gohha1 17.05.07, 13:33 moja kumpela napisała że Wyszyński miał na imię Józef ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nuna Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 13:35 ja mając date 1529 napisałam że to XVII wiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: największe gafy z historii IP: 82.160.111.* 18.05.07, 13:53 Czy ktos wie czy klucz odpowiedzi podany na stronie CKE jest ostateczny? Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: największe gafy z historii 18.05.07, 19:09 Na pewno data przyjecia zydow do Polski to nie byl 1410r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulcia Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:48 To są tylko przykładowe rozwiązania, zawsze mówi się, że oceniają z korzyścią dla ucznia, ale praktycznie wszystko zależy od egzaminatora.Jak jakiś spoko, to przymknie oko, a jeśli taki co ma klapki na oczach, to ciężka sprawa.Ja liczę jednak na tego łaskawego!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaaaa Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 13:36 a ja ze stanislaaw!!ale jestem glupia znalam jego imie po prostu stres zrobil swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:36 przecież wszyscy wiedzą, że Wyszyński miał na imię Kardynał :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 27.05.07, 23:00 O nie moge, trafne! :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuna Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 13:38 ale nie martw się u mnie też pisali stanisław -serio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaaaa Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 13:40 w sumie wiem ze gdybym dłuzej pomyślala to bym wymyślila..mam wrażenie ze cala ta matura z histry rozszerzona byla gafą! Odpowiedz Link Zgłoś
makaluu Re: największe gafy z historii 17.05.07, 13:40 Moja cała matura z hist rozsz była jedną wielką gafą! N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 13:43 pomyliłam bitwę pod cedynią z bitwą pod cecorą i napisałam tę drugą zamiast odwrotnie <no i po co mi było się uczyć tych wojen w XVII w> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefek Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 25.05.07, 18:32 no to głupi jesteście wszyscy wiedzą że miał na imię "kardynał" Odpowiedz Link Zgłoś
goska_samoska Re: największe gafy z historii 25.05.07, 21:40 Gość portalu: stefek napisał(a): > no to głupi jesteście > wszyscy wiedzą że miał na imię "kardynał" kurcze ! a ja myślałam że to tylko jego ksywa ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiros ksywa kardynal IP: *.cable.ubr07.newt.blueyonder.co.uk 26.05.07, 12:52 nie, to jego pseudonim pojawiajacy sie w aktach IPNu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: największe gafy z historii IP: 195.136.180.* 17.05.07, 13:50 Cóż, napisałem pręgierz przez "ż", a o Hohhenzollernach pisałem przez "ch" przy drugiej literce "h"... Poza tym dosyć się rozpisałem przy wypracowaniu (temat I), a dowaliłem jeden kardynalny błąd. Mianowicie napisałem, że Zygmunt Stary zaprzepaścił możliwość inkorporacji Prus Książęcych do Polski, co było nieprawdą, bo przecież po wygaśnięciu dynastii Hohenzollernów pruskich te tereny miały zostać wcielone do Rzeczypospolitej... A ja - głupi - napisałem tylko, że Hohenzollernowie mieli tam panować do czasu wygaśnięcia tej gałęzi dynastycznej i, że nie wolno było łączyć obu gałęzi i ich ziem (Brandenburgii i Prus) :/. Także dość poważnie dowaliłem i pewnie za wypracowanie dostanę maksimum 5 punktów, zatrzymując się na I progu punktowym (mimo że napisałem dużo innych, ważnych rzeczy)... Za to część testowo-źródłowa wydała mi się łatwa, z tym, że z racji mojego szerokiego pisma wychodziłem poza wykropkowane linijki - zaznaczając jednak, że ciąg dalszy podlega ocenie i dorysowując kropki... Mam nadzieję, że coś z tego będzie. Gdyby miał wynik 66 - 70 %, to byłbym zadowolony, chociaż wiem, że stać mnie było na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 13:53 Franklin Delano Roosevelt pomylony z Theodore Rooseveltem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: największe gafy z historii IP: *.interspes.pl 17.05.07, 15:00 omg, pozdrawiam, ja też mam roosevelta ;D resztę dobrze, no i punkt poszedl się migać to samo w zadaniu z pręgierzem - wpisałam sołtysa [myśląc ciężko nad zasadźcą i wójtem]. a propos pręgierza, przez bite kilka minut myślałam nad tym rz. na wosie stworzyłam grupę wyszeCHradzką i nie chciałam stracić punktu za takie coś. straciłam na sołtysie. zadania typu 'wszystko-albo-nic' śmierdzą bobem ;D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luthii Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 23:56 też mam Roosevelta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulcia Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:53 Błędy ortograficzne na hiście czy WOS-ie nie są praktycznie brane pod uwagę, bo najważniejsze jest to, że wiesz o co chodzi!!Nie załamujecie mnie-PROSZĘ, bo nie wiem jak ja wytrzymam do 29 czerwca:(! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: największe gafy z historii IP: 81.15.186.* 22.05.07, 18:06 Roosvelt to dobrze, był na karykaturze. A w pytaniach o trzech prezydentów Roosvelta wogole nie było. Przy identyfikacji osób z karykatury wystarczą nazwiska, a w poleceniu o prezydentach nawe należało wpisać JEDYNIE NAZWISKA - tak mowiło polecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaco1234 Re: największe gafy z historii 19.05.07, 13:04 a ja rzekłem, iż granica Polski w 1921 biegła po linii Curzona i pokazałem łapką na mapie.. a komisja na to : po pierwsze nie po linii Curzona, a po drugie to nawet nie ta linia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurde felek uh Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 13:54 no nie zartujcie ze jak wyszlma poza miejsca wykropkowane to mi nie beda zaliczac??? ja prawei w kwazej odp wychodzilam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: największe gafy z historii IP: 195.136.180.* 17.05.07, 13:57 Nasz historyk mówił, że trzeba na to uważać, ale ja dorysowywałem kropki i dawałem strzałki. Po prostu nie mogłem się zmieścić z pewnymi rzeczami. Liczę, że to będzie uznane, a jeśli nie, to chyba będę się procesował :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaaaa Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 14:13 a i jeszcze wpisalam ławnik tam gdzie mila być wójt, a swoją drogą co za kretyn wymyślił to pytanie phi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:24 zamiast gen sikorskiego chciałam wpisać rydza-śmigłego (dobrze że się powstrzymałam) hihihihihih Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupa Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 14:26 ateny :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kohamyHISTORYKóW Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 18:03 moj nauczyciel od historii a jednoczesnie wychowawca powiedzial zeby sie wogole nie uczyc holdu pruskiego bo nie m go wogole w standardach maturalnych.WOGOLE rozumiecie.a chodze do dobrego warszawskiego lo do kl z pozszerzona hist i przez te 3lata bylam autentycznym kujonem zwlaszcza z hist. mam to zapisane w zeszycie: nie uczyc sie pruskiego bo nie ma na maturze.przeciez komu wierzyc jak nie nauczycielowi? encyklopedia nikt nie jest.na to wogole nie ma slow...to jest najwieksza gafa tej matury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raMia Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:39 no to cóż, widać że jesteś kujonem, skoro nie nauczyłaś się tak ważnej części polskiej historii tylko dlatego, ze nauczyciel w dobrym LO powiedział ci że nie ma jej w standartach maturalnych:) współczuję na studiach, jeśli się dostaniesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grucha Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 18:01 raMio jestes okropną, złośliwą laską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaNa Re: największe gafy z historii IP: *.range86-133.btcentralplus.com 27.05.07, 17:53 Nie, to ty Grucha jestes okropna, na zlosliwosci sadzac po wypowedzi nie dosc inteligentna... raMio jest poprostu szczera i do tego ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agacior Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 17:11 Eeej...nie zalamujcie! Jezli nie mozna bylo wychodzic za "kropki" to po mnie. Ale czy ktokolwiek sie w tym zmiescil? Przeciez nigdzie nie bylo napisane, ze nie mozna wychodzic poza zakropkowany obszar. Brrr..ble..ja juz nie chce mowic o tej historii wstrenej! Odpowiedz Link Zgłoś
rubia88 Re: największe gafy z historii 17.05.07, 14:26 kurde ja też wychodziłam;// a nie pisałam żadnych strzałek czy nic;(;( nie zaliczą mi?????;/;/ dół:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aila Re: największe gafy z historii IP: *.aster.pl 17.05.07, 14:31 -1- mezopotamia -Generał Beck -Dama z lisiczką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veevaa Re: największe gafy z historii IP: *.ksknet.pl 20.05.07, 16:55 Dobrze, ze nie Dama z łechtaczką:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duśka ..........LOL.................. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 17:21 ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszmarek Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:31 No, ja na ten przykład uznałam że Jan Olbracht jest synem Z. III Wazy :) I też machnęłam chyba Cedynię z Cecorą :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:41 ja to chyba zajmę ! miejsce w plebiscycie bo pomylilam prusy wschodnie z zachodnimi i dopiero w połowie pracy się zorientowałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luther Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:36 a to są jakieś prusy zachodnie???:0 <nooob> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gutka Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:44 Ooo! własnie- a o czym tam pisałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no i dupa Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:49 O boszzz! taki błąd napisałam że data 1949 była wcześniej od 1945 !!!!!!!!!! ja pier*********** ale jestem ciamajda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galazka Re: największe gafy z historii IP: *.tvgawex.pl 17.05.07, 15:08 moj chłopak też napisał Stanisłam Wyszyński:-] ja napisałam 28(zamiast 29) listopada 1830. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e no eno jeah Re: największe gafy z historii IP: *.stg.pl 17.05.07, 15:12 e powstanie listopadowe było w 1831 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaaaa Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 15:21 w 1830 bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 15:51 po co pisaliście o bitwie pod cecora (albo cedynio) przeciez cecora byla z turkami a cedynia za mieszka albo chrobrego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateny zamiast spar Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:19 w 1831 też było ale to już sama końcówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:54 1831... zapamiętam to na długo... kur...cze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luther Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:39 ta a styczniowe w '64 jaasne... mam nadzieje ze nie bedziesz uczył moich dzieci ani niczyich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: największe gafy z historii IP: *.mlyniec.gda.pl 17.05.07, 16:01 hmmm ja w zadaniu z prezydentami przeczytałam II wojna światowa zamiast I i wpisałam Roosevelta zamiast Wilsona(esz, to wszystko przez ten plakat stronę wcześniej....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dokładnie Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:34 przez plakat! ja mam roosevelta zamiast trumana...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 121 Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:11 Ja napsialam w 11 pytaniu, tym o powtsaniu, ze polskim Quilingiem byl Tadeusz Kosciuszko;D, a termin uzywany do nazwania postawu- obrona:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 16:31 "Ja napsialam w 11 pytaniu, tym o powtsaniu, ze polskim Quilingiem byl Tadeusz Kosciuszko;D, a termin uzywany do nazwania postawu- obrona:D" LOL też go chciałam wpisać:P ale w końcu nie wpisałam, ale nie mogłam sobie przypomnieć słowa kolaboracja i wpisałam oportunizm :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _Konradek_ Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 16:57 Heh... Ja pomyliłem Cedynię z Cecorą. Jak mogłem ??? :) No i nie wiedziałem o tych zikkuratach, więc żeby nie zostawiać pustego miejsca wpisałem meczet. :-) Pzdr historyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boromir Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:03 Chyba chciałeś napisać Cecorą, bo pod Cedynią to Mieszko walczył. 972 dokładniej, jeśli mnie pamięć nie myli. A Cecora 1620. Odpowiedz Link Zgłoś
bgbeata123 Re: największe gafy z historii 17.05.07, 17:07 a ja wpisałam,ze ten wierszyk o chmielnickim to ; traktat 3 czarnych orlow, co do Quisinga napisalam Chlopicki i patriotymz <lol> (ale skoro im pomagal to jednak nim byl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widelec Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:14 Kazimierz Wielki założył UJ...:) pytanie z "Leonardem Czartoryskich"było pierwszorzędne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiek Re: największe gafy z historii IP: *.aster.pl 28.05.07, 09:03 > Kazimierz Wielki założył UJ...:) a nie?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luther Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:42 kumpel wpisał zamiast wyszyńskiego macharskiego a zamiast pręgierz PAL ZAGŁADY!!!! heh Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: największe gafy z historii 19.05.07, 18:30 Dokładnie, 972. A 1620 to druga bitwa pod Cecorą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:20 toć walczył pod cedynia a jak cos to nie 600 tylko 700 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:21 wielopolski nie pomagał do jasnej dupy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart_bedi Re: największe gafy z historii IP: *.ists.pl 17.05.07, 22:46 ja uważam że nawet poszło mi nieźle ale o tym zikkuracie wogóle nie wiedziałem, moja koleżanka zasugerowana ty iź była liczba 8 wież napisała że to menora:p.A menora przecierz to świecznik żydowski i to siedmioramienny!, ja jeszcze zapiepszyłem to pytania co była fotografia i z którego roku pochodzi... ja napisałem że z 1970. lecą już 2 punkty:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moritz Welt Ten "świecznik" to hannukah... IP: *.colc.cable.ntl.com 20.05.07, 09:48 a menora jest święta inskrypcją wieszana na framudze drzwi, którą dotykamy przed przkraczaniem progu. Wiem, bo jestem z miasta Odzi, gdzie jest duży handel i wielki pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jutka Re: Ten "świecznik" to hannukah... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 22:15 Siedmioramienny świecznik to menora, ośmioramienny to chanukija (zapalana w czasie święta Chanuka). Na drzwiach wiesza się mezuzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luther Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:44 był patriotą na swój sposób na pewno nie szkodził Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sddsd Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:22 wielkopolski zamiast wielopolski, uznają?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boromir Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:24 Nie sądzę. To jednak duża różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:27 Jezeli w poleceniu kazali wpisac nazwisko, np generalnego gubernatora, a ja napisalam imie i nazwisko hans frank zamiast samo - frank, to chyba powinni zaliczyc? czy stwierdza ze nie zrozumialam polecenia i mnie oleją???;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: największe gafy z historii IP: *.uznam.net.pl 17.05.07, 19:11 Uznają pod warunkiem,że imię jest prawidłowe - w tym wypadku Hans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: największe gafy z historii IP: 82.160.111.* 18.05.07, 13:34 Naprawde uznają jak trzeba bylo wpisac nazwiska a ja wpisalam tez imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luther Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:46 spoko dostaniesz bonusowe punkty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:27 jak ktos przeoczy...ja na sprawdzianie rok temu napisalem Wielkopolski i dostalem punkt :D ale sprawdzian to nie matura :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIELkOPOLSKI Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:28 ale to tylko literka k głupie małe k jak strace za to ptk to bedzie żal bo wiadomo o kogo chodzi o kim pomyślałam itp no ale zobaczymy oby oby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _Konradek_ Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:31 Mam pytanie... Jak zamiast Wielka Karta Swobód, napisałem Karta Swobód ? ? Oby był spoko egzaminator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boromir Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:35 Na tej zasadzie, to każdy może wpisać to co mu przychodzi do głowy, bo coś mu się kojarzy, ale 100% nie jest pewien, więc powinno się nagradzać intencje i dobre skojarzenie. Nie zrozum mnie źle, ja na przykład jestem pewien, że odejmą mi punkt, ponieważ wbrew pierwszemu skojarzeniu, zmieniłem Wilson, na Willson. No, ale zobaczymy, może nie zauważą? ;) Co do Hansa Franka. W sumie nie wiem. Ale nie zdziwiłbym się jakby uznali, że nie zrozumiałaś polecenia. Jak egzaminator będzie wredny to się może do tego przypieprzyć. Tak samo z Kartą Swobód, choć to już nieco większy błąd ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollkaaa Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 18:12 ja tez napisałam KArta Swogód :/, ale najgorsze to to ze w zadaniach prawda fałsz pisałąm P i F i nie wiem czy mi to zalicza :( a szkoda bo na 9 miałam 8 poprawnych odp. to jest 8 %, załamana Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: największe gafy z historii 19.05.07, 18:31 > Mam pytanie... Jak zamiast Wielka Karta Swobód, napisałem Karta Swobód ? ? Chyba nie uznają. Napisać Karta Swobód zamiast Wielka Karta Swobód to jak Chrobry pierwszym królem Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moav Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 07:43 pomyśla ze ściągełaś od kogoś i niedokladnie zobaczyłaś i nie uznają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klippi Re: największe gafy z historii IP: *.aster.pl 18.05.07, 19:16 Kiedyś gość do gościa powiedział żyj w celi bracie a ten nie dosłyszał jednej literki "r" i od tamtej pory księdza żyją w celibacie . ..jedna literka to jednak wielka różnica ;) pozdrawiam maturzystów . Ja to mam już 22 lata za sobą :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyśka Re: największe gafy z historii IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.05.07, 12:33 a ja napisałam WOJCIECH KORFANTY, w ogole bez sensu :/ tak jakoś mi przyszło do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luther Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:45 a koniecpolski??? głupie pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:56 ja wpisał Wielopolskiego i to mam dobrze a ta postawe okresliłam (wstyd przyzanać) - MESJANIZMEM- jak ja to wymyśliłam nie mam pojęcia Wielopolski i mesjanizm ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awx Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:55 Nie martw się, ja nie dość, że Chłopicki, to jeszcze napisałam rolandyzm :) Za dużo polskiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duśka Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:58 hehehehe fajne ;) LOL Odpowiedz Link Zgłoś
karol3wch Re: największe gafy z historii 17.05.07, 17:33 Moja koleżanka napisała zamiast pręgierz brewiarz, a ja oczywiście Prymasa Stanisława chociaż sam mieszkam na ulicy Stefana Wyszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
karol3wch Re: największe gafy z historii 17.05.07, 17:38 Ja napisałam, że Prusy są na Bałkanach i dlatego nie wiedziałam jak to się ma do Polski. Głupia ta matura była, ale myślę, że jeszcze mam szanse iść na Prawo na UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _Konradek_ Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:40 Co do Franka, na pewno uznają. Musieliby być skończonymi kretynami żeby nie uznać z powodu wpisania imienia. Nie wiem jednak jak z moją Kartą Swobód :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:47 no właśnie bo Wielka Karta Swobód jest różnie nazywana przez historykow i Karta Swobod, Karta Praw, Wielka Karta Praw, wiec JA uwazam, ze takie odpowiedzi powinni uznawac:D i mojego Hansa Franka tez... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _Konradek_ Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:41 No cóż... powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maturzystkazhistyrozszerzonej Re: największe gafy z historii 17.05.07, 19:10 ja mam nadzieje ze to taki joke , to co ty piszesz,no ale jesli nie to wiedz ze na prawo gdziekolwiek (chyba ze na zaocznych) to ty juz raczej nigdzie nie masz szans:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humanistka Re: największe gafy z historii IP: *.miechow.com 18.05.07, 19:14 he no to super, bo ja sie do historii nic nie uczyłam i wiedziałam ale uwazam właśnie dlatego że ja sie tak nie przykładałam jak inni to nie powinnam iść na prawo i tacy debile jak ty zajmują miejsca osobom naprawdę mądrym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik z UW Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 19.05.07, 01:33 Na wieczorowe owszem, ale ktoś, kto umieszcza Prusy na Bałkanach nie przetrwa egzaminu z logiki. Ale zapraszamy, kasa pójdzie za pierwszy semestr i wybudują nam kolejny wypasiony budynek :P Odpowiedz Link Zgłoś
benia00 Re: największe gafy z historii 28.05.07, 00:07 ja pierd*** co za chamstwo OoO gnidy zawsze beda sie przemieszczac po swiecie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia26 Re: największe gafy z historii 17.05.07, 17:44 Ej przeciez akademia krakowska to to samo co uniwesytet jagiellonski;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleżankaaa Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:48 hmm a czy moze mi ktoś powiedziec czy mi zalicza jesli w 1 zadaniu napisałam zamiast BABILON -> BABILONIA ?!!!!!!! raaaaaany ;( takie głupoty ech :( plisssssss niech ktoś odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleżankaaa Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:49 aaaaaaa i jeszcze zigguraty zamiast zikkuraty ?!!!! zaliczą czy nie ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:50 zigguraty napewno zaliczą, więc się nie martw:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżankaaa Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:53 a tą babilonie jak myślisz bo w sumie potem była to abbilonia :;/ tylko kurcze dopiero potem ale o to samo chodzi no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżankaaa Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:55 a w ogóle że tak spytam aaaaa ta mapa o tych ROZWÓJ TERYTORIALNY SZWECJI to można było jakoś inaczej nazwać np. kraje skandynawskie w XVI w?? albo jakoś tak?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 18:12 Szwecji to nie wiem, bo sama to zadanie spaprałam;/ a co do Babilonii to o ile się nie mylę to tam trzeba było podać miasto, a babilonia to nazwa obszaru, późniejszej mezopotamii, więc tego mogą nie zaliczyć. Duzo tez zalezy od tego na jakiego trafisz egzaminatora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżankaaa Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 18:20 dzięki i tak za odpowiedź :) heee zdałam :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luther Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:50 chyba jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruszek Re: największe gafy z historii IP: *.zicom.pl 27.05.07, 20:41 Fragment wypowiedzi podczas egzaminu ustnego z lat 70. "Druga wojna światowa rozpoczęła sie wystrzałem Aurory na Westerplatte" Odpowiedz Link Zgłoś
karla.kiss jedna wielka gafa,to jest ze mnie ;) 17.05.07, 18:48 ale ZDAłAM!!!!!!!!!!pisałam rozszerzoną i po wyjściu z sali byłam przekonana,że oto stanę się najczarniejszą owcą mojej inteligenckiej rodziny i nie zdam matury!!!!a tu psikus! zdałam ten,dla mnie, cholernie trudny egzamin i teraz mogę już sobie polecieć w miejsce mojego przyszłego bytu i zapomnieć o czymś takim jak MATURA EXAMINATION ;) mam nadzieję,że wszystkim forumowiczom się udało i powodzenia w walce o dostanie się na uczelnie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humanistka Re: największe gafy z historii IP: *.miechow.com 18.05.07, 19:16 masakra w ogóle z wami tu co za ludzie, nikt nic nie wie...a ja pisałam rozszezona, nic sie nie uczyłam i mało co błędów zrobiłam no ale co szkoła to szkoła:) Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia26 Re: największe gafy z historii 17.05.07, 17:46 Ja tez mam cos...le to juz mi wstyd. ten akt co ma byc karta swobod..napisalam..................habeas corpus act ;D;d;d;d;d;d;d; lol chociaz wiedzialam ze to nie to ahhahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarak Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 18:31 a ja mam następujące pytania: 1. napisałem przywilej jedleński (w odpowiedziach jedleńsko krakowski) 2. napisałem promienie Roentgena (w odpowiedziach promienie X) 3. napisałem Wieża Babel (w odpowiedziach Zikkurat) 4. napisałem Hans Frank i Władysław Sikorski (trzeba było podac tylko nazwisko, mysle ze uznaja ale wole sie spytać co Wy na to:P ) 5. napisałem jako przyczyne handlu zakonczenie wojny o niepodleglosc USA i uznanie kolonii (w odpowiedziach jest rozwol przemysłu) 6. napisałem Zygmunt August (brakuje II) napisałem Władysław IV (brakuje Waza) 7. napisałem dama z łasiczką (w odpowiedziach jest jakos inaczej ale chodzi o ten sam obraz :) ) ktore zalicza ktore nie wg Was? odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: największe gafy z historii IP: *.n.INTELINK.pl 17.05.07, 18:39 1. nie wiem 2. na pewno zaliczą 3. wieza babel nie została nigdy ukonczona, a tam było podane ile poziomow i ze na koncu swiątynia czy jakos tak. wiec raczej zle. 4. luzik, na pewno zaliczą. w koncu zadanie jest wypełnione. 5. nie wiem, ale handel z koloniami wydaje mi sie prawidlowy 6. na pewno zaliczą 7. na pewno zaliczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 18:40 1. według mnnie powinni uznać, bo najpierw był w jedlni i potem w krakowie 2. zaliczą 3. nie zaliczą, to nie to samo 4. powinni zaliczyć (też tak napisałam) bo jak zaczna odejmować za to ze za duzo napisalismy to sie wkurze;/ 5. tego chyba nie uznaja, chociaz kto wie, trzeba miec nadzieje 6. powinni uznać 7. to na bank uznają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egzaminator Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:46 Z wyjątkiem wieży Babel i uznania kolonii wszystko będziesz miał(a) zaliczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: największe gafy z historii IP: 82.160.111.* 18.05.07, 13:51 Czy zadanie w ktorym trzeba bylo podac nazwiska a ja napisalam rowniez imiona zostanie uznane? I jeszcze czy w zadaniu w ktorym trzeba bylo napisac w jaki sposob upamietniono w XX wieku dzialalnosc Mrongowiusza, Gizewiusza i Ketrzynskiego trzeba wypisac nazwy tych miejscowosci zeby odpowiedz zostala uznana? Mam watpliwosci bo nie wiem czy klucz odowiedzi podany na stronie CKE jest ostateczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duska Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 18:31 a jak ja napisałam zikurrat, a nie zikkura to uznaja mi-prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 19:03 okaże sie 29 czerwca odpuście i tak zależy od egzaminatora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda prusy wschodnie tez pod rosyjskim zaborem :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 19:09 napisalam, ze prusy wschodnie w niewielkiej czesci byly pod zaborem rosyjskim! nie mam pojecia dlaczego tak napisalam, musialam sie po prostu zestresowac...:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudia3d Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:19 ale thrumana zamiast trumana to uznadzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 20:47 ja napisałem stanisław :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:26 Wiecie co?a myślałam,że to tylko ja piszę zawsze takie głupoty;)ja napisałam na rozsz,że Traktat z Verdun był w 840roku(a wiedziałam,że z tą datą coś nie tak;)),zamiast Wielopolskiego napisałam Traugutta,zamiast Trumana-Roosevelta,a zamiast wójta napisałam burmistrza.Zestresowałam się,ale teraz aż wstyd,że takie głupoty napisałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fryteczka Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:29 a zasadzca, to jest źle ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GROMowładny Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:38 rather tak..zasadźca lokowal na prawie niemieckim wsie a nie miasta..;/..mukość bo ja to samo napisalem..ale luzik..tejkerizi..:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolren Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 23:04 ale jak oceniacie - czy rozsz. byl trudny- wedlug mnie-bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
historanka Re: największe gafy z historii 17.05.07, 23:08 sory- ale wg mnie-nie aż tak bardzo- nie przesadzajcie-proszę was. Ja wiem, że wy pewnie marzycie o 90% z rozszerz, ale uwierzcie to jest na serio bardzo trudneee! a jeszcze trudniejsze dla osób które przygotowywały się do tej matury np. w 10 miesiecy. Historia to jedna wielka pamieciówka, nie zapamietasz, to nie wiesz- i tu się nic nie da wykombinować (jak w biologii, czy geografii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolren Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 23:17 test nie byl tragiczny ale...tematy- koszmarne. na próbnej nas nie ostrzegli bo ...było banalnie:( Odpowiedz Link Zgłoś
historanka Re: największe gafy z historii 17.05.07, 23:20 ale czy ten temat o traktacie krakowskim naprawdę wam się wydawał taki trudnyyy? Ale ile wy chcielibyście z niego dostać- tak przyznajcie się--> po 18,19,20pkt czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolren Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 23:26 biorac pod uwage to ,czego chca w kluczu to.....koszmar bedzie:( Odpowiedz Link Zgłoś
historanka Re: największe gafy z historii 17.05.07, 23:29 ale ten "klucz" jest przeciez całkowicie kijowy! spoko- egzaminatorzy mają lepszy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolren Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 23:30 a skąd wiedza takowa? Odpowiedz Link Zgłoś
historanka Re: największe gafy z historii 17.05.07, 23:35 a bom mam zaznajomego egzaminatora, który mnie uczył historyji i zapewniam cię, że oni oceniając swoim KLUCZEM, znacznie więcej pkt przyjnają na korzyść ucznia, niż to wynikało z tych przykładowych odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolren Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 17.05.07, 23:37 obyobyobyobyobyoby!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 18.05.07, 20:44 Literówkami to się nie przejmujcie. Jako nauczyciel zapewniam was, ze egzaminator bedzie szcześliwy, że ktoś wreszcie trafił we właściwe nazwisko a czy jedno l czy dwa w Wilsonie, to już przy tym pikuś. Zwłaszcza jak dwadzieścia poprzednich osób napisało bzdurne odpowiedzi. Reakcja wtedy jest: Mój Boże! Wreszcie ktoś wie o kogo chodziło! Co tam literówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrrr Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 07:29 Mam nadzieję, że jak zaczęłam wywodzić skutki traktatu krakowskiego od wcześniejszych konfliktów z Krzyżakami (jako genezę, już od XIIIw.), to nie uznają, że źle umieściłam temat w czasie...? Zawsze nas w szkole uczyli, że mamy patrzeć szeroko i odwoływać się nawet do wczesnych przyczyn. A w przykładowym wypracowaniu jest inaczej! Co myślicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aM Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 17:33 a właśnie, a propors klucza - nie sądzicie, że te przykładowe rozwiązania to kiepski pomysł? Wolałam, kiedy publikowano w internecie przelicznik, za co ile punktów i dlaczego. A takie "przykładowe rozwiązanie"? Maturzysta wściec się może, kiedy czyta "przykładowe wypracowanie" z mnóstwem błyskotliwych dat, postaci i odniesień. No super, pięknie - tylko ktoś, kto pisał taką pracę pewnie miał na podorędziu kilka dobrych książek, siedział sobie wygodnie za biurkiem i nie musiał liczyć na nagłe olśnienie... Zresztą, tak samo wyglądają klucze innych przedmiotów - jak je maturzysta przeczyta, to ma doła; jak nie przeczyta, to się stresuje i zastanawia, czy przypadkiem do klucza jednak nie zajrzeć... jako maturzystka stwierdzam: NIE ZAGLĄDAĆ DO KLUCZA (samemu sobie sprawdzić w odpowiedniej książce) i przestać się martwić, bo człowiek zdurnieje do końca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 16:56 zamiast babilon - to babilonia zamiast remulus to rumulus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duśka Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 18:14 rumulus??????? hehehe= dobre, prawie jak rumun !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasienkazgronia Re: największe gafy z historii 19.05.07, 19:32 a moj wybitny kolega napisal w eseju ze unia lubelska byla przed holdem pruskim teraz sie zastanawiamy czy w ogole uznaja mu ten esej Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: największe gafy z historii 19.05.07, 18:35 > Historia to jedna wielka pamieciówka, nie zapamietasz, to nie wiesz- i tu się > nic nie da wykombinować (jak w biologii, czy geografii) Eee, nieprawda, historia to fakty, które często się ze sobą wiążą. Mając odpowiednie pojęcie o historii można dobrze wykombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luthii Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 23:52 cały poziom rozszerzony był jedna wielką porażką... jakos temat prus na historii był delikatnie pomijany:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duśka Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:18 ale przeciez zawsze mozna pisać o traktacie krakowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hulababulla Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:27 Dokładnie! Zadali po jednym pytaniu z albo wcale z powstań narodowowyzwolenczych, wojen światowych, dynastii polskich,20lecia międzywojennego i innych konkretnych tematów i uczepili się głupich Prusów wschodnich. Ja oblałam, a spedzilam nad ksiazkami sporo czasu. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: największe gafy z historii IP: 217.153.205.* 18.05.07, 13:24 Ja pomyliłam synod w Wormacji z soborem w Wormacji, myśląc o Wielopolskim napisałam, że to Chłopicki (wtf?), a wypracowanie o Prusach miałam na blisko 4 strony, a i tak zapomniałam napisać o wysiedleniach po wojnie i cały czas tylko o sytuacji w XX-leciu międzywojennym pisałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyś Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:49 wiem że może glupio pytam ale czy ktoś sie oreientuje czy literówki uznawane są za błąd, a konkretnie jak napisalam Wilson przez 2 L to czy nie uznają mi tej odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1956 Re: największe gafy z historii IP: *.aster.pl 18.05.07, 14:35 Napisałem 56 zamiast 1956, uznają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariloka Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 15:46 rzcej nie- dla nas to oczywiste że chodziło ci o 1956, ale egzaminator może pomyśleś że że chodziło ci o 56r no wiesz- naszej ery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: największe gafy z historii IP: *.zlotniki.pl 18.05.07, 15:49 A ja tam sobie napisałam zamiast Wilsona to Franklina i że Prusy nam po plebiscycie przylaczyli a potem Hitler chcial budowac kolej zamiast autostrady... ogolnie to chodzilam 4 lata na korki z histy, mialam zawsze 5 i teraz ledwo co zdam na 40 % ... fajowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: największe gafy z historii IP: 217.153.81.* 18.05.07, 17:42 Przy zagranicznych imionach/nazwiskach literowki sa dopuszcalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me333333 Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:34 ja napisałem wszystkie prawda/fałsz dobrze... ale zamiast całych wyrazów napisałem "P" lub "F" z przyzwyczajenia... i tyle jesli chodzi o 9 punktow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohha1 Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 15:58 ale z tym, to nie ma problemu bo to uznają- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dv. Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:14 A wie ktoś może co się dzieje gdy ktoś w wypracowaniu przekręci jakąś nazwę? Zdaje się, że ja popełniłem błąd w wyrazie "Loewenwolda" i nie wiem, czy przypadkiem nie potraktują mi tego jako błąd rzeczowy:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohha1 Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:17 no cos ty- jasne że nie! przeciez my jesteśmy tylko ludzmi-i też mamy uczucia, nerwy itd. zapeniam was że egzaminatorzy to też ludzie! uwierzcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co z tym? Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:28 a te literowki? jak traktuja??? ze wilson przed dwa l... grrr jaka jestem zla za to na sama siebie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kędraczek Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 18:44 przy wpisywaniu odpowiedzi"prawda, fałsz"(tabelka) zapedzilam sie i po napisaniu 2xprawda w ostatniej rubryczce strzeliłam "fałsza" :P...pisałam rozszerzoną,nie licze na wiecej niz 40%,pluje sobie w brode że tak kiepsko:/ Odpowiedz Link Zgłoś
niewaznekto88 Re: największe gafy z historii 19.05.07, 14:13 niema to jak poledz na pytaniu 1, mianowicie napisac,nie zikuurat tylko "meczet",nastepnie napisac,ze sad skorupkowy byl nie w atenach tylko w spracie... o rany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funka Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 14:17 heheh- no jak widać w stresie się robi różne rzeczy !! mam tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moko Re: największe gafy z historii IP: *.aster.pl 19.05.07, 18:29 Tym którzy się martwią - moja mama sprawdzała zawsze matury z wosu i historii. w tym roku tylko wos. Tym niemniej: - nie liczą się błędy ortograficzne tylko wiedza - to co wykroczyło poza miejsce wykropkowane też jest sprawdzane pod warunkiem że napisane czytelnie. tak jak wszystko zreszta - sprawdza się na korzyść ucznia, a nie żeby go udupić - mama powiedziała, że nasza tegoroczna matura była dosyć trudna, więc wyniki od 70% można uznać za naprawde przyzwoite! dodam że ja uczyłem się trzy tygodnie od rana do wieczora. i uczyłem od zera bo 3 lata się obijałem :) słuchajcie, stwierdzam że można materiał z 3 lat ogarnąć w miesiąc i jest jeszcze czas na imprezy wieczorem :P bede miał 70 - 80% pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potworekjasio Re: największe gafy z historii IP: *.chello.pl 19.05.07, 21:01 Ja zamiast 1956 r. wpisałem 1966, ale szczerze mówiąc nie wiem nawet o co w tym pytaniu (z Wyszyńskim) do końca chodziło, bo nie przeczytałem uważnie polecenia, a tekstu źródłowego tylko pierwsze zdanie... taki byłem pewny, że chodzi o o rocznicę chrztu Polski... heh :) Oprócz tego w zadaniu, gdzie prosili o wpisanie nazwisk prezydentów USA wpisałem ich imiona i nazwiska :)... myślicie, że mi uznają? W tej tabelce gdzie trzeba było wpisać terminy związane z miastami, zamiast wójt wpisałem rachmistrz, a na to pierwsze odpowiedziałem - immunitet gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: największe gafy z historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:30 zamiast wilsona - roosevelt zamiast kolaboracji - panslawizm (nie wiem jak mi to do głowy wpadło?) nie wpisalem pregieża! a to takie znane - przecież sie mówi nawet stać pod pręgiezem! no i to tyle błędów a wypracowania pisałem o Prusach - myśle ze całkiem nieźle, mam podobne arg jak w przykladowej pracy. A ktos pisal ze Hitler chciał autostrady tylko. Nie prawda. On chciał eksterytorialnej autostrady i kolei a zadania wysunał w 38 r. A argument tak: - najpierw o krzyżakach slowo ze w 1226 spr potem wspomn do Hołdu Pruskiego i pokoju torunskiego (skorzystałem z tego co było w arkuszu) - potem wspomniałem ze prusy były inicjatorem rozbiorow - ze sprawa prus wrocila po I wojnie św - ze na konferencji paryskiej plebiscyt i troszke o nim napisalem - wspomnialem o Rapallo '22 ze w Polske wymierzony - potem o porozumieniu z Hitlerem '44 - o tych propozycjach z autostrada i z Gdanskiem (ale pomylilem sie i napisalem e chcieli nam dac prawa w Gdańsku ;/) w '38 roku - potem wpomsnielm tylko o Jałcie - napisalem o przesiedleniach, wspomnialem O akcji Wisła i repariatach z Kresów Wschodnich - mało napisałem o PRL, tylko o Willym Brandcie i porozumieniu z władzami PRL (bo nie moglem przypomniec kto wtedy był I sekret i nie chciałem gafy zrobić) - i na koncu wspomniłem o roszczeniach Powiernictwa Pruskiego - odwołałme sie do historykow ale tak ogolnie, ze inaczej Polacy interpret, inaczej niemcy, inaczej, np. Anglicy i tam przykałdowe nazwiska bna chybił trafił dałem obym tylko na 3 poziom sie złapał to dostane pewnie z 14 pkt :D ale boje sie zebym na 2 nie pozostał bo z tymi poziomami to lipa jest ;/ a z pierwszej czesci i drugiej licze tak 21-23 pkt ;/ lipa - a naprawde cały rok sie uczyłem i z podst miałbym ponad 90% bo sprawdzał gruntowną wiedzę a rozsz nie wiem co sprawdzał ale śmiesznie sie ułożyły moje matury, zdawałem wszystko rozsz i tak licze: - ponad 50% z polaka pisemnego rozsz - ponad 60 % z histy rozsz - ponad 70 % z wosu rozsz tu porażka jak dla mnie bo łatwy był i głupie błędy ;/) - ponad 80% z anglika rozsz - a polski ustny i angol rozsz po 100% - szkoda ze na to nie patrza ;/;/ Czy mam jakies szanse na prawo gdziekolwiek??? Albo chociaż na jakis kierunek humanistyczny publicznie dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henia Re: największe gafy z historii IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.07, 23:01 hehe ja kompletnie nie umialam XVII wieku. Jedyne zdanie, które o nim napisalam to: W XVII bywało czasem lepiej, czasem gorzej [trzykropek]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisarz Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 00:05 Ja napisalem ze bitwa na wieprzem to byl cud na wisłą :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary No bo miał... IP: *.colc.cable.ntl.com 20.05.07, 09:36 tylko nie ten o którym myślisz a były minister spraw zagranicznych ZSRR i były prokurator, który wsławił się ciętymi replikami na forum zgromadzenia NZ, m.in. opowiadając na równie złośliwą uwagę ministra spraw zagr. Filipin, panem Romulo (cyt. za W. Górnickim): "Nu, wot naprimier! Takoi gospodin Romulo! Uma u niewo za adi cent a nahalstwa za ciełoj rubl!" Na to padła odpowiedź: "To bardzo dobry kurs przeliczeniowy, Panie Przewodniczący!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: No bo miał... IP: *.aster.pl 20.05.07, 19:54 To ja sie pochwale swoimi zlotymi myslami (uwaga nie uczylam sie wcale;/, po prostu olalam sobie dodatkowy przedmiot bo bez niego i tak zdam, wiem ze to glupie;/ i nie jestem glupia;p): -zamiast 1956 - 1976 -zamiast wojta- naczelnik (nie wiem skad to wymyslilam) -tytul mapy - panstwo za frankow XIIIw. -uklad z Chmielnickim wg mnie- traktat w radnot -powst. listopadowe - 24.11.1830 -polski quisling- gomulka hahhahaha, pojecie- zdrada! -zakon I wojny- roosevelt, atak na H i N - eisenhower Wiec sie nie przejmujcie, sa gorsi od Was;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalczyk A Jaruzelski patriotą polskim - największa gafa!!!! IP: *.acn.airbites.pl 20.05.07, 23:50 Największe kłamstwo - na egzaminie z historii miał je powiedzieć najgłupszy w klasie i najbardziej zindoktrynowany kłamstwami z Trybuny , GW i komunistycznej rodzinny Marek K. z XXI LO w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
mojeego Re: największe gafy z historii 21.05.07, 11:18 mój Syn nazwał Go Stanisławem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niu Re: największe gafy z historii IP: *.is.net.pl 21.05.07, 14:33 To prawda, że egzaminatorzy mają inny klucz. Jest w nim więcej opcji [niż w podanych 'przykładowych odpowiedziach'], które można wpisać w arkusz i zazwyczaj oceniają na korzyść ucznia, chyba że w kluczu jest zaznaczone, że należy podać 'taką i taką' odpowiedź i żadną inną. Tak więc nie przejmujmy się i cieszmy wakacjami :P Egzaminatorzy też mają czasem niezłe rozkminy czy zaliczyć komuś punkt, czy nie. I też mają poczucie humoru! Nie będzie tak źle! Pozdrawiam historyków! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irrex Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 17:17 Nie łamcie się! Dawniej wcale nie było łatwiej. Ja maturę zdawałem w 1980 roku - ustną. Na dwa pytania śpiewajaco, komisja miała zadowolone gębusie. W trzeciej odpowiedzi dotyczącej okresu międzywojennego zamiast powiedzieć Armia Czerwona powiedziałem Armia Radziecka no i moja własna historyczka mnie zgasiła - zamiast 5 było 4. Dzisiaj wydaje mi się to śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chistoryk Re: największe gafy z historii IP: *.icpnet.pl 26.05.07, 10:40 Ja na pisemnej - pewnie ze zdenerwowania- napisałem, że Zakon Krzyżacki sprowadził Konrad mazowiecki. (z małej litery). Ale przechodząca historyczka wskazała mi palcem na błąd. Bardzo mile wspominam matury. to już 12 lat minęło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdolniacha Re: największe gafy z historii IP: *.12e.piotrkow.pilicka.pl 26.05.07, 22:31 to nie matura, ale egzamin wstepny ustny z historii w roku 1991: na pytanie o przyczyne potopu szwedzkiego, odpowiedzaiłam, że król szwedzki upomniał się o tron Polski. A to była przyczyna wojny zupełnie innej, duuużo innej. Sama juz dziś nie pamiętam ... sorry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: top shooter Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 22:58 Ja palnąłem, że Bolesław Chrobry poszedł na wojne z Turkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: największe gafy z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 10:05 Kochani,wierzę,że wszyscy zaliczyliście ten faktycznie trudny test maturalny.Ja sam cieszę się,że moja matura już daaaaaaaaawno za mną.Dziś wspominam ją jak całkiem miłe wydarzenie w moim życiu.Wy też kiedyś tak ją będziecie pamiętać.Tylko musi minąć jeszcze trochę czasu.Powodzenia w egzaminach na uczelnie.Trzymam kciuki za was wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza do Maniek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 13:25 Hej, zdawalam mature rok temu, na uj na prawo dostalam sie z drugiej rekrutacji i o ile dobrze pamietam prog spadl z 404 na 500 do 393 na 500 - czyli ok 78%..no ale to bylo rok temu. teraz to, co Wam zrobili z tymi przelicznikami to jest naprawde...szkoda slow. no chamstwo conajmniej i wielkie utrudnienie;/ te wyniki, ktore podales - rozumiem, ze orientacyjnie czy sa juz jakies przecieki? (sorry ale sie nie orientuje) wiec jesli orientacyjnie to naprawde bardzo bardzo sie mozesz pomylic w obie strony;) wiec moze Cie czekac bardzo mila niespodzianka przy wynikach:) w kazdym razie te, ktore podales wydaja mi sie dobre - jak na zeszly rok, a jak na ten - wydaja mi sie super! biorac pod uwage te cale przeliczniki. wiec mysle - ale tylko mysle, bo przeciez pewnym byc nie mozna;) ze na cos sie na pewno dostaniesz. co do tego praw, mowi sie, ze to taki elitarny kierunek lol u nas jest ponad 500 osob na dziennych to rzeczywiscie elita;D i przy 1szej rekrutacji prog jest dosc wysoki ale potem naprawde, naprawde duzo osob rezygnuje! a rok temu w to nie wierzylam;D z tego co pamietam to ok. 130 wyjelo papiery rok temu. takze mysle, ze sie dostaniesz na jakis humanistyczny kierunek - one sa oblegane, to prawda, ale bardzo wiele osob rezygnuje - np z politologii na rzecz prawa i na odwrot - wielkie migracje;) wiec trzymam kciuki i powodzenia Wam wszystkim! wiem, ze rekrutacja na studia jest stresujaca ale sprobujcie cieszyc sie wakacjami;) do tych, ktorzy sie martwia, ze nie zalicza im p i f kiedy w poleceniu bylo- napisz prawda lub falsz - tez sie martwilam rok temu - i zaliczyli:)zaliczyli nawet test wyboru z wosu, gdzie bylo polecenie 'podkresl wlasciwa' a prawie wszyscy brali w koleczka;) wiec nie stresujcie sie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś