ozonek_1988 20.05.07, 16:52 czy moglibyscie napisaco co chodzi w tym obrazie, taka krótką interpretację? dziekuje z góry i też moge odwdzięczyc sie pomocą :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ozonek_1988 Re: obraz "śmierć na etapie"-malczewski 20.05.07, 18:12 bardzo prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandria89 Re: obraz "śmierć na etapie"-malczewski 21.05.07, 10:41 Mogę Ci pomóc, wykorzystywałam ten obraz w mojej prezentacji maturalnej, przekopiowałam Ci fragment żywcem z mojej pracy: Jacek Malczewski w dziele pt. Śmierć na etapie ukazuje tragedię powstańców listopadowych zesłanych na Syberię. W mrocznej i posępnej atmosferze obrazu malarz zderza brutalne realia: łachmany leżących zesłańców czy gest zawzięcie drapiącego się mężczyzny z cichym, niemal niezauważalnym dramatem: śmiercią chłopca, przy którym modli się zrozpaczony starzec. Dzieło łączy naturalizm z mitologizacją historii. Przy całym realizmie sytuacji, obraz jest wizją ludzi zmordowanych marszem i śpiących jak zwierzęta na pryczach etapowego szałasu. Ogniskiem, w którym skupia się obraz, jest twarz, a nawet wzrok jednego z dwu rozmawiających – wzrok, w którym czytamy czujność, całkowitą świadomość sytuacji, a wreszcie wewnętrzny bunt fizycznie zmęczonych ludzi. W opinii Malczewskiego, polscy wygnańcy i więźniowie polityczni na Syberii to męczennicy narodowi. mam nadzieję że się przyda:) PS. a potrzebujesz tego do matury?jaki masz temat? Odpowiedz Link Zgłoś