Dodaj do ulubionych

Prywatna szkoła

22.05.07, 14:30
Kto z Was wybiera się do prywatnej szkoły i gdzie? Ktoś do Wałbrzycha?
Obserwuj wątek
    • Gość: katarzynka Re: Prywatna szkoła IP: *.kalisz.mm.pl 23.05.07, 08:09
      Nikt sie nie wybiera?
    • Gość: lola Re: Prywatna szkoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 08:20
      ja,ale w ostatecznosci do Poznania. To taka moja 'deska ratunku' ;)
    • Gość: Aga Re: Prywatna szkoła IP: *.chello.pl 23.05.07, 08:55
      Chyba nikt nie myśli o szkole prywatnej jako o szkole pierwszego wyboru...
      • Gość: kaniczka Re: Prywatna szkoła IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.07, 09:31
        Nieprawda, ja myśle:) Na 100% ide do prywatnej, bo po prostu musze iść na studia zaoczne,a nie ma tego kierunku, który mnie interesuje, na państwowych zaocznych.A chociaż będzie mniej stresu, związanego z wynikami maturek Ale mam andzieje, ze pójdą mi rownie dobrze jak ustne:P ( polski i angol rozszerzony po 100%)
    • Gość: Aga Re: Prywatna szkoła IP: *.futuro.pl 05.06.07, 22:37
      Hej! ja się wybieram na WSP TWP do Warszawy.
      • Gość: Gosiaq Re: Prywatna szkoła IP: *.efekt.net.pl 08.06.07, 10:06
        Ja ide do Warszawy na WSTiJO. Na turystyke i rekreacje
    • enelka Re: Prywatna szkoła 08.06.07, 19:52
      Ja jestem prawie z walbrzycha i tez wybieram sie naprywatna jako pierwszy wybór
      ale do Wrocka :))
      • Gość: toi-toi Re: Prywatna szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 23:40
        Jak się nie dostanę państwowo na psychologię (UW albo UJ albo UAM...) to idę na
        SWPS. Nie wybiorę na uniwersytecie jakiejś anglistyki czy coś, bo po prostu
        MUSZĘ studiować psychologię! :PP
        Ale po cichy wierzę, że się dostanę na UW... Ale - odpluwam, TFU, TFU, aby nie
        zapeszyć, i jeszcze odpukuje w niemalowane :D
        • Gość: zosia Re: Prywatna szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 10:22
          a co sądzicie o wship w warszawie
          • Gość: iza Re: Prywatna szkoła IP: *.futuro.pl 14.06.07, 18:05
            Ja idę na WSP TWP w Warszawie
        • Gość: Aga Re: Prywatna szkoła IP: *.chello.pl 14.06.07, 18:34
          SWPS ma psychologię lepszą od UW. :)
        • Gość: grgjytktuktuk Re: Prywatna szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 18:46
          O ,Warszawa ,szkola prywatna,musicie być bajecznie nadziane.Kiedyś
          uczestniczyłem już w złożonej polemice na temat "prywatna vs dzienna".
          Z przykroscią musze stwierdzic ,ze upewnianie siebie i pisanie na takich
          forach , upewnianie -w przekonaniu ,że prywatne (taki Kozminski)sa porównywalne
          z Uniwersytetami -z tej górnej półki-z tymi pierwszymi 5 w rankingach -mija
          sie z celem.Bowiem w Polsce nadal pracodawca ,bierze do pracy ,przede wszystkim
          osoby,które skończyły uczelnie dzinną państwową.Jesli ktoś chce
          polemizować ,moge przytoczyc szereg przykładow i argumentów,ze tak jest.
          Nie twierdze przecież ,że szkoły prywatne -to coś zlego,po nich rownież
          dostaniesz prace.Takie szkoły sie rozwijaja ,jednak rangą nie dosięgną -przez
          długi czas akurat w Polsce ,państwowych.I niestety prawda jest taka ,że
          prywatne sa przeznaczone ,tylko dla osób z duzymi finansami,które po takiej
          szkole dostane pracę -u znajomego,sa jej pewni ,mają ją zaklepaną. Nauka w
          takiej szkole kosztuje....i nawet kredytu studenckiego nie opłaca sie brać na
          taką szkołe :)Lepiej wziąśc juz sobie na panstwowa dzienna -czy panstwowa
          prywatną ,takie kierunki otwierają szersze perspektywy.Wiem,bo przesledzilem
          juz mnostwo wypowiedzi.Wysłuchałem duzo relacji osób ,ktore studiuja.
          Prywatna to chyba jakas ostatnia deska ratunku dla bogatych :)
          • bgwd14 Re: Naprawdę?Przeczytaj uważnie tekst z Polityki 14.06.07, 19:36
            " W przypadku najlepszych uczelni niepaństwowych – prowadzone przez nie
            kierunki studiów coraz częściej konkurują z takimi samymi na uczelniach
            państwowych. Przywołajmy dwa przykłady: Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i
            Zarządzania im. Leona Koźmińskiego w Warszawie – uczelnia, która wygrywa od lat
            na kierunku ekonomia i zarządzanie wśród szkół niepublicznych – ma elitarną
            akredytację EQUIS (Europejskiego Systemu Doskonalenia Jakości Kształcenia), co
            sprawia, że znajduje się w elicie szkół biznesu na świecie. Z kolei Szkoła
            Wyższa Psychologii Społecznej jako jedyna – spośród wszystkich uczelni w Polsce
            kształcących na kierunku psychologii – otrzymała od Państwowej Komisji
            Akredytacyjnej ocenę wyróżniającą. O innych sukcesach tych oraz innych szkół
            niepublicznych piszemy w komentarzach do rankingów.

Bez wątpienia można powiedzieć, że stopniowo zmienia się strategia wyborów
            dokonywanych przez kandydatów. Do niedawna szkoła niepubliczna była mniejszym
            złem – wybierali ją ci, którzy nie dostali się na uczelnie państwowe. Co
            najmniej od dwóch lat jesteśmy świadkami innej strategii kandydatów, dla
            których coraz częściej uczelnie niepubliczne i prowadzone przez nie kierunki są
            priorytetowe w stosunku do kierunków na uczelniach państwowych. Jak duże jest
            to zainteresowanie, można przekonać się podczas dni otwartych organizowanych w
            najlepszych uczelniach prywatnych. "
            • Gość: fefjpijifep Re: Naprawdę?Przeczytaj uważnie tekst z Polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 19:58
              Jak duże jest -to zainteresowanie-mozna się przekonać podczas dni owtartych >?
              Ty sobie kpisz.Nie wiem ,co ma zainteresowanie szkola prywatna -do renomy i
              pozycji jaka moze zdobyc(i nie pisz ,ze Ci ludzi ,ktorzy sie intersuja szkola
              prywatna podczas dni otwartych i byc moze tam zloza papiery,takia renome
              zbuduja,przeciez gdybym ial napisac o zainteresowaniu -jakim cieszą sie
              Uniwersytety ,szkoly panstwowe.To te rzekome zainteresowanie prwywatnymi znikło
              by daleko w tle ).Bo szkoły prywatne nadal są mniejszym złem.Prócz kilku
              kierunków,trzeba stanowczo o tym wspomniec,kilku,które rzeczywiscie
              wyrozniajace akredytacje dostawaja,szkoły prywatne zapewniają jedynie dobre
              warunki nauki.szkoły prywatne nadal są przeznaczone-tylko dla ludzi z pełną
              kiesą :)Zyjemy w Polsce ,gdzie sytuacja natychmiastowej zmianie nie ulegnie
              szybko -ablo nigdy nie ulegnie wielkiej zmianie.Zawsze tytul magistra i
              dyplom,takiego uniwersytetu -jak UW,UJ,UAM,UWR,UMK,UG,będzie gwarantował dobrą
              przyszłośc.To zalezy od kierunku ,co prawda.Jednak szkoła prywatne sa w stanie
              zablyszczec -co najwyzej na plaszyznie kilku kierunkow.Renoma moim zdaniem nie
              przebija nigdy panstwowych.Tak było i tak będzię.Nie żyjemy w USA-kolego.Gdzie
              trzeba miec duże pieniądze na naukę ,a przy tym bardzo dobrze się
              uczyć.Spowadzam do naszej rzeczywistości.Gdzie nie trzeba sie rewelacyjnie
              uczyc ,a za pieniadze mozesz sobie skonczyc szkołe prywatna.Poki widoczniej
              zmianie nie ulegna -inne dziedziny zycia w Polsce.Poki Polska nie stanie sie
              krajem ,gdzie na studia będzie mozna zarobic.Albo na studia będą mieli wszyscy
              równe szanse.Biedni -zdolni itepe:)Na studia płatne.Tylko płatne.Ludzie-bardzo
              zdolni będą wybierac Uniwersytety.A co za tym idzie ,będą swoją
              nauką,działalnoscia,budowac renomę danego uniwersytetu.
              • Gość: wdwjipfhaw Re: Naprawdę?Przeczytaj uważnie tekst z Polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 20:04
                A - i jeszcze jedno artykulem z polityki sie sugerujesz.Radze zebrac wszystkie
                opinie:) Bo w takiej polityce kolego ,takie artykuly wyplywaja nawet czasami
                specjalnie.Aby taka szkola zachecic.
                POZDRAWIAM -ZYCZE SZCZESCIA !POP RYWATNEJ -CZY TAM W TRAKCIE STUDIOW NA
                PRYWATNEJ :P
                • Gość: Aga Re: Naprawdę?Przeczytaj uważnie tekst z Polityki IP: *.chello.pl 14.06.07, 20:26
                  Przecież w "Polityce" wyraźnie napisali, że chodzi im własnie o czołówkę szkół
                  prywatnych, o kilka najlepszych uczelni, co jest też tezą twojego wywodu, który
                  w związku z tym mija się z celem.;)
                  • Gość: efiopjegfhjpieggkp Re: Naprawdę?Przeczytaj uważnie tekst z Polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 20:49
                    Nie czytalem calego artykulu ,tu tylko przytoczono fragment i na jego
                    podstawie,tyle napisalem : )
                    • Gość: Aga Re: Naprawdę?Przeczytaj uważnie tekst z Polityki IP: *.chello.pl 14.06.07, 21:31
                      Ale własnie z przytoczonych tu fragmentów jasno wynika, że "P" chwali za poziom
                      tylko kilka najlepszych szkół...
                  • bgwd14 Re: Naprawdę?Przeczytaj uważnie tekst z Polityki 14.06.07, 20:56
                    Jak duże jest -to zainteresowanie-mozna się przekonać podczas dni owtartych >?
                    <Ty sobie kpisz.

Ani trochę:)

<Bo szkoły prywatne nadal są mniejszym złem.Prócz kilku
                    <kierunków,trzeba stanowczo o tym wspomniec,kilku,które rzeczywiscie
                    <wyrozniajace akredytacje dostawaja,szkoły prywatne zapewniają jedynie dobre
                    <warunki nauki.szkoły prywatne nadal są przeznaczone-tylko dla ludzi z pełną
                    <kiesą :)

Rozmawiamy właśnie o tych kilku najlepszych. Nie zauważyłeś tego? Jak widać
                    nawet państwowa uczelnia nie nauczyła Cię wysławiać się poprawnie po polsku: "
                    dostawają".

<Jednak szkoła prywatne sa w stanie zablyszczec -co najwyzej na plaszyznie
                    <kilku kierunkow.Renoma moim zdaniem nie
                    <przebija nigdy panstwowych.Tak było i tak będzię.Nie żyjemy w USA-kolego.

O, widzę, że jasnowidz z Ciebie:)

Aga napisał(a):

> Przecież w "Polityce" wyraźnie napisali, że chodzi im własnie o czołówkę
                    szkół
                    > prywatnych, o kilka najlepszych uczelni, co jest też tezą twojego wywodu,
                    który
                    >
                    > w związku z tym mija się z celem.;)

Otóż to. Aga ma rację. O czym więc z taką zaciętością dyskutujesz?:)
                    Wiesz, nie chcę być złośliwa, ale wydaje mi się, że trochę zazdrościsz tym,
                    którzy mają kasę, co? I dlatego próbujesz udowodnić, że za to są głupi, bo
                    studiują prywatnie. Przeczytaj na spokojnie jeszcze raz fragment tekstu z
                    polityki. Już nie wszyscy zdolni wybierają państwowe, bo skoro ich stać, to
                    wybierają to, co dla nich najlepsze.

Aha, ja już nie studiuję ani na państwowej uczelni, ani na prywatnej. Mam to
                    dawno za sobą, niestety:)
    • Gość: gegeghipeghi Re: Prywatna szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 21:02
      Kolego moze Cię to zdziwi,lecz jestem małym smarkaczem,który maturę będzie
      pisał dopiero.Ścisła czołowka szkol prywatnych w kraju.Tak własnie -do nich
      odnosiłem moje uwagi.Nigdy nie dogonią Uniwersytetów:)Wiem,ze macie z tego
      powodu kompleksy.Ludzie z prywatnych.Ty moze nie :) Ja nikomu nie
      zazdroszcze.Zwłaszcza pięniedzy.A juz na pewno zenującego poziomu ,ktory na
      wiekszosci prywatnych -w tym najlepszych panuje.Ja zreszta wybieram sie na
      prawo,dziennikarstwo.UJ-ewenutalnie instytut dziennikarstwa WW-a,bo najlepszy w
      Polsce i loto mi to :) i powiewa.Bo nie ma ani jednej prywatnej z kierunkiem o
      nazwie prawo-czy dziennikarstwo,ktora moglaby ,choc minimalnie dorownac
      poziomem -do Jagiellonki :)
      POZDRAWIAM
      • Gość: ujyrtrhst Re: Prywatna szkoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 21:09
        No zauwazylem jeszcze jedno :)Do uczelni panstwowych nie przyczepia sie nikt
        praktycznie.Wszyscy potwierdzaja i mowia o stałej renomie i pewnej pracy -po
        wiekszosci kierunkow ,ktore mozna skonczyc:)Politechniki -itede :)
        Natomiast prywatne ciagle musza cos udawaniac i nie doczlapia sie nigdy -do
        takiego stalego renomowanego poziomu ! Choc nie mozna ukryc ,ze zapewniaja
        dobre warunki nauki.Ale za to poziom jest niski nauczania:)Pieniadze w koncu
        rzadza swiatem.I trudno wyleciec z takiej uczelni!
        • Gość: agnessa Re: Prywatna szkoła IP: *.marsoft.net 14.06.07, 21:26
          moim zdaniem ten kto chce sie uczyc bedzie sie uczyl zarowno na uczelni
          panstwowej jak i prywatnej, obowiazuje ta sama wiedza i naprawde ten kto chce
          ja poglebiac bedzie to robil bo chodzi o chęci. Co się tyczy pracy to zarowno
          po panstwowych jak i prywatnych orpocz papierka trzeba miec duzo szczescia i
          dodatkowych umiejetnosci

• fluffy88 Re: Prywatna szkoła 14.06.07, 22:18
            W dzisiejszych czasach to.. jaką uczelnie skonczysz jeszcze nie jest
            wyznacznikiem znalezienia pracy czy posiadanej wiedzy... .
            Moim zdaniem liczy się zaangazowanie i siła przebicia... . Ja przez całe zycie
            nie wyobrazałam sobie pójscia na prywatne studia.. a teraz co? bardzo mnie ten
            temat zastanawia. Nie jestem i nie będe jedna z osób, które jeśli pójda na
            prywatne to tylko dlatego,ze to ostatnia deska ratunku bo kiepsko poszła mi
            matura itp... przeciwnie. jestem zadowolona... i nie należe tez do Bogatych
            dziec swoich bogatych rodziców a na czesne sama będę musiala zapracować... ale
            gdy porównalam mozliwosci kształcenia w uczelni panstwowej z prywatną
            otworzyłam oczy... . Zalezy jeszcze gdzie... ale mozliwosci językowe, kontakty,
            kontrakty międzynarodowe to domena uczelni prywatnych,... .
            Przykład : mam kolege na szkole morskiej płatnej w Gdyni.... zainteresowali sie
            nim przedsiębiorcy z Anglii... opłacili z góry czesne za 5lat kształcenia... a
            chłopak odbywa teraz płatne praktyki w Tokyo na ich koszt... . Wątpie,zeby
            udało mu sie zajsc tak daleko na innej uczelni. Ale tak jak juz powiedziałam
            wszystko zalezy od nastawienia. Jesli ktoś nastawia sie na to,ze pójdzie do
            prywatnej bo sa luzy to przebąka 3 czy 5 lat i nic nie bedzie wiedział... i
            taka tez pózniej prace znajdzie... ale jesli bedzie robil cos z pasja i uczył
            sie dla siebie a nie dla zaliczenia to będzie piął sie na sam szczyt.
            Każdy ma prawo do wyboru... a czasem na prywatnej uczelni kierunki sa bardziej
            interesujące niz na panstwowej... jak chocby w moim przypadku... . A osobom z
            UJ itd mozna zazdroscic a można współczuć... zalezy jak kto n a to spojzy.. ale
            napewno nikt nie jest tu lepszy czy gorszy.
            Pozdrawiam i zyczę wszystkim trafnych wyborów :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka