55
              Jak jest długi czas rozkładu, to znaczy, że musi dużo czasu upłynąć, zanim się
              zrobi dużo ściółki, więc jest jej mało... Pomyślcie troche!
              • Gość: Ola Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.tvgawex.pl 11.05.07, 15:32
                Ty pomyśl. I przeczytaj jeszcze raz zadanie. To jest czas rozkładu ŚCIÓŁKI, więc
                minie dużo czasu zanim ona się rozłoży czyli bedzie jej dużo. Pozdrawiam.
              • Gość: Archenius Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:57
                Ściółka to to co opadlo na dno lasu. Sciolka sie nie robi:D Jak jest długi czas rozkładu to znaczy, że ściółka (przede wszystkim matriały roślinne na dnie lasu) będą się długo rozkładać. To ty byś raczej pomyślała!!!
          • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:43
            czemu żle? dobrze, bo potrzeba tam najwięcej czasu aby to się rozłożyło (bo jest zimno, mniej destruentów typu bakterie itp.)
            • Gość: a to ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:12
              wikipedii:

Ściółka, podściółka - warstwa lasu, która leży bezpośrednio na glebie, a nad
              nią znajduje się runo. Utworzona jest z grzybów, opadłych liści, gałązek,
              owoców, nasion, piór, skrawków sierści i odchodów zwierzęcych. Znajdują się w
              niej organizmy glebotwórcze, które poprzez proces rozkładu szczątków roślinych
              i zwięrzęcych sukcesywnie włączają elementy ściółki do gleby.

W ściółce żyją takie zwierzęta jak: jaszczurki, żaby, ślimaki, jeże, dżdżownice
              i krety.
          • Gość: kas Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:14
            też mam tajge, le wydaje mi się, że dobrze, bo wolniej sie rozkłada ta ściółka
            :/ ale nie jestem pewna.
      • nataasha Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:39
        aha, co z ta tabelka o fotosyntezie???
        • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:41
          akceptory: c3- RuBP c4-fenolocośtam
          pierwsze produkty: c3-pga c4-kwas szczawiooctowy
          • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:44
            heh no dokladnie :) tak samo mam
          • Gość: kas Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:18
            o kurza stopa :d to chyba tak napisałam :D
          • Gość: IZA Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:25
            HEH mam tak samo ;P
      • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:40
        z wymiana gazowa - C
        dializa - sa za duze
        z allelem mam - ze tylko mezczyzni
        komorka roslinna - bo malo lipidow
        komorki roslinnej ladowej - wahalam sie miedzy b i c; i nie pamietam w koncu co zaznaczylam; bo skreslalam z 15 razy;
        kolejnosc chromosomow: a c b
        genotypy nie pamietam
        wykres zaleznosc downa u dziecka od wieku matki - C
        • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:42
          Mamy takie same odpowiedzi :) I one raczej sa poprawne :)
        • Gość: shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:43
          A do tej roślinnej lądowej to na pewno C , tam śa chloroplasty i ściana z
          celulozy, a nie jakiejśtam mureiny jak u bakterii :)
        • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:44
          Genotypy musiały być takie żeby występowało duże A z dużym B czyli:
          AABB, AaBB,AABb,AaBb :)
          • Gość: red Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:41
            oj chyba nie do konca prawda, bo Aabb to też kwiaty purpurowe
            • Gość: vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:48
              Aabb to nie jest purpurowy, bo nie ma dominującego B.
            • Gość: Iwona Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:59
              nie będą purpurowe, bo tu chodzi o geny dopełniające.
              • Gość: Karolina Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:53
                Mogłam podpisać B b koło tych małych chromosomków ? ;P
        • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:45
          nie tylko mezczyzni, odpowiedz ze glownie mezczyzni ale kobiety tez
      • Gość: zło Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.tkdami.net 11.05.07, 12:41
        tez tak mam ale w stezeniu CO2 i O2 dalem cos o gradiencie stezen chyba to A
        bylo
        • Gość: humika Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:42
          z tym downem dałam B, przecież po menopauzie maleje pradopdobieństwo urodzenia
          chorego dziecka, nie?
          • Gość: yza Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:44
            po menopauzie nie urodzi sie dziecka :P
          • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:46
            bylo na pewno C; im kobieta starsza tym jest wieksze prawdopodobienstwo ze urodzi dziecko z zepolem downa
            • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:48
              ale czy takie uzasadnienie wystarczy?
              • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:51
                tam chyba nie trzeba bylo dokladnie napisac dlaczego, tylko jaki wniosek; zreszta nie wiem. nie pamietam...
            • Gość: zło Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.tkdami.net 11.05.07, 12:49
              ja napisalem ze z wiekiem rosnie prawdopodobienstwo nie rozchodzenia sie
              biwalentow w komorce plciowej
              • Gość: oo Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 83.2.104.* 11.05.07, 15:38
                odpowiedzi są tez na:
                slimak.onet.pl/_m/matury/matura2007/roz_pr_biol.pdf
          • Gość: michal Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:33
            hehehehe:]widziales kiedys menopauze w wieku 35 lat??:)brawo po menopuazie
            dziecka kobieta nie moze miec,ale menopauza to stary 20 lat pozniej sie konczy:]
          • Gość: IZA Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:20
            SORRY ALE MENOPALZA TO TROCHE POZNIEJ DAJE O SOBIE ZNAC A NIE OD RAZU PO 35
            ROKU ZYCIA MOJA CIOCIA URODZILA JAK MIALA 49 LAT
        • nataasha Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:43
          ja tez mam ze najgrubsza warstwa sciolki jest w tajdze - bo tam najwolniej sie
          rozklada, czynniki - temperatura i wilgotnosci
          • Gość: alimedz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.asta-net.com.pl 11.05.07, 13:28
            tak samo mam
            i ogolnie wiekszosc mam tak samo jak wy :)
      • Gość: o0 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.uje.nat.hnet.pl 11.05.07, 12:42
        @nataasha

mam tak samo jak ty. tylk dałem uzasadnienie ze sciany z celulozy, no i w 1 zad dałem a,

wybrałem a ponieważ jak wdychamy powietrze to we krwi jest duzo CO2 a mało O2, i przenikaja zgodnie ze stężeniami. No nie wiem moge sie myslić

A co daliscie z nicmi DNA?
        ja dałem ze jest to struktura 1 2 3 rzedowa białka
        potem sie zastanawiełem nad komplementarnoscia 5' do 3'
        • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:45
          ja napisałam o wiązaniach wodorowych między zasadami.

CZY WAS NIE DENERWUJĄ TE ZIELONE LATAJĄCE REKLAMY?! NAWET DO STRZAŁKI MI SIĘ PRZYCZEPIAJĄ!
          • Gość: kuba Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:47
            a co z mostkami siarczkowymi:> zapomnieliscie??
            • Gość: xyz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:56
              mostki siarczkowe są w IIIrz strukturze białka a nie w DNA, tak mi się wydaje:P
              • Gość: linka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.05.07, 14:59
                ja dalam ze puryna (dwupierscieniowa) laczy sie z pirymidyna
                (jednopierscieniowa) i ze wiazania wodorowe.
                • Gość: kas Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:23
                  a ja napisałam o komplementarności zasad :/ ale pewnie nie o to chodziło :/
              • Gość: żerom Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 15:11
                jeje... ale wy macie problemy... ta matura byla banalna... od 10 lat nie było
                łatwiejszej!!!! dziecko z gimnazjum na spokojnie by napisało na 80%
            • Gość: michal Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:50
              disiarczkowych jesli juz, a tych w DNA nie ma,stabilizuja III rzed strukture bialka
        • Gość: zło Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.tkdami.net 11.05.07, 12:45
          wlasnie tu sie zastanawialem i dalem ze zasady azotote lacza sie wizaniami
          wodorowymi :D
        • nataasha Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:46
          hmm.. ja dalam ze wiazania wodorowe, moze zle przeczytalam zadanie
          a nic tego wirusa to bylo DNA, bo byla tymina i jednoniciowy bo stosunek
          komplementarnych zasad nie byl rowny 1:1
          • Gość: zło Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.tkdami.net 11.05.07, 12:46
            mam tak samo :P
            • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:48
              Wtym pytaniu z DNA chodziło o wiązania wodorowe między purynami i
              pirymidynami :)
              • Gość: o. Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 80.54.52.* 11.05.07, 13:02
                a ja mysle ze w zadaniu dna, chodziło o komplementarnosc zasad azotowych.
            • zolte.kopytko Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:49
              Dokładnie tak samo!!ale nam się trafiła łatwa matura:))))wiecęj było z analizy tekstów i rysunków niż z głowy;)
          • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:46
            ja najpierw napisałam RNa ale pozniej wlasnie sie zorientowalam ze tam jest
            tymina:)
            • Gość: justynka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:22
              sadzicie że tu chodziło na pewno o tajge? mi sie wydaje, ze skoro tam zachodza
              najwolniej procesy rozkładu to warstwa ta bedzie najgrubsza bo sie duzo
              nazbiera tych lisci i wszystkiejgo...
          • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:49
            bez kitu; sierota ze mnie...
        • Gość: alimedz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.asta-net.com.pl 11.05.07, 13:30
          ja napisałam, ze Ałaczy sie z T podwojnym wiazaniem wodorowym, a cytozyna z
          guanina potrojnym wodorowym
          i teraz nie wiem jak ma byc :/
          • Gość: marcin Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.dolsat.pl 11.05.07, 13:31
            no i dobrze napisalas ;] ja tez tak mam :D
      • Gość: robaczek Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:51
        mam wszystko tak samo oprocz tego chromosomu. dlaczego u mezczyzn czesciej,
        skoro kobiety maja XX a mezczyzni XY a ten allel byl w chromosomie X?
        • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:51
          bo kobiety moga miec 2 wadliwe chromosomy i tez beda chorowac
        • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:53
          bo jak kobieta ma jeden X chory to drugi może być jeszcze zdrowy (bo to allel recesywny)
          a facet jak ma X chory to ma pecha bo Y go nie ratuje...

zresztą pomyśl sobie o daltonizmie albo hemofilii. kto częściej choruje?
          • Gość: zło Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.tkdami.net 11.05.07, 13:04
            a kobieta nie choruje na hemofile tylko odrazu kaput i wlasnie o tym myslalem i
            napisalem ze tylko mezczyzni, ale w sumie sa daltonistki czyli odb C ze wiecej
            mezczyzni ale kobiety tez sie zdarzaja, ale kobiety z hemofilia to tylko czysto
            teoretycznie w rzeczywistosci icj nie ma:P
            • Gość: xyz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:09
              i dokładnie to samo zobie pomyslałam, wiec ostatecznie dałam,z e tylko
              mężczyćni, bo w końcu srzęzone z płcia, więc nie zwykła recesywnośc
              • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:13
                a kobieta z dwoma chorymi X-ami to co?
                owszem chore na hemofilię szybko umierają, ale daltonistki istnieją
                pl.wikipedia.org/wiki/Daltonizm
              • Gość: alimedz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.asta-net.com.pl 11.05.07, 13:33
                zjeb_ałam to pytanie :)
                ale zimno, siedze w staniku i czerwonych majtkach a za oknem burza, ide sie
                ubrac a wy piszcie jak wam poszlo i dawajcie wyniki :D
        • Gość: alimedz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.asta-net.com.pl 11.05.07, 13:32
          tak samo to rozkminiłam :D
          ze kobiet XX a mezczyzni XY
        • Gość: kas Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:25
          no własnie też napisałam że u kobiet częściej z tego samego powodu.
      • Gość: vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:02
        Mam tak samo, tylko nie dałam "barwników fotosyntetycznych" bo barwniki mialy
        tez bakterie z podpunktu wyzej. Dalam chloroplasty.
    • paulinaa a co z miekiszem powietrznym? 11.05.07, 12:46
      bo siedziałam i siedziałam i nic nie mogłam wymyslic:)
      • Gość: dorotka Re: a co z miekiszem powietrznym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:49
        1)ze powietrze jest lzejsze od wody i dzieki temu organy z tym miekiszem mogą się unosić w wodzie
        2) ze gromadzą powietrze z tlenem którego w środowisku wodnym jest mało

tylko nie bardzo wiedziałam jak to jakoś ładnie sformułować... :)
      • Gość: tuŚ Re: a co z miekiszem powietrznym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:50
        ja napisalam, ze umozliwia przewietrzanie rosliny przez co jest latwiejszy
        dostep do powietrza i zachodzi fotosynteza, plus zapobiaga opadaniu organow na
        dno,ulatwia utrzymanie ich w toni wodnej
      • Gość: zło Re: a co z miekiszem powietrznym? IP: *.tkdami.net 11.05.07, 12:52
        a ja napisalem ze gromadiz powietrze i ulatwia przewietrzanie te odpowiedzi sa
        bardzo podobne w znaczeniu ciekae czy uznaja ze kurcze zapomnialem o unoszeniu
        no :/ :D
        • paulinaa Re: a co z miekiszem powietrznym? 11.05.07, 12:52
          tez nie napisałam o tym unoszeniu
          • Gość: ... Re: a co z miekiszem powietrznym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:20
            uznają mi jak napisałem: kłębuszek nefronu??? :(
        • Gość: xyz Re: a co z miekiszem powietrznym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:54
          ja tak samo jak ty... praktcyznie to to samo i nie wiem czy nam uznadzą
    • Gość: pati :-) Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:46
      wie ktoś o której beda odpowiedzi???
      • Gość: 0o Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.uje.nat.hnet.pl 11.05.07, 12:47
        w roślinie dałem ze moze sie unosci w toni wodnej
        i moze magazynowac tlen który jest ciezko dostepny w wodzie
        • Gość: pati:-) Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:49
          też tak mam:-)
          • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:50
            I ja też :) A z tymi ptakami to konkurencja (antagonistyczna) mam rację ?? :)
            • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:51
              konkurencja miedzygatunkowa
            • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:51
              masz:)
            • Gość: pati:-) Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:51
              mysle ze masz,bo sama tak napisałam. A może mi ktos powiedziec o której
              zamieszczą odpowiedzi?
              • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:53
                Zazwyczaj były koł 13,14 ale wczoraj geografia ponoć była później niż zwykle,
                gdzieś tak po 16..
            • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:54
              no dobra: antagonistyczna to tak i ja mam; ale jeszcze o cos pytali w tym zadaniu; juz z tego wszystkiego sama zapomnialam o co; no ale cos napisaliscie?
              • sloneczko195 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:57
                ejja a jak byla ta reakcja przedstawiona fotosynteza czy oddychanie??
                • Gość: zło Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.tkdami.net 11.05.07, 12:58
                  oddychanie wewnatrzkomorke poniewaz rozkladane sa zwiazki zlozne w zwiazki
                  proste :P dlatego katabolizm, fotosynteza jest anaboliczna :P
            • Gość: Kamilcio Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 80.51.92.* 11.05.07, 13:08
              tez mam konkurencja antagonistyczna :)
          • zolte.kopytko Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:52
            tlen czy co2?
            • Gość: hjk Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.serv-net.pl 11.05.07, 12:55
              a jaka funkcja h2o??
              • paulinaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 12:55
                nad tym tez myślałam długo:) napisałam ze srodiwsko reakcji chemicznych i
                substrat reakcji zachodzacych w komorce
                • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:58
                  Ja napisałam że jest rozpuszczalnikiem dla licznych substancji a drugie to że
                  jest gł składnikiem budulcowym cytoplazmy.
              • Gość: zło Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.tkdami.net 11.05.07, 12:55
                dałem turgor komorki i umozliwienie transportu sola mineralnym
                • Gość: marcin Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.dolsat.pl 11.05.07, 12:57
                  ja dalem ze substrat to reakcji chemicznych i ze trasportuje co nie co np hormony ;]
        • Gość: tuŚ Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:54
          ale czy o tlen chodziło? roślina potrzebuje bardziej CO2, w końcu
          fotosyntetyzuje..
          • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:56
            dobra nie denerwujcie mnie. zanim usiadłam przy kompie myślałam że tak z 90% mam dobrze a teraz du-pa! co pytanie to źle! <chlip>
            • Gość: 0o Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.uje.nat.hnet.pl 11.05.07, 12:59
              woda to
              -termoregulacja u ludzi pocenie sie np u rośln tranmspiracja
              -turgor
            • zolte.kopytko Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 13:00
              napisalam co2!
              a w tamtej reakcji katabolicznej oddychanie..i funkcje wody to niepamietam dokładnie,ale wiem,ze rozpuszczalnik zwiakow org.. i cos jescze...a jak macie z tymi bialkami co odbudowuja miesnie??
    • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:55
      Spójrz kilka postów wyżej :)
    • Gość: magda Re: DOWN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:57
      a nie B? przecież gdyby przyczepić się do proporcji 35 było na środku, a wykres
      kończył się na ok 70????????
      • Gość: dorotka Re: DOWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:58
        w dzisiejszych czasach urodzić dziecko w wieku 70 lat to nie problem;)
        ale właśnie jest większe ryzyko chorób.
        tak mi się wydaje:)
        • Gość: Shizzka Re: DOWN IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 12:59
          A co z ostatnim pytaniam, ja mam od najstarszego--> trylobity-dinozaury-ssaki
          owadozerne-małpy człekokształtne.... a wy?
          • Gość: vanilla_dream Re: DOWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:56
            ja też :)
        • Gość: Shizzka Re: DOWN IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 13:01
          Mnie zdziwił fakt, że nie było żadnego pytania dotyczącego układów zwierząt,
          oraz poziom genetyki, który był niewysoki :)
      • Gość: ja Re: DOWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:00
        mi sie wydaje ze C; bo tam nie chodzilo o to do kiedy mozna urodzic, tylko kiedy jest najwieksze ryzyko ur dziecka z zespolem downa...
        • kikkk Re: DOWN 11.05.07, 13:01
          Są już arkusze: matura.gazeta.pl/matura/0,80448.html
      • Gość: morawicka wYNIKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:01
        Ludzie przecież odp były pomieszane wiec po co porównujecie a b czy c???
        Przecież u kazdego mogłobyc inaczej!
        • Gość: Shizzka Re: wYNIKI IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 13:02
          Biologii chyba nie mieszali... Na pewno C czyli ta wzrastająca po 35 roku
          życia :)
          • Gość: 0o Re: wYNIKI IP: *.uje.nat.hnet.pl 11.05.07, 13:03
            odp były te same
          • Gość: kamila Re: wYNIKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:04
            oj chyba mieszai bo u mnie ta wzrastajaca po 35 roku byla B :)
            • Gość: Shizzka Re: wYNIKI IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 13:06
              To w takim razie masz dobrze i powinnaś się cieszyć, a jak podpisaliście te
              chromosomy u owocówki ??
              • Gość: zło Re: wYNIKI IP: *.tkdami.net 11.05.07, 13:09
                ja dalem tam gdzie chromosom plciowy X a na autosomalnych to po lewj bB a po
                prawej GG. a krew dla komara to co ja napisalem ze pokarm ale to jest pokarm
                dla jajeczek chyba nawet dziisaj w fakcie o pladze komarow pisze heheh skzoda
                ze rano nie kupilem :D:D
                • Gość: vanilla_dream Re: wYNIKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:10
                  a pisaliście NA tych czarnych kreseczkach w chomosomach? bo ja obok chromosomu,
                  na wysokości tych czarnych kreseczek.. ;/ kolejny punkt w dupe za
                  przeproszeniem, że się tak wyrażę :P ale i tak poki co balansuje jeszcze w
                  granicach 90%.. jak przyjdzie klucz to obnizy sie pewnie o 10% ale mam nadzieje
                  ze ponizej 80% raczej na bank nie zejde :)
            • Gość: ja Re: wYNIKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:07
              tak? heh to mozliwe...
        • Gość: ja Re: wYNIKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:06
          na bioli nie mieszali odp
          • Gość: zło Re: wYNIKI IP: *.tkdami.net 11.05.07, 13:13
            a jaki problem badawczy daliscie, ja sobie pomyslalem ze czy promienie
            sloneczne wplywaja na nasionka jest za latwy i wymyslilem ze czy barwa promieni
            swietlnych wplywa na nasionka :D:D a cos mi sie wydaje ze przekombinowalem :P
            • Gość: dorota problem badawczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:26
              "wpływ zaciemnienia na rozwój nasion"... chybatrochę głupie ale właśnie bałam się przekombinować a miałam kilka mądrzejszych wariantów: "intensywność światła a rodzaj fotosyntezy...", "barwa światła..." itp.
              • Gość: ja Re: problem badawczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:29
                ja mam : wplyw dostepnosci swiatla....
                • Gość: aa Re: problem badawczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:02
                  to macie wszyscy źle. Problem badawczy ma być pytaniem. Czyli jak wpływa światło
                  na kiełkowanie nasion, albo czy światło wpływa na kiełkowanie...
                  • Gość: ja Re: problem badawczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:08
                    tzn jezeli byl problem badawczy to na pewno mam pytanie, bo zwracalam na to uwage, tylko juz nie pamietam gdzie co bylo...
                  • Gość: xyz Re: problem badawczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:12
                    wreszcie ktoś mądry zwrócił uwagę, bo ja tez sadzę,ze to ma być pytanie,ale
                    skoro wszyscy piszą twierdząco to sama zdrurniałam;P
                    • Gość: szarak23 Re: problem badawczy IP: *.tvgawex.pl 11.05.07, 14:36
                      Nie musi być pytaniem. Może być: badanie wpływu na..., wpływ na...
                    • Gość: dorotka a mi się wydaje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:37
                      ... że to może być pytanie ale nie musi.
                      przecież "Wpływ światła słonecznego na fotosyntezę" to mniej więcej to samo co "Czy światło słoneczne wpływa na fotosyntezę?". I to i to jest problemem badawczym.
                      Za to hipoteza nie może być pytaniem.
                      • Gość: Ewelina Re: a mi się wydaje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:50
                        To jest to samo, ale chodzi o te ich standarty i wymagania. I tam jest
                        napisane, ze ma być pytaniem.
            • Gość: kas Re: wYNIKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:36
              a ja , że jak rozwijają się roślinki bez światła czy coś takiego...
      • Gość: a to ja Re: DOWN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:10
        absolutnie nie!!! c poniewaz max urodzen downow jest w wieku ok 45 lat 1/28
        urodzonych, w 20-25 jest 1/1350 czyli wykres musi rosnac!!!
    • sloneczko195 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 13:16
      zadanie 26 macie B? ZAD1 C?A JAK MACIE W 4 I 7? W 11 mam C
      • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 13:17
        W 1 na pewno C , a co do nasion ja dałam- Wpływ dostepności światła na rozwój
        nasion.
        • Gość: sonia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:25
          GDZIE TE KLUCZE BO ZWARIUJE!!!!!!!
        • Gość: Toni Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:24
          A nie powinno być zamiast 'światła' 'ciepło'? Te nasiona były zakryte i raczej
          żadne fotony do nich nie docierały...
          • Gość: Kasia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:08
            Do pierwszych docierało, do drugich nie. Więc masz dwa różne zestawy, więc
            możesz właśnie ocenić wpływ światła. Cieplo byś miał i tu i tu, więc gdzie
            widziałbyś różnicę?
      • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:24
        26 mam C;
        Zad 2 mam C;
        w 4: a c;
      • pawlkoz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 13:27
        moim zdaniem w 1 a, przeciez cisnienie co2 w plucach i tetnicy jest takie samo,
        wiec "c" nie uzasadnia trafnie, tylko polowicznie dla tlenu
        • Gość: robaczek Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:07
          To sobie przeczytaj jeszcze raz pytanie. Trzeba było wyjaśnić mechanizm
          przenikania gazów z powietrza pęcherzykowego do krwi, a w odpowiedzi "a" jest
          mowa o ciśnieniu atmosferycznym, które tutaj nie było w ogóle potrzebne.
    • Gość: goshka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:22
      ja pierdykam, ale glupie bledy narobilam :D np napsialam kłebuszek henliego :D
      albo w tym diagramie uznalam wszytsko.. a nie te trzy substancje.. porazka
      • Gość: ... Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:24
        a ja nepisałem - kłębuszek nefronu... jak myślićie uznają mi to?:(
        • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:25
          a jest w ogole cos takiego? mysle ze nie ...
          • Gość: Pegaz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:17
            Bierzesz sobie takiego oto nefrona, zwijasz go i masz kłębuszek ;P
        • Gość: nike Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:28
          Ja napisałam pętla nefrony :D może uznają a może nie :]
          • Gość: ... Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:29
            oby uznali :)
      • Gość: uiyu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:26
        Ja z tym diagramem też wszytsko:(
        • Gość: gosc Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:30
          kurde nie ma to jak uwaznie czytac tresc polecenia :P
    • Gość: YHJGH Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:31
      KLUCZ PO GODZINIE 15 30 ;(
      • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 13:32
        Skąd wiesz ??:( JA napisałam kłębuszek nerkowy :)
        • for3stu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 13:35
          i to jest dobra odpowiedz :)
          • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 13:36
            Wiem :)to co w końcu z ! zadaniem? Nasze zdania są podzielone między A i C....
            • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:37
              a no, i tak dosyc po rowno chyba jest :)
            • for3stu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 13:38
              al ektore zadanie?
            • Gość: shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 13:39
              Z 1 oczywiście :)
              • for3stu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 13:42
                Ja stawiam na C zdecydowanie bo dyfuzja zachopdzi miedzy pow pecherzykowym a
                krwia. wachania cisnien parcjalnych gazow w powietrzu atmosferycznym w pewnym
                zakresie nie maja wplywu na dyfuzje. oczywiscie mowa o war fizjologicznych :)
                mowiac prosto w zad 1 w dupie mamy cisnienie gazow w pow atmosferycznym :0
                • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:46
                  obys sie nie mylil :)
              • Gość: vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:21
                Nie może być A, bo jedno izie z gradientem stężeń, a drugie wbrew. W odpowiedzi
                jest "dyfuzja tych gazów jest zgodna z gradientem.." a nie jest :))
                • Gość: xyz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:30
                  własnie, że oba ida z gradientem i ja mam A, a do tego w pytaniu pytali o
                  mechanizm, czyli gradient
                  • Gość: vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:33
                    a fakt, sorry. źle na tabelke spojrzałam :P

mechanizm to dyfuzja a nie gradient :P a o dyfuzji jest też w C :)
                • Gość: Shizzka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 15:10
                  Zgadzam się, musi być C :)
      • Gość: xyz ostatnie zadnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:43
        co macie podając od góry, bo i sie chyba kieunki pomieszały i mam od trylobitów
        od góry;(
        • Gość: zzz Re: ostatnie zadnie IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 11.05.07, 13:57
          od gory: malpy czlekoksztaltne, ssaki roslinozerne, dinozaury i na samym dole trylobity :)
          • Gość: tmacher Re: ostatnie zadnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:03
            wszystko ładnie pieknie ale ssaki były owadożerne a nie roślinożerne ;)
    • Gość: boguc Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:43
      a ja dalem kłebuszek Malphiego ( nie wiem czy dobrze).
      W dziecku downa - c
      w komarze dałem że to pokarm a b) że komary rozprzestrzeniają choroby np.
      malarie.
      Funkcje wody:
      1.Warunkuje turgor
      2.W niej zachodzą podstawowe procesy życiowe
      ACB
      trylobity dinozaury ssaki owadożerne małpy człekokształtne
      W błonie że zawiera pory które przepuszczają tylko substancje małocząsteczkowe
      a np. biłka i erytrocyty to subst. wielkocząsteczkowe.

• Gość: boa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:45
        a jak macie z tymi blizniakami??
        • for3stu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 13:48
          a c
          • Gość: ściółka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:42
            A co daliście ze ściółką tajga czy las tropikalny??
      • Gość: vcxx Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:47
        Ja jestem odmieńcem, w pierwszym dałem "B" tylko w tym podpunkcie jest użyty
        termin ciśnienie oraz prężność, w innych podpunktach pisało o jakims ciśnieniu
        we krwi.... Przecież tam żadngo ciśnienia nie masz! Jest tylko prężność.
        • for3stu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 13:50
          cisnienie parcjalne :D
        • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:50
          no ale trzeba bylo wyjasnic dzialanie mechanizmu a nie zaznaczyc ze cos jest inne od czegos...
      • Gość: xyz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:49
        ale z tymi trylobitami to podajsze od góry,czy od dołu??
        • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:51
          od dolu mam: trylobity. dinozaury, ssaki, malpy
          • Gość: maturzystka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.chello.pl 11.05.07, 13:57
            mam tak samo :)
            • Gość: xyz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:57
              a ja tak miałam i zmeniłam;( nie wiem co mnie napadło
      • Gość: krzys Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:54
        kłębuszek dobrze na 100%
        dziecko dobrze tez
        komar nie bo nie służy do pokarmu krew ja tez tak dałem i to mam źle;(
        z woda nie wiem 1 dobrze ale 2 chyba zbyt ogólne bo trzeba napisać konkretnie do
        roślin i zwierząt taka sama funkcje jaka pełni woda np ja napisałem oprócz
        uwodnienia cytoplazmy ze stanowi środowisko życia zarówno dla roślin jak i
        zwierząt. odległość genów dobra reszta tez ;))) będzie dobrze
        • Gość: goshka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:57
          ale to chodzilo o procesy zahcodzace w komorce, wiec t onie ejst srodowisko
          zycia dla roslin i zwierzat
          • Gość: krzys Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:59
            był tylko wstep a potem było pytanie okres jakie funkcje pełni woda w
            organizmach roślinnych i zwierzęcych a nie w w ich komórkach. Moze masz rajcje
            nie wiem.
            • Gość: ggg Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:01
              jak myslicie, czy zalicza mi odpowiedz na 24: dna, bo nie wystepuje uracyl,
              ktory to wchodzi w sklad rna??
              • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:03
                zaliczą, ja też tak mam i jest dobrze.
            • Gość: m Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 14:03
              trzeba być artystą, żeby zrąbać zadanie z wykresem... kurde ale jestem głupia;(
              a jeśli chodzi o zadanie z DNA to ja napisalam tam cos o replikacji
              semikonserwatywnej...
              • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:04
                w którym zadaniu? przecież tam nigdzie nie było nic z replikacją!
            • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:03
              Ale turgor jest tylko w roslinnych.
              Ja dałam: termoregulacja
              transport substancji rozpuszczonych w wodzie
              • Gość: gubek Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:05
                a 29 jak macie?
                • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:06
                  myślisz ze ktoś pamieta treść tego zadania? musisz napisac o co w nim chodizło
                  bo nikt sie nie domysli...
                  • for3stu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 14:07
                    odp b
                    • Gość: ja Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:12
                      ja tez :)
              • Gość: aaaaaaaa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:07
                z ta aerenchyma napisałem ,ze miekusz powietrzny umozliwa utrzymywanie sie
                roslin na wodzie, co sprzyja fotosyntezie , a w drugim, ze ułatwia
                transpiracje?? :O
                • for3stu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 14:07
                  utrzymanie tez napisalem, a drugie ze umozliwia oddychanie podwodnym czsescia\
                  • Gość: krzys Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:10
                    mam pytanie do tego zadania z genetyki z 2 prawa mendla pisało tam ze napisz
                    genotypy osobników purpurowych a potem jeszcze raz pisało wszystkie genotymy
                    osobników purpurowych ja napisałem wszystkie 9 a jak wy?? bo 9 było osobników
                    purpurowych choć niektóre genotypy sie powtarzały??
                    • Gość: aa zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:12
                      No to masz przewalone, bo możliwości były 4:
                      AABB, AABb, AaBB, AaBb
                      zaliczą Ci 4 pierwsze jakie wymieniłeś
                      • Gość: cooooo Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:13
                        nie no jak to :/ nie powinni, nie pytali o pierwsze 4
                        • Gość: aa Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:14
                          No ale Ty masz wymienić 4
                          Jak wymieniasz wiecej, to ci policzą 4 pierwsze
                          kij ich bedzie obchodziło, że beda sie pwotarzały
                          takie sa zasady
                          • Gość: xxx Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:20
                            nie pisało wymień 4 genotypy tylko wszystkie genotypy osobników purpurowych a
                            było ich 9 i jak sie powtarzały genotypy to będzie na pewno dobrze
                      • Gość: krzys Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:17
                        nie mam przewalone gdyż niektóre genotypy sie powtarzały i było np 3 takie same
                        ale ja zaznaczyłem ze sie powtarzają i te co sie powtarzały zaznaczyłem wiec nie
                        widzę problemu zeby brali pierwsze 4 skoro całe zadanie jest dobrze
                        • Gość: ???????? Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:19
                          ty tak twierdzisz, ze uznaja 4, skoro pojawilo sie wszystkich 9 :/
                          • Gość: aa Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:22
                            No jestem pewna tego co pisze.
                            Miałes wymienić, jakie były genotypy, czyli 4 podać - bo było 4 rózne. Jesli
                            wypisałeś jak leci 9, powtarzając niektóre, wezmą Ci pierwsze 4. Takie są
                            zasady. Zapytaj jakiegos nauczyciela jak nie wierzysz.
                            • Gość: xxx Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:25
                              może masz racjie ale mnie zmyliło ze w poleceniu pisało wypisz Wszystkie
                              genotypy osobników purpurowych. wiec te co sie powtarzają tez wypisałem
                              • Gość: aa Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:27
                                wiesz, przerabiałam na korkach miliony testów i podobnych zadan widziałam
                                dziesiątki i zawsze liczyło sie tylko te kilka pierwszych ,w zależności od tego
                                ile miało byc odpowiedzi
                                • Gość: xxx Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:29
                                  no właśnie osobników było 9 wiec moga uznac tak i tak lub albo 4 albo 9 bo
                                  wyraźnie pisało wszystkie genotypy osobników purpurowych
                                  • Gość: aa Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:31
                                    No zobaczymy, jak bedą odpowiedzi.
                                    Jak dla mnie to są 4 możliości, wiec oni oczekują 4 odpowiedzi.
                                    W przypadku udzielania wiekszej liczby odpowiedzi, niż oczekiwana, bierze się 2,
                                    3, 4 (zależy ile wymagano) pierwsze
                                    • Gość: xxx Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:33
                                      masz racje bo były 4 genotypy ale u mnie wiele osób jak nie tak jak ja to w
                                      nawiasie pisało ilość powtórzeń danego genotypu zobaczymy;) w razie czego poleci
                                      pkt;p
                                    • Gość: Gentic Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:34
                                      Sa cztery mozliwosci. Na pewno masz dobrze je.
                                      • Gość: gosc portalu Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.zabrze.net.pl 11.05.07, 14:41
                                        gdyby to byl powazny egzamin, to za podanie 9 odpowiedzi dostalbys 0pkt bo to znaczy ze masz w glowie kisiel... a jakby to bylo pytanie o mozliwe fenotypy, to odpowiedzia prawidlowa byloby wg ciebe:
                                        biale, biale, biale, purpurowe, purpurowe, purpurowe, purpurowe, purpurowe... ? gdzie tu logika? ...inna sprawa ze klucz nagna, bo wstyd
                                  • Gość: Ankhya Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:58
                                    Pisało genotypy WSZYSTKICH OSOBNIKÓW. 9 osobników - 9 genotypów
                                    • Gość: Reductosan Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:00
                                      Nie pisalo ale bylo napisane.
                                      I nie wszytskich! Czytaj polecenie podpunkt B!
                                      • Gość: Ankhya Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:03
                                        Ok, pisać nie umiem, ale czytać tak. Czytam polecenie podpunkt B,
                                        cytuję "Genotypy WSZYSTKICH osobników o kwiatach purpurowych"
                                        • Gość: aaa Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:06
                                          zgadzam sie w 100% tak pisało i to było powodem dla którego napisałem 9
                                          genotypów nawet te co sie powtarzały
                                    • Gość: Powtarzac Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:01
                                      po masz powtarzac genotyp AaBb kilka razy? piszesz tylko raz!@
                          • Gość: Genetic Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:39
                            widac ze nie umiesz genetyki.
                            • Gość: serio?? Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:41
                              oh znalazł się specjalista... gdzie masz nobla?
                              • Gość: Alfred Nobel Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:43
                                w kibelku na nocniczku stoi. taki piekny. cudenko.
                                • Gość: o Jezu Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:45
                                  Żal???
                              • Gość: aaa Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:44
                                dokładnie gdzie ten nobel, napewno odp z 9 genotypami bedzie uznana, a ty znawco
                                genetyki nie wywyższaj sie tak bardzo .
                                • Gość: Nobel Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:45
                                  egzaminatorzy beda miec tzw. 'poleFFke'. dobrze mowie.
                                  • Gość: aaa Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:47
                                    debilizm nie zna granic nawet na forum internetowym;)
                                    • Gość: Zalik Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:48
                                      Debilzm zjawisko ogolnospoleczne panujace u wszystkich abiturientow po egzaminie
                                      maturalnym z biologii na poziomie rozszerzonym
                                      • Gość: aaa Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:51
                                        a tak w ogóle to sie rozchodzi o jedne pkt za te genotypy ;p
                                        • Gość: Nobel Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:56
                                          jeden pkt = 1.(6) % ... duzo.
                        • Gość: Ewcia ostatnie zadanie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:24
                          czekamy na odpowiedzi z kumpelą...ile jeszcze?
                          maturka generalnie prosta...ale klucz odpowiedzi może być dobijający!
                          jaka była kolejność w ostatnim zadanku?
                        • Gość: Ankhya Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:51
                          cholera, w zadaniu nie jest napisane WSZYSTKIE genotypy (wtedy byłyby tylko 4),
                          tylko genotypy WSZYSTKICH purpurowych (czyli wszystkich 9). Ups, ja sie nigdy
                          nie naucze czytac ze zrozumieniem :P
                          • Gość: Genetic Re: zadanie z genetyki, purpurowe kwiaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:57
                            zadne 9 lecz 4!
                • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:08
                  transpiracja pod wodą? to jest możliwe?
                • Gość: Goska Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:08
                  No jak to nikt się nie domyśli, przecież masz arkusz na stronie, możesz sobie
                  sprawdzić.
                • Gość: idiot zadanie 13 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:11
                  kurdę, dziecko nie potrafi czytać... dałam miozynę- bierze udzieł w skurczu
                  mięśni, i glikogen- materiał zapasowy komórki zwierzęcej://////// nie uznają mi
                  prawda?:(((
                  • Gość: aa Re: zadanie 13 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:13
                    a dlaczego mieliby nie uznać - co tu jest źle?
                    • Gość: wtf Re: zadanie 13 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:15
                      ja napisałem, ze immunoglobulina bierze udział w reakcjach odpornosciowych, a z
                      miozyna napisałem to samo
                  • Gość: idiot Re: zadanie 13 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:15
                    tam było napisane "OKRESL ROLĘ W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA" :((((
                    • Gość: aa Re: zadanie 13 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:15
                      aha, nie pamietałam
                      no to przewalone
                    • Gość: Piacho Re: zadanie 13 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:16
                      człowiek też zwierzę, uznają uznają:)
                      • Gość: aa czego mogą nie uznać - przykłąd sprzed roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:19
                        ja mysle ze nie uznają
                        rok temu trzeba było dopasować do genotypu chorobe: zespół klinefeltera i turnera
                        koleżanka ze szkoły napsiała:
                        A-Klinefeltera
                        B- turnera
                        było dobrze, ale za brak słowa "zespół" - 0pkt
                        albo było pytanie, gdzie występuje coś tam, jakas komróka
                        odpowiedź miało być w tkankach roslinnych
                        koleżanka dała w drewnie i łyku
                        to są tkanki roślinne
                        ale punktu nie dostała
                        Trzeba pisac idealnie dokłądnie inaczej żegnajcie sie z punktami
                        każdy moze napsiac dobrze ale niekazdy zgodnie z kluczem
                        • Gość: Grzela Re: czego mogą nie uznać - przykłąd sprzed roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:10
                          Skąd kolezanka wie, co miała zaliczone, a co nie?
                    • Gość: e tam Re: zadanie 13 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:18
                      ale przeciez glikogen tez wystepuje jako materiał zapasowy u człowieka, nie
                      panikuj
                  • Gość: idiot Re: zadanie 13 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:22
                    Mi się wydaje, że powinnam, bardziej sprecyzować odpowiedź:/
        • Gość: robaczek Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:10
          Dorosłe komary mają aparat gębowy kłująco-ssący. Samice tych owadów ssą krew
          zwierząt stałocieplnych, ponieważ do rozwoju jaj wymagają odżywiania się krwią
          określonych gatunków zwierząt. Natomiast samce żywią się nektarem kwiatów.

Więc krew jako pokarm dla samic powinna być dobrze!
          • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:16
            też tak uważam
            w pierwszej kolejnosci krew to pokarm
            a do czgeo ona go wykorzysta to sprawa komarzycy
            • Gość: mammamia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 14:20
              hehe, dobre, dobre:) ja tez mam ze pokarm. a jak rosliny bronia sie przed
              samozapyleniem?
              • Gość: z Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:21
                ja napisałam o przedsłupności...
                • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:23
                  miało być o kwiatach obupłciowych więc ma byc
                  przedsłupnosc
                  przedprątność
                  heterostylia
                  samopłonność

którokolwiek z tych 4
                • Gość: mammamia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 14:24
                  be?;0 kurde, ja napisalam cos ze maja barwne kwiaty, wiec tym przyciagaja owady
                  zapylajace rosliny:D
                • Gość: vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:13
                  Ja napisałam przedprątność. Nie trzeba było wyjaśniać tego, prawda? :))
                  • Gość: basia bez jaj!!!!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.05.07, 15:14
                    tak powaznie to ktoś ma juz odpowiedzi??
                    • Gość: Kasiulka 15.15... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:16
                      ile jeszcze...
              • Gość: Ewcia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:26
                heterostylia, przedsłupkowość i przedpręcikowość...
                • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:28
                  można dac przedsłupkowość? a to nie ejst niepoprawne? ;-)
                  pytam bo nie wiem
      • Gość: vanilla_dream Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:25
        Ja napisałam, że przenosi śpiączke afrykańską, bo przed wejściem kumpel mi
        mówił coś o musze tse-tse i myslalam ze ona przenosi malarię, wiec tu walnelam
        spiaczke -___- Ale juz sobie za to cale 2 zadania o komarach odjelam 3 pkt na
        zapas, bo nie znam dokladnej odpowiedzi na wykres itd, a tak to sobie najwyzej
        dodam wtedy 1-2 :P
    • Gość: joanna Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 82.139.34.* 11.05.07, 14:08
      Co to wogle było ;/;/ wogle nie sprawdzało wiedzy na poziomie roszerzonym;/ i po
      co ja sie uczyłam tyle tych wszystkich nazw mechanizmow;/
      • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:09
        dokładnie!
        nie trzeba było żadnej wiedzy.
        Wystarczyło coś przecyztać z wykresu, czy jakąś tabelke zrobić.
        Kpina.
        Co z tego że bede mieć 80% jak cała polska tak zda i dostać sie na studia jest
        tak samo trudno.
        A to jest niespirawiedliwe, bo jakiś debil, który umial mniej niż ja, bedzie
        miał tyle samo punktów - bo wiedza sie nie liczyła...
        • Gość: krzys Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:11
          liczyło sie wykorzystanie wiedzy ale matura nie była trudna ,
        • for3stu Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 14:11
          spoko spoko poczekaj na chemie :)
          • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:17
            nie zdaje chemii;-)
        • Gość: h Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.chello.pl 11.05.07, 14:31
          debilem jest ten co kuł tyle co na medycyne na nowa mature z biologii
          • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:32
            moze niektorzy chcieli isc na ta medycyne ;-)
            • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:33
              I ja pojde.
      • Gość: predzej kiedy będą wyniki??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:10
        ile mozna czekac
    • Gość: Piacho Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:11
      no ale heterostylia była:)
    • Gość: xxxxxxxxx Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:23
      a może byc np. przesłupkowość??
      • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:24
        nie ma takiego słowa w biologii
    • Gość: jajaak Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.euro-net.pl 11.05.07, 14:24
      a jakie korzyści czerpią bakterie rhizobium?
      • Gość: aa korzyści bakterii rhizobium - odpowiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:25
        sa 2 możliwosci
        czerpia produkty fotosyntezy łubinu
        albo
        mają środowisko do zycia (tak twierdzi mój kolega ale nie ejstem pewna)
      • Gość: xxx Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:27
        czerpią z produktów fotosyntezy łubinu.
    • Gość: Odpowiedzi Klucz odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:25
      www.cke.edu.pl/images/stories/mat2_07/pr_biol_rozw.pdf pod tym linkiem
      beda odpowiedzi z biologii.
      • Gość: aa Re: Klucz odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:26
        beda nie tylko tam, ale pewnie nieprędko :/
        • Gość: odp Re: Klucz odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:27
          ale to oficjalny link ;-) na pewno tam bedzie klucz jako ostatni...
    • Gość: xxxxxxxxx Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:27
      no a przedsłupkowość i przedprątność to co??
      • Gość: Kasia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:28
        przedprątność na 100%
        • Gość: gosc Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:30
          a czy odp. organy rozrodzcze dojrzewają w róznym czasie nie bedzie zbyt ogólna?
          • Gość: xxx Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:32
            w ogole co to za odpowiedz. i jakie organy nie podales/as ich, wiec niestety 0
            pkt/1 pkt.
      • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:28
        to jedne z prawidlowych odpowiedzi
      • Gość: Kasiulka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:29
        odpowiedzi beda po 15,ale w sumie nie wiem po co mam sprawdzac skoro wiem ze nie
        zdalam a taka banalna byla...;(:(:(
        • Gość: twoj problem Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:30
          trzeba bylo sie uczyc a nie dyskoteki swoja obecnoscia szczycic. i po co to
          tobie bylo?
        • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:30
          zdałaś, nie chrzan
          mozemy sie załozyc
          te 30% mieć na pewno bedziesz
          zobaczysz
          • Gość: madra:P Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:36
            a ja mam prawie wsztsko dobrze. wlasnie sobie z ksiazka sprawdzam, bede miala z
            58pkt :)
            • Gość: Jasne Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:36
              Jasne. Hahahahahaha!
              • Gość: Madzia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.07, 14:37
                oszaleje zaraz! na niczym sie nie moge skupiv. czy ktos wie kiedybeda wyniki?
        • Gość: xxx Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:32
          nie martw sie napewno uzyskałas odpowiednia ilośc pkt i zdałaś
          • Gość: Kasiulka 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:33
            niby malo a ile od tego zalezy...:(;(
            • Gość: aa Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:34
              to wystarczy mieć nawet mniej niż 10 zadań
              Spoko, zdałas
              • Gość: Kasiulka Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:35
                a jaki bedzie wstyd, hanba normalnie jak nie zdam....kompletne dno...;(:(:(:(
                moja mama sie zalamie...
                • Gość: Ewcia Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:37
                  skoro tak słabo się czujesz, to dlaczego nie pisałaś podstawy?:)
                  • Gość: Madzia Re: 18 pkt... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.07, 14:38
                    podstawa byla o wiele gorsza od rozszerz
                  • Gość: Ambicja? Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:38
                    Popier**** ambicje. Wiadomo
                  • Gość: Kasiulka Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:39
                    tak wyszlo...juz przepadlo wiec nie bede sie nad tym rozwodzic...bo po co-tylko
                    sobie pogorsze dola...
                    • Gość: happy Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:40
                      dziewczyno ciesz sie z tego co masz
                      • Gość: Kasiulka Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:41
                        przeciez narazie nie wiem ile mam...
                        • Gość: i'm soRRy Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:42
                          no to po jaka cholera piszesz ze nie zdalas ze bedzies zmiec zalosne 18 pkt? nie
                          pisz takiego czegos. w tym momencie wykazalem twoja groteskowosc.
                          • Gość: Kasiulka Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:44
                            jak nie zdam to bedzie zalosne a nie jak bede maila 18 pkt. o maturce zanika
                            umiejetnosc czytania czy interpretowania??:P
            • Gość: Ewcia Re: 18 pkt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:35
              a co uważasz, że się nie załapiesz na taką sumke???:P
    • Gość: trc Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:33
      Jak podstawa ta rozszerzona byla :D:D:D
      • Gość: aa Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:33
        raczej jak egzamin gimnazjalny
        • Gość: Am Wroc Pl Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:35
          Ciesz sie do pewnego momentu (czyt. do czasu rekrutacji). Wszyscy kandydaci beda
          mieli wysokie wyniki...
      • Gość: aa a dało sie u was ściagac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:35
        Bo jestem ciakwa jak to wpłynie na róznice poziomu w różnych szkołach...
        • Gość: Tak .... Re: a dało sie u was ściagac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:36
          No! Komisja nawet nam pomagala.
          • Gość: Kasiulka Re: a dało sie u was ściagac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:37
            chyba zartujesz...jaa...w ogole ktokolwiek sciagal na maturze...w jakiej ja
            epoce zyje-nie wiedzialam....
            • Gość: zzzzzzzz Re: a dało sie u was ściagac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:38
              A gdzie tam ... u mnie w szkole ściaganie jest nierealne...
            • Gość: xyz Re: a dało sie u was ściagac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:38
              a u nas telefon zadzwonił i nic nie bedzie:P tak jakby nigdy nic
            • Gość: aa Re: a dało sie u was ściagac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:39
              a u nas pilnowali...
              troche tam sie dało ale nieszczególnie...
          • Gość: Ewcia Re: a dało sie u was ściagac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:39
            Kolego to co Ty za szkołę wybrałeś? :D :P
          • Gość: tina ta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:45
            a my się włamaliśmy wczoraj do cke i znaliśmy wszystkie odpowiedzi... moja szkoła będzie mieć 100%! jesteśmy the best! lalala!
            • Gość: Kasiulka Re: ta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:46
              Marzyc kazdy moze...
              • Gość: tina ha! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:49
                a i zapomniałam dodać że moja babcia pracuje w cke i układa te wszystkie arkusze... więc luzik:D
                • Gość: President Re: ha! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:50
                  no moja babcia rowniez pracuje cke. a moj dziadek jest prezydentem prezydenta.
            • Gość: LO Re: ta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:46
              ej my tez tak zrobilismy. widzieliscie pana wladka na portierni jaki z niego lysol?
            • Gość: Szeff Re: ta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:45
              Jesteś pie..ięty !!! Idiota nie napisze na 100 % nawet jak będzie miał mature
              ;) ... wystarczyło durniu odwiedzić drukarnie z paroma karkami !! Cymbale ..y
              ;) ... musisz być w ch.. pusty i masz w ch.. kompleksy ;)
    • Gość: Aniuś Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: 217.96.32.* 11.05.07, 14:40
      ludzie naprawde...nie wiem kiedy te odpowiedzi beda ja już jak tylko wyszlam z pisania to chciałam wiedzieć...W końsu biologia rozszerzona to kwinesencja tych trzech lat ;D
      • Gość: ccc Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:41
        ja juz nie moge wytrzymać gdzie te wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
        • Gość: makind Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:42
          "robia sie"
        • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:43
          wczorajsze z geografii były podobno dopiero o 16.00... :(
          • Gość: sciółka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:44
            Co daliście ze sciółką
            • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:00
              tajga bo najwolniejszy rozkład
        • Gość: Ewcia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:44
          czekam i czekam...a tu nic! Zaraz tu korzenie zapuszczę i zacznę pobierać wodę i
          sole mineralne z krzesła:D
      • Gość: aa a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:43
        która komórka jest roslinna? i dlaczego?
        Myślicie ze odpowiedz: A, bo zawiera duzo wody i weglowodanów jest dobra ? :/

I co miało być w przedostatnim - dlaczego ściółka w tajdze wolniej gnije?
        Ja dałam, że niska temperatura hamuje rozwój destruentów
        ale co jeszcze?
        • Gość: mammamia Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 14:46
          moze dostep do swiatla?
          • Gość: aa Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:48
            ale co ma swiatlo do tego?
            mialam tak dac ale ostatecznie zrezygnowalam
        • Gość: Ewcia Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:47
          zadanko z kolumną masz dobrze...
          a z tą ściółką to sama do końca nie wiem...napisałam, że niska temp i klimat
          (wilgotność itp)
        • Gość: dorotka Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:47
          a, bo dużo węglowodanów (roślina jest zbudowana głównie z celulozy)

w przedostatnim w tajdze bo
          1)niska temperatura czyli wolniejszy rozkład
          2)mniejsza ilość organizmów będących destruentami...
          czyli to co ty tylko rozbiłam na 2:)
        • Gość: martuska Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:47
          tez mam A bo o wiele mniej ma bialka, ale nie wiem czy dobrze, a o tajdze tez
          tak mam + to drugie ze zalezy od strefy klimatycznej, im blizej rownika tym
          szybciej
          • Gość: aa Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:49
            ja dałam tak:
            1) niska temperatura hamuje rozwój destruentów w tajdze
            2) wysoka temperatura w lasach rownikowych przyspiesza tempo rozkładu

uznają?
            • Gość: dorotka Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:51
              pierwsze tak ale po co w tym drugim piszesz o lasach równikowych jak miało być o tajdze?
              • Gość: aa Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:53
                pytanie było:
                dlaczego jest taka duża różnica miedzy syt w tajdze a lasach równ.
                • Gość: dorotka Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:55
                  a faktycznie, sorry. już mi te pytania z głowy wylatują:)
                  • Gość: cke.edu Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:55
                    sciagnij arkusz.
            • Gość: martuska Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:53
              pewnie tak:D w sumie to tez o to chodzilo, bedzie dobrze:)
          • Gość: aneta88 Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.54.191.5.eltronik.net.pl 11.05.07, 14:51
            u mnie burza sie zaczyna, ale z kompa zejde dopiero jak mi go rozwali// gdzie
            te odpowiedzi!! :(
        • Gość: biologica Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:49
          odnosnie tek komórki to ja napisałam ze C- buduje ją sciana komórkowa z
          celulozy, a w poprzednich była mureina,i mannan, odnosnie sciołki, to
          uzasadniłam ze niska temperatura hamuje proces zanikania sciołki, i ze na tym
          terenie jest ograniczona ilosc destruentów
          • Gość: Kasiulka jeszcze 10 min... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:50
            zesikam sie zaraz ze strachu...;(:(:(:(
            • Gość: aa Re: jeszcze 10 min... - jasne na pewno dłuzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:51
              z ang miały byc po 13, a były po 14
              • Gość: d Re: jeszcze 10 min... - jasne na pewno dłuzej IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.07, 14:54
                ee ..może nie będzie tak źle ,trzeba myśleć pozytywnie :-D
                • Gość: W srode chemia Re: jeszcze 10 min... - jasne na pewno dłuzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:55
                  Pewnie ze tak.
            • Gość: 15:00 PO 15 a nie o 15. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:51
              Przykładowe rozwiązania z egzaminu z biologii opublikujemy po godz. 15. Po 15 a
              nie o 15!
              • Gość: Kasiulka Re: PO 15 a nie o 15. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:52
                no to jeszcze gorzej...
          • Gość: mammamia Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 14:51
            ja tez mam C w tym zadaniu z komorka:)
            • Gość: aa a jak uzasadniłas tą odpowiedź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:52
              że dlaczego C?
            • Gość: Hmmm Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:52
              ale co z tego ze masz 'c' musi byc jeszcze dobry argument. jesli masz zly to 0
              bo zadanie bylo na 1 pkt.
              • Gość: mammamia Re: a co miało być w zadaniu z kolumną A i B IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 14:56
                ano tak strzelilam;p a argument wzielam z tego tekstu. jeju, jaki przypal,
                wczoraj mi gegra poszla o niebo lepiej, choc byla o niebo trudniejsza
      • Gość: kkk Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:52
        dla kogo 3lat dlatego 3 lat....ja się w tym roku zdecydowałam...hmm interesujący
        był to rok;p
        • Gość: Janusz Diagram. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:53
          Jak zrobiliscie ten diagram? Narysowaliscie ośke z wartosciami procentowaymi?
          • Gość: Nobel. Re: Diagram. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:54
            Nie.
            • Gość: kkk Re: Diagram. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:56
              diagram podpisałem osie i napisałem legendę jeszcze pod spodem tak trzeba
              • Gość: Kasia Re: Diagram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:58
                No bo w sumie białka, węglowodany i lipidy są:P
          • Gość: Kasia Re: Diagram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:57
            A co jak ja naniosłam wszystko na diagram? tj i woda i zw mineralne??
            • Gość: Janusz Re: Diagram. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:58
              to bedzie zle. bylo napisane tylko cukry, tluszcze i proteiny.
            • Gość: xxx Re: Diagram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:03
              na pewno pkt beda za opisanie osi, wiec nie koniecznie masz calkiem zle to
              zadanie
          • Gość: dorotka pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:57
            tak ale tylko do 20%, mam nadzieję że nie będą drobiazgowi. po co zresztą robić oś do 100% jak nie ma tam wartości powyżej 20%? jak myślicie?
            • Gość: 10% Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:59
              ja mam tylko do 10%
              • Gość: dorotka Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:01
                a to jak zaznaczyłeś białka z 19% i węglowodany z ponad 18% (pamiętam to jeszcze!:D
            • Gość: mammamia Re: pytanie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 15:01
              czuje, ze jak ktos naniosl wszystko, to mu poleca te 2 pkt
          • czarna976 Re: Diagram. 11.05.07, 15:01
            Ja mam torebkę Bowmana
            w Pierwszym mam C
            Z downem Mm c
            z choroba recysywna mam C ze czesciej facet
            Mam trypsynogen i hormony a anie zolt bo zolc to niestety nie enzym
            Pordukry powinno być PGAL bo aldehyd to produkt pierwotny i kwas szczawiooctwoy.
            Mam naturalnie Tajgę a czemu roznica no to mam ze tu sciolka grubsza a tu
            ciensza rozne gruboisc i i ze ekosystyemy w innych klimatach
            Mam ze komarzyca pokarm czy tam pozywienie a negatywne ze przenosi choroy np
            malarie
            tamto to DNA jednoniciowy
            ACG w crossing over
            oddychanie komorkowe z tym katabolicznym i mam jeszcze ze uwalniania energia
            magazynowana w ATP
            Problem badawczy CZY NATEZENIE SWIATLA WPLYWA NA KIELKOWANIE ANSION ?a hipoteza
            ze po godinie pbodajze 15 wraz ze wzrostem wilgotnosci rosnie aktywnosc bo
            jesli nie zauwazyliscie poczatkowo wilgotnoc jest duza a aktywnosci itak mala :]
            Mam trylobity potem dinozaury potem ssaki i malpa [ od dołu ] mam
            przedprątnośc.konkurencja jako antagonistyczny.w tym jaku mam A i C . z wodą
            mam ze uczynnia enzymy i substar waznych procesow komorkowych.Mam
            immunoglobuliny ze funka odpornosciowa i laktoza - skladnik mleka potrzebny
            mlodym organizmom do rozwoju.Opis rosliny mam C bo na lazie duza wakuola
            gromadzaca wode.i chloroplasy ze fotosynteza.Ze cisnienie jest zle.Ze blona
            polprezpuiszczalna przepuszcza tylko drobnoczasteczkowe substancje.Dwoinke jako
            stenobionta.Z tym powietrzajacym miekieszem to ze roslina plywa po piwerzni
            wody i lepszy transpory gazow wewntrzkomorkowych.Z tym bilakiem mam w atbelce
            DUZO MALO ROSNIE nerwowy szybko komorka elektryczne
            Hormonalny chemiczne wolno krew
            W tamtym mam A ze to roslina bo duzo cukrow a scaina komorkowa jest z celulozy
            i wkres mam lacznie 6 slupkow 3 do A c3 do B i mam nizej napisane ze to lipidy
            to bialka a po boku zawaertosc procentowa i jednostka.
            • Gość: Hehehe Re: Diagram. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:03
              Masz 98%.
              • Gość: Sa juz odpowiedzi Re: Diagram. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:04
                jak w temacie
                • Gość: ide papa Sa juz odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:05
                  Jest klucz.
                  • Gość: Kasia Re: Sa juz odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:05
                    Gdzie ten klucz. Podaj link
                    • Gość: Ania Re: Sa juz odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:06
                      No wlasnie?
                  • Gość: aa Re: Sa juz odpowiedzi - niby gdzie? ja nie widze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:06
                    g
                  • Gość: dorotka Re: Sa juz odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:06
                    gdzie? bo na cke.edu.pl nie ma
                    • Gość: cke Re: Sa juz odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:08
                      cke umieszcza je jako ostatnie bo ma za slaby serwer - zawsze im pada.
                      • Gość: dorota to kto jako pierwszy? onet czy gazeta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:09
                        • Gość: xxx Re: to kto jako pierwszy? onet czy gazeta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:11
                          interia
                  • Gość: aa Re: Sa juz odpowiedzi - pewnie sobie ktos jaja rob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:07
                    i
                  • Gość: xyz Re: Sa juz odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:07
                    niby gdzie?:P
              • Gość: Kasia Re: Diagram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:05
                Ale ponoć za dobre opisanie diagramu jest 1 punkt i za dane 1. Tak jest w kluczach zazwyczaj
              • czarna976 Re: Diagram. 11.05.07, 15:05
                A z tym lubinem ze lubin daje bakteri zwiazki odzywcze a dzieki bakteri on moze
                przyswajac azot.I z tymi jeszcze szparkami te wnisoki to mam ze w nocy
                cisnienie male wiec zamkniete i to oszcz ednosc wody a w dzien otwarte i po
                poludniu stale cisnienie maleje i aparaty sa otwarte.
                • Gość: basia Re: Diagram. IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.05.07, 15:07
                  dajcie linka gdzie w ogole mają się pojawić te odpowiedzi?
                  • czarna976 Re: Diagram. 11.05.07, 15:08
                    DAJCIE LINK !!!
                    • Gość: Sara Kiedy bedzie 29.06.2007. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:10
                      Nie moge sie doczekac wynikow.
                  • Gość: dorotka Re: Diagram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:08
                    cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=468&Itemid=2
                    • Gość: Link Re: Diagram. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:10
                      www.cke.edu.pl/images/stories/mat2_07/pr_biol_rozw.pdf
                    • czarna976 Re: Diagram. 11.05.07, 15:10
                      To arkusz a nie klucz ;/
                  • aniailucek Gdzie te odpowiedzi :) 11.05.07, 15:09
                    Gdzie te odpowiedzi chyba ktoś sobie jaja robi........
                    • Gość: aa nie ma, ktos zazartował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:11
                      bardzo zabawnie zresztą...
                • Gość: szakalot Re: Diagram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:16
                  krew w hormonalnym 'elektryczne' w nerwowym? to jest zle bo nei elektryczne
                  tylko rpzez uklad nerwowy, 'elektryczne - niematerialne'. Nie mozna powiedziec
                  ze idzie informacja przez prad bo to nie fizyka trzeba napisac neuron albo uklad
                  nerwowy
            • Gość: remik Re: Diagram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:09
              wg mnie PGAL to zla odpowiedz gdyz PGAL powstaje po redukcji a nie karboksylacji
              • czarna976 Re: Diagram. 11.05.07, 15:12
                PGAL jest dobrze .
              • Gość: ccc Re: Diagram. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:17
                masz rajcie pgal jest po redukcji i nie słuchaj co tu piszą niektórzy
              • Gość: siulka Re: Diagram. IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.07, 16:48
                tak zwłaszcza, że odpowiedz brzmi PGA a nie PGAL
    • Gość: Nigra Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:11
      i tak o to właśnie kilka tysięcy maturzystów siedzi teraz przed komputerem i
      patrzy z nadzieją na strone cke lub itp , robiąc : odśwież... odśwież...
      odśwież... oby się nie zawiedli... i ja też:)
      • aniailucek Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 15:12
        Właśnie właśnie wszyscy tak robimy :) a efekt będzie taki że się zrobi
        przeciążenie i nic nie zobaczymy haha
        • Gość: justynka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:21
          czekamy i czekamy...ale na pewno bedzie dobrze;)
      • Gość: dorotka Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:12
        a im częściej odświeżam tym bardziej się zawiesza... :)
        • aniailucek Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 15:14
          już mi się śmiać chce z tego oczekiwania wszyscy kiblujemy przy kompach jak pod
          porodówką świeżo upieczeni tatusiowie :P
          • Gość: Nigra Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:16
            mozemy poczuc wspolna lacznosc:PPP wszyscy... razem... maturzysci pieknego
            przedmiotu... biologii....
      • Gość: Reklamy Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:12
        tak robie, zwiekszajac im ogladalnosc a oni zarabiaja na reklamach !
      • czarna976 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 15:13
        Aldehyd 3 fosfoglicerynowy to odbra odpowiedz .
        • Gość: Czesio ma MOCHE Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:13
          czyli PGA ! hahaha
          • Gość: Adrian Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:42
            PGA to nie jest aldehyd!
            PGAL to aldehyd.
            W odpowiedzi ma być PGA !
            Wał :P
      • Gość: martusia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:13
        mam już tego dosyć!!!!!!!!!!!!!!!!
    • sloneczko195 Re: odpowiedzi biologia rozszerzona 11.05.07, 15:13
      jeszcze nie ma klucza..patrzymy a tu taki piekny klucz...jak na polskim co wy na
      to...ale by bylo...
      • Gość: Nigra Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:15
        nie wszystko pewnie okaze sie tak piekne jak sie wydaje.....
        • Gość: Lol LINKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:16
          slimak.onet.pl/_m/matury/matura2007/pr_biol_rozw.pdf
          slimak.onet.pl/_m/matury/matura2007/rozw_pr_biol.pdf
          • Gość: maniek Re: LINKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:18
            kiedy te odpowiedzi stresuja tylko ludzi
          • Gość: basia przeciez tu nic nie ma IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.05.07, 15:18
          • Gość: Shizzka Re: LINKI IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 15:21
            JAkieś lewe te linki :)
    • Gość: ARKUSZ JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:18
      www.cke.edu.pl/images/stories/mat2_07/roz_pr_biol.pdf
      • Gość: maniek Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:19
        arkusze ta sa na onecie od 13 dawac odpowiedzi !!!!!!
        • Gość: ak Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! IP: *.godula.net 11.05.07, 15:22
          www.cke.edu.pl/images/stories/mat2_07/roz_pr_biol.pdf
          • Gość: było nieźle Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:23
            www.cke.edu.pl/images/stories/mat2_07/roz_pr_biol.pdf pewny
            • Gość: justynka Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:27
              mam prosbe, nie moge otworzyc odpowiedzi. niech ktos bedzie tak uprzejmy i mi
              wysle na poczte jesli ma zapisany na kompie na adres
              justynka1_very_happy@buziaczek.pl
      • Gość: Nigra Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:20
        gratuluje refleksu:) dzieki za adres:)
        • Gość: marys Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.07, 15:22
          jakos wszystkie odpowiedzi byly o 13...kazdy jeden przedmiot.a oczywiscie tu
          jakies problemy... :/
          • Gość: adam Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:24
            no wlsnie nie wiem dlaczego nie podaja odpowiedzi chyba ze bedzie tak jak
            wczoraj z gegra co podali ok 18 bo pisali jeszcze o 14 chyba histoie tanca czy
            cos takiego
        • aniailucek Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! 11.05.07, 15:23
          To prawda widzę że refleksik trochę opóźniony ;)
          • aniailucek Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! 11.05.07, 15:25
            Proponuję dla relaksu rozwiązać arkusz z historii muzyki :D
            • Gość: aneta88 Re: JEST ARKUSZ !!!!!!!!!!!!! IP: *.54.191.5.eltronik.net.pl 11.05.07, 15:31
              kurcze nie moge sei dopchac :( wyslijcie mi to na maila anetaaa15@tlen.pl
              dziekuje z gory
    • Gość: bezello Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:28
      na cke juz sa odpowiedzi ale nie da sie dopchac-.-
      • Gość: mammamia Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.05.07, 15:34
        i jak poszło?:) zawsze myslalam ze mam wolny intrnet a tu prosze;p jestescie
        zadowoleni?? ja nie bardzo... bedzie ok. 75 - 80%... wszoraj z gegry 10 %
        wiecej... kurde... kwas
        • Gość: Alme Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:38
          wyliczylam,ze najgorzej 86% i jestem z tego wyniku zadowolona...
          • Gość: xyz Re: odpowiedzi biologia rozszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 15:39
            ja ok. 80% ;(( słabiutko, ale epwnie chemia wszysko wyjaśni, bo w tym roku bęą
            same wysokie wyniki
        • Gość: jowisza To jest matura rozszerzona??? IP: *.chello.pl 11.05.07, 15:45
          Jestem zeszloroczna maturzystka i z ciekawosci przegladnelam arkusz rozszerzony
          z odpowiedziami... i jestem zalamana... poziom tej matury jest niesamowiecie
          niski.. pytania b. proste, niektore banalne.. do wiekszosci pytan nie trzeba
          miec zadnej wiedzy - najmniejszej. i po co sie tu uczyc szczegolow o
          zwierzatkach, roslinach itp.. rozumiem,ze podstawa jest latwa, ale poziom roz.
          powinien byc trudny, w koncu to jakby egzamin na studia!! Ta matura stala sie
          dla mnie smieszna... pozdrawiam i wysokich wynikow zycze:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka