delfin47 11.05.07, 21:33 Zauwazylam ze wszystkim poszla dobrze matura z bioli,co oznacza ze znacznie podniosa sie progi na studia;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sesa Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:36 o rozszerzeniu mowisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
delfin47 Re: prosta biola trudna rekrutacja 11.05.07, 21:39 nom rozsz mam na mysli wszyscy maja 80-90% Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 10:16 jassne zaraz wszyscy po 100% beda mieli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
selene.evel Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 15:00 <sesa> zobaczymy jak to ocenia... moga sie pierdoł czepiac i to Twoje 80% moze sie rozplynac... Odpowiedz Link Zgłoś
katha88 Re: prosta biola trudna rekrutacja 11.05.07, 21:40 wcale się nie podniosą. w ubiegłym roku też każdy był przekonany o swojej osobistej wysokiej punktacji a mina większości dopiero zrzędła po rozdaniu świadectw maturalnych. prawda jest taka że forum i osobiste sprawdzanie w necie wcale nie musi pokrywać się z rzeczywistym wynikiem. Moja koleżanka z klasy wyceniła swoją pracę na min80% podczas gdy część rzeczy niezupełnie pokrywa się z kluczem (ale cóż...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shizzka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.pro-internet.pl 11.05.07, 22:18 Przepraszam w imieniu tegorocznych maturzystów jeśli nasze wysokie wyniki (wstępne) pokrzyżowały czyjes plany, w ogóle jak mogło nam dobrze pójść na maturze?? Przecież to nie do pomyślenia...... (to ironia gdyby się ktoś nie domyślał :> ) Odpowiedz Link Zgłoś
delfin47 Re: prosta biola trudna rekrutacja 11.05.07, 22:23 nie o to mi chodzilo zeby wszystkim zle poszlo,tylko jak kazdy pisze ze ma 80-90% to pomyslcie co bedzie sie dzialo podaczas rekrutacji progi podskocz o conajmniej 200pkt;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olvis Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 23:33 Własnie mi sie wydaje ze to "dobrze poszło" jest jakies podejrzane... Ja MNIEJ WIECEJ wycenilam swoj wynik, ale nie jest to dokladne wiadomo, nie wiem jak to oceni egzaminator i przede wszystkim nie przechwalam sie na forach jaka to jestem genialan i super mam jeden blad albo cos w tym stylu :/ wydaje mi sie ze tak jak to powiedziala katha88 "mina zżednie" jak zobacza swoje wyniki, bo nie wydaje mi sie zeby z ROZSZERZONEJ BIOLOGII WSZYSCY" MIELI PO 90%??? No pomyslcie - to niemozliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.tvgawex.pl 11.05.07, 23:39 Też tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katha88 Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: 80.48.126.* 11.05.07, 23:42 kiedy po raz pierwszy o 15 zobaczyłam odpowiedzi to też sobie maturkę wyceniłam na więcej, ale po jakimś czasie usiadłam znowu do oceny i parę punktów nie mogłam sobie niestety przyznać Odpowiedz Link Zgłoś
natha2 Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 09:11 Gratuluje dobrego podejscia do rzeczy :) Przynajmniej nie bedziesz potem rozczarowana, ze masz mniej niz policzylas i ze CKE jest niesprawiedliwe. Ja sobie w zeszlym roku cala mature (biol, chem, fiz) wycenilam na 178 punktow, a potem okazalo sie ze mam 196 xD Za to mialam kumpla, ktory sie zastanawial, czy isc do Krakowa na lek, czy na stome (wyliczyl sobie ponad 200p) a w lipcu okazalo sie, ze mial 166. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter :-) Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 09:19 I tak sie potem ludzie rozczarowuja. Nasza subiektywna ocena i chec bycia jak najlepszym przeslania nam obiektywne i realistyczne widzenie spraw. Raz, ze schemat nie odzwierciedla prawie nic. Jedynie osoba, ktora napisala wszystko tak samo slowo w slowo, moze byc prawie pewna, ze uzyska wynik powyzej 90 %. Zobaczymy pozniej, co bedzie. Modelu odpowiedzi i tak nie dostaniemy do wgladu, wiec.....na schemacie wyglada to tak. " A moze mi to jednak zalicza no to tu dostalem punkta. Tu mam troche inaczej, ale zalicza, zalicza" I w ten sposob zbiera sie takie wyimaginowane procenty typu 80 - 90. Tak to wyglada. Nie ma sie co czarowac, malo jest ludzi, albo prawie nie ma wogole, ktorzy umia siebie samego krytycznie ocenic. NIestety, ale tak to wyglada..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: 77.88.179.* 12.05.07, 09:33 Prawda jest taka, że aby mieć 80-90% z rozszerzenia z biologii to naprawdę trzeba mieć łeb... !! ALbo siedzieć w biologii od długiego czasu, albo po prostu wiązać ją ze swoimi planami życiowymi. Przeciętny uczeń niedałby sobie rady z rozszerzeniem w żadnej mierze !! Nie przesadzajmy, że to był taki banał. Zresztą zobaczycie średnią krajową dla Biologii i ona pewnie będzie oscylowała w okolicach 40-50% z rozszerzenia. Sorry.. ja nie ide na UJ czy UW; mnie wystarczy LOGISTYKA w Szczecinie lub cos podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też pisałem Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.astral.lodz.pl 12.05.07, 09:39 Po pierwsze tak jak już niektórzy mówili pewni swoich wyników możemy być dopiero gdy dorwą się do tego egzaminatorzy i przyjdą wyniki. Tak to możemy wyliczyć to tak mniej wiecej z dokładnościa powiedzmy przy punktacji 60pkt do 20%... więc jak sobie wyliczylisćie 85% to bierzcie namiar na powiedzmy 70-90% no niestety tak jest... A pozatym tutaj chwala się tylko Ci którym poszlo dobrze... przecież nikt nei napisze ehh skopałem będe miał 50%... Owszem była to dośyc łatwa matura ale może nie będzie tak źle... Głowy do góry:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.gprspla.plusgsm.pl 12.05.07, 11:51 według mnie klucz jest bardziej elastyczny niż mówicie. zazwyczaj jest dopuszczanych kilka mozliwych odpowiedzi w zadaniu, a nawet jesli Twojej odpowiedzi nie ma w kluczu to pod spodem jest wyraźnie napisane: KAżDA INNA LOGICZNA ODPOWIEDź JEST PRAWIDłOWA! wiec prosze Was, nie siejmy paniki, wszystko okaże sie 29 czerwca... może lepiej byloby gdyby CKE w ogole nie publikowala przykladowych odpowiedzi bo potem ludzie sie zastanawiaja czy jak napisali "duzo" zamiast "wiele", jak widnieje w przykladowych odpowiedziach (a nie w kluczu!) to czy im to uznaja... Odpowiedz Link Zgłoś
selene.evel Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 15:02 masz racje..nigdy niewiadomo jak oni to ocenia... ja obliczylam ze bede miala ponad 70% ale licze sie z tym ze moga mnie gorzej ocenic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:25 moim zdaniem biologia rozszerzona wcale nie była taka prosta.owszem,fajnie mi się pisało,napisałam wszystko a jak sobie liczyłam punkty to wyszło mi ok 75-80%.ale wolę nastawić się na 50% a później pozytywnie rozczarować,bo nigdy nie wiadomo jak egzaminatorzy będą to oceniać.Rok temu moja koleżanka naliczyła sobie 70% a okazało się że ma 42%.pewnie sobie wyobrażacie co czuła?! więc jestem pewna że nie będzie tak kolorowo jak niektórzy uważają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja19 Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 12:54 Ale pewnie nie idziesz na jakiś wymagający kierunek? Bo z takim wynikiem przy tak prostej maturze to możesz zapomnieć.;) Z tego 50% to mogą mieć osoby, które w ogóle się nie uczyły. A co w tym trudnego było? Nie wiesz, że komary malarię przenoszą? Albo, że im starsza matka tym większe prawdopodobieństwo DS? Nie wiem czego byście chcieli. Jak dla mnie te pytania były takie jakbym ja dostał: Podaj imiona trzech wodzów bitwy pod Grunwaldem. Bo to takie było. Niektórzy z was są cieniutcy i chcieliby żeby trzeba było części drzewa wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
marlenka1988 Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 13:01 Już gdzieś to pisałam że w tamtym roku 2170 uczniów napisało powyżej 76%. Z całej Polski oczywiście:)No więc w tym roku bedzie podobnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:08 Wręcz przeciwnie-wybieram się na bardzo wymagający kierunek.a nastawiam się na 50% bo wolę się miło zaskoczyć niż się zdołować...ja wiem że dałam z siebie wszystko,chce iść na farmacje i jeśli będę miała 80% to będę szczęśliwa,a jeśli noga mi się podwinie to spróbuje w drugim roku.ale nie będę gadać że to było banalne,że jesteśmy kiepscy itd.Bo to tylko świadczy o Tobie.powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
marlenka1988 Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 13:10 banalne to jest teraz jak wszyscy maja klucze odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
marlenka1988 Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 13:12 ciekawe ile dostaniesz mądralo jak ci egzaminatorzy sprawdzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja19 Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:16 Nie zdawałem tego. Ale proszę mi nie mówić, że to było trudne. Ludzie bez przesady. Ok nie napisałbym tego na 70% ale nie otworzyłem w tym roku książki od bioli ani razu. Więc wymagana była wiedza podstawowa plus trochę genetyki z rozszerzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuniaaaa Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 13:04 ehhhh... moim skromnym zdaniem progi nie podskocza, albo niewiele podskocza. ta matura byla tylko pozornie prosta - sami zobaczycie. ja wlasnie tego sie najbardziej balam, ze bedzie bardzo malo pytan o konkretna wiedze, a duzo takich nie wiadomo wlasciwie o co. takie pytania np. o filtracje czy konkurencje na rozsz. - piszesz: konkurencja, antagonistyczne i nie maja sie do czego wlasciwie doczepic, a w takich nie wiadomo co zadaniach to maja pelne pole do popisu - moga doczepic sie do doslownie kazdego slowa i moze Ci sie teraz wydawac, ze o to Ci chodzilo co jest w modelu odpowiedzi - ale caly sukces jest w dobrze sformulowanej odpowiedzi. ja zrobilam kilka takich glupich bledow - np w pytaniu o cisnienie napisalam oczywiscie ze jest za wysokie, ale nie pamietam czy napisalam, ze przez kilka dni- i przez moja glupote, a nie brak wiedzy - 0pkt. dlatego policzylam sobie tylko te punkty, co na 100% mam tak jak w tym modelu odpowiedzi - naprawde nie ma co sie ludzic, ze egzaminator bedzie bardzo mily i uzna, ze wiemy o co chodzi i da nam punkty - nie ma konkretnego slowa to nie ma punktow niestety. mam nadzieje, ze chemia i fizyka nie bedzie taka i bedzie sprawdzala moja wiedze a nie zgadywanki, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 14:28 >czy konkurencje na rozsz. - piszesz: konkurencja, > antagonistyczne i nie maja sie do czego wlasciwie doczepic, Mają się czego doczepić:) Moim zdaniem trzeba było jeszcze wpisać, że to konkurencja międzygatunkowa. Więc nie ma co się tak cieszyć:P Odpowiedz Link Zgłoś
ewuniaaaa Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 18:35 a moim zdaniem nie trzeba bylo pisac, ze to konkurencja miedzygatunkowa - i tak tez jest w arkuszu z cke, dlatego o to akurat raczej jestem spokojna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz jakie progi na farmację? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:04 j.w. jakie progi pzrewidujecie etraz na farmację, analityke medyczną i fizjoterapię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja19 Re: jakie progi na farmację? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:05 Na UG np musisz mieć tak po 145pkt. Biorą Ci rozszerzoną biole i chemie. Ale w tym roku pewnie wyższe będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:10 brawo ewuniaaaa! mam podobne odczucia jak TY.mam nadzieje ze chemia i fizyka pójdą się dobrze.życze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:11 na farmacje- biologia i chemia po 80% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja19 Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:14 To według Ciebie było trudne?:D lol Po 80 może nie starczyć. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:21 moim zdaniem biologia rozszerzona nie była trudna ale mozna było zorbić dużo głupich błędow. dlatego nie chce nastawiać się na dużo,bo i po co.wole się mile zaskoczyć.a na farmacje 80% z biologii i chemii wystarczy- przynajmniej w Poznaniu,bo tylko tam chce isć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:13 Po pierwsze: Jak komuś źle poszło to raczej tego nie napisze na forum, wszyscy się chwalą jak im dobrze poszło a tak naprawdę to było dużo zadań gdzie jedno źle użyte słowo to 0 pkt. Tak naprawdę nie ma się co załamywać że będzie się miało 60% a nie 80-90 bo nie wszyscy będą mieli świetne wyniki a ci którzy się wypowiadają na forum to tylko mała garstka zdających. Tak więc wrzucamy na luz!!! Po drugie: Progi na studia się wcale nie podniosą tak dużo, albo wcale się nie podniosą bo jeszcze są inne przedmioty które trzeba dobrze zdać. Wątpię żeby większość zdała rozszerzoną chemię powyżej 90% albo fizykę na 80%. Może faktycznie nie będzie nas na pierwszych listach tych którzy się dostali, ale przecież są osoby, które wybiorą inną uczelnię i zwolnią miejsca. Po trzecie: Nadmierna pewność siebie nie popłaca więc lepiej myśleć że ma się 60% a nie potem się rozczarować :) A może będzie miłe zaskoczenie??? Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja19 Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:19 A po co się na siłę zabezpieczać? Doskonale wiecie, że z 50 nie dostaniecie się na dobre studia. Tylko tam mówicie ale w podświadomości wam siedzi, że musi być te 80. Chyba, że wam tak nie zależy bardzo. Jeszcze faktycznie dostaniecie po 60 i sie okażę, że tak naprawdę nie byliście na o przygotowani! Ludzie nastawiajcie się jak najlepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:25 a Ciekawe czy Ty jesteś taki pewny/pewna siebie.Powodzenia na wynikach.wielu ludzi myśli ze poszło im dobrze,a póżniej się okazuje że niestety... i nie mieszaj ludziom w głowach bo może dla niektórych 50% z rozszerzenia to dobrze?! a może ktoś myśli o studiach zaocznych?na forum każdy może być taki mądry i pewny siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja19 Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:29 Zależy od ambicji, a na zaoczne po co rozszerzenie? :P Nie pisałem bioli piszę 3 raz. Robiłem arkusz jak wyszedł, bez klucza. Jak ktoś sie naprawdę rzetelnie, dużo uczył i otrzyma z tego 50% to raczej nie będzie zadowolony? Ja bym sobie do końca życia w brode pluł, że tyle nauki takie proste i tak schrzaniłem. Ale ja zepsułem WOS. Tyle, że wos był trudniejszy mimo wszystko. I czuję swoją winę i żal do siebie. Patrzę prawdzie w oczy, a nie mówię, że styknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:33 asekuruje się tymi 50%,ale tak naprawde zależy mi na tej biologii,przez całe trzy lata się pilnie uczyłam i od zawsze chciałam isc na farmacje albo na kierunek lekarski.ale przeciez jak się nie dostanę to nie koniec świata.za rok mogę zdawać maturę,mogę iść na zaoczne,na dwuletnią itd.teraz jest wiele możliwości.a po co mam sobie na siłę wmawiać,że bedzie 80%-90%??!! co ma być to będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja19 Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:36 Przecież ja Ci nie życzę źle.:P Tylko trochę optymizmu. Weź daj spokój 50 nie będziesz miała jak się tyle uczyłaś. Po co tak myśleć? Lepiej myśleć, że się uda i tyle. A doskonale wiesz, że te ubezpieczanie się jest pozorne.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:39 po prostu boję się:( czuję,że poszło mi ok.wiem że zrobiłam co tylko mogłam...ale boję się że się rozczaruję i załamie...od tej matury wszystko zależy.a jak będę sobie wmawiać że to nie koniec świata to rzeczywiście tak będzie:)nie wiem czy rozumiesz hehe;) Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: prosta biola trudna rekrutacja 12.05.07, 14:38 Ja sobie w ogóle niczego nie wmawiam. Nie liczę sobie po nie wiadomo ile punktów, mimo, że dużo się uczyłam (byłam jedną z lepszych uczennic w klasie). Widziałam jak do takich prac podchodzi egzaminator:/ I tutaj niestety nie ma zmiłuj. Jeśli matura jest łatwa, to klucz jest bardziej rygorystyczny i ogólniki nie wystarczą. Nie da się określić poziomu matury bez klucza (przykładowe odpowiedzi to ja mam gdzieś!), na pozornie prostym pytaniu można stracić punkt. A potem idą kolejne, kolejne i nagle zamiast 90% jest 70%... :/ Dlatego radzę się za szybko nie cieszyć, a najlepiej w ogóle o tym nie myśleć i skupić się na kolejnych egzaminach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katha88 Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: 80.48.126.* 12.05.07, 21:20 myślę, że takie wzajemne dowalanie kto ma rację i kto się więcej uczył i zasługuje na min 90 % jest bez sensu. Zastanówmy się czy to nie jest zwykła zawiść. Co komu da takie przywalanie w necie, że za to mu nie przyznają punktów albo z takim wynikiem to sobie może o studiach pomarzyć. Nie dajmy się zwariować. Wzajemna zawiść nikomu w niczym nie pomoże. Odpowiedzi 29 czerwca, więc czekajmy cierpliwie i wszystko się wyjaśni. Ja także bardzo dobrze się uczyłam w LO. Nie myślcie, że się chwalę, po prostu chcę nawiązać do tych wszystkich "przechwałek". Od 1 klasy byłam w czołówce, zawsze (w szczególności z przedmiotów wiodących) byłam przygotowana, LO (jedno z najlepszych w mieście) ukończyłam ze średnią 5,1 a mimo to nie jestem przekonana, że matura była banalna i że na 100 proc się dostanę na studia. Powiem, że wrecz się rekrutacji boję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka Re: prosta biola trudna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:51 ja też bardzo boję się rekrutacji.i wiem,że nie będzie tak kolorowo jak wszyscy myślą.to wszystko jedna wielka zmyła.na końcu ci wszyscy co teraz tak się cieszą i przechwalają będą mieli po 40-50%.oczywiście nie uważam żeby to było źle,bo wolę mieć mniej z czegoś niż więcej z niczego.ale lepiej poczekać z przechwałkami do 29 czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś