Dodaj do ulubionych

Czy egzamin wstępny na am

18.06.07, 09:29
to w koncu był egzamin czy staromaturzyści dostali arkusze te same co
nowomaturzyści i pisali maturę po prostu inaczej zatytułowaną? jeżeli ktoś to
pisał to bardzo proszę o odpowiedź bo słyszałam już różńe opinie na ten temat
Obserwuj wątek
    • Gość: Mona Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.cable.ubr01.newm.blueyonder.co.uk 18.06.07, 10:19
      To byl egzamin w formie nowej matury, ale nie ten sam.
      • vexorius Re: Czy egzamin wstępny na am 18.06.07, 10:24
        www.arkuszematuralne.pl/?func=download&id=2 tutaj możesz zobaczyć jak taki arkusz wygląda.
      • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 18.06.07, 10:36
        Znaczy było to tak samo jak w zeszłym roku?
    • netheri Re: Czy egzamin wstępny na am 18.06.07, 14:43
      Staromaturzyści pisali egzamin wstępny w formie nowej matury, razem z
      nowomaturzystami, którzy pisali w terminie dodatkowym, z powodów losowych.
      Pytania były te same tylko różniło się tytułem i miejscem zdawania :) czerwcowa
      i tak była trudniejsza :/
      • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 18.06.07, 14:48
        Aha, dzięki;) a nie wiesz gdzie są te arkusze dostępne? i czy jest do nich
        klucz?
      • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 18.06.07, 14:50
        A skąd wiesz ze to było to samo co matura?
        • netheri Re: Czy egzamin wstępny na am 18.06.07, 23:29
          znajoma pisała :) i te same pytania miała. Arkuszy nigdzie nie ma, a klucza tym
          bardziej. A CKE nie chce odpisywać, czy to kiedyś udostępnią, chyba sami nie
          wiedzą o co w tym wszystkim chodzi:P
          Pozdrawiam
          • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 19.06.07, 08:25
            Znaczy maturę czerwcową pisała? ale matury muszą być udostępnione przecież...z
            niby jakiego powodu mieliby je utajnić?
            • netheri Re: Czy egzamin wstępny na am 19.06.07, 11:15
              stwierdzili, że nie mogą ujawnić, bo służą im do celów badawczych. Zeszłoroczne
              też nie były ujawnione, a matura dodatkowa w 2006 była inna niż egzamin wstępny.
              W tym roku to po raz pierwszy połączyli. :/
    • Gość: sara-stara mat. Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 11:10
      W tym roku po raz 4 podchodzilam do egz. wstepnego na am. kier. lek., z wiara
      ze SZANOWNA CKE wreszcie potraktuje nas tak jak nowych maturzystow... po
      rocznym ostrym przygotowywaniu sie z 3 przedmiotow musze stwierdzic przykry
      fakt, ze jakos ZNOWU im nie wyszlo... ciekawe tylko dlaczego... EGZ. NIE BYL O
      POROWNYWALNYM STOPNIU TRUDNOSCI... trzeba bylo posiadac duza wieksza wiedze,
      niz wymagana na tegorocznej maturze, ktora byla banalnie prosta! sadze ze
      matura z biologi to zbeszczeszczenie przedmiotu... same wykresy do analizy,
      tabelki do zrobienia, jak dla uczniow z gimnazjum... na egz. wstepnym z
      biologii trzeba bylo naprawde TROCHE umiec... Fizyka na maturze jak najbardziej
      do zrobienia... juz sama forma nie odstraszala... zadania glownie za 2, 3,
      sporadycznie za 4 punkty... a na egzaminie... (zagotowalo sie we mnie jak to
      zobaczylam...) zadania za 3, 4 badz 5 punktow strasznie rozbudowane, oj
      trudne...!!! po prostu przykro bylo patrzec... :-( Ponoc tegorocznym
      marurzystom te 3 przedmioty (rozszerzone oczywiscie) poszly dobrze, a nawet
      bardzo dobrze... i nie ma sie co dziwic... gdyby bylo inaczej to chyba cos nie
      tak... zad. na maturze byly naprawde przyjemne... uczyles sie pilnie, umiales,
      to sobie poradziles... Moi korepetytorzy zapewniali mnie, ze ja rowniez sobie
      poradze, gdyz arkusze maturalne rozwiazywalam na 89-96%... ale co z tego kiedy
      kolejny rok poszlo mi TYLKO DOBRZE, bo egzamin ja zwykle byl trudniejszy... i w
      starciu z nowymi maturzystami jak zwykle wypadne gorzej, bede pod kreska...
      choc wiedze mam zapewne taka sama... Coraz rzadziej slychac glosy starych
      maturzysow... i trudno sie dziwic... ile mozna prosic o rowne traktowanie, o te
      same zasady... kiedy CKE i tak wie swoje... Zastanawiajace jest tylko jedno...
      dlaczego nie pozwolili nam, starym maturzystom przystapic do ich matury...?!?!
      ich to by byla matura, nasz egz. wstepny... jeden termin, te same arkusze...
      chyba mniej roboty...??? jak dla nich... prawda...??? Ale widac, bardzo chcieli
      sie dla nas, starych pofatygowac... jakis cel w tym musial byc... skoro arkusze
      nie byly o zblizonym stopniu trudnosci... no i kolejny raz nie zostaja
      opublikowane... DRODZY STARZY MATURZYSCI!!! odezwijcie sie jezeli pisaliscie
      tegoroczny egz. wstepny na am.!!! napiszcie co o nim sadzicie??? wiem ze
      brakuje WAM juz sil, slow i czasu by pisac kolejny raz jak zostalismy
      potraktowani... chyba o to wlasnie im chodzilo... by nas zniechecic... CKE nie
      zdaje sobi sprawy, co, KOGO traci... i pewnie nigdy sie nie dowie...
      • Gość: aniaaniaania5 Re: Czy egzamin wstępny na am IP: 81.15.194.* 22.06.07, 11:21
        na ile % liczysz?? do jakiej uczelni zdawałaś??
        • Gość: monika Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 11:32
          Saro, Aniu, spokojnie.Czekajcie (wiem, że to cholernie trudne)do wyników 29
          czerwca. Życzę Wam i jestem pewna, że naprawdę nie będą one kosmiczne.
          Zasługujecie na to, by wreszcie studiowac wymarzony kierunek. Wierzę, że tak
          będzie:))
          • Gość: sara Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 22:43
            saro, aniu...??? to chyba jakas pomylka...
            • Gość: sara Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:16
              sorry
        • Gość: sara Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 22:42
          kto liczy za szybko, ten liczy 2 razy... wole poczekac... a w ogole to przeciez
          nie mam z czym sprawdzic... arkuszy z odp. brak... pozdr.
      • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 22.06.07, 11:53
        To ja już w końcu nie wiem czy sm pisali egzamin wstępny inny niż nowa matura,
        czy nową maturę jak pisała netheri...
        • Gość: sara Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 22:46
          forma ta sama, zadania rozne, rozniste... mie bylo zad. takich samych. pozdr.
        • Gość: mmm Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.chello.pl 28.06.07, 20:16
          up
      • netheri Re: Czy egzamin wstępny na am 22.06.07, 13:33
        piękne słowa! nic dodać nic ująć, choć za taką przemowę powinni dodać,ale
        punktów na egzaminie, pozdrawiam :)
        • Gość: Mona Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.cable.ubr01.newm.blueyonder.co.uk 22.06.07, 14:59
          Sara zgadzam sie. Moze nie byla juz tak trudna jak w poprzednich latach ale i
          tak trudniejsza niz normalna matura tegoroczna. Ich biologia byla smieszna. Ale
          chemie mysle, ze mielismy na podobnym poziomie. Nie wiem jak fiza, bo nie
          pisalam. Pozdrawiam wszystkich SM :)
          PS. Gdyby zrobili nam latwy egzamin to wszyscy starzy maturzysci na
          wieczorowych weszliby na dzienne i kto by AM utrzymywal? Ktos placic musi.
          Padlo na nas.
          • Gość: sara Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:03
            z chemia jakos im sie udalo... chociaz z czyms... chyba tylko dlatego zeby
            roznic za duzo nie pokazywac... a co do platnych, wieczorowych... to i tak w
            tym roku przyjda kolejni... wystarczy miec przeciez 51% z calosci... myslalas
            kiedys jacy ludzie zaczynaja medycyne czy in. kier med....??? ja rozumiem jesli
            komus brakuje gora 10 pun.!!! ale 51%!!! z ich matury!!! absurd!!! a w ogole to
            o tym sie nigdzie nie mowi!!! zwykly szary czlowiek nie wie ze na takich
            warunkach na medycyne przyjmuja!!! a ci co studiuja w ten sposob trzymaja to w
            wielkiej tajemnicy, zeby nikt sie nie dowiedzial!!! bo przeciez tacy madrzy,
            zdolni byli, a tu masz...!!! z siebie robia wielkich inteligentow, a z nas
            przez to balwanow, bo tak jestesmy postrzegani w oczach innych...!!! z calym
            szacunkiem nowi maturzysci... ale zeby studiowac medycyne, nie wystarczy miec
            rodzicow z pelnymi kieszeniami...!!!
            • Gość: aaa Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 00:26
              wykly szary czlowiek nie wie ze na takich
              > warunkach na medycyne przyjmuja!!! a ci co studiuja w ten sposob trzymaja to w
              > wielkiej tajemnicy, zeby nikt sie nie dowiedzial!!! bo przeciez tacy madrzy,
              > zdolni byli, a tu masz...!!! z siebie robia wielkich inteligentow, a z nas
              > przez to balwanow, bo tak jestesmy postrzegani w oczach innych...!!! z calym
              > szacunkiem nowi maturzysci... ale zeby studiowac medycyne, nie wystarczy miec
              > rodzicow z pelnymi kieszeniami...!!!

Saro spokojnie. Żaden idiota nie ukończy uczelni medycznej, no chyba że jest
              przy okazji synem rektora. Dostać się na studia to nie wszystko, trzeba się na
              nich jeszcze utrzymać - egzaminy na studiach są trudniejsze, niż wstępny. Więc
              nawet jeśli ktoś do matury się nie przyłożył, to musi się wziąć za naukę - chce
              czy nie - inaczej WYLECI. Wynik punktowy, czy to z egzaminu dla starych
              maturzystów, czy nowej matury, nie przesądza o niczym. Ktoś mógł w tym dniu na
              przykład źle się czuć - tak było gdy zdawałam w tym roku egzamin na wydział
              lekarski ( też jestem na wieczorowych). Zaraz po wyczerpującej biologii
              przyszedł czas na chemię - a ja nie miałam siły, umysł odmówił posłuszeństwa,
              zaczęła mi lecieć krew z nosa - i co miałam zrobić? Godzinę przesiedziałam w
              ubikacji z chusteczką do nosa. A w innych warunkach chemia na pewno poszłaby mi
              dobrze, bo ją dobrze umiem. Nie mówiąc że egzamin był w środku mojej sesji
              egzaminacyjnej - zaraz po wstępnych miałam bardzo ciężki egzamin ( jestem z
              wieczorowych na lekarskim). I pewnie braknie mi jakichś 40 punktow, żeby się
              dostać - i co? Jestem gorsza od innych? Czytam nieraz na forach wypowiedzi tych
              genialnych istot z dziennych, które cudownie zdały egzamin - nie potrafią się
              nieraz podpisać bez zrobienia błędu ortograficznego. Ja przez cale liceum miałam
              świadectwa z czerwonym paskiem, i co mi z tego? Nie każdy, kom,u zabrakło więcej
              niż 10 punktów, musi być matołem. Są rożne sytuacje, również losowe, rodzinne -
              moja koleżanka, zdolna i pracowita osoba, wzorowa uczennica,sprzedaje warzywa na
              targu - bo do tego zmusiła ją sytuacja życiowa. I co, jest mniej inteligentna
              niż ci, którzy z matury będą mieć 300 punktów? Nie oceniaj ludzi w ten sposób,
              bo nie zawsze głupia ilość punkcików świadczy o poziomie danej osoby.Nie zawsze
              tez liceum było w stanie przygotować kogoś porządnie do egzaminu. Co nie znaczy,
              że jest kimś gorszym.
              • Gość: sara Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 12:15
                widzisz... jak dla mnie, winik egzaminu to bardzo wazna sprawa... bo bez
                punktow zadne drzwi uczelni sie dla mnie same nie otworza... moja mame
                strasznie boli to, ze nie moze mi dac na te studia... kiedy widzi w okolo, ze
                wszyscy jakos wspieraja swoje dzieci... wiem ze zrobila by wszysko by mi pomoc,
                ale po prostu nie jest w stanie... i tak juz wiele, oj wiele dla mnie
                zrobila... Ty dostalas taka szanse... wspaniala szanse... zaczelas studiowac...
                (choc pewnie rodzicom tez pieniadze z nieba nie spadaja, jak sie zaczyna takie
                studia, to raczej trzeba miec na calosc... niestety...) Kiedy pisalam ten
                egzamin, to rowniez bylam podczas sesji, pewnie nie my dwie...i tez pekala mi
                glowa... a po chemii bieglam jeszcze do pracy, sprzatac... przez ponad 4
                godziny... wiec wcale nie oceniam ludzi po tym co robia, bo sama widzisz jaka
                ja dodatkowo wykonuje prace... po prostu uwazam ze medycyne powinni studiowac
                ci co maja najwiecej punktow... w koncu takie sa wymogi na bezplatne... jakies
                zasady musza byc... mialam kolezanke ktorej 3 lata temu brakowal 1 punkt.
                Wzieli ja na rozmowe i zapytali o cos kosmicznego... nie dala rady...
                inteligentna dziwczyna... podziekowali jej, tlumaczac ze maja tylko z 5
                miejsc... a tymczasem zaczeli nabor na platne... to chyba nie w porzadku... i
                nie pisze ze ci ktorym brakuje ponad 10pun. to matoly... moze najzwyczajniej z
                czegos im wiedzy brakowalo albo tak jak piszesz, sa rozne sytuacje...
                • Gość: aaa Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 14:21
                  Ech, rozumiem Cię... pewnie, że mnie pieniądze z nieba nie spadają... Po
                  odłożeniu na czesne, opłaceniu rachunków za mieszkanie itd, na życie wraz z mamą
                  mamy ok. 300 zł. Porządnej książki nie mam za co kupić ani innych rzeczy,
                  których posiadanie dla innych jest oczywiste... Oprócz tego biorę preferencyjny
                  kredyt studencki. No i w wakacje zawsze pracuję, w ciągu roku niestety nie daję
                  rady...Wiele osób z wieczorowych jest w podobnej sytuacji, a uważają nas za
                  bogate państewko. Liczę, że jakoś wytrzymam do końca studiów i może nie będzie
                  tak źle... A Tobie życzę powodzenia, nie rezygnuj z marzeń...
          • Gość: sara Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:09
            a! gdyby zrobili dla wszystkich latwy egz. to dostaliby sie tylko ludzie co
            maja z 95 lub wiecej %... a ci co juz studiuja raczej i tak nie daliby rady...
            bo na tych studiach nie ma czasu na solidne powtorki...
            • Gość: doctus Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.tktelekom.pl 23.06.07, 01:09
              aaa... dokladnie.
              a i jeszcze jest taka kwestia droga sarunio ze ludzie z wieczorowych sa(nie
              mowie ze wszyscy ale...)sa lepsi od osob z dziennych.
              to czy ktos mial wiecej punktow bo np potrafil rozwiazac jakies zadanie z
              fizyki np cos z teorii wzgeldnosci wcale nie swiadczy iz bedzie dobrym
              lekarzem.
              ja przypominam bo widze ze na tym forum tak ochoczo wszyscy sie podniecaja
              medycyna i tak zawziecie pragna zostac lekarzami ze jest jeszcze takie cos jak
              powolanie. odnazlezliscie je w sobie?
              • Gość: Nina Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.aster.pl 23.06.07, 14:55
                zgadzam sie z poprzednikiem!! Sara nawet jeszcze nie dostalas sie na medycyne a
                juz ostro jedziesz...Moja droga jestem na 2 roku i musze ci powiedziec, ze u
                mnie w grupie jest chyba z 5 osob z platnych, ktorzy wszyscy oprocz jednego
                maja swietne oceny. Wiec nie gadaj glupot, jezeli nie wiesz. Zobaczymy czy ty
                sie dostaniesz. I z takim nastawieniem to ty duzo przyjaciol nie znajdziesz na
                uczelni
                • Gość: Mona Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.cable.ubr01.nmal.blueyonder.co.uk 23.06.07, 17:42
                  Ja poznalam 4 dziewczyny studiujace wieczorowo na farmacji(stare maturzystki).
                  Srednie stypendialne.
                • Gość: sara Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 12:02
                  studiuje na medycznej i tez mam wielu znajomych na platnych... sa swietnymi
                  studentami, to prawda... pytam tylko, dlaczego jedni moga skorzystac z tej
                  szansy, a inni nie maja w ogole co o tym myslec... sa pewne zasady, wedlug
                  ktorych przyjmuja na bezplatne... dlaczego w tym drugim rodzaju naboru,
                  przegrywaja czesto ludzie, zdolni, o wilkiej wiedzy... czy to jest
                  sprawiedliwe... ze tak WIELKA kasa, gra w tym momencie tak OGROMNA role... na
                  co kogos wysilki i ciezka praca... kiedy najzwyczajniej w swiecie nie moze
                  sobie pozwolic na taki rodzaj studiow... albo wszyscy studiuja za darmo (co
                  jest raczej nie realne...) albo wszyscy placa... Nie piszcie mi, ze ilosc
                  zdobytych punktow o niczym nie przesadza... to chyba jakis absurd... A o moich
                  znajomych to Ty sie nie boj, bo oni w przeciwienstwie do Ciebie staraja sie
                  zrozumiec innych ludzi...
                  • Gość: doctus Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.tktelekom.pl 24.06.07, 13:22
                    wynik punktow osadza tylko w jednej kwestii czy sie dostaniesz na dzienne czy
                    nie, ewentualnie czy masz prawo na platne.
                    nie trzymalbym sie tych punktow tak mocno bo wcale nie odzwierciedlaja
                    wiedzy...
                    nie wiem ile zyjesz na tym swiecie ale tak bylo zawsze. realiow nie znasz ? z
                    kosmosu jestes ?
      • Gość: ania83 Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.mojasiec.com 06.07.07, 11:07
        Witaj!
        zgadzam sie z Toba w 100%Takze pisalam egzamin wstepny w tym roku,po rak
        kolejny:(Ja juz studiuje na am tylko wieczorowo ,srednia mam 4,5a mimo to by
        sie przeniesc na dzienne musialam pisac ten egzamin!z tegorocznej matury z
        chemi otzrzymalam 96% a z biologo prawie 90%,a egzamin...no coz:(70 z biologi i
        68%z chemii ,porazka
    • Gość: mmm Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.chello.pl 26.06.07, 10:22
      No właśnie, to w końcu był egzamin czy matura????
    • Gość: kama Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 10:44
      I jakie wyniki egzaminów na am?
      • Gość: Mona Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.cable.ubr01.nmal.blueyonder.co.uk 27.06.07, 11:14
        No egzamin jest taki sam jak matura dla osob ktore nie mogly zdawac w pierwszym
        terminie z przyczyn losowych. A wynikow jeszcze nie ma. W piatek maja byc.
        • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 27.06.07, 11:25
          To dlaczego Sara napisała ze to nie była matura (w sensie całkiem inne
          pytania)?? możesz mi podpowiedzieć gdzie to sprawdzić czy to maura czy nie?
          bardzo chciałabym to wiedzieć, bo przymierzam się do podejścia za rok i bardzo
          ważnej jest dla mnie to co ja w końcu będę pisała, z góry dziękuję;)
        • Gość: lost_blueberry Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.lublin.mm.pl 27.06.07, 11:50
          Strasznie wkurzaja mnie posty niektorych staromaturzystow na temat olbrzymiej niesprawiedliwosci jak ich spotkala ze musza zdawac egzamin wstepny. Wy tez mieliscie szanse dostac sie na AM jeszcze wg starych zasad w roku w ktorym zdawaliscie mature,wiec nie wiem skad ta roszczeniowa postawa ze jak probujecie juz ktorys raz z kolei to przyjecie na studia wam sie po prostu "nalezy".

Ja mam NM i tez sie w zeszlym roku nie dostalam na lekarski i tez nie bylo mnie stac na platne(poszlam w koncu na stome) ale ja -w przeciwienstwie do niektorych ze SM- nie zwalam winy za swoje niepowodzenie na ukladajacych arkusze maturalne, liceum do ktorego chodzilam,partie rzadzaca,rowiesnikow(no bo przeciez jakim prawem mogli napisac lepiej niz ja?!),czy inne bzdurne wymowki tylko umiem przyznac ze to ja widac za malo umialam/zle sformulowalam opowiedzi/zapomnialam podac jednostke itp. czyli tylko ja odpowiadam za swoje bledy.

porownywanie ze matura majowa byla latwiejsza niz czerwcowa jest bzdura, no bo co z tego ze matura latwa skoro klucz jest tak skonstruowany ze ci co sobie licza nawet 90% moga potem miec 50%... z reszta moj rocznik('87)tez narzekal ze starszy rocznik mial mature latwiejsza i mozliwosc 2 poprawek(sesja zimowa) itp itd. wszyscy tylko narzekaja jacy to nie sa pokrzywdzeni zamiast po prostu wziac sie do pracy..

i jeszcze jedna rzecz:w moim liceum(wg rankingow od paru lat najlepsze w wojewodztwie) na AM wybieralo sie ok 60 osob i WSZYSCY pisalismy arkusze probne i matury z ubieglych lat na 80-100% a na prawdziwej maturze tak dobrze poszlo tylko ok 30 osobom i oni sie dostali. Ten przyklad mial pokazac ze ocenianie wlasnej wiedzy: "jestem dobrze przygotowany/duzo umiem/jestem zdolny"na podstawie arkuszy rozwiazywanych w domu czy na korkach jak zrobil to ktos pare postow wyzej nie ma za bardzo sensu-to naprawde zaden spisek ze akurat ty sie nie dostales/las,nie jestes sam/a - wszyscy uwazaja ze matura nie odzwierciedla ich stanu wiedzy, ze tak naprawde sa "lepsi" i moze czas na odrobine samokrytyki..
          • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 27.06.07, 12:23
            Kotku, mówimy o zasadach na jakich musimy zdawać ten egzamin, i w tej sprawie
            jesteśmy pokrzywdzeni jakby nie patrzeć, bo nie mozemy tak jak wy poprawiać
            sobie wyników co rok, bo nasze punkty nie przechodzą na rok następny. Co do
            twojego zarzutu ze moglismy zdawać na studia w roku w którym pisaliśmy mature,
            to odpowiem: owszem mogliśmy, ale nie musieliśmy, i jeżeli mam życzenie zdawać
            sobie na studia w wieku np 30 lat to mam do tego prawo (gwarantuje mi to
            konstytucja) i jeżeli ktoś mi to utrudnia, zabiera równy dostęp do edukacji
            czyli taki jak mają nm, to łamie konstytucję.
            Zgadzam się z tobą ze trzeba wziąść się do pracy i ze wynik z arkuszów
            robionych w domu nie jest za bardzo znaczący. Ale fakt ze w zeszłym roku z ok
            3000 zdających staromaturzystów na różne kier amów dostało się tylko kilka
            osób, chyba o czymś świadczy. I nie raczej o tym ze te osoby to same matoły, bo
            przed rozdzieleniem war rekrutacji na amy, kazdego roku przynajmniej na wydział
            lekarski dostawało się ok30% ludzi z lat poprzednich. Więc policz sobie ilu
            staromaturzystów statystycznie powinno zdać w zeszłym roku. Bo w cuda to
            niestety ja nie uwierzę ze akurat w tym roku to na egzamin przyszły same ofermy.
            • Gość: lost_blueberry Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.lublin.mm.pl 27.06.07, 17:19
              zgadzam sie ze to ograniczanie dostepu do edukacji itp. i ze mogliscie zdawac w tym roku w ktorym mieliscie mature ale nie musieliscie,ale osoby ktore na forach narzekaja na nierowne szanse,spisek przeciwko SM itp. to w 99% osoby ktore jednak zdawaly w tym roku kiedy wiekszosc ich rowiesnikow i sie po prostu nie dostaly.nie twierdze ze BYLISCIE traktowani sprawiedliwie w roku ubieglym, kiedy mogliscie skladac tylko w jedno miejsce i inne takie bezsensowne ograniczenia, ale w tym roku juz jestescie-to ze matura czerwcowa wydaje wam sie trudniejsza to subiektywne zdanie-komus "podpasowaly" tematy z maja a komus z czerwca, a mi rok temu wydawala sie fizyka trudna mimo ze wszyscy znajomi twierdzili ze latwa i nie plakalam.spojrzcie tez z drugiej strony:mieliscie miesiac wiecej czasu na przygotowanie sie do egzaminu a naprawde nie jest to malo czasu jesli ktos ma inne obowiazki np. studia czy nauka do reszty przedmiotow maturalnych(polski, angielski itp.).PRZESTANCIE WRESZCIE NARZEKAC!!(to nie bylo do autorki postu powyzej tylko do ogolu narzekajacych staromaturzystow)
              • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 27.06.07, 17:33
                Rozumiem, ze Cię to wkurza. Mnie też. Ale tego się raczej nie zmieni;) nm też
                narzekają cały czas ze np mieli o jeden rok mniej nauki niż my, przecież to nie
                prawda!!! ja w 8klasie nie przerabiałam np antygony, tylko w pierwszej liceum,
                a wy o ile się nie myle robiliście to w ostatniej klasie gimnazjum tak jak
                resztę rzeczy, bo po coś w końcu ta 3 klasa była, prawda? i jakby nie liczyć
                maturę pisaliście mając tyle lat co my, więc ja całkowicie nie rozumiem czemu
                nm mówią ze mieli o rok mniej nauki niż sm. To niby gdzie ten rok się
                podział??? Przecież to śmieszne. Spójrz na tę sprawę ile tu narzekania było;))
                ze taka to niesprawiedliwość was spotkała;)) rok czasu wam zabrali i schowali;))
                cuda na patyku normalnie.
              • Gość: mmm Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.chello.pl 28.06.07, 07:33
                o to właśnie chodzi ze nie wiadomo, czy to byłam matura czerwcowa czy nie, w
                tym też mamy gorzej niż wy bo wy chyba od razu po napisaniu matur mieliście
                opublikowane arkusze razem z kluczami, a to co my piszemy oni utajniają, tak
                jakby mielicoś do ukrycia. W zeszłym roku jak mówiliśmy ze nasze arkusze były
                trudniejsze, nikt nam nie wierzył bo nawet nie było można porównać ich z
                maturą. Tak trudno jest je wrzucić na net??? są pewnie z jakichś względów nie
                wygodne dla kogoś.
                • Gość: Mona Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.cable.ubr01.nmal.blueyonder.co.uk 29.06.07, 14:19
                  Poza tym naszych arkuszy nie sprawdzaja zadni egzaminatorzy tylko pracownicy
                  akademii medycznej, ktorym raczej nie zalezy, zeby ludzie z wieczorowych weszli
                  na dzienne bo straca kase. I mysle, ze oceniaja bardzo surowo. Znowu bardzo
                  malo osob sie dostanie. Ja mam 128pkt na farme. Nie mam szans. Liczylam na
                  conajmniej 140, wiec oceniali bardzo surowo. Widac z reszta po wynikach reszty,
                  bo moj i tak jest calkiem spoko. No nic. Robia ze mna co chca. Bede placic.
                  Swoja droga ten egzamin byl do zdania. Ale trzeba bylo miec wszystko w jednym
                  paluszku. Z bioli bylam bardzo dobrze przygotowana i mam tylko 73%. Ucieli mi
                  niezle, bo liczylam mniej wiecej na 90%. Pozdrawiam innych wk******ych
                  staromaturzystow. A te 3%, ktore sie dostanie gratuluje.
                  • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 29.06.07, 15:24
                    Mona a ile masz lat? fajnie masz ze stać Cię na płatne, powodzenia życzę;)
                    • Gość: Mona Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.cable.ubr01.nmal.blueyonder.co.uk 29.06.07, 23:40
                      Mam 22 lata. Rzecz w tym, ze mnie nie stac. Pracuje przez rok w anglii, to na
                      rok uzbieram, do tego chce wziac kredyt studencki, poprawic sie z chemii i moze
                      za rok sie uda. Jak nie to rodzice mi troche pomoga, na wakacje do USA z
                      chlopaiem i jakos bede to ciagnac mam nadzieje. Nie poddam sie. Pozdrawiam :)
                      • dalenka.zet Re: Czy egzamin wstępny na am 30.06.07, 11:48
                        To bardzo Cię podziwiam w takim razie;) a nie myslałaś o jakichś dobrych
                        korkach przez rok? i o próbowaniu w przyszłym? czy nie wierzysz ze korki coś
                        dadzą?
    • Gość: mmm Re: Czy egzamin wstępny na am IP: *.chello.pl 02.07.07, 13:43
      Wie ktoś może kiedy bedą wyniki ze Szczecina??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka